Ženy píší…

Kdyz-pisi-zeny
Dnes vám nabízíme literární všehochuť pocházející z per něžného pohlaví. V našich tipech najdete nové kousky v žánrech detektivních příběhů a thrillerů, fantasy, humoru i opravdových osudů. Neváhejte a doplňte si zásoby čtení na léto!

Devítiletá Mira za trest nedostane zákusek na rodinné oslavě. Tato malá, avšak velmi důležitá událost propojí její život s podivínskou tetou Hanou. A zároveň vrhne nové světlo na prastarou tragédii, která se možná konečně dočká rozuzlení…

Hana (audiokniha)

Devítiletá Mira zlobila a za trest nedostala na rodinné oslavě zákusek. Řízením osudu je právě tohle zlomový moment, který spoutá její budoucnost s životem podivínské, nemluvné tety Hany a odhalí pohnutou rodinnou historii. Co se vlastně stalo tetě Haně, dříve rázné dívčině a vyhlášené místní krasavici? Je možné nést si v sobě celoživotní vinu za něco, k čemu došlo spíše souhrou náhod a dějinných okolností?

Autorka: Alena Mornštajnová
Účinkují: Lenka Vlasáková, Tereza Dočkalová

Vazba: CD
ISBN: 8594169481906
Doporučená cena: 339 Kč

Audioknihu Hana vydalo nakladatelství OneHotBook, na jehož stránkách najdete také osmiminutovou audioukázku.

Alena Mornštajnová vystudovala angličtinu a češtinu na Filozofické fakultě Ostravské univerzity. V současné době pracuje jako lektorka anglického jazyka a překladatelka. Žije ve Valašském Meziříčí. Literárně debutovala románem Slepá mapa (Host, 2013), který se dostal do užší nominace na Cenu Česká kniha 2014. Její druhá kniha Hotýlek (Host, 2015) i její třetí román Hana (Host, 2017) se setkaly s pozitivními ohlasy jak u čtenářů, tak u kritiky.

Zdroj informací: OneHotBook

————————————————

Sam je považována za jednu z nejlepších psycholožek Typhloské kliniky. S chutí pomáhá ostatním lidem překonávat vlastní démony, ač ty své stále nedokáže zvládnout. Pak ale přichází nový pacient jménem Richard a Samin dosavadní život doznává zásadních otřesů.

Slepí

Strhující román o psycholožce, která sama balancuje na hranici šílenství.
Sam Jamesová si po léta budovala pověst nejlepší psycholožky na psychiatrické klinice Typhlos na Manhattanu, kde se léčí ty nejtěžší případy. Doufá, že když už nedokáže zachránit sama sebe, zachrání alespoň jiné. Samin spasitelský komplex pomáhá pacientům bojovat s jejich démony, ale jí se při terapiích zároveň otevírá pohled do hlubin vlastního chaotického nitra.
Jednoho dne se v Typhlosu objeví záhadný pacient Richard, kterého ostatní terapeuti odmítají léčit. Sam si usmyslí, že odhalí jeho tajemství i temná zákoutí jeho duše. Jak je možné, že se Richard na klinice plné šílenství chová oproti ostatním pacientům tak normálně? Sam postupně rozkrývá Richardovu spletitou minulost a to ji přiměje analyzovat vlastní život. Psychologická hra začíná. Kdo koho ale ve skutečnosti zachraňuje?
Tento překvapivý a poutavý psychologický román zavede čtenáře do duše psychicky narušené ženy, která se zoufale snaží udržet nad vodou. Ukáže nám, že největší běsy si někdy nosíme sami v sobě.

Autorka: A.F. Bradyová
Přeložil: Pavel Bakič 

Počet stran: 358
Vazba: vázaná
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-7577-470-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Slepí vydalo nakladatelství Host.

Připadám si jako hochštaplerka, protože se od ostatních v léčebně nijak neliším. Občas je to vyloženě k smíchu. Od odborného personálu se očekává, že bude všem dodávat naději. Očekává se od nás, že nám naše nadání, trpělivost a těžce vydobyté tituly pomůžou aplikovat získané vědomosti a pomoct ostatním k lepšímu životu. Pyšníme se tím, jak to máme v hlavě srovnané. Vidíme sami sebe jako pastýře. Tvrdí se nám, že svojí vznešenou a nezištnou prací prospíváme společnosti. Ale to jsou jen žvásty. Nijak se od těch druhých nelišíme. Nevede mezi námi jasná hranice. Neodděluje nás propast. Přinejlepším jen prasklina. Mám klíč a ordinaci, oni ne. Přišla jsem na kliniku s tím, že je budu zachraňovat, oni mě zachránit nemůžou. Někdy ale ten předěl není ostrý. Říká se, že kdo neumí, učí. A kdo neumí pomoct sám sobě, ten holt pomáhá druhým. (str. 14)

Prolistujte si celou ukázku.

