Prázdninová četba pro celou rodinu

Tipy_Knihy pro osobni rozvoj
Než vyrazíte na letní dovolenou, nezapomeňte si přibalit do batůžku některou z následujících knížek. Každý si v nich najde to své – malí sportovci, čtenáři fantasy, zájemci o humorné knihy, detektivky či lehce filozofické příběhy.

Pro malé milovníky sportu a hádanek je tu zábavná a bohatě ilustrovaná knížka Zuzany Pospíšilové! Ověřte si své znalosti a rozviňte hravým způsobem své logické myšlení. Pak se odměňte dvěma pohádkami!

Hádanky a úkoly pro sportovce šikuly

Autorka: Zuzana Pospíšilová
Ilustrovala: Zdeňka Študlarová

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 170×220 mm
ISBN: 978-80-271-0831-2
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Hádanky a úkoly pro sportovce šikuly vydalo nakladatelství Grada.

Děti milují hádanky a často je na dospělých loudí, pro všechny malé hadače, jejich rodiče a učitele proto přinášíme bohatě ilustrovanou knihu hádanek inspirovaných sportovní tematikou. Hádanky mohou posloužit nejen k ověření znalostí, ale také hravým způsobem rozvíjejí jazykový cit dětí, jejich logické myšlení. V knížce najdou malí sportovci i dvě zábavné pohádky. Poznávejte sporty a bavte se!

 

Ukázka z knihy

Hadanky a ukoly pro sportovce sikuly_do tipu

Prohlédněte si naši další ukázku nebo tu na stránkách nakladatelství.

 

Mgr. Zuzana Pospíšilová

zuzana-pospisilovaZuzana Pospíšilová je dětská psycholožka, která pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Dříve pracovala v dětském rehabilitačním stacionáři, převážně s dětmi s organickým poškozením CNS a pohybovým postižením. V době studií se zabývala tématem rozvoje tvořivosti u dětí mladšího školního věku, nyní píše knihy pro děti. Přečtěte si ukázky z některých z nich, např. z knih Prázdninové pohádkyPohádkové uspávankyJedeme do školyVyjmenovaná slova.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.

————————————————

Fanoušky napínavých a temných urban fantasy jistě zaujme román Ztracení: Poslední iluze 1, jehož děj se odehrává pod dnešním Stockholmem. Nenechte si ujít tento příběh plný zvratů, tajemství, hororových i romantických motivů.

Ztracení

Poslední iluze 1
Autor: Henrik Fexeus
Přeložila: Romana Švachová

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7577-451-4
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Ztracení vydalo nakladatelství Host.

Napínavá urban fantasy odehrávající se hluboko pod ulicemi dnešního Stockholmu. Když Ky omylem prorazí kladivem zeď ve svém pokoji, objeví za ní něco, co nikdy objevit neměla. Něco, co její život jednou provždy změní. Adam, který bydlí v jiné části města, mezitím pozoruje, jak se mu okolní svět začíná sám od sebe přetvářet před očima, a neví, co si o tom má myslet. Zbláznil se snad? Anebo se stal obětí nějakého nemístného vtipu? Adama na každém kroku sleduje zvláštní stříbrné auto. A taky nějací vytáhlí podivíni v šedém, kterým nejde pořádně vidět do obličeje. Mladík se na útěku před svými pronásledovateli dostane do těsných podzemních tunelů, v nichž se sice nedá volně dýchat, ale zato se v nich dá rychle ztratit. Cesty Adama a Ky se propletou v klaustrofobickém dobrodružství, které je oba přinutí pochybovat o tom, co je skutečnost. Co když je svět kolem nás – ten, o kterém si myslíme, že ho tak dobře známe – opravdu jen iluze?

