S touto knihou budete připraveni na nejhorší

ruka_noci_podana
Štěstí přeje připraveným, a proto bychom vám rádi představili unikátní publikaci – knihu Ruka noci podaná. Díky ní zvládnete, spolu se svými rodinami, čelit jakékoliv společenské krizi, jež může (ale nemusí) v nejbližší době nastat.

Američtí hasiči mají standardní pravidlo číslo 6: zůstaň ve střehu, buď klidný, mysli jasně, jednej rozhodně. Podle této směrnice je v případě nouze zapotřebí zůstat ve střehu, aby člověk získal informace, a v klidu, aby je mohl analyzovat. Ještě se k tomu dá přidat humor, protože ten pomáhá zvládat silné emoce.

Laurence Gonzales,
Deep Survival

Když cítíme obavy a zaženeme je, tak se vrátí v méně nápadné podobě, ale silnější. Pokud se začneme na krizi připravovat, kupodivu pocítíme ulehčení. Tato kniha je o rodinné přípravě na krizi, která možná nikdy nenastane. První část textu pojednává o to, jakou povahu mají ti lidé, kteří krize přežívají, a jak při tom jednají. Druhá část se týká těch úplně nejpraktičtějších návodů, jak dezinfikovat vodu, jaký filtr si koupit, jak skladovat potraviny či vytvořit v domě postiženém výpadkem sítě teplou místnost. Rozeznáváme přitom čtyři typy rychlých krizí – neočekávanou událost, blackout, epidemii a sociální bouře – a jednu situaci pomalé krize, jakou je rozpad a chudnutí společnosti.

Při psaní této několik let připravované publikace, se sešel vědec (Václav Cílek), který se roky zabývá krizovými trendy, inženýr (Ferdinand Šmikmátor), který už v 80. letech v Rakousku navštěvoval kurzy přežití a setkání alternativních praktiků, policista (Lukáš Heinz) s mnohaletou službou v ulicích, polárník (Petr Horký) schopný přejít pěšky napříč Grónskem a člen krizového štábu (Josef Juránek), který se nejenom účastnil povodní, ale hlavně plánoval a vedl tým Blackout.
Podobná publikace zaměřená na obyčejného člověka a běžnou rodinu u nás nikdy nevyšla.

Ruka noci podaná

Autoři: Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kolektiv

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 160×238 mm
ISBN: 978-80-7363-914-3
Doporučená cena: 399 Kč

 

 

Knihu Ruka noci podaná vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

Kapitola Situace – O čem kniha je

Tato kniha může být návodem pro průměrnou, nijak zvlášť cvičenou rodinu v situacích, jako jsou blackout, epidemie, sociální nepokoje nebo jiná civilizační pohroma. Není naopak o přežívání v divoké přírodě či amazonské džungli a zápasech speciálních jednotek. Rodinná připravenost (neboli family preparedness – místy budeme uvádět i anglické názvy, protože k mnoha tématům seženete lepší materiály v angličtině než češtině) je něco, co lidstvo následuje odjakživa. Slovo „preper“ označuje člověka, který bere možnost krize vážně a alespoň trochu se na ni připravuje.
Zlom v Evropě nastal po roce 1960, kdy na dlouhá a zřejmě nejdelší desetiletí za posledních tisíc let začala růst životní úroveň a navzdory studené válce i bezpečnost. Několik generací tak nabylo dojmu, že svět je v zásadě bezpečné místo, ve kterém se každá generace má o něco lépe než generace jejich rodičů. Je to zkušenost našich těl i našich myslí, takže většina lidí si myslí, že to tak musí být i nadále. Snažíme se říct, že normální je naopak být do určité míry připraven, že se něco může stát.
Jeden bosenský režisér mi řekl: „Po studiích na FAMU jsem se chystal k návratu do Sarajeva. Potřeboval jsem si v Praze ještě zařídit nějaké papíry a za týden jsem se měl vrátit domů. Volali mi rodiče, abych to odložil, že v Sarajevu vyrostly barikády. No a pak jsem tu zůstal dalších dvacet let a říkám vám, že týden před válkou bychom se možnosti tak velkého konfliktu vysmáli.“ Pak se zamyslel a dodal: „Ale také vám můžu zaručit, že na skutečně velký problém se připravit nedá.“

ruka_noci_podana_obrazek

Pokračování této ukázky naleznete na stránkách nakladatelství Dokořán.

Zalistujte si knihou

Václav Cílek

Vaclav_CilekNarodil se 11. května 1955, povoláním je geolog, klimatolog, popularizátor vědy a v neposlední řadě i spisovatel. Na Karlově univerzitě v Praze  vystudoval na Přírodovědecké fakultě  obor geologie ložisek. Ve svých výzkumech se zabývá změnami klimatu a prostředí, vývojem české krajiny a zkoumá také interakce mezi lidskou civilizací a okolní krajinou. V jeho knihách však najdeme přesahy do religionistiky, filozofie, teologie, ale taky k výtvarnému umění nebo hudbě. V roce 2004 obdržel cenu Toma Stopparda, za své knihy Krajiny vnitřní a vnější a Makom. Kniha míst. O tři roky později (2007) získal dokonce Cenu ministra životního prostředí, za svůj velký přínos v popularizaci české vědy, zvláště pak v geologii a klimatologii. Dva roky na to, mu byla v roce 2009 udělena cena VIZE 97 – Nadace Dagmar a Václava Havlových za významné rozšíření lidských obzorů, za poukázání na méně známé jevy a souvislosti a za to, že pomohl včlenit výsledky vědy do obecné kultury a za prohloubení lidského pohledu na svět, kosmos a základní otázky bytí. V současné době spolupracuje s Českým rozhlasem a Českou televizí a významně se podílel na vydání nejméně třiceti titulů.

Zdrojem autorovy fotografie je cs.wikipedia.org
Zdrojem informací o autorovi www.dokoran.cz

Ferdinand Šmikmátor

Narodil se v roce 1954, vystudoval strojní fakultu na Vysokém učení technickém v Brně. Z důvodu špatné zaměstnatelnosti v období pozdního reálného socialismu odešel v roce 1988 do emigrace. V Rakousku, kam se přestěhoval, pracoval jako šéfkonstruktér firmy, v oblasti vodních armatur. Poté, co se v roce 2006 z exilu vrátil, se usadil v Bystřici nad Pernštejnem. Ve své práci pro časopis Regenerace, zužitkoval své poznatky z pobytu v Rakousku, a rovněž v knize Esoterická Vídeň (Eminent 2011). Svůj nekonvenční životní styl si upevňuje v trampských, vodáckých, speleologických i cestovatelských činnostech.V současné době stále více publikuje a překládá. Zkoumá různé alternativní (teoretické i praktické) možnosti řešení běžného života v nestandardních situacích.

Zdrojem informací o autorovi www.dokoran.cz


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRuka noci podaná
Základy rodinné a krizové připravenosti

Cílek, Václav – Šmikmátor, Ferdinand

Dokořán, 2018

Napsat komentář