Vražedně chladná četba

tipy_detektivky-pro-volne-chvile
Nechte se prostoupit mrazivou hrůzou! Představujeme vám šestici toho aktuálně nejlepšího ze škatulky moderních detektivních thrillerů. Uprchlíci před zákonem, vrazi v policejních uniformách, oběti toužící po pomstě… Stačí si vybrat.

Paul Cézanne je považován za otce moderního umění. Když se fotograf André stane svědkem podezřelého převozu jednoho z jeho nesmírně cenných obrazů, rozhodne se jednat. A nebezpečná honba po Francii může začít.

Honba za Cézannem

Kamila Jameson-Porterová, šéfredaktorka newyorského, velmi módního časopisu, vyšle svého nejlepšího fotografa André Kellyho do jižní Francie vytvořit snímky luxusního sídla jednoho význačného podnikatele. André se přitom stane svědkem podezřelé scény: vidí, jak je nesmírně cenný Cézannův obraz z vily odvážen nesmírně otlučenou dodávkou. Pochopitelně v době, kdy majitel vily a obrazu není přítomen. Zvědavý André zjistí, že zde patrně jde o výnosný obchod s padělky, do něhož je nejspíš nějak zapletena i jeho šéfová. Spojí se s odborníkem na impresionisty Cyrusem Pinem a začíná nebezpečná honba po Francii od Paříže po Côte d´Azur, při níž se ovšem vždycky najde čas na typicky francouzské gastronomické radovánky.

Autor: Peter Mayle
Přeložil: Paul Millar

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-257-2405-7
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Honba za Cézannem vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Garabedian starší si prohlédl pár čísel a hlasoval pro to, aby časopis pohřbili. Ale jeho mladší bratr měl za manželku dámu, kterážto o sobě prohlašovala, že je ženou v domácnosti, a která se vzrušením studovala vše, co se týkalo slavného designera Philippa Starcka. Ta svého manžela přiměla k tomu, aby uvážil možnost záchranné akce, a skon časopisu Decorating Quarterly byl odložen. Najde-li se patřičný vydavatelský záměr, může mít časopis budoucnost.

Slovo šlo od ucha k uchu a šeptanda jen kvasila. Kamila, kterou její známý podrobně o všem informoval, se vydala do New Yorku s podrobným návrhem, který Garabedianovi mladšímu prezentovala vyzbrojena svou nejkratší sukní. Prezentace trvala od deseti do čtyř, včetně dvouhodinové přestávky na lehce koketní oběd. Je třeba říct, že na Garabediana udělal dojem nejen Kamilin návrh, ale i její nohy. Přijal ji. Jejím prvním šéfredaktorským opatřením byla změna názvu časopisu. Ode dneška bude Decorating Quarterly znám coby DQ. New York vše sledoval – a čekal. (str. 9)

Přečtěte si naše recenze na autorovy knihy Podfuk s diamanty a Dobrý ročník.

Peter Mayle byl anglický spisovatel, novinář a publicista. Od roku 1975 psal vzdělávací publikace, zaměřené na sexuální výchovu dětí a mládeže. Známý se stal díky celosvětovému bestselleru Rok v Provence, ve kterém zachycuje jeden rok strávený v jedné z tamějších vesnic. Podle této knihy byl natočen i televizní seriál. Sám autor byl za tento počin francouzskou vládou jmenován Rytířem Čestné legie.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Elitní agenti, na rozdíl od fotografů, mají odhalování zločinů v popisu práce. Scot Harvath kvůli jednomu takovému podnikne cestu až do dalekých hlubin afrických pralesů. To, co tam najde, se však nebude líbit ani jemu, ani zbytku civilizace…

Mravní kodex

Scot Harvath, elitní agent soukromé zpravodajské agentury, shlédne krátké video zobrazjící záznam brutálního vyhlazení lékařského centra v zapadlém koutě Konga. Celé přepadení je záhadné i tím, že všichni střelci byli vybaveni speciálními obleky proti biologickému nebezpečí. Harvath se rozhodne přijít celé věci na kloub a vyráží na průzkumnou misi do pralesů centrální Afriky. Brzy však vyjde najevo, že přepadení bylo součástí něčeho mnohem většího. Něčeho, co hrozí vyhubením většiny lidstva…

Autor: Brad Thor
Přeložila: Eva Kadlecová

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-264-1880-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Mravní kodex vydalo nakladatelství CPress.

