Čtení za vysvědčení

Skolacka
Blíží se vysvědčení a s ním i dvouměsíční prázdniny. A znáte lepší odměnu za školní výkony než knihu? My ne. A proto jsme pro vás vybrali knižní tituly, které potěší jak toho nejmenšího prvňáčka, tak i zkušeného školáka.

Ponořte se do světa Kořínků. A kdo že to vlastně jsou Kořínci? No přeci děti, kteří žijí v souladu s ročním obdobím a pod ochranou Země. Nádherné ilustrace zprostředkují dětskému čtenáři příjemný požitek z četby. A ani vám nepřijde, že první vydání vyšlo před více než sto lety.

Jak to, že Kořínci zůstávají aktuální i pro dnešního čtenáře?
Bezpochyby je to samotná představa dětí žijících v teplém bezpečí Země, hrajících si ve skrýších a v souladu s koloběhem ročních období. Kniha nás provádí následujícími obrazy: nejprve se zase cítíme jako malé děcko schoulené v útulných tmavých kořenech. Pak přichází probuzení paprskem světla z rukou Matky Země a nakonec dramatický východ ven do krajiny! Oba světy, dosud nepropojené, se nyní prolínají v jediném výtrysku života. Na obloze víří ptáci. A následují čtyři scény venku v krajině, přičemž v té poslední, podzimní, se děti rozcuchané studeným větrem vrací zpět do hlubokého bezpečí Země.
„Kořínci“ byli ve své době také zjevením jiného, láskyplného a přirozenějšího dětského světa, který se tehdy otevřel – jak z pohledu dětské psychologie, tak z pohledu umění. A to je bezpochyby druhý hlavní důvod jejich nesmrtelnosti.

Ukázka z knihy

KorinciA každý ví, kam běžet zjara:
konvalinka se o les stará,
a fialku svět neleká –
jen s úžasem kouká na šneka.

Kořínci

Autor: Sibylle von Olfers
Přeložil: Tomáš Vondrovic

Počet stran: 32
Vazba: vázaná
Formát: 225×310 mm
ISBN: 978-80-7530-110-9
Doporučená cena: 250 Kč

 

Knihu Kořínci vydalo nakladatelství Malvern.

O autorce

Sibylle von Olfers (1881–1916) byla německou učitelkou výtvarné výchovy a jeptiškou.

————————————————

Malá jezevčice Nelinka se vrací zpět na scénu! Už hezky povyrostla a jelikož si začíná stavět hlavu, vydá se s ní její panička na cvičák, kde Nelinka potkává další pejsky. A to teprve bude pořádné dobrodružství!

Psí holčička Nelinka roste jako z vody a občas je pěkně umíněná. A tak s ní začne její panička Violka chodit na cvičák, což je pro obě velké dobrodružství. Setkávají se tam se spoustou dalších pejsků, se kterými se dají zažít neuvěřitelné rošťárny. Chceš vědět, co všechno se na cvičáku přihodilo?
Pokračování deníčku malé jezevčice Nelinky tě pobaví a také ti poradí, jak vycvičit psí miminko.

Ukázka z knihy

Barva mého kožíšku je rezavá. Kožíšek mám často od dovádění rozčepýřený, a tak se musím občas učesat.
Hlavně moje dlouhá ouška potřebují hřeben. Je to ta nejotravnější věc, jakou znám. Všelijak to tahá a je to hrůza, ale výsledek stojí za to. Když pak vidím, jak se Violce líbím a jak na mne pyšná, už mi to česání tak otravné nepřipadá. (str. 6)

Nelinka

Nelinka: Štěňátko na cvičáku

Povídání o pejskovi a holčičce
Autorka: Lenka Němcová
Ilustrovala: Lenka Němcová 

Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 140×195 mm
ISBN: 978-80-271-0881-7
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Nelinka: Štěňátko na cvičáku vydalo nakladatelství Grada. A můžete si přečíst i ukázku.

