Český bestseller za rok 2017

macek-uvod
Vstoupíme-li do knihkupectví, aniž bychom cíleně mířili k určitému knižnímu titulu, ocitáme se v labyrintu pultů, polic, regálů, stojanů, z nichž na nás upírají svůj uhrančivý zrak knihy všemožných žánrů, strohých či naopak barevností přebujelých přebalů. Ariadninou nití, která nás může dovést k dílu čtenářsky vděčnému, jsou nově udělené ceny Český bestseller za rok 2017.

Jako každý rok – tentokrát už po devatenácté – se konal slavnostní večer, během nějž z pěti nominovaných knih v deseti kategoriích byl vybrán titul čtenářsky nejúspěšnější, respektive nejprodávanější v síti knihkupectví KNIHCENTRUM.cz a e-shopu a audioknih prostřednictvím služby Audioteka.cz. Slavnostní ceremoniál pak završilo vyhlášení titulu, který ostatní – pokud jde o jeho prodejnost – předčil, tedy vyhlášení Českého bestselleru za rok 2017.

„Tento rok patřil k lepším rokům; knihy, zejména audioknihy, se více prodávají,“ přivítal hosty statutární jednatel společnosti KNIHCENTRUM.cz Petr Michálek. „Mám radost, že se s vámi mohu opět setkat na lodi.“

Ano, i letos, konkrétně ve středu 9. května, v předvečer zahájení čtyřdenního velkého knižního veletrhu Svět knihy, vyplula loď Európé z přístaviště Na Františku a vltavskými vodami se vydala směrem k Vyšehradu. V jejím podpalubí pak proběhlo slavnostní vyhlašování vítězných knižních počinů moderované Kamilou Ulčovou. Ta nejprve poděkovala všem partnerům, kteří se na celé akci podíleli, tj. tiskárnám, distribučním společnostem atd., a poté přítomné seznámila s jednotlivými kategoriemi ucházejícími se o přízeň čtenářů. Pak přikročila k samotnému ceremoniálu za účasti nejen autorů, ale i nakladatelů, zástupců tiskáren a dalších hostů.

V první kategorii Česká literatura pro děti a mládež největší čtenářský ohlas nabyly Podivuhodné příběhy Čtyřlístku, jež vytvořila pětice autorů Ljuba Štiplová, Jaroslav Němeček, Josef Lamka, Hana Lamková, Jiří Poborák; cenu přebíral Jaroslav Němeček.

Dětským knížkám náležela i druhá kategorie, Překladová literatura pro děti a mládež. V ní první místo obsadil titul Deník malého poseroutky Všechna sláva, jenž napsal Jeff Kenney; cenu převzal zástupce společnosti Albatros Media. Podle něj úspěch knihy spočívá v tom, že se „děti snadno ztotožní s příběhy, které v ní jsou“.

Třetí kategorie Kuchařky je jistě odpovědí na v poslední době tak oblíbené téma vaření. Cenu za nejprodávanější kuchařku Jednoduše & dokonale si přišli převzít manželé Jana a Roman Vaňkovi.

Provázanost následující čtvrté kategorie Odborná a populárně naučná literatura s kategorií předcházející je dána autorem vítězné publikace, který – jak řekl – dosud psal kuchařky. Ocenění získaly Promrhané dny od Tomáše Kosačíka. Není bez zajímavosti, že jeho rivaly byly dvě publikace o Andreji Babišovi (Žlutý baron Zuzany Vlasaté a Jakuby Patočky, Boss Babiš Jaroslava Kmenty) či Etiketa Ladislava Špačka.

jota

Zástupci nakladatelství JOTA, cena za knihu Hygge. Prostě šťastný způsob života od Meika Vikinga

Dostáváme se ke kategorii páté Zdraví & životní styl. Ocenění poputuje do Dánska za knihou Hygge. Prostě šťastný způsob života. Místo autora Meika Wikinga, ředitele Institutu pro výzkum štěstí v Kodani, jenž do Prahy přiletěl až o den později, aby se zúčastnil veletrhu Svět knihy, převzal cenu zástupci nakladatelství JOTA, které publikaci vydalo.

