Autorské debuty

Psaní - ilustrační
Harry Potter, Jako zabít ptáčka, Dívka ve vlaku nebo Hobit. Víte, co mají tyto knihy společného? Všechny byly autorským debutem – vyšly jako první kniha, kterou daný autor či autorka napsali. A přesto dosáhli až na vrchol spisovatelského Olympu. Dnes si představíme čtyři aktuální autorské debuty, dva zahraniční a dva domácí. Kam až dosáhnou ony?

Debutový román Maxe Portera vzlétl k úspěchu v domovské Británii okamžitě po svém vydání v roce 2015. Ihned byl nominován na cenu The Guardian za nejlepší debutový román roku 2015 a překlady do dalších jazyků na sebe nenechaly dlouho čekat. Nyní si tento poetický román můžeme vychutnat i v češtině.

Žal je to s křídly

Autor: Max Porter
Přeložila: Jana Jašová

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 137×207 mm
ISBN: 978-80-7335-519-7
Doporučená cena: 218 Kč

Knihu Žal je to s křídly vydalo nakladatelství Leda.

Dva malí kluci zažívají v londýnském domě nezměrný žal po náhlé smrti matky. Jejich zdrcený otec, odborník na drsnou romantiku Teda Hughese – básníka, jehož svého času potkal stejný úděl –, před sebou vidí pouze bezútěšnou prázdnotu. V okamžiku, kdy se dá zoufalství krájet, však na scénu přilétá všetečný Vrán: sentimentální pošahanec, léčitel a chůva, tlučhuba a šejdíř. A znalec v oboru osiření, jehož přitahují truchlící, kterým vyhrožuje, že je neopustí, dokud ho budou jenom trochu potřebovat.
Výjimečný debut Maxe Portera – dílem novela a dílem báseň v próze, zčásti mučivý trojhlas a zčásti úvaha o posledních věcech člověka – slučuje otcovskou něhu, soucit a stylistickou bravuru v oslnivý výsledek. Jeho kniha, plná překvapivého humoru i bezohledných pravd, se dá přečíst během několika hodin, ale její účinek působí zázračně a dlouho – déle než zármutek sám.

————————————————

Jen zřídkakdy se stává, aby se zpěvák stal i hercem. Natož teprve spisovatelem! Val Emminch je jedinečnou výjimkou, jelikož se mu podařilo prosadit se ve všech těchto třech velkých uměleckých disciplínách. Je to americký zpěvák, skladatel, herec a také spisovatel. Poslední jmenovanou uměleckou dráhu začal velice úspěšně právě románem Nezapomeň, který si dnes představujeme.

Nezapomeň

Autor: Val Emmich
Přeložila: Karolína Zajícová

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7390-622-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Nezapomeň vydalo nakladatelství Omega.

Vtipný a dojemný příběh ztráty, vzpomínek a přátelství.
Gavin, truchlící nad smrtí svého přítele, v žalu spálí každou fyzickou upomínku a prchá z Los Angeles do New Jersey. Zde žije desetiletá Joan, dcera dávného parťáka, která se narodila se vzácnou schopností vybavit si každý detail z každého dne svého života. Gavin doufá, že mu pomůže udržet při životě vzpomínky na jeho milovaného Sydneyho.
Gavin a Joan uzavřou dohodu: Joan bude sdílet své vzpomínky na Sydneyho ze šesti minulých návštěv s Gavinem a Gavin jí na oplátku pomůže vyhrát lokální soutěž textařů a odrazit se tak do světa celebrit. Tato zvláštní dvojice má jednoduchý cíl: psát a vzpomínat. Ale jedna z Joaniných vzpomínek přiměje Gavina začít pochybovat o tom, že ho Sydney doopravdy miloval.

Ukázka z knihy

Táta na mě zapomněl.
Se svojí kytarou čekám venku na schodech a vedle boty mi leze mravenec. Je to jen takový mrňous, ale já bych radši byla tohle maličké stvoření, kterého si nikdo nevšímá, než holka, kterou každý vidí, ale nikomu nestojí za zapamatování.
Slečna Caroline čeká se mnou. Muž v autě je připraven vzít ji domů, ale ona mě tu nemůže nechat samotnou. „Zkusím znovu zavolat tvému otci.“
Stačí jí stisknout jen jedno tlačítko, protože tátovi už volala a nechala mu zprávu. Po chvíli ticha telefon uklízí a snaží se mluvit co nejmilejším hlasem. „Neboj, Joan. Jsem si jistá, že tady hned bude.“
Chová se moc mile, o to víc trapně mi je. Aspoň že dneska to byla poslední hodina Mladých umělců, a jakmile mě táta vyzvedne, už slečnu Caroline nikdy neuvidím.
„Kolik je?“
„Skoro pět,“ odpoví slečna Caroline.
Hodina skončila ve 4:30. Obvykle už s tátou sedíme v autě ve 4:40. „Omlouvám se.“
„Zapomeň na to, Joan.“
Jenže já na to zapomenout nemůžu. To je právě ten problém. Neumím zapomínat.