Ukázka z knihy

Beaman hleděl z jednoho muže na druhého. Ztišil hlas. „Vy myslíte, že tam pálí těla?“
Starý pán vypnul obrazovku. „Může to být cokoliv.“
„Ale co když to jsou těla?“ vyjekl. „Co když jsou to ženy a děti? Naši pracovníci a pacienti?“ Obrátil pohled k Harvathovi a zeptal se: „Jestli to není odpad, co tedy?“
Harvath byl už na více místech zpustošených válkou, než by si sám chtěl pamatovat. Viděl věci horší než hrůzné. Hodnotu kultury bylo podle jeho názoru možné smrštit na jedinou otázku – a sice jak se daná kultura chová ke svým nejslabším členům, zvláště pak k ženám a dětem.
Satelitní snímek spalovací jámy mu přivodil záplavu vzpomínek, z nichž ani jedna nebyla příjemná, ani jednu si pamatovat nechtěl. Bylo na tom však něco velmi podivného. Pokoušel se v duchu přijít na to, co přesně, a když se mu to nepodařilo, odsunul to v mysli kamsi do kouta na později. (str. 17)

Prolistujte si celou ukázku a přečtěte si recenzi k prvnímu dílu této knižní série.

Brad Thor žije v Nashvillu. Je nadšený cestovatel a vyznavač adrenalinových sportů a autor více než desítky úspěšných knih v žánru politický a špionážní thriller. Téměř každý jeho titul se stal bestsellerem na prestižním žebříčku New York Times. Zajímavostí je, že jedna z jeho knih, Last Patriot, byla zakázána v Saúdské Arábii. Brad se často účastní televizních diskusí na téma terorismu a rovněž je členem analytického týmu Homeland Security.

Zdroj informací: Albatros Media

————————————————

Do nehostinného prostředí Vnějších Herbid je vyvržen polomrtvý muž. Na skále jednoho z ostrůvků nachází detektiv George Gunn zubožené tělo. Dospívající dívka pátrá po tom, co stojí za smrtí jejího otce. Peter May opět rozehrává svoji mistrovskou vypravěčskou hru. Tentokrát v audiopodání.

Umrlčí cesta

Pokud byste někoho zabili, pamatovali byste si to. Nebo snad ne? Na opuštěnou pláž na hebridském ostrově Harris moře vyplaví neznámého muže. Je těžce podchlazený a sotva naživu. Neví, kdo je, ani jak se tam dostal. U sebe má mapu takzvané Umrlčí cesty. Netuší, kam ho zavede, ale ví, že se po ní musí vydat.
Detektiv George Gunn vstupuje na břeh ostrůvku ležícího dvacet mil západně od Vnějších Hebrid se zlou předtuchou. Na skále tu byl nalezen muž utlučený k smrti a detektiv musí zjistit, kdo to udělal a proč.
Dospívající dívka leží ve svém pokoji v Edinburghu a zoufale se snaží zjistit pravdu o smrti svého otce, průkopnického vědce. Čím víc se dozvídá o povaze jeho výzkumu, tím víc tuší, že za jeho zmizením stál někdo jiný.
Umrlčí cesta sleduje tři nebezpečné cesty k šokující pravdě – a ke zjištění, že nevědomost nás může stát život.

Autor: Peter May
Účinkuje: Jiří Dvořák
Přeložil: Filip Drlík

Vazba: CD
ISBN: 8594169481388
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Umrlčí cesta vydalo nakladatelství OneHotBook. Poslechněte si krátkou ukázku.

Peter May (*1951) pochází z Glasgow, ale nyní žije ve Francii. Původně se živil jako novinář a byl úspěšným televizním scenáristou, v současné době se věnuje psaní. Celosvětové renomé získal šestidílnou sérií čínských thrillerů, která u nás začala vycházet roku 2015. Její součástí jsou knihy Pán ohně, Čtvrtá oběť, Sál smrti, Hadohlavec a nově i Běžkyně. Ve zvukové i tištěné verzi je dostupná také trilogie Lewis zahrnující tituly SkálaMuž z ostrova Lewis a Šachové figurky. Mezi další populární autorovy série patří rovněž řada Akta Enzo s tituly Výjimeční lidé, Kritik, Černé světlo a Entomologův odkaz.  Oblibu si v zahraničí získaly též spisovatelovy nejnovější samostatné romány jako Ostrov Entry nebo Runaway. V češtině vydává knihy Petera Maye nakladatelství Host. Více na www.petermay.info.

Jiří Dvořák (*1967) se narodil v Brně, kde také vystudoval herectví na JAMU a vzápětí získal angažmá v Městském divadle. Účinkoval rovněž v šumperském a brněnském Mahenově divadle. V roce 1999 dostal nabídku působit v pražském Divadle na Vinohradech, jehož předním členem je dodnes. Na jevišti úspěšně ztvárnil spoustu dramatických postav od Shakespearova Macbetha Jindřicha IV., Šmerala v Adině až po šarmantního Arthura Goringa ve Wildeově Ideálním manželovi. Televizní a filmoví diváci jej znají z filmů Vůně vanilky, Anděl páně, Operace Silver A, Zemský ráj to napohled či Příběh kmotra a ze seriálů jako Pojišťovna štěstí, Světla pasáže, nebo Sanitka 2.

