Vytvořte dokonalou zahradu

zelenina-zahrada-2
Přišlo léto, všechno se zelená, venku svítí slunce – ideální čas trávit dlouhé dny na zahradě, kochat se krásným výhledem a vypiplávat své záhony. Jak ale dosáhnout zahrady, které je krásná a zároveň co nejúčelnější? Odpověď najdete v dnešních tipech!

Ne vždy se nám podaří udržet všechny rostliny naživu, zvláště některé dřeviny jsou velice citlivé na okolní podmínky. Co pak dělat, když nám strom odumře? David Werner vysvětluje, že mrtvý strom není nutné pokácet a spálit. Naopak může dokonce vaší zahradě prospět!

Mrtvé dřevo plné života

Jak v zahradě vytvořit přírodní prostředí

Autor: David Werner
Přeložili: Vladimír Motyčka  a Hana Motyčková

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 137×207 mm
ISBN: 978-80-271-0698-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Mrtvé dřevo plné života vydalo nakladatelství Grada.

Pokud si myslíte, že odumřelé kmeny nebo větve stromů jsou zcela bez života a bez užitku, že z lesa musí zmizet a na zahradě nemají co dělat, hluboce se mýlíte. „Mrtvé dřevo“ totiž rozmanitým životem přímo překypuje, o čemž výmluvně vypráví tato krásná knížka, jejíž autor nabízí neotřelý pohled na roli mrtvého dřeva v přírodě a přibližuje spoustu biologických souvislostí.
Rozdělena je do tří částí – nejprve je vysvětleno, jak důležitou roli hraje odumírající dřevo ve volné přírodě, a boří mnohé zažité, bohužel pro naše životní prostředí škodlivé představy.
Ve druhé části se věnuje podrobně, nicméně zábavnou formou živočichům, kteří mají z mrtvého dřeva prospěch a bez jejichž rozkladné činnosti by byla podstatně narušena rovnováha v přírodě.
A třetí část je praktická – co s odumřelým dřevem dělat na zahradě. Nabídka je tu široká. Můžete postavit přírodní plot nebo hmyzí domeček, mulčovat, kmeny s dutinami ponechat k hnízdění ptákům, kupa větví v rohu zahrady poskytne úkryt nejrůznějším živočichům, zajímavě tvarovanými větvemi zkrášlíte záhon či skalku, dřevěná palisáda vás uchrání před zvědavými pohledy kolemjdoucích, sloupanou kůrou obložíte cestičky, vydlabaný kmen poslouží jako skvělý přírodní květináč pro sukulenty. Inspirativní je tato kniha pro každého ekologicky uvažujícího člověka skutečně hodně!
A kdo se jen trochu seznámí s významem „mrtvého“ dřeva a pozná jeho důležitost pro životní prostředí, tomu nemůže uniknout ani jeho nekonvenční půvab a krása.

————————————————

Vlastní zelenina, správně a účelně uspořádaná zahrada, a ještě k tomu to vše krásně vypadá. Návod na dokonalé uspořádání vaší zahrady naleznete v následující knize. A to není vše! Jako bonus vám kniha přinese inspiraci, co dobrého můžete z vlastnoručně vypěstované zeleniny a ovoce připravit.

Zelenina z ekozahrady pro radost i soběstačnost

Pro radost i soběstačnost

Autoři: Jaroslav Svoboda a Lada Svobodová

Počet stran: 544
Vazba: vázaná
Formát: 206×270 mm
ISBN: 978-80-87049-95-2
Doporučená cena: 799 Kč

Knihu Zelenina z ekozahrady pro radost i soběstačnost vydalo nakladatelství Smart Press.

Kniha se zabývá zábavným permakulturním pěstováním zeleniny, a to od výběru místa pro záhony přes jejich utváření mnoha různými způsoby až po zúrodňování půdy, tvorbu kompostů a přidávání přírodních zlepšujících příměsí do půdy.
Osvětluje plánování jednotlivých druhů zelenin, jejich kombinace vzhledem k praktičnosti a kráse, střídání v jednom roce i v průběhu let. V knize je vysvětlen pojem záhonoviště, ale také například to, jak si lze udělat v části zahrady nebo rodového statku zeleninový ráj s mnoha dalšími prvky (letní kuchyní, altánem, skleníkem, vodními záhony, pařeništěm, kůlnou, kompostovištěm, bylinkovou částí, trvalkovou částí, sklípkem, oplocením a zídkou).
Autoři se věnují také tomu, jak chovat kachny či slepice a vhodně je začlenit do pěstitelského systému. Jednotlivé zeleniny budou v knize podrobně popsány – najdete návod na jejich pěstování, možnosti volby odrůd a forem. Autoři předkládají osvědčené recepty na zpracování úrody: raw, smoothies i chutná vařená veganská jídla – nejlépe taková, která se snadno připraví v letní kuchyni nebo v altánku přímo u záhonů. Kniha bude natolik lákavá, že zeleninu začnou pěstovat i lidé, které by to nikdy předtím ani nenapadlo.

