Ukázka z knihy Ten, kdo jiným jámu kopá

Ten-kdo-jinym-jamu-kopa-perex
Otevřete knihu a staňte se hrobníkem Jáchymem Ringerem. Rozhodujte o jeho každém kroku, dívejte se na svět jeho očima a věnujte se s ním jeho práci, tedy kopání hrobů a pohřbívání mrtvol. Gamebook už čeká…

Knihu Ten, kdo jiným jámu kopá
od Jana Holana a Martina Bartůňka
vydalo nakladatelství Portál.

Chcete slyšet příběh?

Představte si prérii.

A teď si představte křovíčko, co se pomalu kutálí napříč obzorem. Whušůůů. To je zvuk, který křovíčko vydává. Představte si i ladné tóny harmoniky, které předpovídají nebezpečí. A pak ještě zvuk lopaty, která odhazuje hlínu. Máte? Tak teď už můžeme začít…

Západu se neříkalo „divokej“ pro nic za nic. A jedním z nejdivočejších míst bylo Black Bridge City. Kdyby se v té době někdo obtěžoval se sestavením žebříčku divokosti, umístilo by se dokonce ještě o tři příčky výše než prokleté pohřebiště kmene Tučonů a jen jednu pozici pod čínskou prádelnou v Colorado Springs, v níž se za bezměsíčných nocí ozývaly nelidské skřeky, a místní šerif se to bál prošetřit, neb tam zmizeli už tři jeho předchůdci.

V Black Bridge City se konalo tolik duelů, že místní usedlíci byli zvyklí na to, že v okruhu pár kilometrů od města bylo pořád pravé poledne. Staří lidé dávali na zápraží misky s mlíkem, aby měli supi čím zapíjet mršiny. Lokální podnebí způsobovalo značné potíže s měřením času, a že jsou Vánoce, jste poznali jen podle toho, že cestou do hokynářství jste napočítali méně než deset výstřelů.

Zkrátka život v Black Bridge City nebyl zrovna nejklidnější. A Jáchym Ringer, který právě kousek za městem kopal hrob, o tom věděl své. Hroby kopal už dlouho a dalo by se říct, že byl na svoji práci pyšný. Zatímco ostatní funebráci časem zlenivěli a v rámci úspory kopali hroby jen dvě či tři stopy hluboké, on dodržoval rodinnou tradici a úzkostlivě dbal na to, aby každý nebožtík skončil minimálně šest stop pod zemí.

Nakresli si doprostřed papíru postavu funebráka Jáchyma Ringera s lopatou v ruce.

Snaž se o to, ať je zatím co nejméně detailní.

1

Být funebrákem ale nebylo vždycky Jáchymovým vysněným zaměstnáním. Původ ně totiž…

… plánoval být chovatelem mravenečníků. Tím nejlepším na celém světě. Otoč na 2.

… toužil doprovázet v místním saloonu na piano kankánové tanečnice. Otoč na 3.

… si přál otevřít krámek se suvenýry a prodávat předražené stetsony důvěřivým poutníkům. Otoč na 4.

… trávil spoustu času zkoumáním místní flóry a destilováním lahodných šťáv z kaktusů. Otoč na 5.

2

Když byl Jáchym o něco mladší, povedlo se mu pomocí medu ochočit mravence a pomocí mravenců pak nalákal a ochočil mravenečníka. Pojmenoval ho Brandon a mravenečník byl od té doby jeho nerozlučným společníkem, doprovázel ho na každém kroku a večer usínal u nohou Jáchymovy postele.

Ano, mravenečníci žijí převážně v jižní části amerického kontinentu. Brandon tam dřív také žil, ale nyní byl ve skutečnosti na cestě za strašlivou pomstou. Jeho milou unesl kočovný cirkus, a protože Brandon byl skutečně věrný, tvrdohlavý a statečný mravenečník (co se manželství týče), vydal se ji zachránit. Ovšem došly mu zásoby a právě nic netušící Jáchym ho zachránil před smrtí hladem.

Přikresli si do deníku postavy mravenečníka Brandona na válečné stezce. Pak otoč na 6.

3

Hrobnické řemeslo bylo samozřejmě lukrativní povolání, ale Jáchym neměl vždy v lásce tu pochmurnost, kterou s sebou neslo. Jakožto mladík rád trávil čas v místním saloonu. Jenže na rozdíl od ostatních existencí, které se v podniku scházely, místní voda s příchutí whisky byla jeho až třetí nejoblíbenější věcí a karty schované v nohavicích tou druhou. Nejradši totiž měl místní rozvrzané honky-tonk piano.

Vždy, když byla příležitost, přisedl k němu a začal hrát. Jednou se mu dokonce poštěstilo doprovázet představení Putovního kabaretu Veliké Wilhelmíny. Jejich vlastní pianista byl zastřelen u baru, neboť místní děvče si pozvání na společné sledování západu slunce vyložilo jakožto nemístnou provokaci. Lidé z Black Bridge City obecně nenesli narážky na záležitosti ohledně počasí příliš dobře.

Díky svému hudebnímu nadání může Jáchym vždy zahrát při funusu nějakou pěknou písničku. Když si budeš přičítat hrobnické body za zakopání nějakého člověka či zvířete, přičti si o tři body více.

Přikresli si do deníku postavy rozhrkané piano a pak otoč na 6.

4

Jáchym byl od mládí docela vypočítavej. Brzy přišel na to, že souboje přitahují pozornost těch, kteří městem jen projíždějí. Pokud se tedy rovnou nedali na útěk, jakmile zaslechli prvních pár výstřelů. A lidé přece milují nějakou tu upomínku na ten dramatický duel, jehož byli svědky!

Otevřel si tedy krámek nedaleko od hlavní třídy a prodával tam upomínková trička, nefalšované šerifské hvězdy a také takové udělátko vlastní výroby, které nazval „otvírák“, ale sám nevěděl, k čemu je vlastně dobré. Po pár měsících byl bohužel nucen obchod zavřít, neboť pověst města způsobila, že kdo mohl, vyhnul se mu obloukem (popřípadě nějakou jinou křivkou, podle toho, jak to zrovna terén dovoloval). Tak se vrátil k práci u lopaty.

Přikresli si do svého deníku postavy těžítko s miniaturou Black Bridge City uvnitř. Také si připiš deset dolarů a otoč na 6.

——————–

Další ukázky naleznete na stránkách nakladatele.

——————–

O autorech

Jan Holan je studentem IT fakulty ČVUT v Dejvicích. Rád čte fantastiku všeho druhu, věnuje se larpům a je kreativní všemi možnými bizarními způsoby.

Martin Bartůněk je v poslední fázi studia ekonomické analýzy na VŠE v Praze, kromě toho se ale věnuje i sportu Chanbara, ve kterém reprezentuje Českou republiku.

Knihu ilustrovala Julie Opletalová, která studuje ilustraci na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni, ve své bakalářské práci se věnovala deskové hře.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTen, kdo jiným jámu kopá
Gamebook

Bartůněk, Martin – Holan, Jan

Portál, 2018

Napsat komentář