Zdroj informací: OneHotBook

————————————————

Merida Falconová je sice bohatá a krásná, ale také němá a nešťastně provdaná. Po smrti starého manžela na sebe bere novou tvář a jméno, aby se pomstila tomu, kdo to všechno způsobil. Jenomže vrtkavá štěstěna jí postaví do cesty hned několik překážek… včetně vraha, kterého možná osobně zná.

Žena, která nemohla křičet

Merida Falconová je úchvatná krasavice, trofejní manželka, která má, zdá se, všechno… až na to, že nemůže mluvit. Celých devět hořkých let posluhovala bohatému starému manželovi, doprovázela ho na každém kroku, plnila veškerá jeho přání a příkazy. Po mužově smrti Merida zmizí… a znovu se objeví ve Virtue Falls s novým jménem, novým vzhledem a plánem, jak se pomstít muži, kterého milovala, ale který ji zradil a opustil, zanechal ji němou, těžce zraněnou a vydanou na pospas tyranskému majetnickému starci.
Všechno však změní náhodné setkání s bývalým milencem. Benedict ji s novou tváří nepozná, přesto se cítí tajemně přitahován tou nádhernou, zranitelnou ženou, a tak se ji rozhodne sledovat a zjistit, co je ve skutečnosti zač. I Merida je rozpolcená mezi touhou po pomstě a dlouho potlačovanými city. Bude mít dost času odhalit pravdu o událostech, k nimž došlo před devíti lety? Protože někdo ve Virtue Falls pronásleduje a krutým způsobem vraždí ženy. Merida stojí před otázkou – kdo je tím vrahem? Snaží se snad už navždy umlčet ženu, která nemohla křičet?

Autorka: Christina Doddová
Přeložila: Naďa Funioková

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 152×210 mm
ISBN: 978-80-756-5299-7
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Žena, která nemohla křičet vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Benedict Howard byl zvyklý, že se ženy dívají na něj. Měl peníze. Měl moc. Byl bezohledný. Lidé to věděli. Obzvlášť ženy se po něm dívaly. Vždycky od nich slýchal, že jim připadá zajímavý.
Teď se ovšem ta nejkrásnější žena na světě dívala skrz něj. Ne někam za něj. Ne mimo něj. Skrz něj.
Letící orel, největší a nejnovější plachetní jachta ze špičkové řady rekreačních lodí, protínala vlny s autoritou, která jasně vypovídala o kvalitách její konstrukce stejně jako kapitána a posádky. Benedicta coby nového vlastníka Birdwing Cruises to těšilo: jeho rozhodnutí koupit tuto společnost bylo zjevně správné.
Ovšem teď, třetí den dvoutýdenní zaoceánské plavby, stál u zábradlí na levoboční záďové palubě a veškerá jeho pozornost se upínala k nejkrásnější ženě na světě. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

Christina Doddová je úspěšná americká autorka dlouhé řady romantických příběhů s historickou či detektivní zápletkou. Její díla, oceňovaná čtenáři i kritikou, se pravidelně umísťují na předních příčkách seznamů bestsellerů. Žena, která nemohla křičet je součástí série o Virtue Falls, odlehlém městečku v západním Washingtonu, plném záhad, tajemství a zločinu.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Být policistou se škraloupem není žádná slast. Mít takových škraloupů několik však znamená něco daleko horšího. Macbetha trápí jeho minulost tak moc, že kvůli ní zahodí svou budoucnost. Protože vraždu lze možná utajit, ale několik vražd už stěží. Hlavně tehdy, kdy je pachatelem on sám.

Macbeth

Je to nejlepší polda, jakého kdy měli.
Když se nepodařený zátah na dealery zvrhne v krveprolití, přichází inspektor Macbeth se svým týmem rychlého nasazení, aby zachránil situaci.
Macbeth je však i vyléčený feťák s problematickou, trýznivou minulostí.
Za jeho úspěchy ho čeká odměna. Peníze. Moc. Respekt. To všechno má na dosah.
Jenže chlap s jeho původem nemůže dosáhnot až na vrchol.
Nebo může? Macbetha pronásledují halucinace a paranoidní představy o tom, jak mu osud brání v oprávněném vzestupu. Jak se má dostat k tomu, na co má právo?
Tak, že začne vraždit.

Autor: Jo Nesbo
Přeložil: Jana Jašová

Počet stran: 544
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7252-734-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Macbeth vydalo nakladatelství Práh.

