Romány nejen pro ženy

Romany-nejen-pro-zeny
Dnes vám představíme čtyři knihy, které zajímavým způsobem kombinují osudy hlavních hrdinů. Někdy je svedla dohromady náhoda, jindy úmysl. Ve všech případech však ovlivní jeden druhého způsobem, jakým si ani nepředstavovali.

Když děsivá bouře svede dohromady několik sobě doposud cizích lidí, nikdo z nich netuší, kam toto malé setkání povede. Uvězněni pohromadě si krátí čas vyprávěním reálných i zcela smyšlených příběhů. Nakonec je jasné, že první dojem nemusí být vždy ten správný.

Údolí lilií

Nečekaná bouře svede pod jednu střechu několik osob různého původu, povolání, názorů a životních cílů. Zatímco venku zuří živly, krátí si dlouhou chvíli vyprávěním příběhů, přičemž nevědomě odhalují své povahy, zklamání, motivace a cíle. Příběhy, dokonce i ty smyšlené, mají totiž sílu nořit se do nitra vypravěčovy duše, měnit lidské touhy, postoje a snad i samotnou skutečnost. Příběhy chtějí žít. Fikce se prolíná s realitou, historie se současností, a nakonec nikdo není tím, kým se zdál být na začátku. A snad právě o to příběhům šlo…

Autorka: Alexandra Pavelková
Přeložila: Alexandra Pavelková 

Počet stran: 239
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-2464-4
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Údolí lilií vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Na dveře dopadla mužská pěst.
„Otevřete, prosím. Otevřete!“
Kromě šumění deště nebyl slyšet ani hlásek. Krátce předtím, než se Bety v hlavě zformovala představa vylomených dveří a dobře zásobené spíže, ozvaly se tiché kroky.
Klika se navzdory rzi pohnula naprosto nehlučně a po vnitřní straně zárubně se rozlil pruh světla. Škvíra se rozšířila jen tak, aby skrz ni mohlo nahlédnout jedno oko.
Zadívalo se na vysokého muže. „Čekám návštěvu. A vy to nejste.“
Bety si bolestně uvědomila, že Nela jí v náručí ztěžkla. „Máme tu dítě, které potřebuje pomoc! Prosím vás!“ (str. 7)

O autorce

Alexandra Pavelková je přední slovenská autorka fantastického žánru, jemuž se literárně věnuje od začátku devadesátých let minulého století. Dosud publikovala dvanáct žánrových knih, z nichž polovina byla následně přeložena do českého či polského jazyka. Údolí lilií je z nich všeobecně hodnoceno nejlépe. Za svou tvorbu posbírala řadu slovenských i českých ocenění včetně uznávané Ceny Akademie science fiction, fantasy a hororu za dlouhodobou činnost. Věnuje se také žánrové publicistice a po dlouhá léta je šéfredaktorkou slovenského žánrového portálu Fandom.sk.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Luke utrpěl ve svém životě strašlivou ztrátu. Přišel o svou milovanou ženu Natálii a navíc si teď sám musí poradit s výchovou tří dětí. Jednoho dne mu však začnou chodit tajemné modré dopisy. V nich mu zesnulá manželka dává cenné rady, jak žít dál. Kromě útěchy však spolu s dopisy brzy přichází i pochybnosti…

Tajemství modrých dopisů

Luke si připadá v koncích. Nejenže se vyrovnává se ztrátou milované manželky Natalie, ale také se musí postarat o své tři děti. Pak mu jednoho dne začnou chodit dopisy v modré obálce, jež Natalie napsala ještě před svou smrtí a v nichž mu radí, jak má dál žít. Její nejlepší kamarádka Annie, která Lukovi pomáhá s dětmi, se obává, že jejich čtení jen prodlužuje zármutek, Luke se však nedokáže odtrhnout. A pak narazí na tajemství, které možná obrátí celý jeho dosavadní život v prach – lhala mu Natalie o jejich dětech? A kdo je ten neznámý člověk, jenž dopisy posílá?

Autorka: Emily Bleeker
Přeložila: Milena Pellarová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 140×218 mm
ISBN: 978-80-267-1170-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Tajemství modrých dopisů vydalo nakladatelství Motto.