 

Ukázka z knihy

Déšť v průběhu noci ustal. Probudily ho sluneční paprsky, které se odvážily proklouznout škvírou a polechtaly ho na obličeji. Potřeboval se vyčurat. Otevřel dvířka dokořán, aby dovnitř vpustil trochu tepla. Ranní světlo vtrhlo dovnitř, dál než na okraj místnosti však nedosáhlo. Rozhlédl se po slabě osvětleném prostoru. Někdo tu už před ním byl. Na podlaze leželo několik zhasnutých stavebních svítilen. Natočených ke zdem, jež byly černě pomalované nepravidelnými klikyháky. I na podlahu někdo něco načmáral. Kruh. Uprostřed ležel zápisník. (str. 10–11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Henrik Fexeus

Henrik FexeusHenrik Fexeus (*1971) je známý především jako tzv. mentalista, odborník na řeč těla a metody ovlivňování mysli. Je autorem několika titulů z oblasti psychologie, z nichž nejznámější je Naučte se číst myšlenky! (2007; česky Grada 2016). Ve Švédsku se proslavil také svým televizním pořadem Hjärnstorm (Mentální bouře). Román Ztracení: Poslední iluze 1 je jeho beletristickým debutem. Napsal též knihu Nejlepší přesvědčovací techniky.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

————————————————

První román pro dospělé Mikaela Niemiho dosáhl velkého ohlasu ve Švédsku i zahraničí. Provede vás příhodami z autorova dětství i dospívání. Život za polárním kruhem přibližuje vskutku humornou formou.

Popmusic z Vittuly

Autor: Mikael Niemi
Přeložil: Zbyněk Černík

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-2427-9
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Popmusic z Vittuly vydalo nakladatelství Argo.

Švédský román s chutí finské vodky: tak by se dal nazvat originální, místy až bizarní a divoký román Popmusic z Vittuly. Mikael Niemi v něm líčí život ve svém rodišti, odlehlé Pajale na finsko-švédské hranici, kam v 60. a 70. letech vtrhly nové časy s rockovou hudbou. Starší generace dělá, co může, aby ten destruktivní příval novot zastavila. Marně. Dospívající chlapec Matti a jeho mlčenlivý kamarád Niila na to okouzleně zírají: Beatles našli své fanoušky i v téhle končině. Ani jeden z nich sice nerozumí slovům písní, ale jedno je jim jasné: kulatá černá deska se vzrušující hudbou znamená probuzení z dlouhé polární noci! A tak se v tomto Zapadákově střetává staré s novým, kouzla s přísnou náboženskou tradicí, zpátečnictví s nespoutaností. Jsme svědky pijácké soutěže v rozpálené sauně, nekonečných bitek znepřátelených klučičích part, svérázného hubení myší, jímž si chce Matti vydělat peníze na první elektrickou kytaru, prvního drnkání na kytaru v garáži, prvního rockového koncertu, prvních polibků i prvního sexu. Kniha získala Augustovu cenu za nejlepší švédskou knihu roku, prodalo se jí přes milion výtisků, byla přeložena do 33 jazyků a navrch se dočkala i filmové adaptace.

 

Ukázka z knihy

Na začátku šedesátých let naši čtvrť v Pajale vyasfaltovali. Mně tehdy bylo pět let. Slyšel jsem blížící se rachot. Kolem našeho domu se proplížila kolona vozidel připomínajících tanky, která rozrývala vymletou štěrkovou cestu. Začínalo léto. Chlapi v montérkách popocházeli sem a tam, plivali na zem žvýkací tabák, bušili železnými sochory a cosi si brumlali finsky, a zpoza záclon po nich pokukovaly ženy v domácnosti. Pro takového caparta jako já to bylo strašně vzrušující. Pověsil jsem se na plot, jukal mezi tyčkami a nasával výfukové plyny z těch opancéřovaných zázraků. Zakusovaly se do křivolaké cesty, jako by to byla stará mršina. (str. 13)

 

