V románech do historie

tipy_detektivky-pro-volne-chvile
V dnešních tipech se podíváme do historie. Začneme v Číně 7. století, přesuneme se do českých zemí za časů Karla IV., zavítáme do viktoriánského Londýna, připomeneme si hrůzné období holokaustu a nezapomeneme ani na poválečná léta v českém pohraničí.

Případy soudce Ti, o nichž se mluví jako o „asijské verzi Agathy Christie“, se dočkaly dalšího pokračování. Náš známý soudce v něm čelí nejen sériovému vrahovi a nelítostné císařovně Wu, ale i své nové ženě.

Případy soudce Ti: Rozvod po čínsku

 Autor: Frédéric Lenormand
Přeložila: Vlasta Misařová

Počet stran: 244
Vazba: brožovaná
Formát: 120×190 mm
ISBN: 978-80-7407-419-6
Doporučená cena: 260 Kč

 

Knihu Případy soudce Ti: Rozvod po čínsku vydalo nakladatelství Garamond.

Osud ctihodného soudce Ti vůbec nešetří! Právě když byl jmenován do důležité funkce, dostane příkaz k rozvodu se svojí drahou První paní a oženit se s princeznou z císařské rodiny. Paní Lin Er-ma, vyhnána od rodinného krbu, najde útočiště u divadla, kde ji obsazují do rolí… manželek soudců! To už je na soudce trochu moc, zvláště když ho nyní zaměstnává série vražd mladých žen, musí čelit nájemnému vrahovi s potetovaným čelem, snášet novou družku, zanícenou vyznavačku feng-šuej, špehovat alchymisty s jejich záhadnými kejklemi, přihlížet divadelním představením, v nichž se mu vysmívají, a chránit svou rodinu před úklady nelítostné císařovny Wu. Soudce Ti se za vlády Tchangů opět nenudí!

 

Ukázka z knihy

Nedlouho před západem slunce opustil osamělý muž pěšky Severní Osadu, čtvrť kurtizán, kde strávil dvě důvěrné hodiny s půvabnými mladými dámami a užíval si rafinovaných rozkoší, jako je zpěv, hra na loutnu a přednes poezie. Když opustil alej Cinkajícího brnění, dal se ulicí Rozhodujících vítězství a spěchal, seč mohl, ke svému bydlišti. Bříško a pohodlný oděv napovídaly, že je to bohatý měšťan; podle jeho těžkého a váhavého kroku se dalo uhodnout, že má trochu upito. Zbytek jasného rozumu, oživený čerstvým vzduchem začátku jara, mu nakazoval, aby si pospíšil, chce-li dojít domů, než začne platit zákaz vycházení. (str. 11)

 

Frédéric Lenormand

Francouzský spisovatel Frédéric Lenormand (* 1964) za své historické romány i detektivní příběhy získal řadu ocenění. Po studiích lingvistiky pracoval v Ústavu pro politická studia na Sorbonně, brzy se ale začal věnovat výhradně literatuře. Kromě Případů soudce Ti je oblíbená i jeho detektivní série z období Francouzské revoluce. Garamond v sérii Případy soudce Ti už vydal: Umění truchlitPaní Ti na stopě zločinuPalác kurtizánSmrt mistra v goNoční můry zabíjejíSmrt čínského kuchařePalác na jezeře Ču-anDeset čínských démonůPůlnoční soudPoprask u Čínské zdiManuál čínského soudce pro přežití, Číňan nikdy nelže, Zelený čaj s arsenikem, Tajemství čínské zahrady, Diplomacie v kimonu.

Informace o autorovi byly čerpány z tiskové zprávy nakladatelství Garamond.

————————————————

Melita Denková přichází s novým historickým románem pro ženy, zaměřeným tentokrát na osudy první manželky Karla IV., české královny Blanky z Valois.

Tajný deník Blanky z Valois

Autorka: Melita Denková

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-667-2
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Tajný deník Blanky z Valois vydalo nakladatelství Alpress.

