Zasoutěžte si o příběh o lásce a vášni pro jídlo

tisic-dnu-v-toskansku-perex
Vydejte se do zapadlé toskánské vesničky s pouhými dvěma stovkami obyvatel a poznejte místní krajinu, tradice a rozmanité chutě italské kuchyně. Román totiž nabízí kromě příběhu také autorčiny recepty na lahodné a voňavé klasické pokrmy.

Skutečná duše Toskánska

Americká šéfkuchařka Marlena de Blasi má dvě životní vášně – lásku a jídlo. Obojí nachází v míře vrchovaté v toskánské vesničce San Casciano dei Bagni, kam se přestěhuje z Benátek se svým italským manželem Fernandem. Malebný toskánský venkov, kraj starých olivovníkových hájů a horkých etruských pramenů, je místem, kde hodlají najít ty pravé ingredience dobrého života.

Ve vesničce s pouhými dvěma stovkami svérázných obyvatel se nastěhují do primitivně zrenovované bývalé stáje bez telefonu, bez ústředního topení a s malinkou, skromnou kuchyní. Jejich nový život se v podstatě jen velmi málo liší od života, který zdejší venkované vedou již celá staletí. Sklízejí hrozny na vinicích, sbírají jedlé kaštany, chodí do lesa na houby a ručně trhají olivy.

Pár se brzy spřátelí s charismatickým Barlozzem, neoficiálním vesnickým vůdcem, jehož příběhy a bohaté znalosti místního folkloru Marlenu doslova uhranou. V jeho doprovodu manželé navštěvují sezonní slavnosti a ochutnají čerstvě vylisovaný olivový olej nakapaný na krajíc opečeného venkovského chleba či na oleji osmažené cuketové květy. Objevují venkovské osterie, kde se vaří podle toho, co se toho dne sklidilo, případně ulovilo. Barlozzo je ochotně zasvěcuje do místních tradic, starými bylinnými lektvary počínaje a toskánským zemědělstvím konče; ale má i svá tajemství. Jedno z nich se týká vesnické krásky Floriany, jejíž nemoc Marlenu naučí, že šťastný život je ve skutečnosti volbou každého člověka.

Tisíc dnů v Toskánsku je román plný těch nejrozmanitějších a nejlahodnějších zemitých chutí stejně jako tradiční toskánská kuchyně a okouzlí všechny čtenáře, kteří chtějí poznat skutečnou duší Toskánska. Kniha je doplněna autorčinými recepty klasické toskánské kuchyně.

 

Tisíc dnů v Toskánsku

Autorka: Marlena de Blasi

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Daria Dvořáková
Počet stran: 288
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 8/2018
ISBN: 978-80-7565-339-0

Přečtěte si více o knize Tisíc dnů v Toskánsku, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Jota. A nezapomeňte si také prolistovat krátkou ukázku.

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

 

Ukázka z knihy

Má v sobě něco z Garyho Coopera a postupně zjišťuju, že Barlozzo přichází vždy v pravé poledne. Žádné zdvořilůstky, dokonce ani buongiorno, rovnou se zeptá, jestli jsem dala květiny na chladné místo. A také se dožaduje informace, jak je hodlám připravit. Říkám, že nejspíš udělám omeletu a zbytek osmažím jako Bice a Monica včera večer. Vinárna nábožně ztichne a začíná se nepokojně vrtět. Mé kulinární plány plácnuté bez rozmyslu působí pobouření. Jeden po druhém se návštěvníci hospůdky nenápadně přesouvají blíže ke stolu, k němuž jsme přesedli od rozpačitých ústřicových očí.
„Ma perchè non un condimento per la pasta? Proč ne jako přísadu do těstovin?“ nadhazuje muž, jehož modré saténové kšandy se statečně napínají přes mohutnou klenbu jednoduchého bílého trika a pak mizejí kdesi v zářezu pod břichem.
„Oppure una bella schiacciata? Nebo báječnou chlebovou placku?“ (str. 36)

 

O autorce

marlena-de-blasiMarlena de Blasi je bestsellerová autorka řady románů, které se odehrávají v atraktivních oblastech slunné Itálie. Je šéfkuchařkou, novinářkou, poradkyní v gastronomii a kritičkou restaurací. Vydala také dvě mezinárodně úspěšné italské kuchařky. S manželem Fernandem se přestěhovala z Benátek do městečka San Casciano v Toskánsku a v současnosti žijí v umbrijském Orvietu. Pořádá také gastronomické výlety Toskánskem a Umbrií.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Jota)

 

Vyhrajte knihu Tisíc dnů v Toskánsku

San Casciano dei Bagni je malá vesnička ve střední Itálii, ve které se žije poklidným životem a místní osterie nevaří podle stálého jídelníčku, ale z toho, co se zrovna urodilo. Právě sem se z Benátek přistěhuje Marlena de Blasi se svým manželem Fernandem a toskánský venkov jim doslova učaruje. Podaří se jim zde najít ty nejlepší ingredience pro šťastný život a skvělé jídlo, které je Marleninou vášní?

Ve spolupráci s nakladatelstvím Jota vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Tisíc dnů v Toskánsku vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Tisíc dnů v Toskánsku
probíhá od 12. do 25. září 2018.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 romány Tisíc dnů v Toskánsku

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTisíc dnů v Toskánsku

de Blasi, Marlena

Jota, 2018

Napsat komentář