Mikael Niemi

Mikael Niemi (*1959) vyrůstal v Pajale na severu Švédska u finské hranice, kde dosud žije. Nejprve psal básnické sbírky a knihy pro děti a mládež. V roce 2000 vydal svůj první román pro dospělé Popmusic z Vittuly – byl to nejúspěšnější románový debut, jaký švédská literatura kdy zažila. Od té doby napsal Niemi řadu dalších románů i povídek. Do češtiny byly přeloženy romány Ďáblík a Vodní apokalypsa.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Následující kniha je nutností pro věrné fanoušky série o Adrianu Moleovi. Jestli vás bavily předchozí díly o dospívajícím Adrianovi, příběh dospělého Adriana vás určitě také zaujme. Série Sue Townsendové láká především na břitký britský humor.

Pravdivá zpověď Adriana Molea

Autorka: Sue Townsendová
Přeložila: Helena Hartlová

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-204-4344-1
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Pravdivá zpověď Adriana Molea vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Kniha představuje čtenářům stručné zápisky, jež si náš známý adolescent smutné postavy pořizoval v šestiletém období 1984–1991, kdy již překonal své hořké zrání, ale do těch pravých let v divočině velkého světa mu ještě něco scházelo. Knížka má dvě části – první je samotná Zpověď, druhá nese název Adrian Mole a malí obojživelníci – a na jejich stránkách se dočteme například o tom, jak se Pandora začiná Adrianovi neodvratně vzdalovat nebo jak maturita a vyhlídky na další studium končí katastrofou. Navíc se s Adrianem podíváme do Moskvy a prožijeme s ním trapná úskalí prvního zaměstnaní v městské knihovně, po němž následuje odchod do Oxfordu, neboť doma už není místo. A je to asi už Adrianův osud, že ho v univerzitním městě nečeká studium, ale soužití s Pandořiným excentrickým manželem Julianem či věčné konflikty s šéfem či instruktory v autoškole… zatímco v Leicesteru matka strojí svatbu s mladičkým podnájemníkem Muffetem.

 

Ukázka z knihy

Milý Bazi,
jsem rád, že jsme se v úterý viděli. Vězeňský mundúr Ti sluší. Až se dostaneš ven, měl by ses víc oblékat do modré. Taky si myslím, Bazi, že Ti prospívá nekuřácké prostředí – Tvůj dech nebyl tak odpudivý jako jindy. Proč toho nenechat úplně? Mrzí mě, že musím být posel špatných zpráv, ale někdo Ti musí říct, že Tvoje snoubenka Cindy žije s Garym Fullbrightem, tím kulturistou. Pamatuješ na něj? V  roce 1985 vyhrál soutěž „Mr. Svalovec“. Cindy s ním čeká dítě, je v pátém měsíci. Předpokládám, že Tebou ten šok otřásl, takže Ti dávám chvilku na vzpamatování. Bazi, Cindy není hodna Tvé lásky, proboha Tě prosím, netruchli pro ni. Vždycky měla špínu za nehty a vůbec neví, jak se oblékat. (str. 58)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Sue Townsendová

Sue Townsendová (*1945 v severoanglickém Leicesteru) patří k nejúspěšnějším britským spisovatelkám současnosti. Začínala jako novinářka a dramatička, ale úspěch zaznamenala až jako autorka Tajného deníku Adriana Molea, který byl přeložen do více než 30 jazyků a dočkal se i několika pokračování. Navazují na něj díly Hořké zrání Adriana MoleaPravdivá zpověď Adriana Molea, dále Adrian Mole a malí obojživelníciAdrian Mole – léta v divočiněAdrian Mole – léta u kapučína a Adrian Mole a zbraně hromadného ničení. Do této linie patří i nejnovější pokračování osudů hlavního hrdiny, Ztracené deníky Adriana Molea 1999–2001. Bestsellery se stala i další díla Sue Townsendové, satirická románová fantazie Královna a já, líčící nezáviděníhodné osudy královské rodiny poté, co byla ve Velké Británii vyhlášena republika, dále humoristický román s kriminální zápletkou Coventry na útěku nebo humoristické povídky Veřejná zpověď ženy ve středních letech, věk 55 a ¾ a romány Inkognito či Královna Camilla. Z tohoto proudu vybočují hořce kritické postřehy o britské společnosti ztvárněné v dramatickém příběhu Dětské přízraky.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Mladá fronta.