O autorce

Lenka Němcová vystudovala Západočeskou univerzitu v Plzni. Výtvarný obor ukončila diplomovou prací z malby. Poté nastoupila na Střední školu uměleckou a řemeslnou v Praze, kde učí předmět výtvarná výchova, monumentální malba a dějiny umění.
Láska k malování obrázků se spojila s mateřstvím, a to už byl jen krůček k ilustrování dětských knih. Je maminkou dvou malých holčiček, pro které ráda vymýšlí příběhy a maluje obrázky. Má ráda pohádkové knížky, pohádkové bytosti a svět fantazie. A nejraději má neděli, kdy lenoší se svými holkami v posteli, prohlížejí si spolu pohádkové knížky a mlsají čokoládu. Je autorkou knihy Nelinka: Deník štěněte.
Její motto: Sněte sny! Jaké budete mít sny, takoví budete.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Další titul vyšel v edici Má to háček, která se vyznačuje tím, že se snaží pomáhat dětem s různými problémy. Tentokrát se zaměřuje na poruchu ADHD, kterou trpí bratr hlavní hrdinky Julie. A proč říká Jonášovi „Tornádo“? No protože umí rychle běhat. Ale to není vše…

Příběh sportovce Jonáše, který je rychlý jako tornádo. A taky tak ničivý.
Říkají mi Julie a je mi devět let. Chtěla bych vám vyprávět příběh o sobě, o svých rodičích, kamarádkách, ale hlavně o bráchovi. Jmenuje se Jonáš a chodí se mnou do třídy, i když je starší. Má totiž ADHD. Někdy se mi zdá, že se chová jako tornádo. Chvíli neposedí, místo toho, aby šel, tak běží, všechno mu padá z ruky. Ale běhat, to on umí opravdu rychle, vždyť je členem sportovního týmu Tornáda!

Ukázka z knihy

Můj bratr Jonáš se skoro nedokáže zastavit. Když mu máma něco chce, třeba aby nezapomněl dát nádobí do myčky, většinou za ním musí běhat po bytě. Sotva dopoví první dvě slova, on odchází na chodbu, protože si právě vzpomněl, že si tam nechal nakousnuté jablko. Potom samozřejmě neví, co mu máma chtěla, vyběhne ven a myčka zbude na mě. Protože máma raději poprosí mě, než aby na bráchu volala z okna. Že on mi to oplatí příště. Oplatí, ale většinou až když mu naši seberou mobil. Jinak odkývá, že tentokrát se o nádobí postará, a za minutu už neví, že to slíbil. Takže teď jsme bez počítače na celý dlouhý týden. Vytáhnu náčrtník a barvy a za dveřmi, aby to naši neviděli, udělám na Jonáše dlouhý nos, a ještě na něj vypláznu jazyk. (str. 13)

Muj bracha Tornado

Nechte se navnadit pokračováním ukázky.

O edici

Řada Má to háček vzniká ve spolupráci s Albatros Media. Jedná se o příběhy, které pomáhají dětem zvládnout složité životní situace. V edici vyšla např. kniha Lukáš a profesor Neptun, kde hlavní hrdina je autista či Ťapka, kočka stěhovavá, kde druhačka Peťule má rozvedené rodiče a žije ve střídavé péči.

Můj brácha Tornádo

Autorka: Petra Štarková
Ilustrovala: Markéta Laštuvková 

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 160×195 mm
ISBN: 978-80-00-05051-5,978-80-88163
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Můj brácha Tornádo vydalo nakladatelství Pasparta.

O autorce

Petra Štarková je psycholožka a autorka knížek pro děti, fejetonů, povídek a odborných či populárně naučných článků. V současné době provozuje soukromou psychologickou praxi a dělá soudně-znalecké posudky pro soukromé osoby, kriminální policii, soudy a další instituce. Na podzim roku 2015 vydala knížku pro děti Pirát jménem Šampaňský (naše recenze). V létě 2016 jí vyšla další kniha – Jak to chodí v lidské hlavě, dost možná jediná knížka o psychologii určená dětem. Přečíst si můžete i náš rozhovor s autorkou a více informací o ní naleznete na jejím webu.

————————————————

Do školky nemusí chodit jen děti, minimálně v knižním světě. Jak správně zahrabat kosti, venčit se a mnoho dalšího se učí i štěňátka a přitom zažívají nejedno dobrodružství. A jejich lumpárny vtipně ztvárnil známý ilustrátor dětských knih Michal Sušina.

Začtěte se do pohádkových příhod psích předškoláků! V téhle školce si budete připadat jako v psí grotesce.
Malý pejsek Bobeš jde poprvé do školky mezi ostatní štěňátka. Paní učitelka, velice elegantní a náramně upravená fenka afgánského chrta, všechny učí společně jíst, plavat, zahrabávat kostičky a spořádaně se venčit na procházce. Všechna štěňátka jsou moc šikovná, jen ten Bonifác! Tenhle nenapravitelný propadlík má v hlavě samou lumpárnu.
Tak trochu bláznivé pohádkové vyprávění
Ivy Geckové by nebylo úplné bez vtipných ilustrací Michala Sušiny.

