Význam bakterií v imunitním systému

Spina-je-dobra-perex
Mnoho rodičů už jistě zažilo situaci, kdy si jejich dítě strčilo do pusy něco špinavého. Mají důvod se kvůli tomu strachovat? Na všechny otázky ohledně bakterií a jejich významu pro imunitní systém dítěte odpovídá kniha Špína je dobrá.

Význam bakterií pro vývoj imunitního systému vašeho dítěte
Je v pořádku, aby vaše děti jedly špínu?
To je jen jedna z mnoha otázek rodičů po celém světě, na kterou se Gilbert a Knight snaží ve své knize odpovědět. „Můj dvouletý syn má neustále zánět středního ucha. Mám mu dávat antibiotika, nebo probiotika?“; „Slyšela jsem, že astma mého syna je způsobeno nedostatkem bakteriálních kultur. Je to pravda, a pokud ano, co mám dělat?“
Když tyto otázky zadáte do Googlu, budete zahlceni spoustou protichůdných odpovědí. Internet je prosycen spekulacemi a dezinformacemi o rizicích a přínosech toho, co většina rodičů zjednodušeně nazývá jako choroboplodné zárodky, a co součastní vědci nazývají mikrobiom: interakce všech mikroorganismů uvnitř těla a v okolním prostředí, která má velký vliv na naše zdraví a celkovou pohodu. Oba vědci se snaží poskytnout smysluplné odpovědi všem rodičům, kteří chtějí pro své děti to nejlepší.

Špína je dobrá

Význam bakterií pro vývoj imunitního systému vašeho dítěte
Autoři: Jack Gilbert, Rob Knight
Přeložila: Dana Balatková

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7390-654-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Špína je dobrá vydalo nakladatelství Omega.

 

Ukázka z knihy

Po miliony let udávaly věcem směr mikrobiální povlaky. Někteří mikrobi si vyvinuli pomocí bezpočtu experimentů ve skutečném životě hnaných evolučními silami schopnost používat energii slunečního světla k přeměně oxidu uhličitého a vody v potravu. Tento proces, známý jako fotosyntéza, uvolňoval obrovské množství kyslíku. Vzduch, jejž dýcháme, vyrobili právě tito mikrobi a vyrábějí ho stále.

Celé evoluční pozadí zmiňujeme proto, abyste porozuměli jisté skutečnosti, která se jen obtížně uchopuje. Žijeme na planetě, kterou spravují neviditelní mikrobi a která funguje pro ně. Miliardy let byli totiž jejími jedinými vlastníky. Vytvořili naši biosféru, udržují zdejší koloběh živin, jako je uhlík, dusík, síra, fosfor a další. Vyrobili veškerou půdu a v neposlední řadě nastavili podmínky pro evoluci vícebuněčných forem života, tj. rostlin, živočichů a tedy i nás, lidí. (str. 14)

Přečtěte si celou ukázku.


Nakladatelství Omega vydává především klasickou českou a světovou literaturu. Chce tak vyjít vstříc všem, kteří marně shánějí své oblíbeného spisovatele. Zaměřuje se také na studenty, kteří potřebují klasickou četbu do školy. Spektrum titulů je postupně rozšiřováno o další témata. Věnuje se však také novým autorům a knihám, které dosud u nás nevyšly.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠpína je dobrá

Gilbert, Jack – Knight, Rob

Edice Knihy Omega, 2018

Napsat komentář