————————————————

Humorná detektivka Romaina Puértolase představuje tu pravou letní oddechovku, která se nejen dobře čte, ale má i zajímavý závěr. Jaký? To už musíte zjistit sami!

Léto bez Facebooku

1 vesnice bez Facebooku, 3 vraždy, 150 podezřelých
Autor: Romain Puértolas
Přeložila: Helena Beguivinová

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7597-079-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Léto bez Facebooku vydalo nakladatelství XYZ.

Další léto bez Facebooku. Další měsíce nudy. Mladá Afroameričanka, policistka Agatha Crispesová, žije kdesi v Americe, ve vesnici, ve které je rasismus na rozdíl od internetového pokrytí všudypřítomný. Má skromné přání, vyšetřovat víc než jen úmrtí místní veverky. Zbývá jí jediné: podat si inzerát. ZOUFALÁ POLICISTKA HLEDÁ (PĚKNOU) VRAŽDU Hlaste se v čtenářském klubu na komisařství, poslední dveře v chodbě vedle kopírky. Vražda v tomhle kraji je totiž jako Halleyova kometa. Člověk ji uvidí jen jednou za život, a to jen s pořádnou dávkou štěstí. Toho má ale Agatha víc než dost, a tak se vydává po stopách „koblihového vraha“…

 

Ukázka z knihy

Šerif. To slovo v  mladé policistce vyvolalo představu mužného, špatně oholeného chlapáka s kloboukem a hvězdou, který žvýká tabák a plive vyzývavě na zem, krk se mu leskne potem, košili má rozhalenou dost na to, aby byla vidět svalnatá hruď porostlá hustým rounem. Ale člověk, který stál před ní, byl spíš typu, co pod pláštěm do deště nosí bermudy a  bílé podkolenky (ladící s  jeho chorobnou barvou). V rozporu se svým jménem hamburgery nejspíš často nejedl, protože byl vyzáblý jako tyčka.
Chlapík si před zrcadlem oprášil kabát, cípem saka si vyleštil skla brýlí, opět si brýle nasadil a při pohledu na čokoládové drobky na své hlavě se usmál, neboť mu připomínaly znovuobjevené vlasy.
Agatha mu pod nos strčila svůj policejní průkaz. (str. 20)

Stáhněte si celou ukázku.

 

Romain Puértolas

Romain Puértolas se narodil v Montpellieru v roce 1975. Žil střídavě ve Francii, v Anglii a Španělsku, kde se živil jako profesor francouzštiny a španělštiny, jako tlumočník, DJ, hudebník, kouzelník, steward… Po období stráveném na Národním ředitelství letového provozu zakotvil u Pohraniční policie a v současnosti pracuje v centrálním ředitelství jako analytik v oblasti ilegální imigrace. Své pracovní zkušenosti autor vtipně a s nadhledem zužitkoval v románu o fakírovi, jenž se nedobrovolně ocitl na cestách. Kniha mu přinesla úspěch, slávu, dlouhodobý prodej na prvních příčkách literární hitparády, prodej práv na překlad do téměř dvaceti jazyků a zájem filmařů.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.

————————————————

Satirický román Alexandra Boldizara o svérázném horalovi ze Sibiře získal ocenění Somerset Prize za nejlepší beletristické dílo roku 2016.

Ošklivec

Autor: Alexandr Boldizar
Přeložil: Richard Janda

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-756-5295-9
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Ošklivec vydalo nakladatelství Jota.