O autorech

Jaroslav Svoboda (1977) je zakladatelem webu ekozahrady.com, vede kurzy ekozahradního designu. Přitom po maturitě strávil pět let ježděním po celém světě. Držel se při tom filozofie „chvíli někde pracovat a třikrát tak dlouho za to cestovat“. Kromě toho píše články do časopisů a fotografuje přírodu. Své teoretické i praktické zkušenosti zúročil při psaní několika knih.

Lada Svobodová vystudovala Zahradní a krajinářskou architekturu na MZLU v Lednici na Moravě. Vždy ji zajímalo pozorování přírody, jejích cyklů, dějů, vztahů a souvislostí, což využila i v diplomové práci zabývající se sukcesí a pionýrskými dřevinami a jejich využíváním při navrhování zahrad a v krajinářství. Po VŠ se necelých sedm let účastnila budování jedné sbírkové bambusové a kapradinové prodejní zahrady v Praze. Nyní žije na rodovém statku, využívá svých pozorování a objevů mimo jiné i při péči o několik záhonovišť s celoroční produkcí, zkoumá různé možnosti zpracování úrody a její využití v kuchyni i při léčení těla i duše. Spolupodílí se na kurzech Jaroslava Svobody, ale také na akcích věnovaných gurmánství v rámci veganské a živé kuchyně. Užívá si splněného snu života v souladu s přírodou, píše články do několika různých časopisů a je autorkou řady receptů.

Zdroj: smartpress.cz a smartpress.cz

————————————————

Dnes se mluví o bio výrobcích a ekologii snad všude. Arnošt Tabach o tomto fenoménu však psal již v devadesátých letech a jeho rady, které jsou dnes stále aktuální, jsou sesbírány v knize s názvem Biozahrada.

Biozahrada

zahrada bez chemie a plná života

Autor: Arnošt Tabach

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-271-0498-7
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Biozahrada vydalo nakladatelství Grada.

Již začátkem devadesátých let minulého století, tedy v době, kdy se ještě příliš nemluvilo o ekologizaci zemědělství, psal novinář Arnošt Tabach stati do časopisů o novém pohledu na pěstování zahradních plodin, rostlin a květin. Jeho články mají dodnes aktuální platnost.
Kniha Arnošta Tabacha je logicky sestavená z jeho příspěvků do různých periodik a z rukopisu, který zanechal po předčasné smrti, doplněná o aktuální fotografie. Naučí začínající zahrádkáře ekologicky myslet a v souladu s přírodou pěstovat ovoce, zeleninu a květiny tak, aby se co nejméně poškozovalo okolní prostředí chemickými prostředky. Klade důraz na smíšené kultury využívající vzájemně prospěšné působení rostlin, na používání výtažků z léčivých rostlin k podpoře růstu a ochraně před škůdci a na hnojení půdy bylinnými zákvasy.

Ukázka z knihy

Snad si mohu dovolit jednu osobní vzpomínku. Ještě jako malý chlapec, někdy koncem padesátých let, jsem si na procházkách v předhůří beskydských lesů všiml, že schnou jedle. Vysoké, statné stromy měly žluté jehličí a vrtalo mi léta hlavou, proč tomu tak je. I zdálky byly vidět rezavé svíce uprostřed ostatní zeleně. Podobné pocity měli jistě obyvatelé Krušných hor a dalších oblastí postižených imisemi. Pokud jsme tenkrát slyšeli o ochráncích přírody, snad někde v Americe, jen se říkalo, že sbírají plechovky kolem silnic a na okrajích lesů. Vliv průmyslu na přírodu a vůbec slovo ekologie byly dlouhá desetiletí tabu.

Dnes už se běžně hovoří o tom, jaký máme špatný vzduch, závadnou vodu, zdevastovanou půdu, nezdravé potraviny. A cílová řešení se měří miliardami, které jsou ovšem zapotřebí jinde. I kdyby ale byly, nelze ze dne na den odstranit všechny škodlivé vlivy; a i kdyby se to opravdu podařilo, jejich důsledky ještě léta potrvají.

Pokud vás kniha zaujala, přečtěte si i pokračování této ukázky.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Jakou zahradu byste si přáli mít vy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Zdroj úvodního obrázku: woodleywonderworks

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMrtvé dřevo plné života
Jak v zahradě vytvořit přírodní prostředí

Werner, David

Grada, 2018

zobrazit info o knizeZelenina z ekozahrady pro radost i soběstačnost

Svoboda, Jaroslav – Svobodová, Lada

Smart Press, 2018

zobrazit info o knizeBiozahrada
Zahrada bez chemie a plná života

Tabach, Arnošt

Grada, 2018

Napsat komentář