Ze čtyř žen Karla IV. je Blanka z Valois považována za tu nejmilovanější. Příběh začíná v lednu 1336, kdy je vznešenému páru teprve devatenáct let. Do Prahy přijíždí druhá žena Karlova otce Jana Lucemburského, a s její družinou také muž přezdívaný Španěl… A právě on nakonec velmi ovlivní Blančin osud.

 

Ukázka z knihy

Protože Karel Lucemburský je takový, jaký je – rád na sebe přijímá stále nové závazky a povinnosti. A pokud bude třeba, znovu nechá Blanku z Valois samotnou… a ona se bude znovu trápit… A nakonec, až ji přemůže stesk, až břímě stesku neunese, opuštěná a slabá, začne pochybovat o jeho lásce… A také o své. Už se to jednou stalo.
V Lucembursku.
Prudce dosedla na lůžko.
A stane se to zas, uvědomila si s náhlou a krutou jistotou. V jejím osamělém srdci se opět ozve trpkost a pochybnosti – a až se převalí čas, třeba ji přemůže zloba, a nejenže začne pochybovat, že miluje, začne nenávidět… (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Melita Denková

Melita Denková se narodila 21. února 1951. Je spisovatelkou a publicistkou, autorkou dětské literatury i románů pro ženy, rozhlasových her a rovněž televizních scénářů. Mezi její knihy patří např. Já, zamilovaná Isabela, a tajemný rytíř Matias, Prvorozený, Jitka Lucemburská, Markéta Přemyslovna či Bludiště lásky.

————————————————

Nakladatelství Argo připravilo nové vydání slavného a obsáhlého románu Michela Fabera. Vydejte se na fascinující cestu Londýnem 19. století a poznejte, co se skrývá pod pozlátkem lepší společnosti.

Kvítek karmínový a bílý

Autor: Michel Faber
Přeložil: Viktor Janiš

Počet stran: 920
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-257-2252-7
Doporučená cena: 478 Kč

Knihu Kvítek karmínový a bílý vydalo nakladatelství Argo.

„Jistěže můj syn chodí za děvkami – kdyby nechodil, měl bych strach o jeho zdraví,“ prohlásil kdysi Charles Dickens. A není se čemu divit, ve viktoriánském Londýně připadala jedna prostitutka na dvanáct dospělých mužů. Jak se asi takovým ženám žilo, vylíčil Michel Faber v románu Kvítek karmínový a bílý, a to mnohem otevřeněji a upřímněji, než by to mohl udělat zmíněný Dickens. Osou románu je vztah osmnáctileté prostitutky Sugar a dědice voňavkářského impéria Williama Rackhama. Oba chtějí uniknout: ona svému hnusnému prostředí, on své lehce šílené manželce. Sugar nechce být jen vydržovanou milenkou, chce se „napevno vetkat do tapiserie jeho života, aby ji nepokládal za pouhý flirt, ale za přítelkyni stejně vzácnou, jako je sourozenec“. A pak se jí naskytne šance přece jen proniknout do Williamovy domácnosti… Zbytek děje prozrazovat nebudeme, ale potenciální čtenáře můžeme spolu s autorem ujistit, že se „v blízké budoucnosti stanou svědky soulože, o šílenství, únosu a násilné smrti ani nemluvě“. Kvítek není sentimentální vyprávěnka o kurvě se srdcem ze zlata. Je to panoramatický portrét viktoriánského Londýna se všemi jeho společenskými vrstvami, bildungsroman s nečekaně katarzním vyzněním a hlavně silný příběh, u kterého budete hlavní hrdince fandit. Jestli tohle není literatura, tak už nevíme, co by jí tak mohlo být.