Někdo vrhá slova, někdo balvany. Nespoutaný satirický román, který vás zasáhne jako obrovský balvan… Mužduk Ošklivec IV. je stopětatřicetikilový horal ze Sibiře, přeborník ve vrhání balvanů, jehož domovinu ukradne americký právník a chystá se z ní udělat motýlí rezervaci pro bohaté turisty. Aby získal zpět zemi i čest svého národa, vydává se Mužduk na právnickou fakultu Harvardovy univerzity, aby se naučil vrhat slova namísto balvanů. Na dobrodružné cestě, která ho ze Sibiře zavede do USA i Afriky, bojuje s druhými studenty, povstalci z řad Tuaregů, profesory práva, černou magií, byrokraty, úpalem, postmodernisty a nakonec i s časem a prostorem. Tato divoká existenciální komediální kniha vypráví příběh chybujícího, pochybného hrdiny a jeho boje proti stroji formujícímu ty, kteří vládnou našemu světu.

 

Ukázka z knihy

Mužduk se postavil do cesty letícímu balvanu velikosti a tvaru menší ženy stočené do klubíčka, ale mnohem těžšímu. Řítil se na něho jako dělová koule.
Mužduk se trochu předklonil a pokrčil v kolenou, připravený balvan chytit, a doufal, že náraz ztlumí nohama. Po mohutném úderu zavrávoral, ale šutr nepustil.
Diváci vybuchli radostí a vyplašili hejno žlutých motýlů. Jeho soupeřem byl Hulagu, zřejmě nejsilnější Slovák z celého kmene, a házení balvanem přihlíželi obyvatelé všech šesti vesnic. Byli tam všichni Slováci žijící v horách severovýchodní Sibiře, seřazení podél sedlovitého okraje hřebene. Dokonce i staří a nemocní, kteří věděli, že ten výlet je může zabít. Dva zemřeli cestou. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Alexander Boldizar

Alexander Boldizar (*1971) je prvním Slovákem v historii samostatného Slovenska, který se stal na Harvardu doktorem práv. Pracoval jako ředitel umělecké galerie na Bali či pseudo-gejša v Japonsku. Byl poustevníkem v Tennessee, průvodcem paleontologů na Sahaře. Dělal právníka v San Francisku a v Praze, poradce na Wall Street a nosiče v Arktidě. Byl aktivistou proti policejnímu násilí v New Yorku, redaktorem a uměleckým kritikem v Jakartě a Singapuru. Žil s Tuaregy, zúčastnil se vúdú obřadu v Beninu. Pochází z Košic, nyní žije v kanadském Vancouveru, kde se baví mimo jiné házením balvanů (jimiž dělá tůně v řece za svým domem pro syna, aby v nich mohl plavat) a škrcením druhých chlápků (přičemž všichni jsou v pyžamu), za což vyhrál zlatou medaili na Panamerickém mistrovství a bronzovou na šampionátu World Masters v brazilském džiu-džitsu. Jeden on-line korejský slovník ho několik roků uváděl jako heslo pro slovo „škaredý“. Za půl roku napsal a za patnáct let upravil knihu Ošklivec.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete spoustu zajímavých knih za skvělé ceny.

Vybrali jste si z našich prázdninových tipů? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHádanky a úkoly pro sportovce šikuly

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2018

zobrazit info o knizeZtracení
Poslední Iluze 1

Fexeus, Henrik

Host, 2018

zobrazit info o knizePopmusic z Vittuly

Niemi, Mikael

Argo, 2018

zobrazit info o knizePravdivá zpověď Adriana Molea

Townsendová, Sue

Mladá fronta, 2018

zobrazit info o knizeLéto bez Facebooku
1 vesnice bez Facebooku, 3 vraždy, 150 podezřelých

Puértolas, Romain

XYZ, 2018

zobrazit info o knizeOšklivec

Boldizar, Alexandr

Jota, 2018

Napsat komentář