Jedničkou v šesté kategorii Biografie se stala sbírka osobních příběhů, básnických textů, fotek Karla Kovy Kováře Kovy Ovšem. I v případě této knihy, „výborné zpovědi youtubera Kovyho“, ohodnocení přebírá zástupce společnosti Albatros Media.cz.

Sedmá kategie Produkt roku 2017 se z řady ostatních kategorií poněkud vymyká. Nejde v ní o knihy, ale o předměty, které publikace na pultech knihkupectví či v e-shopech provázejí. Zde uspěla elektronická Albi tužka.

kubes-kmenta

první zleva Petr Kubeš, druhý zprava Jaroslav Kmenta

Také osmá kategorii je trochu jiná; není udělována knihám v jejich vizuální podobě, ale v podobě, kterou vnímáme sluchem; jde o kategorii Audioknihy. V ní vyhrála audiokniha přinášející reportážní dílo o temném světě miliardáře a politika Andreje Babiše Boss Babiš. Autor díla investigativní novinář Jaroslav Kmenta, interpret Petr Kubes, režisér Ivo Martiník si přišli cenu převzít. „Snažím se být neposeroutka,“ narážel Jaroslav Kmenta nejen na titul dětské knížky, ale především na soudobé nátlakové tendence ze strany státní moci na investigativní novináře. A tomu, kdo za těmito snahami stojí, Andreji Babišovi, pak nepřímo vzkázal: „Ať si koupí knížku Etiketa od pana Ladislava Špačka, aby věděl, jak se má chovat.“

Prvenství v deváté kategorii Překladová beletrie pro dospělé připadlo thrilleru Larse Keplera Lovec králíků; ocenění převzal zástupce nakladatelství Host.

O tom, jak hluboko v srdcích českých diváků zůstává herec Tomáš Holý, milovaný zejména pro své dětské role, svědčí knížka Oty Karse Jmenuju se Tomáš, která vyhrála v desáté kategorii Cena čtenářů. „Cena nepatří mně,“ řekl Ota Kars, „ale hlavně Tomášovi.“

Za znění fanfár byla uvedena kategorie poslední, vyhlášení Českého bestselleru za rok 2017. Cenu zhmotněnou do sošky od Olbrama Zoubka získal Miroslav Macek za knihu Saturnin se vrací. Oficiální pokračování. Autor na dotaz, kolik odvahy musel sebrat, aby se rozhodl napsat pokračování čtenářsky velice oblíbeného díla Zdeňka Jirotky Saturnin, odpověděl: „Nebylo třeba sebrat odvahu, ale mít hodně drzosti. Hlavně však mne těší, že jsem mohl udělat radost čtenářům.“

Oficiální část plavby skončila. Následovala část neformální: rozhovory, zábava, z palaby kochání se osvětlenou noční Prahou. Pak skončila i plavba. Co však nekončí, je chuť a touha číst. A co číst? Ariadninou nití při výběru mohou být ceny udělené během večera Český bestseller za rok 2017.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVšechna sláva
Deník malého poseroutky 11

Kinney, Jeff

CooBoo, 2017

zobrazit info o knizeKuře – Jednoduše & dokonale

Vaněk, Roman – Vaňková, Jana

Nakladatel, 2017

zobrazit info o knizePromrhané dny
Myšlenky, které mi změnily život

Kosačík, Tomáš

Tomáš Kosačík, 2017

zobrazit info o knizeHygge
Prostě šťastný způsob života

Wiking, Meik

Jota, 2017

zobrazit info o knizeKovy – Ovšem

Kovář, Karel

BizBooks, 2017

zobrazit info o knizeBoss Babiš

Kmenta, Jaroslav

JKM – Jaroslav Kmenta, 2017

zobrazit info o knizeLovec králíků

Kepler, Lars

Host, 2017

zobrazit info o knizeJmenuju se Tomáš

Kars, Ota

Mladá fronta, 2017

zobrazit info o knizeSaturnin se vrací

Macek, Miroslav

XYZ, 2017

zobrazit info o knizePodivuhodné příběhy Čtyřlístku 2000
(16. kniha)

Lamka, Josef – Lamková, Hana – Němeček, Jaroslav – Poborák, Jiří – Štíplová, Ljuba

Čtyřlístek, 2017

Napsat komentář