 

Ukázka z knihy

Pozor, kam šlapete. A buďte ve střehu, ještě se vám to bude hodit. Město, do něhož vás přivádím, je rozlehlé a spletité a vy jste v něm ještě nebyli. Možná si představujete, že ho dobře znáte z jiných příběhů, které jste četli, ale ty příběhy vám nadbíhaly, vítaly vás jako přítele, chovaly se k vám, jako byste sem patřili. Věc se má tak, že jste vetřelci z úplně jiného času a místa.
Když jsem poprvé zachytila váš pohled a vy jste se rozhodli jít se mnou, nejspíš jste si mysleli, že sem prostě dorazíte a uděláte si pohodlí. A teď tu skutečně jste a najednou vás někdo v třeskutém mrazu vede neproniknutelnou tmou, škobrtáte po nerovné ulici a nic nepoznáváte. Rozhlížíte se doleva a doprava, mhouříte oči proti ledovému větru, uvědomujete si, že jste vešli do neznámé ulice, dvou řad neosvětlených domů plných neznámých lidí. (str. 13)

 

Michel Faber

Anglický spisovatel Michel Faber pochází z Nizozemí, odkud emigroval s rodiči do Austrálie, kde v Melbourne vystudoval nizozemštinu, filozofii, rétoriku, anglický jazyk a literaturu. V oblasti svého vzdělání ale nikdy nepůsobil. Z Austrálie emigroval se svojí druhou ženou do Skotska, kde žije dodnes. Psal od svých 14 let, ale za celý život by se nepokusil nic vydat, nebýt jeho ženy, která jeho povídku Někdy prostě prší poslala do literární soutěže Iana St Jamese. Hned na první pokus zvítězil. Pak si autora povšimlo edinburské nakladatelství, které mu vydalo soubor povídek Někdy prostě prší. O rok později vyšel jeho znepokojivý román Pod kůží, který se dočkal i filmového zpracování. Mezi jeho díla dále patří například Evangelium ohně a Kniha zvláštních nových věcí (viz reportáž) nebo sbírka povídek Jablko.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Do čtivého příběhu tatéra z Osvětimi, sepsaného podle skutečných událostí, se okamžitě ponoříte. Děsivá i dojemná četba vás nepochybně chytne za srdce.

Tatér z Osvětimi

Autorka: Heather Morrisová

Počet stran: 248
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-264-2017-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Tatér z Osvětimi vydalo nakladatelství BizBooks.

Kniha Tatér z Osvětimi vznikla podle skutečného příběhu, jenž souvisí s jedním z nejznámějších symbolů holocaustu – čísly, která měli vězňové vytetována na předloktí. Když se slovenský žid Lale Sokolov stal v tom strašlivém místě tatérem a musel označovat své spoluvězně čísly vyvedenými nesmazatelným inkoustem, využil svou nepatrnou volnost k činům. Díky své práci mohl vyměňovat šperky a peníze z majetku zavražděných židů za jídlo, které pomáhalo ostatní vězně držet naživu. Kdyby byl dopaden, čekala by ho jistá smrt. Za své přežití mu vděčí mnozí. O holocaustu existuje bezpočet knih. Tato je však unikátní. Lale Sokolov velmi dobře věděl, co spoluvězně i jeho samotného čeká, a byl odhodlán nejen přežít, ale také žít naplno. To, co poznal, je sice strašlivé, ale současně plné naděje a odvahy. A v jeho vzpomínkách má své místo kupodivu také láska. V řadě vězňů čekajících na tetování stála i zděšená, chvějící se dívka. Pro Lalea – trochu drzého hazardéra – to byla láska na první pohled. Jeho a Gitin příběh, ověřený podle všech dostupných dokumentů a déle než sedmdesát let nevyprávěný, potvrdil jejich syn. Jen sotva mohli tehdy doufat, že se ho dočkají. Při čtení budete možná slzet, děj knihy vás však také povzbudí. Neboť to, co je v lidech nejlepší, přežilo i v situaci ze všech nejhorší.