Pokud vás tato kniha zaujala, neváhejte si přečíst celou ukázku a podívat se na trailer ke knize:

————————————————

René Nekuda je český spisovatel a lektor tvůrčího psaní. Již několik let provozuje různé kurzy tvůrčího psaní a mnoho z nich vedly k vydání úspěšných a nadmíru zajímavých knih. Tak je tomu i u knihy Rok čtyř, která je sbírkou dvaceti povídek od dvaceti různých autorů, kteří na knize pracovali společně v rámci jednoho z kurzů Reného Nekudy.

Rok čtyř

Autor: kolektiv autorů

Počet stran: 162
Vazba: vázaná
Formát: 165 × 235 mm
ISBN: 978-80-270-2175-8
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Rok čtyř vydalo nakladatelství Projekt Hakuna Matata.

Dilema (řecky δί-λημμα „dvojí volba“) nutná volba mezi dvěma vzájemně se vylučujícími možnostmi; nutná, ale obtížná volba. Dvacet různých povídek dvaceti autorů, které během jednoho roku poskládají čtyři navzájem propletené příběhy. Malířka bez motivace, houslista bez angažmá, holčička bez mámy, básník bez múzy. Běla, Jeroným, Pepi, Martin a jejich blízcí, každý s osobitým postojem k životu. Svým úsudkem a jednáním ovlivňují nadcházející události všedních dní, spoutaní pouze možností svobodné volby.

Více informací o této knize naleznete v samostatném, jí věnovaném článku. Detaily o kurzu tvůrčího psaní, při němž kniha vznikla, pak naleznete přímo na stránkách Reného Nekudy.

————————————————

Nemá smysl být nešťastný kvůli domněnce. Jsou cíle, kterých nikdy v životě nedosáhne. Když něco doopravdy chce, tak se spojí celý vesmír, aby to mohl uskutečnit. To jsou tři moudra, které Ondřej Vácha během svého života postupně pochopil. Právě ony se odrážejí v románu Restart, příběhu o hledání osobní odvahy.

Restart

Autor: Ondřej Vácha

Počet stran: 156
Vazba: vázaná
Formát: 155×215 mm
ISBN: 978-80-88088-88-2
Doporučená cena: 250 Kč

Knihu Restart vydalo Nakladatelství Věra Nosková – Klika.

Odvaha je vlastnost, díky níž se pouštíme do věcí, které dávají našim životům smysl. Filip Valenta ale odvahu postrádá, a tak se jeho dosavadní životní cesta plná přešlapování na místě jakoby stáčí do kruhu. V jeho životě zdánlivě nic nechybí, má krásný dům, ženu, děti a slibně rozjetou kariéru. Stále častěji ale přemýšlí o tom, jaký by měl život, kdyby se v mládí rozhodl být třeba motorkářem, aktivistou Greenpeace nebo prostě jenom bohémsky žít – bez staarostí o hypotéku, o práci, o účty. Shodou okolností se mu naskytne příležitost udělat za svým životem tlustou čáru a začít nanovo. Společnost Maxvision tvrdí, že stačí jen mít tu správnou jiskru v oku – zlatou šupinku, která člověka zbaví všech vzpomínek na starý život, aby mohl začít jinde – bez závazků, výčitek svědomí a pokřivených vztahů… Jaké by to bylo, začít znovu s čistým štítem? Je vůbec možné takové řešení na vnější úrovni, nebo je člověk předurčen si životem projít a vyrovnat se s ním uvnitř svého vlastního nitra?

Filip stále hleděl na článek na internetu a pozoroval šťastný
výraz Australana, jak spolu s krásnou Číňankou připravuje před kamerou kuře kung pao. Uvnitř sváděl velký boj. Jeho mysl nebyla schopná v tak krátkém čase vše pobrat. Znělo to vše až příliš jednoduše a lákavě a zároveň naprosto nereálně.
„Říkal jste sebevražda? Tak ukončujete původní život?“ dostal ze sebe nakonec.
„Ano, většinou. Klienti napíšou dopis na rozloučenou, pak jim odebereme zhruba půl litru krve a zfingujeme skok z mostu do řeky nebo tak něco. Krví potřísníme kameny v řece, popř. části oblečení.
Pokud existuje vlastnoručně psaný dopis na rozloučenou
a nepřímé důkazy k sebevraždě, tak to policie dál neřeší. Výjimečně děláme i jiné varianty. Znáte to – zmizel a byl prohlášen za mrtvého.
To ale pouze v případě, že klient trvá na hmotném zajištění
své původní rodiny i po restartu. Sebevražda totiž znemožňuje čerpání životní pojistky. To se ale děje opravdu jen ve výjimečných případech, kdy jsme s klienty na hraně s financováním a zároveň jsou příznivé okolnosti.“

Pokračování této ukázky spolu s několika dalšími výňatky naleznete přímo na webu autora. Více informací o této knize včetně videa ze křtu naleznete v našem speciálním článku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽal je to s křídly

Porter, Max

Leda, 2018

zobrazit info o knizeNezapomeň

Emmich, Val

Edice Knihy Omega, 2018

zobrazit info o knizeRok čtyř

kolektiv autorů

Projekt Hakuna Matata, 2017

zobrazit info o knizeRestart

Vácha, Ondřej Josef

Nakladatelství Věra Nosková – Klika, 2017

Napsat komentář