Ukázka z knihy

„Jsou tady,“ ozval se inspektor Duff a zadoufal, že muži z protidrogového neuslyší bezděčné zachvění v jeho hlase. Předpokládal, že Norští jezdci pošlou pro ty drogy tři nebo čtyři chlapy. Nanejvýš pět. Jenže v procesí, které se zvolna nořilo z mlhy, napočítal hned dvanáct motorek. Na dvou posledních trůnili i spolujezdci. Celkem čtrnáct maníků proti jeho devíti. A navíc se dalo počítat s tím, že tlupa přijede ozbrojená. Po zuby ozbrojená. A přesto se mu hlas nezachvěl z prostého pohledu na přijíždějící přesilu. Detektivovi se totiž právě splnilo jeho nejvroucnější přání: konvoj motorkářů vedl on. Konečně ho má na dostřel.

Jo Nesbø (* 1960) je norský spisovatel a hudebník. V češtině zatím vyšly jeho knihy Nemesis (2011), Pentagram (2011), Lovci hlav (2011), Spasitel (2012), Sněhulák (2012), Netopýr (2008 a 2013), Švábi (2013), Levhart (2013), Červenka (2005 a 2014), Přízrak (2014), Policie (2015), Krev na sněhu (2015), Krev na sněhu II: Půlnoční slunce (2015), Žízeň (2017) a jeho nejnovějším autorským dílem je Macbeth (2018). Dále je také autorem knižní série Doktor Proktor pro děti. Ta aktuálně čeká na vydání svého šestého dílu.

————————————————

Když Liane znenadání mizí uprostřed nádherné dovolené, všichni jsou v šoku. Krátce poté navíc její manžel uprchne i s šestiletou dcerkou, čímž policie získá hlavního podezřelého. Jenomže ne všechno je takové, jaké se může zdát…

Nepouštěj se mé ruky

Napětí, dlouho plánovaná pomsta a vzrušující zvraty. Francouzský thriller ověnčený řadou ocenění.
Slunce, palmy, tyrkysové vody oceánu, ostrov Réunion a mladý pár s šestiletou dcerkou na dokonalé dovolené. Ta se ale brzy změní v noční můru, když Liane zničehonic zmizí a nechá za sebou jen rozházený pokoj. Její manžel Martial nejprve spolupracuje s policií, ale pak se i s dcerou dává na útěk. Z truchlícího manžela se v očích policie rázem stává hlavní podezřelý a hon na domnělého vraha a únosce dcery začíná.

Autor: Michel Bussi
Přeložila: Dana Melanová

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-870-267-1123-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Nepouštěj se mé ruky vydalo nakladatelství Motto.

Ukázka z knihy

Jediný, kdo měl toho mlhavého a deštivého rána rozum, byl operační důstojník. A díky němu budou mít do hodiny – maximálně do dvou – za mřížemi pachatele loupežného přepadení pošty v pražských Bohnicích. Státní zástupkyni a soudce by nejraději poslala do psychiatrické léčebny, která se v této známé pražské čtvrti nachází. Tolik opatrnosti a přehnané korektnosti ji rozčilovalo.
Vyšetřovatelka stála v blátě jako solný sloup v holínkách a s deštníkem v ruce a snažila se nahlédnout do staré tmavě modré felicie bez registračních značek. Auto zůstalo nastartované na štěrkové cestě, stěrače stále stíraly z okna drobné kapičky a světla svítila do mrholení. Dveře u řidiče nechal lupič otevřené a zmizel v jednom z pěti nových domů, které tu na okraji Bohnického údolí vyrostly. (str. 9)

Stáhněte si kompletní ukázku, kterou nakladatel nabízí.

Michel Bussi začal psát už v devadesátých letech, ale trvalo celou jednu dekádu, než prorazil s knihou Code Lupin (Kód Lupin, 2006). Následovaly další úspěšné detektivky a v roce 2011 vyšel román Černé lekníny (Nymphéas noirs, česky 2017), který získal mnoho ocenění. O rok později z něj další kniha, Vážka (Un avion sans elle, česky 2016), učinila jednoho z nejprodávanějších francouzských autorů, jeho knihy byly přeloženy do více než 30 jazyků. Bussi působí také jako profesor geografie na univerzitě v Rouenu.

Zdroj informací: Albatros Media


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHonba za Cézannem

Mayle, Peter

Argo, 2018

zobrazit info o knizeMravní kodex

Thor, Brad

CPress, 2018

zobrazit info o knizeUmrlčí cesta (audiokniha)

May, Peter

OneHotBook, 2018

zobrazit info o knizeŽena, která nemohla křičet

Doddová, Christina

Jota, 2018

zobrazit info o knizeMacbeth

Nesbo, Jo

Práh, 2018

zobrazit info o knizeNepouštěj se mé ruky

Bussi, Michel

Motto, 2018

Napsat komentář