Ukázka z knihy

May zvedla hlavu tak pomalu, jako by vážila nejmíň deset kilo. „Tati, mám hlad. Co je k večeři?“ Lukovi občas připadalo, že May není devítiletá holčička, ale výrostek s bezedným žaludkem.
Will vzdychl. „Jedli jsme na pohřbu. Táta nemá čas, aby –“
Luke zvedl ruku. „To nic. Babička Terry nám navařila do zásoby. Když bude May chtít, něco ohřeju.“ Nataliina matka z pohřbu odjela hned po závěrečných modlitbách a Luka to vůbec nepřekvapilo. Nikdy ho neměla ráda. Vyhlídka, že se po návratu domů nesetká s jejím kamenným pohledem, ho trochu povzbudila. Tvářila se, jako by Natalie tu rakovinu dostala kvůli němu. (str. 12)

Stáhněte si kompletní ukázku.

————————————————

Dělí je od sebe deset tisíc let. Jejich osudy však mají mnoho společných rysů. Těhotná archeoložka až do pozdní fáze těhotenství odkrývá ostatky neandertálské ženy. Ta kdysi vlivem nehostinných podmínek přišla o všechny své blízké, až na jedno nalezené dítě…

Poslední neandertálská žena

Před čtyřiceti tisíci lety zemi brázdí poslední rodina Neandertálců. Zdrcující zimu jich přežilo málo, ale Dívka, nejstarší dcera, právě dospívá a její rodina je rozhodnutá cestovat na shromaždiště a najít jí vhodného partnera. Netrvá však dlouho a nesmlouvavá země si vybírá svou daň a zanechává Dívku samotnou, aby se starala o nalezence Skrčka, a zároveň se vydala na pouť za zjištěním, co ještě zbylo z jejího druhu. Nebezpečná zima se rychle blíží a Dívka si uvědomuje, že má šanci svůj lid zachránit, i když to znamená obětovat kus sebe sama.
V současnosti pracuje archeoložka Rosamunde Galeová až do pozdní fáze těhotenství ve snaze odkrýt nově nalezené ostatky neandertálské ženy předtím, než porodí. Oba příběhy spojené sdílenou zkušeností porodu a raného mateřství zkoumají často tabuizovaná témata života ženy.

Uznávaná autorka Claire Cameronová těží ve svém románu z nejnovějších poznatků o nedoceněné populaci. Podařilo se jí vytvořit napínavý a podnětný příběh, jenž nás nutí přehodnotit, co to znamená být člověkem.

Autorka: Claire Cameronová
Přeložila: Věra Kovářová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-8075-653-28-4
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Poslední neandertálská žena vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Dívka se poškrábala v podpaží, odkud se jí snažila vyskočit blecha. Ospalými prsty si přejela po kůži v pokusu ji smést. Zavrtěla se, tiše zavrčela, ale nemohla na ni dosáhnout. O chviličku později jí na záda zatlačil silný prst. Přejel jí po rameni a zmáčkl. Byl to její bratr On, poznala to podle hrubé kůže na konečku jeho prstu. Štípnutí, lupnutí a hmyzí tělo už drtily jeho zuby. Dívka mu nepoděkovala. Nebylo třeba. Bylo víc než samozřejmé, že ona by pro něj udělala totéž naprosto kdykoliv. Slova dokážou být prázdná. To vzájemná výpomoc a oplacení laskavosti něco znamenaly.
Pak se rozhostilo ticho. Dívka zívla, znovu si lehla a stala se opět součástí propletence těl. Ochranná vrstva kostí a svalů se pomalu rozmazávala. Obrysy jejich postav se rozpouštěly v teple. Husté řasy se dotkly tváří, dech se zpomalil a tíha dlouhých končetin se vytratila. Když jeden z nich snil, ostatní viděli ve svých myslích stejné obrazy, ať už se na to ráno pamatovali nebo ne. Ve spánku se nepropojila jen jejich těla, ale i mysli. (str. 18)

Pokračujte ve čtení.

O autorce

Claire Cameronová je autorkou několika románů, The Bear se stal v Kanadě bestsellerem číslo jedna a dostal se do výběru pro Baileys Woman Prize for Fiction. Texty Cameronové se objevily v The New York Times, v Globe and Mail, v Los Angeles Review of Books a v časopise Salon. Pravidelně píše také pro internetový magazín The Millions. Její nejnovější kniha Poslední neandertálská žena vyšla v několika jazycích a sklízí úspěchy po celém světě. Cameronová žije v Torontu s manželem a dvěma syny.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Mladá fotografka pátrá po muži, který přežil Velký požár v Mathesonu. Během svého hledání ale v jednom z kanadských lesů naráží na dva starce, podle jejichž tvrzení hledaný přeživší zemřel. Mluví pravdu? A pokud ne, co se s ním tedy stalo?

