Výlet za hranice poznání

Tipy_Na vlne science fiction
Dnešní tipy se ponesou v duchu sci-fi, tedy snad kromě prvního z nich, jenž představuje knihu rozmanitých povídek. Vychutnejte si příběhy prodchnuté dobrodružstvím, záhadami, humorem i napětím.

Než přejdeme ke sci-fi románům, představíme si soubor povídek H. G. Wellse na různá témata. Jak víme, autor se proslavil zejména knihou Válka světů, ale jeho povídková tvorba je rovněž bohatá a zajímavá. Proč do ní tedy nenahlédnout?

Vynálezci zázraků

Sebrané povídky H. G. Wellse. Svazek I
Autor: Herbert G. Wells
Přeložili: Sylva Ficová, Markéta Musilová, Richard Podaný, Vladimír Svoboda

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 135×200 mm
ISBN: 978-80-259-0923-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Vynálezci zázraků vydalo nakladatelství Plus.

Anglický spisovatel Herbert George Wells proslul zejména svými sci-fi romány Válka světů nebo Stroj času, neméně bohatá je ovšem i jeho povídková tvorba. I v ní hrají fantastické motivy významnou roli – například v příbězích o létajícím stroji či tajemné observatoři –, ale Wellsovi nejsou cizí ani povídky s prvky tajemna, dobrodružství a humoru. Vynálezci zázraků jsou prvním z plánovaných tří svazků Wellsových sebraných povídek. První oddíl tohoto svazku s názvem Ukradený bacil a jiné příběhy obsahuje patnáct povídek původně publikovaných v různých periodikách v letech 1893 až 1895, které poprvé jako celek vyšly v knize The Stolen Bacillus and Other Incidents (1895). K těmto povídkám připojujeme povídku „Temporální argonauti“ (Chronic Argonauts) z roku 1888. Druhý oddíl tvoří všech sedmnáct povídek ze souboru The Plattner Story and Other (1897), jež samostatně vycházely v letech 1894 až 1896 vyjma povídek „Ztracené dědictví“ (The Lost Inheritance) a „Jak Jane dostala košem“ (The Jilting of Jane), které se prvně objevily právě až v tomto souborném vydání.

 

Ukázka z knihy

Už od začátku mu okno připadalo příjemné a nyní za ně mnohokrát denně děkoval Bohu. Místnost, ta byla šerá a šedá – a v odraženém světle bylo jasně vidět, jak je nábytek opotřebovaný. Jeho léky a pití stály na stolku a s nimi se tam na zeleném talíři válel kdejaký odpad, třeba holá větvička z hroznového vína nebo popel z doutníku, případně včerejší večerník. Zato výhled venku byl zalitý světlem, v jeho rohu vystrkovala korunu akácie a dole bylo vidět vršek litinového zábradlí balkonu. V pozadí se valilo stříbro řeky, nikdy zcela klidné, a přece nikdy nudné. Za řekou břeh porostlý sítím, široký pás luk, potom tmavá čára stromů zakončená skupinou topolů v dálce v zákrutě řeky – a nad topoly a za nimi hranatá kostelní věž. (str. 43)

Stáhněte si celou ukázku.

 

Herbert George Wells

H. G. Wells, dítě devatenáctého věku, muž dvacátého století, se jako spisovatel a novinář přímo ve své práci utkával s důsledky nebývalého a překotného vývoje světa. Sociální proměny stály v popředí jeho pozornosti. Odpovědně zaujímal stanovisko k boji dělnické třídy za elementární lidská práva, práci, chléb. Interviewoval amerického prezidenta F. D. Roosevelta v době nejhorší nezaměstnanosti celé historie, v krizi třicátých let. Měl příležitost diskutovat s Vladimírem Iljičem Leninem, když přijel roku 1920 jako jeden z prvních autorů světového jména do sovětského Ruska. Herbert George Wells se narodil 21. září 1866 na londýnském předměstí Bromley, zemřel 13. srpna 1946. Je autorem knihy Válka světů.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Postapokalyptický román Došel nám čas přečtete jedním dechem. Rabování, násilí, okamžiky hrůzy a tragédií i zdánlivého klidu a lásky, to vše najdete uvnitř čtivého a dobře napsaného příběhu.

Došel nám čas

Autorka: Barbora Walterová-Benešová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 123×192 mm
ISBN: 978-80-7584-071-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Došel nám čas vydalo nakladatelství Brána.

Lidská rasa je zhýčkaná moderní dobou, až příliš jednoduchým životem. Ale jednou se po stisknutí vypínače světlo nerozsvítí. Nejdřív nastoupí obavy a nervozita, ale po pár dnech nastává boj o holý život. Ve městě se už dál přežít nedá, veškeré pohodlí technického pokroku je pryč. Benzínky nečerpají pohonné hmoty, do supermarketů se nedováží potraviny a zásoby léků velmi rychle mizí. Provoz v nemocnicích se zastavuje. Pacienti závislí na přístrojích umírají během několika prvních hodin. Začíná rabování a lidé se zabíjejí za bílého dne pro kus chleba. Z oblohy padají letadla jako papírové vlaštovky. Obyvatelé nemají ani potuchy, co se děje. Jak rozsáhlý je výpadek elektrické energie? Tolik potřebné informace se k nim nedostanou, televize nevysílají, rádia nehlásí a mobilní sítě jsou mimo provoz. Zhýčkaná devatenáctiletá městská dívka Mariana Laurentová se ocitá v naprosto neřešitelné životní situaci. V důsledku výpadku proudu se matka nevrátí domů a ona rázem musí řešit problém, jak zachránit sebe a dva mladší sourozence. Jediné místo, které nabízí záchranu, je dědečkův statek. Ten ale leží skoro tisíc kilometrů daleko. Podaří se dětem zvládnout tak dalekou cestu? A znamená vůbec farma bezpečí pro celou rodinu?

