Černé znamení může zabíjet…

Sebastien de Castell_Cerne znameni
Už jste slyšeli o Divotvůrci? Parádní originální příběh pokračuje druhým dílem s podtitulem Černé znamení a je ještě zábavnější než jeho předchůdce!

V prvním díle světově úspěšné fantasy série Divotvůrce od Sebastiena de Castella jsme se seznámili s šestnáctiletým Kellenem, jehož magie byla příliš slabá na to, aby mohl obstát v důležitých zkouškách. Okolnosti ho přiměly k tomu, aby se namísto mocného lorda mága stal divotvůrcem. Tak jsou posměšně nazýváni slabí kouzelníci, kteří si vypomáhají triky, aby přežili v nebezpečném světě. Kellen byl zrazen svými nejbližšími, zato však získal sarkastického kočkoveverčího obchodního partnera Reichise a svéráznou mentorku Ferius Parfax.

Ve druhém díle nazvaném Černé znamení, jenž vyšel v nakladatelství Egmont 19. března 2018, Kellen opouští svůj lid a jako psanec putuje krajem v doprovodu Reichise a Ferius. Společně se dostávají na území Sedmi písků, kde jim takřka neustále někdo usiluje o život. Pro Kellena je neobyčejně snadné dostat se do potíží. Ačkoli mu schází jeho milá přítelkyně Nephenie a sestra Shalla, uvědomuje si, že se nesmí vrátit domů. Někdo tam na něj totiž vydal kouzelný zatykač. Kellen je pronásledován čarostopaři, kteří se ho snaží zabít, protože má černý stín. Kvůli klikatému znamení na obličeji jednoho dne pravděpodobně zešílí a stane se pro své okolí nebezpečným. Jako by už tak neměl starostí nad hlavu, potká na svých cestách Seneiru, dívku se zavázanýma očima. Je doopravdy slepá, nebo jen ukrývá pod šátkem znamení, které nesmí nikdo spatřit? Co když moc černého stínu sílí a pokouší se ovládnout nejen Kellena, ale i další nevinné lidi? Kdo stojí za utrpením Seneiry a jejího malého bratra?

„Jak dlouho… se mnou sasutzei zůstane?“ zeptal jsem se v rozpacích nad tím, že se mi v oku usídlil jakýsi podivný duch. Měl jsem beztak dost starostí se strašidelnými vidinami.
„Bude se tě držet tak dlouho, dokud nepřestaneš budit jeho zájem, hochu. Občas si s ním chvíli pošpitej a třeba ti ukáže to, co ostatní nevidí. Jenom si dávej pozor, abys po něm nechtěl nesprávné věci, divotvůrce. Tenhle sasutzei se někdy dokáže pořádně naštvat.“
Skvělé, ke spokojenému životu už mi chybělo jen mít v oku naštvaného ducha.
„Tak běž,“ pobízela mě a postrkávala svýma malýma ručkama. „Běž do svého hlučného světa se svými hlučnými starostmi. Jdi a staň se hrdinou.“ Rozhlédla se kolem sebe, jako by něco hledala. „Nebo možná mrtvolou. Nevím, co z tebe nakonec bude.“ (str. 303–304)

Stejně jako první díl, i dvojka překypuje akčními scénami, napětím a dobrodružstvím. Originální příběh přináší nevšední a zajímavé zápletky, sympatické i nepříjemné postavy. Klaďasům budete držet palce, zloduchy budete nesnášet a Reichise si zamilujete ještě víc. Kočkoveverčák, který si v předchozí knize liboval v zabíjení, teď zbožňuje… ano, pořád hlavně zabíjení, mučení a vyhrožování, ale k jeho oblíbeným věcem přibyla horká koupel ve vaně a máslové sušenky. Představte si ho, jak se vyhřívá v lázni, a pokerový výraz neudržíte.

„Ty, Kellene, nezatopil bys mi?“
„To myslíš vážně? Jsme na zlodějské výpravě, Reichisi, a ty se chceš koupat?“
Kočkoveverčák zavětřil. „Ne, dokud nenajdu nějaké máslové sušenky, tak ne.“
„Tak do toho,“ řekl jsem. „Pojďme najít ty onyxové náramky, se kterými ovládá červy. Slibuju, že ti pak koupím tolik máslových sušenek, že je všechny ani nesníš.“
„Platí,“ řekl Reichis a tišeji dodal: „Troubo.“ (str. 311)

Bylo mi trochu líto, že v příběhu chyběla řada postav, které známe z jedničky. Kellenova sestra se tu mihla jen krátce, zato ale zajímavým způsobem. Dosytosti si užijeme pouček a vtipných hlášek Ferius Parfax. Vztah mezi ní a Kellenem se poněkud utužil, nicméně jím otřásla i řada hádek a vzájemných nedorozumění. V důsledku toho je Černé znamení občas maličko ponuřejší a otravnější než první Divotvůrce, což ovšem vynahradí Reichisovy vtípky, záhada kolem epidemie černého stínu a atraktivní prostředí bohatého města se vznešenou Akademií.
Příběh o 350 stranách plyne svižně díky krátkým kapitolám a autorově schopnosti podat s nadhledem a ironií i tu nejprekérnější situaci. Vřele jej doporučuji každému, kdo si rád odpočine u lehčí četby, v níž nechybí magické souboje ani tajuplné bytosti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDivotvůrce 2: Černé znamení

Castell, Sebastien de

Egmont ČR, 2018

zobrazit info o knizeDivotvůrce

Castell, Sebastien de

Egmont ČR, 2017

Napsat komentář