Český národ – speciální, nebo rozmanitý?

Cesi o Cesich
Zamýšleli jste se někdy nad příslušností k českému národu? O jeho údajných specifikách a stereotypech? Právě na český národ, jeho formování a spory o české dějiny se ve své monografii zaměřila historička českého původu žijící v Německu.

Proč se někteří Češi domnívají, že jsou příslušníky pomýleného a selhávajícího národa, zatímco jiní protestují proti přepisování dějin? Dnešní móda hanlivých stereotypů o Češích je markantní součástí současných sporů o dějiny. Vzbuzuje nejen emocionálně rozhořčené protesty a více či méně věcnou kritiku, ale i obavy o národní identitu. Autorka dvou předcházejících knih o německých a anglických historicko-politických textech o Češích tentokrát provází čtenáře labyrintem dnešních českých sporů o dějiny a ukazuje, jak se na úkor informací o minulosti prodraly do popředí dávno tradované stereotypy různé provenience. Kniha se zaměřuje na obrazy českého národa, obrození, Československa a osobností jako František Palacký, Josef Pekař, Emanuel Rádl či Edvard Beneš, které od roku 1989 četní autoři propagují jako výrazy nových poznatků o minulosti. Zároveň seznamuje s hlasy jejich kritiků, s historickým pozadím dnešních kontroverzí a s multiperspektivním přístupem k minulosti. Vyvrací tak spekulace o jakémsi speciálním charakteru českého národa a otevírá cestu k pochopení, že Češi jsou obyčejným národem s rozmanitými tradicemi.

Ukázka z knihy

V projevu k Parlamentu České republiky se Václav Havel v roce 1997 zamyslel nad stavem české společnosti. Vedle nesporných úspěchů má prý i svou druhou tvář, a to tvář s velmi pochmurným výrazem: „Zdá se mi, že je naší povinností zabývat se především touto druhou tváří, zkoumat, proč je dnes tak zachmuřená, a přemýšlet o tom, jak ji co nejdřív aspoň trochu rozjasnit.“ Zmínil se také o nutnosti „vyhlásit nemilosrdný boj českému provincionalismu, izolacionismu a egoismu, všem iluzím o jakési lišácké neutralitě, své tradiční krátkozrakosti, jakož i všem typům českého šovinismu“. (str. 21)

Podívejte se, jak ukázka pokračuje.

Češi o Češích

Dnešní spory o dějiny
Autorka: Eva Hahnová

Počet stran: 268
Vazba: brožovaná
Formát: 133×200 mm
ISBN: 978-80-200-2839-6
Doporučená cena: 350 Kč

 

Knihu Češi o Češích vydalo nakladatelství Academia.

O autorce

Eva Hahnová studovala v Praze a Stuttgartu. Má české kořeny, aktuálně žije s manželem v Německu. Zaměřuje se na česko-německé vztahy, odsun Němců, české a německé dějiny.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeši o Češích
Dnešní spory o dějiny

Hahnová, Eva

Academia, 2018

Napsat komentář