Učte se jazyky, může se to hodit

Cowellova_JakSpravneMluvitDracky_audio
Kolika řečmi mluvíte, tolikrát jste člověkem, říká se. Mnoho milovníků sci-fi žánru dokáže hovořit plynně třeba klingonštinou nebo jinou podobně neobvyklou mluvou. Víte ale, Jak správně mluvit dracky?

Vydavatelství OneHotBook přispělo v březnu 2018 do série Cressidy Cowellové Škyťák Šelmovská Štika III. novinkou ve formě zvukové knihy Jak správně mluvit dracky (How to Speek Dragonese, 2005, česky 2014). Interpretem audioknihy je David Novotný, překlad tištěné předlohy je dílem Silvestra Vandrovce Špačka.

Téměř ve stejné době, v níž vyšel tištěný překlad poslední publikace dvanáctidílné série o cestě zdánlivě obyčejného vikinského kluka až na trůn krále Zběsilého západu s názvem Jak bojovat s dračím hněvem (How to Fight a Dragon’s Fury, 2015, česky 2018), objevuje se na pultech kamenných i virtuálních knihkupectví audioverze třetího pokračování této sady. Přitom od vydání namluveného druhého dílu Jak se stát pirátem (How to Be a Pirate, 2004, česky prvně 2007, audiokniha 2017) z produkce OneHotBook uplynuly jen sotva čtyři měsíce. První kniha Jak vycvičit draka (How to Train Your Dragon, 2003, česky prvně 2007, audiokniha 2017) se v české zvukové podobě objevila počátkem léta stejného roku.

Jak správně mluvit dracky začíná další lekcí pirátství. Mladí vikinští adepti na válečníky mají na vlastních plavidlech provést výsadek a cvičně obsadit loď některého z mírumilovných rybářů. Nás zajímá třináctiletý Škyťák, syn náčelníka kmene Chlupatých Chuligánů, který vůbec nevypadá jako typický Viking, protože je útlého vzrůstu, mluví dracky (tedy řečí draků) a používá nejdříve hlavu, a teprve pak své nepříliš rozvinuté svaly. S podobně poznamenaným kamarádem Rybinohou plní stanovené úkoly na člunu Nadějný papuchalk, stejně netypickém plavidle, jako jsou oni sami. Loďka má tendenci točit se dokola, jízda vpřed je pro ni tak trochu loterií. Nebyl by to Škyťák, kdyby s Rybinohou neobsadili, omylem, namísto rybářské loďky římskou galeru. Co se stane? Pochopitelně, chlapci i jejich lovečtí draci jsou zajati a rozjíždí se klasické „škyťákovské“ dobrodružství, jaká známe z prvních dvou knih a jaká nás čekají v příbězích dalších. Potkáme Škyťákova odvěkého nepřítele Alvina Proradného, seznámíme se s králem nanodraků, jehož ochota s chlapci spolupracovat se ještě bude hodit, až dozraje čas a v poslední knize série dojde na lámání chleba, kdo že se má doopravdy stát novým králem Zběsilého západu.

Původních dvě stě čtyřicet stran tištěné předlohy se na digitálním médiu vešlo do bez jedné minuty čtyř hodin přednesu. Tyto čtyři hodiny se rozpadají do dvaceti stop formátu mp3, každá z nich je pojmenována v souladu s knihou. Rozsahem se tedy výrazně neliší od předchozího titulu, jenž byl při stejném množství kapitol o pouhou minutu kratší. Jako obvykle na médium ve vydavatelství OneHotBook přidali i celou řadu ukázek ze své produkce, v tomto případě se jedná o sedmnáct stop. Přebal digitálního disku je vyzdoben podobně jako u předchozích dvou audioknih, tedy kromě zmínek o autorce, interpretovi a seznamů stop se setkáme s mnoha ilustracemi, jež pocházejí přímo od Cressidy Cowellové a jež se pochopitelně objevily i v tištěné verzi. Jako bonus najdeme na zadní straně i krátký slovníček dračtiny.

Zkušený hlas Davida Novotného, s nímž jsme se potkali již dvakrát u předchozích audioknih Škyťákovy série, nenechá posluchače vydechnout. Profesionální dramatizace, schopnost měnit intonaci hlasu a rytmus přednesu v závislosti na tom, která postava právě hovoří, i to jsou kladné body vedoucí k úspěchu nahrávky. Pro toho, kdo se setkal s nějakou žánrově jinou audioknihou namluvenou právě Davidem Novotným (jako příklady zmiňme třeba Nesbøeho Krev na sněhu, už čtyři příběhy o Doktoru Proktorovi od stejného autora nebo klasiku To od Stephena Kinga, vše z produkce OneHotBook), jde o fantastickou zkušenost, protože jasně ukazuje neuvěřitelný rozsah, jímž tento interpret disponuje.

Kdy se na trhu objeví zvuková verze čtvrtého dílu série Škyťák Šelmovská Štika III., není zatím známo. Tentokrát se bude jednat o zpracování příběhu s názvem Jak zlomit dračí prokletí (How to Cheat a Dragon’s Curse, 2006, česky knižně 2015) a opět půjde do tuhého. A to doslova a hned ze dvou důvodů – tuhá zima a Rybinohův život v bezprostředním ohrožení. Nejde ale vlastně o nic neobvyklého, život každého, kdo se s budoucím králem Zběsilého západu setká, visívá často na vlásku.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak správně mluvit dracky – CDmp3 (Čte David Novotný)
Škyťák Šelmovská Štika III

Cowellová, Cressida

OneHotBook, 2018

Napsat komentář