————————————————

Eleonore Schönborn neměla lehký život. Na vlastní kůži poznala nacistický teror a po skončení války musela se svými dětmi opustit i to málo, co zůstalo. Jiná žena by na jejím místě možná zahodila pomyslnou flintu do žita. Eleonore však vytrvala a o této trnité cestě vypráví ve své knize.

Život se nedá plánovat

Autorka knihy by mohla mít dostatečné důvody k tomu, aby pochybovala o existenci nějakého rozumného vyššího plánu. Vyrůstala ve světě, který rozpadem rakousko-uherské monarchie ztratil veškerou prostorovou a časovou orientaci. V útlém věku byla vržena do nejhoršího myslitelného zla, do nacistického teroru, a po skončení války vyhnána s dvěma dětmi z toho posledního kousku domácí jistoty, který přetrval. Tak jako miliony jiných v tomto ničivém chaosu zná však Eleonore Schönbornová jen jeden směr – vpřed. Ví, že musí vzít vše do vlastních rukou. Učí se osudu nevzdorovat, nýbrž jej přijímat. S odvahou, nadějí a důvěrou v Boha.

Osud v pohnutých časech
Autorka: Eleonore Schönbornová
Přeložili: František Rudl, Helena Rudlová 

Počet stran: 324
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-200-2790-0
Doporučená cena: 495 Kč

Knihu Život se nedá plánovat vydalo nakladatelství Academia.

A tak jsem v létě 1939 jela do Vídně. Ve Weißově obchodní škole jsem hravě absolvovala zmíněný osudový kurz, lehkou půldenní činnost se závěrečným certifikátem, který se mi později velice hodil. Odpoledne patřila nám! Jedna z kamarádek už směla řídit auto – oblý a elegantní Steyr –, což nám umožňovalo podnikat skvělé výlety a navštěvovat různé společenské party v okruhu dalších našich známých. To vše na pozadí blížící se světové katastrofy.

Veselý a bezstarostný čas brzy skončil. Počátkem srpna jsem se vrátila domů a nálada se horšila den ode dne. Hitlerovy válečné přípravy už se nedaly přehlédnout – a já se musela chystat na nedávno zavedený povinný rok na vesnici, takzvaný Landjahr, což pro dívky znamenalo rok prací v zemědělství. (str. 80, 81)

Delší ukázku z knihy najdete na stránkách nakladatele.

————————————————

Álvaro, manžel slavného spisovatele, umírá během autonehody. Jenže to, co policie považuje za nešťastnou nehodu, možná zavinilo jedno temné tajemství. Ovdovělý autor musí podstoupit hodně, aby zjistil, kdo ve skutečnosti zabil jeho muže. A zároveň si sám dávat dobrý pozor…

Toto všechno ti dám

Když se spisovatel Manuel Ortigosa dozví, že jeho partner Álvaro zemřel při dopravní nehodě, je to pro něj zdrcující zpráva. Ale není poslední. Po příjezdu do Galicie, kde Álvaro zemřel, zjistí, že policie případ rychle uzavřela jako tragickou nehodu. Tam se také dozví, že Álvaro před ním skrýval tajemství a že muž, s kterým žil patnáct let, není tím, za koho ho považoval. Snaha odhalit Álvarovu minulost Manuela zavede až do srdce jedné z nejmocnějších galicijských rodin, která si přísně střeží své soukromí. Za zdmi jejich zlověstného zámku je Manuel jen nevítaným a nepřátelským vetřelcem. Nečekaně však získá dva spojence: tvrdohlavého a podezíravého policistu a Álvarova přítele – a zpovědníka – z let semináře. Společně skládají střípky z Álvarovy minulosti a jeho dvojího života, aby odhalili pravdu o jeho záhadné smrti. Nicméně ve stínu šlechtických privilegií Manuel odhalí síť korupce a zrady, která se pro něj může stát osudovou pastí, stejně jako se jí stala pro muže, kterého miloval.

Autorka: Dolores Redondová
Přeložila: Simoneta Dembická 

Počet stran: 552
Vazba: vázaná
Formát: 150×218 mm
ISBN: 978-80-7565-302-4
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Toto všechno ti dám vydalo nakladatelství Jota.

„Dobrý den, bydlí tady pan Álvaro Muñiz de Dávila?“ zeptal se muž a krátce přitom pohlédl na malou kartičku, kterou vzápětí schoval v dlani.
„Ano,“ odpověděl Manuel a vztek z něj okamžitě vyprchal.
„Jste jeho příbuzný?“
„Jsem jeho manžel.“
Policista vrhl rychlý pohled na svou partnerku, což Manuelovi neuniklo, ale jeho obvyklá paranoia dosáhla v té chvíli takového stupně, že tomu nevěnoval větší pozornost.
„Stalo se mu něco?“
„Jsem podporučík Castro a tohle je moje kolegyně, seržantka Acostová. Můžeme jít dál? Bude lepší, když si promluvíme uvnitř.“ (str. 10)

Pokračujte ve čtení ukázky.