 

Ukázka z knihy

Celý svět a hlavně jeho společnost se pomalu řítí do záhuby. Naše planeta je přelidněná a pomalu začíná protestovat. Neustále přibývá hrozivých živelných katastrof, a nejenže nás ničí příroda, která nám oplácí to, jak se k ní chováme, ale ještě ke všemu se ničíme sami navzájem. Lidé si ubližují a zabíjejí se jen tak, bez zjevného důvodu. Přibývá teroristických útoků a šílenců, kteří vraždí ve jménu neexistujících bohů. Lidé denně umírají na drogová předávkování, pod koly automobilů nebo je unášejí šílenci, kteří ani netuší, proč to vlastně dělají. Všichni jsou dnes závislí na výpočetní technice a moderní technologii. Bez mobilu děti neudělají ani krok a nedej bože, kdyby neměly nabíječku. Jak by si asi dokázaly poradit, kdyby třeba přestala jít elektřina? (str. 7)

 

Barbora Walterová-Benešová

Novinářka Barbora Walterová-Benešová miluje africkou kulturu, historii i náboženství, ačkoli afrikanistiku nikdy nestudovala. S manželem, rodiči a čtyřmi dětmi žije v malé vesničce na Mělnicku. Je autorkou knih Dívka, která ztratila budoucnost; Dívka, která nesměla mít sny a Bez volby.

————————————————

Projekt Nighthawk je další ze série knih dvojice autorů Clivea Cusslera a Grahama Browna. Příběh plný zvratů vás zavede do hlubin oceánu i deštného pralesa.

Projekt Nighthawk

Autoři: Clive CusslerGraham Brown
Přeložila: Eva Kadlecová

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 175×212 mm
ISBN: 978-80-264-1977-8
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Projekt Nighthawk vydalo nakladatelství CPress.

Nejmodernější hypersonický stroj, hybrid mezi letadlem a raketoplánem, zmizí z obrazovek radarů nad jižním Pacifikem. Kurt Austin a Joe Zavala se zapojují do horečného pátrání, a musí pracovat zatraceně rychle – po nalezení trosek letounu touží Rusko i Čína, které tak chtějí získat přístup k nejmodernějším technologiím. Jen pár zasvěcených však ví o daleko větším nebezpečí, které se nachází na palubě zříceného stroje X-37. Je to exotická látka, získaná z kosmického prostoru, která byla skladována při teplotě blízké absolutní nule. Pokud je substance zmrzlá, je neaktivní, ale při zahřátí na určitou teplotu může spustit katastrofu celoplanetárního významu. Závod s časem právě začíná…

 

Ukázka z knihy

Rudi jel na letiště Upolu, malé zařízení na nejsevernějším výběžku ostrova. Na dráze už na ně čekal blyštivý tyrkysový Gulfstream s nastartovanými motory. Byl to letoun NUMA, v němž Kurt poznal model s prodlouženým doletem.
Letadlo se pohnulo, sotva se Kurt a Rudi posadili. O pár okamžiků později už uháněli po ranveji. Po dlouhém rozjezdu se Gulfstream vyhoupl k obloze a stočil se na východ.
Cestou vzhůru se Kurt díval z okénka. V dálce viděl temná mračna tropické tlakové níže, která posílala ke břehům mohutné vlny. V duchu jí poslal tiché poděkování a obrátil pozornost zpátky k Rudimu. (str. 27)

Stáhněte si celou ukázku.

 

Clive Cussler

Clive Cussler žije střídavě v Arizoně a Coloradu. Je autorem nebo spoluautorem několika desítek knih, z nichž se většina stala bestsellery. Dá se říct, že hlavní hrdina většiny jeho románů, Dirk Pitt (mnohými označovaný jako „oceánografická verze Indiana Jonese“), je autorovo alter ego. Oba totiž spojuje dobrodružná povaha, zájem o hledání lodních vraků a také láska k automobilovým veteránům. Cusslerova rozsáhlá sbírka těchto vozidel je k vidění v jeho vlastním Muzeu v Coloradu. Je autorem či spoluautorem knih: Hřbitov pod hladinou, Loď duchů, Tajemství Mayů a řady dalších.

Informace byly čerpány ze stránek společnosti Albatros Media.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete řadu zajímavých knih za skvělé ceny.

Líbily se vám naše povídkové a románové sci-fi tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVynálezci zázraků
Sebrané povídky H. G. Wellse. Svazek I

Wells, Herbert George

Plus, 2018

zobrazit info o knizeDošel nám čas

Walterová-Benešová, Barbora

Brána, 2018

zobrazit info o knizeProjekt Nighthawk

Brown, Graham – Cussler, Clive

CPress, 2018

Napsat komentář