Nebezpečná turistika

Child_Jatka_audio
Představte si to: vydáte se na výlet po stopách svého oblíbeného hudebníka a najednou vás šoupnou za mříže a obviní z vraždy. Nevyděsilo by vás to? Nenaštvalo? Zkuste srovnat své reakce s profesionálem. Čekají nás Jatka.

Jednadvacet let po vydání originálu přineslo vydavatelství OneHotBook zvukovou verzi překladu románu Jatka (Killing Floor, 1997, česky prvně 1999) z pera Lee Childa. Interpretem audioknihy je Vasil Fridrich. Překlad pochází od Jiřího Sedláčka.

Nejlépe utracených šest dolarů v Jimově životě. Víte, co tato věta znamená? Právě tolik Jim Grant investoval do své nové budoucnosti, když byla v roce 1995 jeho pozice v televizní společnosti Granada v britském Manchesteru zrušena a on se najednou ve věku téměř jednačtyřiceti let ocitl před otázkou, co bude dál. Papír a tužky, šest dolarů a nebetyčný úspěch. V rychlosti jsme si o cestě Jima Granta, alias Lee Childa, vyprávěli v medailonu s příznačným názvem Novodobý mstitel již před více než pěti lety. Lee Childův prvotní úspěch z roku 1997, kdy poprvé proměnil rukopis v bestseler, je k dnešnímu dni potvrzen již dvaadvacátým příběhem bývalého vojenského policisty Jacka Reachera s názvem Půlnoční linka (The Midnight Line, 2017, česky 2018). Kromě románů spatřilo světlo literárního světa dvanáct povídek, jejichž souhrn u nás vyšel také na jaře 2018 pod názvem Jmenuji se Reacher (No Middle Name, 2017).

Grantova prvotina Jatka uvedla budoucí obdivovatele novodobého mstitele přímo do centra dění. Jack Reacher, jenž po třináctileté službě jako major vojenské policie opustil armádu, se již půl roku potuluje po Americe a do města Margrave nedaleko Atlanty zavítal, aby se dozvěděl něco o osudu své oblíbené kytarové legendy Slepém Blakeovi. Namísto turistiky ho ale čeká přivítání v podobě obvinění z vraždy a víkendový pobyt za mřížemi. A jako by už tak nebyla situace špatná, na Jacka čeká jeden boj o život za druhým, o opravdu špatných zprávách ani nemluvě. Příběh se rozjíždí rovnou zprudka a bez zbytečných berliček. Akce střídá akci, zločin graduje. I když je Jack pod tlakem důkazů obvinění zproštěn, zůstává v Margrave, protože problémy zkorumpovaného města se jej najednou začaly dotýkat velice osobně. Jatka jsou jednou z mála knih série, kde je děj vyprávěn z pohledu hlavního hrdiny v první osobě.

Lee Child hned napoprvé dokázal, že roky strávené v médiích nebyly promarněným časem. Nejenom, že naprosto přesně ví, čím dychtivé čtenáře zaujmout, ale má i dar vlády nad slovem. Přidejme ještě velmi pečlivě zpracovanou přípravu nejenom z hlediska bojů z blízka, taktiky a zbraní, ale hlavně v oblasti padělatelství, financí a historie, a úspěch je jen logickým vedlejším produktem řemeslně dokonale zvládnuté práce. A s těmito atributy pracuje Lee Child i u všech dalších svých dosud vydaných titulů.

Zvuková podoba Jatek vychází z druhého vydání překladu Jiřího Sedláčka z roku 2016. Ten zpracovával pro nakladatelství BB/art pouze první z Childových knih a na rozdíl od své následovnice Ivy Harrisové se naneštěstí v profesním slovníku typickém pro akční scény „reacherovek“ zdaleka tak dobře neorientuje, což se mnohokrát projevilo v nevhodném výběru odbornějších termínů (možná právě proto byl ve své roli nahrazen).

Interpretace byla svěřena Vasilu Fridrichovi, jehož jméno jistě není české veřejnosti neznámé. Kromě divadelních angažmá jsme ho mohli vidět ve většině populárních českých televizních seriálů, ať už jde o Ulici, Kriminálku Anděl, Mazaly, Ohnivé kuře, Svět pod hlavou či letošní Specialisty. Přednes Vasila Fridricha přidává textu správnou dávku dramatičnosti i gradace napětí a je patrné, že jeho schopnost práce s rytmem i intonací je dokonale profesionální.

Audiokniha je distribuována na dvou digitálních discích s celkově čtyřiceti čtyřmi stopami ve formátu mp3, jež reprezentují čtyřiatřicet kapitol předlohy. Celková doba poslechu je patnáct hodin a jednačtyřicet minut. Vydavatelství OneHotBook přidalo na druhé médium jako obvykle ještě další upoutávky na díla ze své produkce. V tomto případě zde posluchači naleznou hned čtrnáct krátkých ukázek.

Jak už to u zvukových knih bývá, naskýtá se otázka, do jaké míry se dá poslech srovnat s vlastní četbou. Přeci jenom, klasická četba nám poskytuje svobodu volby v mnoha ohledech, ať už jde o vizualizaci postav a prostředí, či o dynamiku projevu jednotlivých postav. V případě audioknihy je nám ten poslední aspekt prakticky vnucen. Ale, upřímně, pokud je přednes nejméně na úrovni, s jakou se setkáváme třeba právě u Childových Jatek předčítaných hlasem Vasila Fridricha, může snadno dojít k závěru, že předložená realita naše vlastní představy bohatě předčí. Já osobně jsem už více než zvědavý na pojetí druhé knihy ze série „reacherovek“ s názvem A přece nezemřeš (Die Trying, 1998, česky 2000).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJatka (audiokniha)
Jack Reacher 1

Child, Lee

OneHotBook, 2018

Napsat komentář