 

Ukázka z knihy

„Ven! Všichni ven!“
Ozvaly se píšťalky a štěkot psů. Mezerami ve dveřích se do bloku č. 7 draly paprsky jasného ranního slunce. Muži se navzájem rozpletli, slezli z paland a vyšourali se ven. Postávali před barákem. Nikdo nečekal, že půjdou daleko. Čekali. A čekali. Ti, kteří pískali a vykřikovali rozkazy, se někam ztratili. Muži přešlapovali a šeptali si mezi sebou. Dívali se na okolní bloky a všude to vypadalo stejně. Co teď? Čekat.
Potom k bloku č. 7 přišel esesák s jedním vězněm a zavládlo ticho. Nikdo se nepředstavil. Vězeň podle papíru vyvolával čísla. Esesák stál vedle něj, netrpělivě podupával a hůlkou si švihal po stehně. Chvíli trvalo, než si všichni uvědomili, že čísla, které vězeň vyvolával, jsou ta, která mají vytetovaná na levém předloktí. Když kontrola skončila, na dvě čísla nikdo neodpověděl. (str. 24)

Stáhněte si celou ukázku.

 

Heather Morrisová

Heather Morrisová se narodila na Novém Zélandu, žije a pracuje v australském Melbourne. S Lalem Sokolovem se seznámila v roce 2003 a toto setkání jim oběma změnilo život. Vzniklo mezi nimi přátelství a Lale ji pověřil, aby světu předala i ty nejniternější podrobnosti z jeho života za holocaustu. Tak vznikla kniha Tatér z Osvětimi.

Informace byly čerpány ze stránek Albatros Media.

————————————————

Poetické zobrazení krásné a drsné šumavské přírody kontrastuje s nenávistným přístupem Čechů po konci druhé světové války. Šumavská trilogie je tak smutným a zároveň hezkým souborem volně navazujících novel.

Šumavská trilogie

Autor: František Hobizal

Počet stran: 480
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-7566-055-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Šumavská trilogie vydalo Karmelitánské nakladatelství.

V novém vydání vychází stále žádané dílo autora, které zachycuje poválečné období, kdy byli z rodné Šumavy odsunuti němečtí obyvatelé a nastoupili „zlatokopové“… S jejich odchodem často mizela i víra a pustly kostely.

 

Ukázka z knihy

Celý dům se zachvěl a útlá paní, sedící bezradně na balíku peřin a chvějící se zimou, povzdychla. Hlasem. Ale to jí nestačilo. Její hlava, zdobená nádherným copem, se živě pohnula sem i tam a její melodický hlas zvolal do přitemnělé haly domu: „Maria Panno! Táto! Kam si mě to zavez, proboha!“
Odpověď přišla odněkud seshora v podobě zaklení.
A nový poryv větru zacloumal stavením.
Hala dřevěné myslivny byla zasypána různým harampádím, na stěně visely staré, dřevěné šumavské kukačky, ale kukačka byla ulomena. Schodiště bylo skoro nové, i vyřezávané zábradlí, ale… jinak kolem pohled bezútěšný. (str. 13)

 

František Hobizal

František Hobizal (1933–2001) byl český katolický kněz a spisovatel, autor knih věnovaných náboženským tématům, historii a Šumavě. Jeho posledním působištěm se stal Bavorov. V Karmelitánském nakladatelství vyšly jeho knihy: Dopisy z Brazílie (1995), Svatá země s Františkem Hobizalem (2001), Cesta k nebi (2001), Humor v církvi dovolen (2002, 2008), Annáš (2004), Budějovická trilogie (2007).

Informace byly čerpány ze stránek Karmelitánského knihkupectví.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další poutavé knihy za skvělé ceny.

Který z historických románů vás nejvíce zaujal? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřípady soudce Ti. Rozvod po čínsku

Lenormand, Frédéric

Garamond, 2018

zobrazit info o knizeTajný deník Blanky z Valois

Denková, Melita

Alpress, 2018

zobrazit info o knizeKvítek karmínový a bílý

Faber, Michel

Argo, 2018

zobrazit info o knizeTatér z Osvětimi

Morrisová, Heather

BizBooks, 2018

zobrazit info o knizeŠumavská trilogie

Hobizal, František

Karmelitánské nakladatelství, 2018

Napsat komentář