Thúkýdidova past

Osudova past
Politolog a poradce pro oblast jaderných zbraní a terorismu Graham Allison se zabývá otázkou, zda aktuální situace ve světě a role Číny a Spojených států amerických nepovedou opět k válce. Své závěry staví na shodné dynamice, která už dvanáctkrát vedla k válečným konfliktům.

Řecký historik Thúkýdidés popsal v Dějinách peloponnéské války dynamiku, která v 5. století př. n. l. vedla k velké antické válce mezi Athénami, jejichž moc vzrůstala, a dominující Spartou, u níž tyto změny vyvolaly velké obavy. Graham Allison, profesor politických věd z Harvardu, má za to, že podobná dynamika se v posledních pěti staletích šestnáctkrát opakovala. Na průřezu historií ukazuje, že dvanáctkrát skončil závod rostoucí velmoci s hegemonem válkou. Jen čtyřikrát se podařilo zachránit mír. A sedmnácté opakování je na obzoru: globální pořádek čelí zásadní otázce, zda mohou výrazně posilující Čína a stávající velmoc Spojené státy uniknout z Thúkýdidovy pasti. Autor, který má dar svým historickým rozhledem zaujmout nejen odborníky, ale i běžného čtenáře, předkládá závěry a postupy nutné k tomu, aby bylo možné vyhnout se válce.

Ukázka z knihy

Rozmach Číny s sebou nese rychlý a co do rozsahu historicky zcela nevídaný posun globální mocenské rovnováhy. Pomyslná firma jménem USA zajišťovala v letech hned po druhé světové válce 50 procent globální ekonomiky, zatímco v roce 1980 už tento podíl dosahoval jen 22 procent a po třech desetiletích dvouciferného hospodářského růstu Číny poklesl na současných 16 procent. (str. 24)

Ohlasy na knihu

Allisonova kniha se věnuje otázce, proč jsou hegemon a rostoucí velmoc předurčeni ke konfliktu. Podtitul knihy odkazuje k Thúkýdidovu příkladu dominantní Sparty, která byla postupně vtažena do války s Athénami, jejichž moc postupně rostla.

- James Mann, The Washington Post

Dynamika Thúkýdidovy pasti popisuje zásadní světovou výzvu: střetnutí vzmáhající se mocnosti s mocností dominantní. Tuto knihu jsem četl s největším možným zaujetím a můžu jen doufat, že se vztahy mezi Spojenými státy a Čínou vyřeší mírem, nikoli válkou.

- Henry Kissinger, bývalý ministr zahraničí USA

Graham Allison zpřístupňuje současná dilemata zahraniční politiky nejen expertům, ale hlavně běžným občanům. Proto jsem pravidelně vyhledával jeho rady jako senátor i jako viceprezident. Ve své nejnovější knize si Allison pokládá jednu z nejdůležitějších otázek současnosti – jak zvládnout kritický vztah mezi Čínou a Spojenými státy.

- Joe Biden, bývalý viceprezident Spojených států

Můžete se vsadit, že představitelé Číny si jeho knihu přečtou, a přeji si, abych to samé mohl se stejnou jistotou říct o těch amerických. Ale Osudovou past by si měl tak jako tak koupit každý informovaný člověk.

- Niall Ferguson, britský historik, profesor na Harvardově univerzitě

Přestože Allison nepředpovídá budoucnost americko-čínských vztahů, považuje současnou politiku vůči Číně za chybnou, volá po větší opatrnosti a ptá se, jestli jsme opravdu ochotni riskovat jadernou válku kvůli zachování svobodného průplavu mezinárodními vodami na druhé straně světa.

- Randall Fortson, navyhistory.org

Osudová past

Spojené státy versus Čína a Thúkýdidovo poučení z dějin
Autor: Graham Allison
Přeložil: Martin Pokorný

Počet stran: 536
Vazba: brožovaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-7260-384-8
Doporučená cena: 497 Kč

 

Knihu Osudová past vydalo nakladatelství Prostor. A nezapomeňte na ukázku.

O autorovi

Graham Allison (*1940), americký politolog, akademik a poradce pro oblast jaderných zbraní a terorismu, vystudoval Oxford a Harvard, kde také získal doktorát z politologie a později zde působil jako profesor. Od šedesátých let pracoval jako poradce a konzultant pro zahraniční záležitosti amerického ministerstva obrany. Mezi lety 1977 a 1989 byl děkanem Harvard Kennedy School a od roku 1995 do roku 2017 ředitelem Belferova centra při Harvardově univerzitě. Je autorem několika politologických knih, např. Essence of Decision. Explaining the Cuban Missile Crisis (1971, Podstata rozhodnutí. Osvětlení kubánské krize); Nuclear Terrorism. The Ultimate Preventable Catastrophe (2004, Jaderný terorismus. Poslední katastrofa, které lze zabránit); Lee Kuan Yew. The Grand Master’s Insight on China, the United States, and the World (2013, Li Kuang-jao. Postřehy mistra o Číně, Spojených státech a světě).

Zdroj informací: nakladatelství Prostor


Nakladatelství PROSTOR vzniklo v prosinci roku 1989 jako přímý pokračovatel samizdatové edice Prostor a stejnojmenné revue, která vycházela od roku 1982 v nepravidelných periodách. Nakladatelství se hlásí k hodnotám evropského liberalismu. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOsudová past
Spojené státy versus Čína a Thúkýdidovo poučení z dějin

Allison, Graham

Prostor, 2018

Napsat komentář