Ukázka z knihy

„Bobši, tak Bobši, vstávat! Školka čeká! Ať první den nepřijdeme pozdě!“
Bobšovi se nechtělo, ale nakonec se rozhodl, že by ve školce mohla být dobrá zábava. Otevřel tedy jedno oko a zkusil, jestli je už vzhůru. Víte, děšti, jak se pozná, že už je vaše očičko vzhůru? (str. 8)

Jak to chodi v psi skolce

A můžete se podívat na další příhody štěňat díky pokračování ukázky.

Jak to chodí v psí školce

Autorka: Iva Gecková
Ilustroval: Michal Sušina

Počet stran: 112
Vazba: vázaná
Formát: 170×250 mm
ISBN: 978-80-271-0791-9
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Jak to chodí v psí školce vydalo nakladatelství Grada.

Iva Gecková pochází z jihočeského Písku, kde vystudovala obchodní akademii. Po studiu dlouhou dobu pracovala ve státní správě a při třetí mateřské dovolené se konečně začala naplno věnovat svému koníčku – psaní. Pro Český rozhlas napsala několik pohádek, jejichž knižní vydání se chystá. Se svojí velkou rodinou žije v Lysé nad Labem. Napsala knihu Florentýna a kouzelná kniha (naše ukázka) či Čertí babička (naše ukázka).

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Cenami ověnčený německý spisovatel Finn-Ole Heinrich a islandská ilustrátorka Rán Flygenringová spojili síly a stvořili dětskou knihu plnou závažných témat. Ponořte se do knihy plné humoru, lidskosti a porozumění.

Nevídaná dobrodružství nevšední, ba přímo spektakulární, bezmezně ohromující SVÉHLAVÍNY S.
Rodiče někdy člověku nadělí nepoužitelná jména, ale stejně vám pak říkají všelijak, třeba Palice paličatá. Ale pokud pocházíte z království a umíte si stát za svým, můžete se klidně přejmenovat na princeznu Svéhlavínu.
A když vás o vaše království někdo připraví, nenecháte si to líbit a chcete svůj domov zpátky, to dá rozum. Nechcete bydlet v krabici z plastu, nechcete jinou školu ani měnit kamarády za stádní pakoně. Nechcete čekat sedm a půl roku, než konečně dospějete a budete si o všem rozhodovat sami.
Občas vám totiž hlava nebere ani jiná rodičovská rozhodnutí a není divu, když vám je nikdo nevysvětlí. Občas s rodiči musíte přestat mluvit a místo toho jim psát anonymní dopisy. Musíte se porvat se životem a naplnit ho až po okraj tomu, kdo z něj moc nemá nebo komu ho zbývá málo. Na světě je toho tolik, za co stojí bojovat! Zvlášť když máte dědu generála a taky partu i spřízněnou duši, která ocení vaše svéhlavoviny a stojí při vás.
Jenomže občas bojujete marně. Proti tomu, co se změnit nedá, i sami se sebou.
Zbraní pro takové boje bývá málo, ale vedou se snáz, když dokážete nahlédnout do duší ostatních, například díky vypravěčskému umu
Finna-Oleho Heinricha (1982), nositele Německé ceny za literaturu pro mládež 2012, ale i humornému výtvarnému zpracování příběhu z pera islandské ilustrátorky Rán Flygenringové. Jejich strhující spolupráce a jedinečná schopnost odlehčit tragiku jazykovým mistrovstvím a obrovskou fantazií svědčí o tom, že dětem lze předkládat i tak závažná témata, jako jsou rozpad rodiny či zákeřná choroba rodičů. Lidskost a humor jejich tvorby vyzdvihují kritici a oceňují malí i velcí čtenáři. Neodolá jim nikdo, kdo knížku otevře. Pro děti od 10 let.
„Pokud ti před nosem frnkne autobus, taky se nevrátí, když spustíš virvál, a proto je mnohem lepší se tomu smát a radovat se, že můžeš na zastávce ještě deset minut lelkovat a slunit se.“

Ukázka z knihy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svéhlavíny S. 1: Moje království nadranc

Nevídaná dobrodružství nevšední, ba přímo spektakulární, bezmezně ohromující SVÉHLAVÍNY S.
Autor: Finn-Ole Heinrich
Přeložila: Kateřina Klabanová
Ilustrovala: Rán Flygenringová

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 144×222 mm
ISBN: 978-80-7252-751-9
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Svéhlavíny S. 1: Moje království nadranc vydalo nakladatelství Práh.

