Poutavá kniha o vodníkovi

Mokre chodi v suse
Kdo z nás by neznal vodníka, postavu tak typickou pro české pohádky a pověsti, ve fráčku a se zelenou kůží, s fajfkou v ruce a s pentlemi na klobouku? Konečně se nám dostalo také ucelené monografie o vodníkovi, která v literární vědě dosud scházela.

Vodník je jednou z nejvýraznějších postav českých pohádek a pověstí, bohatě ztvárňovanou nejen literárně, ale také ve výtvarném umění, na divadelních scénách, v hudbě i ve filmu. Zatímco zájem folkloristiky o tento motiv byl vždy značný, v literární vědě jeho reflexe dosud chyběla. Kniha popisuje, jak postava vodníka působí v prvotním prostředí lidového podání (včetně exkurzu do oblasti předfolklorní) a zejména jak přechází do moderní umělecké literatury, jak je zde rozvíjena a modifikována a jaký má genologický a narativní potenciál. Autor vychází ze široké pramenné základny folklorních i uměleckých textů různých žánrů od romantismu k postmoderně. Kniha, jejíž základní hledisko je literárněvědné, je vybavena obrazovou přílohou s ukázkami výtvarného umění od středověku až po současnost a antologií literárních textů, do níž autor zařadil jednak texty nejstarší, jednak takové, které jsou současnému čtenáři těžko dostupné, ač jsou z literárního hlediska důležité.

 

Mokře chodí v suše

Vodník v české literatuře
Autor: Pavel Šidák

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 144×210 mm
ISBN: 978-80-200-2827-3
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Mokře chodí v suše vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

Jako jediná z  bájných bytostí českého prostředí má vodník vlastní jméno: v Čechách se jmenuje Michal, na Moravě Ivan. Obě jména mají svou sémantiku: Ivan, tj. Jan, se vykládá jako poukaz na vztah vodníka a jeho antipoda, Jana Křtitele: „jestliže Jan Křtitel vodou ze své nádoby omývá křesťanské duše od hříchu, tu vodník je vězní v nádobách s vodou […] Vodník je nejnebezpečnější na den sv. Jana Křtitele, při koupání jej však lze zneškodnit připomínkou Kristova křtu v Jordáně.“ (str. 44)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Pavel Šidák

Pavel Šidák (* 1977 v Praze) vystudoval bohemistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, tamtéž absolvoval postgraduální studium literární teorie. V akademickém roce 2004/2005 vyučoval českou literaturu na univerzitě v německé Kostnici, v letech 2000–2009 byl vědeckým pracovníkem Centra komputační lingvistiky Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Od roku 2005 vyučuje literární dějiny a teorii na Literární akademii, Soukromé vysoké škole Josefa Škvoreckého v Praze, kde je od roku 2008 vedoucím Katedry literatury a českého jazyka. Od roku 2005 je výkonným redaktorem oborového časopisu Svět literatury a podílí se na edičních počinech Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Odborné studie o literatuře a kultuře, eseje a recenze publikoval v časopisech A2, Host do školy, Respekt, Studia mythologica Slavica, Svět literatury, Teologické texty aj. a ve sbornících z odborných konferencí. Autorsky se podílel na Slovníku českých spisovatelů (2005). Je spoluautorem a s Richardem Müllerem spolueditorem Slovníku novější literární teorie (2012). Zabývá se genologií a vztahem literatury a mimoliterárních diskurzů.

Informace byly čerpány ze stránek Knižního klubu.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMokře chodí v suše
Vodník v české literatuře

Šidák, Pavel

Academia, 2018

Napsat komentář