Smrtelný odkaz

Weaver_ZlomeneSrdce_audio
Probírat se pozůstalostí někoho blízkého může mít i nepříjemné vedlejší účinky. Co když se ukáže, že ten, s kým jsme strávili velkou část života, si v sobě nesl nějaké opravdu těžké provinění? Co když najednou zjistíme, že jeho vina nás může zabít?

Nakladatelství Bookmedia prostřednictvím serveru Audioteka.cz představilo v červenci 2018 zvukovou podobu knihy Tima Weavera Zlomené srdce (Broken Heart, 2016, česky prvně 2017). Překlad pochází od Alžběty Lexové a interpretem je Igor Bareš.

Zlomené srdce je sedmou knihou série příběhů s románovou postavou soukromého vyšetřovatele Davida Rakera v hlavní roli. Tim Weaver dal svému hrdinovi do vínku talent k hledání ztracených osob, protože jeho samotného toto téma velice zajímalo. Představa, co všechno se může skrývat za zmizením člověka, autora dlouho fascinovala natolik, že se pustil do psaní příběhů přesně o takových situacích. První knihu zatím devítidílné série pod názvem Hon na mrtvého (Chasing the Dead, česky 2018) vydal v roce 2010. Na ni navázaly tituly Údolí mrtvých (The Dead Tracks, 2011, česky 2018), Ztracený (Vanished, 2012, česky 2018), Není cesty zpět (Never Coming Back, 2013, česky 2016), Bez slitování (Fall From Grace, 2014, česky 2016) a Němé oběti (What Remains, 2015, česky 2017). V roce 2017 přidal Tim Weaver do sbírky osmý příběh s názvem I Am Missing a v květnu 2018 představil devátý titul pod názvem You Were Gone. Jak je vidět, ani tištěné překlady z nakladatelství Mystery Press u nás nevycházely ve správném pořadí, není tedy zřejmě takovým překvapením, že u Audiotéky se jako první objevila zvuková forma zatím posledního do češtiny převedeného příběhu. Každý z titulů je ale schopen stát zcela samostatně, bez zásadní vazby na své předchůdce, takže na tom tolik nezáleží a nemusíme se obávat, že by čtenáři či posluchači byli jakkoli znevýhodněni.

V základních rysech kopíruje Zlomené srdce většinu předchozích Rakerových dobrodružství. Tentokrát je vyšetřovatel požádán, aby nalezl deset měsíců pohřešovanou Lyndu Korinovou, která jednoho dne odešla a pečlivě za sebou zametla většinu stop. Kromě těch, které nechala záměrně. Lynda je šedesátnice, bývalá herečka a manželka sedmadvacet let zesnulého, kdysi velmi úspěšného hollywoodského režiséra, jehož kariéra se ovšem jednoho dne začala ubírat zcela jiným směrem, než se po sedmioskarovém úspěchu zdálo. O tom, jaké byly motivace všech jeho činů a jaký hnací motor při tvorbě jedenácti nízkonákladových hororových filmů, se Lynda dozvěděla až více než čtvrt století po manželově smrti. Důsledky onoho odhalení ji zahnaly do izolace v oprávněné obavě o vlastní život. Že se v ohrožení života opakovaně ocitne i David Raker, to se rozumí samo sebou. Příběh je vyprávěn ve dvou liniích, jež se prolnou až krátce před závěrem. Převládá pohled vyšetřovatele Davida Rakera v první osobě, druhý proud je zpočátku nejasný, vyprávěný postupně odkrývanou osobou bývalého losangelského kriminalisty.

Příběh je vyprávěn stylem zaměřeným na detaily. Někdy se může zdát, že čtenáři/posluchači jsou zavaleni až zbytečnými maličkostmi, aby se později ukázalo, že šlo o autorovu velice promyšlenou taktiku. Přestože se to často může jevit jako nemožné, každé slovo, každá narážka si nakonec své místo na slunci dějové linie najde, a to nezřídka v souvislostech, jež při její první zmínce vůbec nebylo možno odhadnout. O to věrohodněji a poutavěji pak takové zařazení na místo působí a zásadním způsobem přispívá ke strhujícímu úspěchu knihy jako celku.

Zlomené srdce není jen napínavým detektivním příběhem. Je také sondou do temných stránek kinematografie převážně dvacátého století. Ukazuje, jakým stimulantem se multimiliardový filmový průmysl může stát a jakými neduhy může být taková motivace provázena. Tim Weaver předvádí jeden z možných scénářů, jenž nepochybně řídil osudy celé řady hollywoodských osobností, známých i dávno zapomenutých.

Čtyři sta osmdesát stran tištěné předlohy se v podání Igora Bareše proměnilo v sedmnáct hodin a deset minut mluveného slova rozdělených do osmdesáti jedna souborů ve formátu mp3. Osobnost interpreta je volbou na jistotu. Jeho celoživotní zkušenosti v oblasti divadelní produkce, ale hlavně filmu, dabingu a televizní seriálové tvorbě jej přímo předurčují k převodům knižní tvorby do zvukové formy. Připomeňme, že na televizních obrazovkách jsme Igora Bareše mohli v posledních letech vídat třeba v seriálech Inspektor Max, Vzteklina (oba uvedeny v roce 2018), Dáma a král, Specialisté, Temný kraj, Trapný padesátky (za rok 2017) a v desítkách dalších. Přednes interpreta je v případě Zlomeného srdce více než přesvědčivý. Přestože hlavní forma vyprávění je přednášena z pohledu hlavního hrdiny, tam, kde probíhají dialogy, nemá Igor Bareš problém měnit hlasovou intonaci i rytmus s ohledem na mluvčího, takže se audiokniha z obyčejného předčítání dostává do úrovně malé dramatizace. A to je určitě něco, co většinu posluchačů dokáže zaujmout.

Závěrečnou otázkou zůstává, objeví-li se v nabídce Audiotéky nějaká další Weaverova kniha. A stane-li se tak, pak která ze zbylých zatím šesti přeložených do češtiny to bude. Určitě nelze ani vyloučit, že by mohlo dojít i na zpracování osmého z titulů Rakerovy série, protože je vysoce pravděpodobné, že i ten se v dohledné době objeví v české knižní podobě.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZlomené srdce
Audiokniha

Weaver, Tim

Audiotéka.cz, 2018

Napsat komentář