————————————————

Vydejte se už počtvrté do Země příběhů, kterou pro dětské čtenáře vybudoval mladý americký herec Chris Colfer, známý především ze seriálu Glee. Tentokrát s oblíbenými hrdiny navštívíte kouzelná místa jako Říši divů, Zemi Nezemi či Zemi Oz. Dokážou sourozenci Alex a Connor porazit mocného nepřítele?

Pohádkami to jen začalo! Maskovaný muž prchá a Rada víl nevěří, že by pro Zemi příběhů mohl představovat vážné nebezpečí. Alex a Connor se proto opět musí spolehnout sami na sebe a na své nejlepší přátele: Mášenku, Jacka, Červenou Karkulku a Matku Husu. Záhadný nepřítel totiž ovládá mocné kouzlo, jehož pomocí dokáže proměnit každou knihu v portál, prostřednictvím kterého vstupuje do jejího světa. Začíná shromažďovat armádu těch nejhorších ničemů, kteří se v knihách kdy objevili, a připravuje útok. Sourozence Baileyovi a jejich přátele tak čeká dobrodružná cesta za hranice Země příběhů: napříč Zemí Oz, fantastickou Zemí Nezemí nebo Alenčiným Krajem divů…

Ukázka z knihy

Následující týdny měla Kmotřička víla napilno tolik jako snad ještě nikdy v životě. Zamykala se ve svých komnatách v paláci a bez oddechu pracovala. Bylo to, jako by vymýšlela nový recept. Hledala přísady, které mohla zkombinovat a změnit jimi Hansův nápad ve skutečnost. Četla všechny knihy kouzel, knihy lektvarů a knihy zaklínadel, které vlastnila. Studovala černou magii, bílou magii a historii magie. (str. 15)

Přečtěte si zbytek ukázky.

Doporučujeme

Sledujte dobrodružnou cestu plnou nástrah, kouzel a příhod od začátku.

zobrazit info o knize   zobrazit info o knize   zobrazit info o knize

Země příběhů: Za hranice království

Autor: Chris Colfer
Přeložila: Veronika Volhejnová

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 150×218 mm
ISBN: 978-80-316-40689-5
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Země příběhů: Za hranice království vydalo nakladatelství Fragment.

O autorovi

Chris ColferChris Colfer je americký spisovatel, herec, zpěvák a producent, držitel Zlatého glóbu za roli Kurta Hummela v seriálu Glee. Sám napsal a produkoval film Zasažen bleskem, a dokonce v něm ztvárnil jednu z hlavních rolí. V roce 2011 ho časopis Time zařadil mezi sto nejvlivnějších lidí světa. Kniha Kouzelné přání, první díl série Země příběhů, se během dvou týdnů po vydání stala číslem jedna na žebříčku bestsellerů New York Times. Na první místa žebříčků se okamžitě vyšplhaly i další díly série.

Zdroj informací a fotografie: Albatros Media

————————————————

Emily Voleová spolu se svými přáteli včetně kocoura Šídla už několikrát dokázala, že dokáže rozlousknout každou záhadu. A tentokrát na ni a její vílí kancelář jich čeká několik. Navíc budou muset řešit i domácí problémy s nevítanou návštěvou či kouzelnou lampou.

Emily Voleová je trochu smutná, protože její první prázdniny se chýlí ke konci. Naštěstí je na obzoru vždycky nějaká záhada. Po městě běhá velikýfialový králík, někdo ukradl strašidelné kuřecí nohy a nerudný smeták se stal vůdcem zločinecké bandy. Netrvá dlouho a vílí detektivové mají opět plné ruce práce. Podivuhodné zločiny navíc nejsou to jediné, co jim dělá starosti. Do jejich domku na gryfích nožkách totiž dorazila nevítaná návštěva, kouzelná lampa odjela dělat kariéru u divadla a detektiv Cardwell ze Scotland Yardu se nešťastně zamiloval… Emiliy s Busterem a kocourem Šídlem musí opět předvést, co dokážou.

Ukázka z knihy

Zahada zapalkoveho zlodejeMůžete se podívat na zbytek ukázky.