————————————————

Série Monstra z Verity se dočkala svého pokračování. Šest měsíců od setkání Kate a Augusta propuká očekávaná válka mezi monstry. Zatímco Augustus musí přijmout roli vůdce Verity, Kate loví ve jménu Prosperity. Když se ale ze stínů vynoří nový protivník, schopný oživit vnitřní démony lidí, získává brutální konflikt zcela novou rovinu.

Temný duet

Téměř šest měsíců poté, co se Kate a August poprvé potkali, se válka mezi monstry a lidmi stala realitou. August se stal vůdcem ve Verity, i když po této pozici nikdy netoužil, a Kate se živí jako lovkyně nestvůr v Prosperity. Ale pak se najednou ze stínů vynoří nová příšera, která se živí chaosem a oživuje vnitřní démony lidí, a Kate se musí vrátit do hlavního města, aby čelila monstru, které si myslela, že zabila, a démonovi ve svém nitru.

Autorka: Victoria Schwabová
Přeložila: Magdaléna Stárková 

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7544-565-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Temný duet vydalo nakladatelství CooBoo.

Kate Harkerová se dala do běhu. Krev jí kapala z mělké rány na lýtku a plíce ji po ráně do hrudi ještě bolely při každém nádechu. Díkybohu za ochrannou vestu, i když byla jen improvizovaná. „Teď vpravo!“ Podrážky kozaček sklouzly po vlhkém dláždění, když prudce zahnula do postranní uličky. Když zjistila, že je i přes blížící se bouřku plná lidí, markýz a zahrádek restaurací, nahlas zaklela. V uších jí zněl Teův hlas. „Blíží se to.“ (str. 15)

Stáhněte si ukázku ve formě pdf. Pokud o sérii slyšíte poprvé, neváhejte a prohlédněte si také její první díl s názvem Divoká píseň.

————————————————

Vychovávat malé dítě pro mnohé představuje zátěžovou zkouškou. Zvlášť v případě, musíte-li výchovu nečekaně zvládnout sami. Juliette by nikdy nenapadlo, že mateřství může být právě takové. Naštěstí má uštvaná matka k dispozici tužku, papír a smysl pro černý humor.

Deník uštvané matky

Juliette se právě stala matkou malé Daisy, ovšem mateřství zdaleka není takové, jak si ho malovala. Žádný domek s cestičkou lemovanou růžemi. Daisy nechce spát a žádný z milionů osvědčených triků rodičovských příruček na ni neplatí. A pak je tu ten prevít, co Juliette nechal stát u oltáře, Daisyin otec. Naštěstí je po ruce vždycky deník, papír snese vše!

Autorka: Suzy Quinn
Přeložila: Jana Vlčková 

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7543-659-7
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Deník uštvané matky vydalo nakladatelství Alpress.

Pátek 1. ledna
Nový rok

Po PŘÍŠERNÉ hádce s Nickem jsem skončila u našich.
ZUŘÍM!
Požádala jsem ho, aby pohlídal Daisy, protože musím skočit do supermarketu. (Kdykoliv malou vezmu s sebou, nechávám se zlákat nabídkami typu „kupte dva a zaplaťte jeden“ a nazdařbůh nabagruju spoustu zbytečností, jako jsou například linecká kolečka plněná džemem.)
Po návratu domů jsem Nicka přistihla, jak paří na počítači hry a vedle sebe má naskládáno DESET prázdných plechovek od piva.
DESET PLECHOVEK! Za DVĚ hodiny!
Vytočilo mě to.
„Hodně snesu,“ zadrmolil ztěžklým jazykem. „Kdybych byl vožralej, tak bych tenhle level v životě nedal.“ Požadovala jsem, aby přešel po rovné čáře, a on sebou sekl. (str. 1)

Několik dalších deníkových záznamů najdete v delší ukázce.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHana (audiokniha)

Mornštajnová, Alena

OneHotBook, 2018

zobrazit info o knizeSlepí

Bradyová, A.F.

Host, 2018

zobrazit info o knizeŽivot se nedá plánovat
Osud v pohnutých časech

Schönbornová, Eleonore

Academia, 2018

zobrazit info o knizeToto všechno ti dám

Redondová, Dolores

Jota, 2018

zobrazit info o knizeTemný duet

Schwabová, Victoria

CooBoo, 2018

zobrazit info o knizeDeník uštvané matky

Quinn, Suzy K.

Alpress, 2018

Napsat komentář