Pršeli ptáci

Mladá fotografka se při pátrání po jistém Boychuckovi, jenž přežil Velký požár v Mathesonu, vydá do hloubky kanadského lesa. Najde jezero a u něj sruby, v nichž žijí starci Tom a Charlie, Boychuck ale podle jejich tvrzení před pár dny zemřel. Vlastníma rukama mu přece vykopali hrob… Tak začíná podivuhodný román o svobodě, jíž jsou lidé nehledě na věk ochotni obětovat pohodlí i bezpečí, o přátelství, které jde doslova až za hrob, a o lásce, jež může vzplanout stejně nečekaně jako oheň, který poznamenává nejen těla, ale i duše. Tajemný Boychuck je toho důkazem. Jocelyne Saucierová vyšla při psaní tohoto příběhu ze skutečných historických událostí a z vyprávění posledních pamětníků, již přežili Velké požáry, které začátkem 20. století zpustošily sever Ontaria. Oheň tehdy několikrát strávil nejen lesy a polnosti, ale mnoho vesnic a měst, lidé i zvířata společně prchali do jezer a studní… a pršeli ptáci.
Tento román odhaluje většině čtenářů naprosto neznámou epizodu z kanadské historie a zároveň je to opravdová óda na svobodu, život v přírodě a na lásku, která může přijít ve chvíli, kdy ji nikdo nečeká.

Autorka: Jocelyne Saucierová
Přeložila: Danuše Navrátilová

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 123×193 mm
ISBN: 978-80-257-2487-3
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Pršeli ptáci vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Boychuckovo jméno ho zasáhlo víc, než by chtěl dát najevo. Zachvěl se mu pohled, a vzápětí potemněla obloha, země ulehla, bouřka zuřila netrpělivostí a Charlieho hlas konečně zazněl.
„Boychuck je mrtvý a pohřbený.“
Víc mi říct nehodlal. Svým chováním mi dal najevo, že rozhovor skončil a že se s tou troškou, kterou jsem se právě dozvěděla, mám vrátit tam, odkud jsem přišla.
Už už mi chtěl ukázat svoje rozložitá záda neotesaného hrubiána, ale vtom se protrhla mračna. Lilo, jako by provázky spustil. Charlie mě strčil dovnitř. Ten pohyb, přirozeně autoritativní gesto, jsem téměř nepocítila, otevřel moskytiérové dveře, položil mi ruku na záda, ztěžka a zlehka zároveň, a vstrčil mě do srubu. (str. 17)

O autorce

Jocelyne Saucierová vystudovala politologii na Lavalově univerzitě v Québecu a poté pracovala jako novinářka v Abitibi. Její první román, Život jako představa (La vie comme une image, 1996), důvěrné vyprávění o neviditelné vraždě, byl jmenován na přestižní kanadské ocenění – Cenu generálního guvernéra. Román Les héritiers de la mine (Dědicové dolu, 2001), napínavé psychologické drama, byl nominován na cenu asociace France-Québec. Román Jeanne na cestách (Jeanne sur les routes, 2006), opět nominovaný na Cenu generálního guvernéra a na Ringuetovu cenu Quebecké literární akademie, vypráví o nešťastné lásce v prostředí hornického města. Román Pršeli ptáci (Il pleuvait des oiseaux) vyšel poprvé v roce 2011 a vzápětí získal Cenu pěti kontinentů frankofonie, Literární cenu gymnazistů, Cenu asociace France-Québec a Ringuetovu cenu Quebecké literární akademie. Dočkal se dvou reedicí (2013, 2015) a překladů do němčiny, angličtiny, holandštiny a švédštiny. Jocelyne Saucierová žije v Kanadě v domě u jezera.

Zdroj informací: Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePršeli ptáci

Saucierová, Jocelyne

Argo, 2018

zobrazit info o knizeTajemství modrých dopisů

Bleeker, Emily

Motto, 2018

zobrazit info o knizePoslední neandertálská žena

Cameronová, Claire

Jota, 2018

zobrazit info o knizeÚdolí lilií

Pavelková, Alexandra

Argo, 2018

Napsat komentář