Básničky pro malé i větší aneb Říkanky pro prťata i školáky

rikanky_uvodni
Knih básniček a říkanek pro děti je na našem trhu velké množství, rodiče tak opravdu mají z čeho vybírat. Aby kniha ve velké konkurenci uspěla a dobře se prodávala, měla by něčím zaujmout, měla by nabídnout něco víc. Co svým čtenářům mohou nabídnout Říkanky pro prťata i školáky?

Tato kniha Svatopluka Kutěje je určena věkově různorodé škále dětských čtenářů, ostatně jak už sám její název napovídá. Jednotlivé říkanky jsou víceméně řazeny od krátkých, vhodných zejména pro menší děti, až po celkem dlouhé říkanky či spíše zveršované příběhy. Přestože má být kniha i pro „prťata“, jsou tu i rýmy ne zcela vhodné pro malé děti. Netýkají se jen ne zrovna chvályhodného chování některých zvířátek. Rozpaky může vzbudit například básnička o zajíci:

… denně si dá mrkvičku,
nedostane mrtvičku.
(str. 9)

Nebo je tu básnička o tom, jak se na světě objevila zebra – Bůh měl kozenku Boženku a:

Jednou večer dal si doušek
namaloval na ní proužek…
(str. 29)

V básničce o medvědu je to dotaženo ještě dále:

… potom si dá rum
a udělá bum.
(str. 10)

Nepřijde mi vhodné představovat dětem medvěda-alkoholika, a navíc děti nabádat, aby se říkanku naučily zpaměti.

Kniha je totiž koncipována tak, že se děti mají hravou formou jednotlivé básničky naučit. Proto je zde u každé říkanky kytička s pěti bílými kulatými okvětními lístky a na konci knihy je aršík s modrými samolepícími kolečky. Jak se dítě naučí první verš, může na kytičku nalepit první modré kolečko. Až se naučí celou básničku, kytička se bude modrat. Sám o sobě je to dobrý nápad. Navíc se jedná o celkem pěkné básničky (až na těch pár zmíněných výjimek), týkající se především zvířátek. Ale najdete tu i říkanky o věcech (letadle, vláčku), o potůčku, o sněhuláku, o Vánocích, … Dohromady jich je 21.

Na obálce knihy je uvedeno, že se básničky vyznačují „přesným rýmováním“. S tím by se dalo lehce polemizovat. U některých rýmů totiž neodpovídá počet slabik, někdy se dokonce o rým ani nejedná, například:

… myška se mu posmívá,
pročpak tolik pospíchá.
(str. 5)

Honí se a dovádějí,
za kámen se schovávají,
i ta želva směje se,
jak je krásně na světě.
(str. 14)

Říkanky přesto mohou zaujmout, a to nejen zmíněnou „kytičkovou“ didaktickou pomůckou, ale i krásnými ilustracemi Vojtěcha Otčenáška a celkovou přehledností. K tomu přispívá i rozvržení textu. Na každé dvoustránce je žlutá stránka s básničkou a bílá stránka s obrázkem. (Výjimkou je poslední básnička v knize, která svou délkou přesahuje až na druhou stránku.)

Pozitivně vnímám i volbu papíru – je zvolena vyšší gramáž, jednotlivé listy jsou tudíž pevnější a méně náchylné k pomačkání.

Jak již bylo zmíněno výše, pro dobrou prodejnost knihy je třeba, aby nabízela něco víc. Zřejmě proto je součástí této knihy i jedna dětská vstupenka do Westernového městečka v Boskovicích v hodnotě 100 Kč zdarma. Cena knihy je jen nepatrně vyšší – 149 Kč. Platnost vstupenky je do 31.8.2011.

Celkově na mě kniha působí trochu rozporuplným dojmem. Kladně hodnotím didaktickou pomůcku a krásné ilustrace, výhrady mám k textům některých básniček.

Pokud vy sami nevíte, zda knihu zakoupit, zkuste se podívat na náhled Říkanek, třeba vám v rozhodování pomůže.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŘíkanky pro prťata i školáky

Kutěj, Svatopluk

ALMI, 2010

Napsat komentář