Doporučujeme

Přečtěte si předchozí příhody členů vílí kanceláře.

zobrazit info o knize   zobrazit info o knize

Záhada zápalkového zloděje

Autorka: Sally Gardnerová
Přeložil: Vratislav Kadlec
Ilustroval: David Roberts

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-204-4361-8
Doporučená cena: 259 Kč

 

Knihu Záhada zápalkového zloděje vydalo nakladatelství Mladá fronta.

O autorce

Sally Gardnerová žije v Londýně. I přes dyslexii vystudovala uměleckou školu, následně absolvovala divadelní školu a vydala se na dráhu návrhářky kostýmů. Ilustracím a psaní knih se začala věnovat po narození svých dvou dětí.

————————————————

Miroslava Varáčková přichází s dalším románem pro mládež. Tentokrát čtenáře seznámí se třemi sourozenci, jejichž otec zrovna neaspiruje na cenu otec roku. Zatímco musí lhát ve škole i na sociálce, teror otce se zhoršuje. Jediné, co je dokáže vysvobodit, je pravda. Dokážou to však?

Správná rozhodnutí vyžadují nejvíc odvahy. Kačka, Zuzka a Ondra mají už jen otce, ale toho v loterii nevyhráli. Ani jako cenu útěchy. Pro pijana, gamblera a lháře jsou děti na posledním místě. Ondra s Katkou se snaží, aby malé Zuzce zabezpečili alespoň nejnutnější základ pro přežití, navíc musí před učiteli a sociálkou mlžit o tom, co se doma děje. Otcův teror se zhorší, když na scénu přichází Katčin nový objev. Zdá se, že z problémů je dokáže dostat jen pravda. Krutá, bolestivá… ale pravda. K tomu však ani jeden ze sourozenců nenachází odvahu. Nebo ano? Dívat se na svět skrz růžové brýle a zavírat oči před mnohdy nepříjemnou skutečností je velmi lehké. To ale rozhodně neplatí o novém románu Miroslavy Varáčkové.

Ukázka z knihy

Přitáhla jsem si peřinu k tělu a dovolila představám, aby se mi rozlily pod víčky. Často jsem se k nim utíkala, když mě realita doháněla na pokraj zoufalství. Vůně čerstvě sfouknuté svíčky a Zuzčino tiché vzlykání mě ale vracely tam, odkud bych nejraději utekla. Do skutečného světa.
Přemohla jsem hlubokou nechuť vstát, přešla jsem k její posteli a vklouzla pod peřinu. Měla to nejotřesnější dětství, jaké jsem si dovedla představit, a celou situaci doma snášela z nás všech nejhůře. Přitiskla jsem si ji k sobě a pohladila ji po mokré tváři. (str. 7)

Drž mě, když padám

Autorka: Miroslava Varáčková
Přeložil: Jan Hanzlík

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 137×216 mm
ISBN: 978-80-7529-553-8
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Drž mě, když padám vydalo nakladatelství #BOOKLAB. A nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorce

Miroslava Varáčková má doma tři chlapy a psa. Když je ráno vypraví do práce a do školy, odpluje ke klávesnici počítače a do světa fantazie. Každá její nová kniha je totiž cestou, na kterou se se svými hrdinkami vypraví. Jejich cíl není nikdy jasný, ten objevují společně a jejich zážitky formují nejen Mirku, ale i její hrdinky. Kromě knihy Grafitové děvče napsala ještě Hlavně to nikomu neříkej či Adaptace.

Zdroj informací: nakladatelství Slovart


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKořínci

Olfersová, Sibile

Malvern, 2018

zobrazit info o knizeNelinka: Štěňátko na cvičáku
Povídání o pejskovi a holčičce

Němcová, Lenka

Grada, 2018

zobrazit info o knizeMůj brácha Tornádo

Štarková, Petra

Pasparta, 2018

zobrazit info o knizeJak to chodí v psí školce

Gecková, Iva

Grada, 2018

zobrazit info o knizeSvéhlavíny S. 1: Moje království nadranc
Nevídaná dobrodružství nevšední, ba přímo spektakulární, bezmezně ohromující SVÉHLAVÍNY S.

Heinrich, Finn-Ole

Práh, 2018

zobrazit info o knizeZemě příběhů: Za hranice království

Colfer, Chris

Fragment, 2018

zobrazit info o knizeZáhada zápalkového zloděje

Gardnerová, Sally

Mladá fronta, 2018

zobrazit info o knizeDrž mě, když padám

Varáčková, Miroslava

#BOOKLAB, 2018

Napsat komentář