Dekadentní trilogie vrcholí!

S-dusi-beadnika-perex
Biograficky laděná „Sráčská“ trilogie se dočkala svého konce. Poslední díl popisuje měsíc života nezaměstnaného muže, inklinujícího k bohémství, samotě a příležitostně i drogám. Nejlepší únik z reality však představuje psaní, nejlepší cesta k nalezení sebe sama…

Měsíc života (konec srpna – konec září 2017) autorova alter ega – nezaměstnaného spisovatele, introverta, inklinujícího k bohémství a samotě, trpícího depresemi a opovrhujícího konzumním životem. Bydlí v mizerném podnájmu, bere jakoukoliv příležitostnou práci, žije jako psanec na okraji jím nenáviděné společnosti a potýká se s existenčními problémy, „díky“ nimž se často ocitá v až tragikomických, zoufale banálních i šílených životních situacích. Navzdory podlomenému zdraví se snaží řešit své problémy drogami, prášky, litry vypitého alkoholu a náhodnými milostnými románky. Jeho nejmilejším únikem z reality je však psaní, při němž se snaží srovnat své roztříštěné myšlenky a najít smysl života a především sebe sama.

…s duší beadníka je debutový román mladého olomouckého spisovatele Jaroslava Irovského. Stylem i obsahem navazuje na předchozí autorovy sbírky dekadentních povídek Příběhy sráče a O(byčejný) ŽIVOT psané bez příkras a cenzury, s nevybíravým slovníkem, undergroundovou emotivní přímostí a velkou dávkou upřímnosti, sebeironie a humorné nadsázky, odkazující na nejlepší tradice americké Beat generation a autory jako John Fante nebo Charles Bukowski.

…s duší beadníka

Autor: Jaroslav Irovský

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7551-079-2
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu …s duší beadníka vydalo nakladatelství Jonathan Livingston.

 

Ukázka z knihy

Bylo kolem desáté ranní. Dítě v sedmém patře se opět rozkřičelo tak, až se stěny zatřásly. Nepovolilo. Ten řev mu musel trhat hlasivky ještě víc než mně a sousedovi uši. A vtom se to stalo; hlučně se otevřely dveře ve vedlejším bytě. Ozval se hlasitý dupot, jehož ozvěna se roznášela po celém domě.

„Já už to nevydržím!“ ozvalo se zařvání hlubokého mužského hlasu. PRÁSK!!!, zabouchly se následně dveře od jeho bytu. Děcko ze sedmého patra křičet nepřestalo. Po půl minutě se celá situace opakovala. „Do řiti, udělejte něco s tím děckem!!!“ PRÁSK!!!

Vylezl jsem z postele, vyšel z pokoje na chodbu a namířil si to ke kukátku, abych mohl sledovat dění před dveřmi mého bytu. Po minutě se opět objevil soused. „Praž-ské kurvy! Praž-ské kurvy! Prááááž-ské kur-vy!“ Tlesk tlesk, tlesk-tlesk-tlesk-tlesk. „Prááááž-ské kur-vy!“ Tlesk tlesk, tles-tlesk-tlesk-tlesk. PRÁSK!!!

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Jaroslav Irovský (* 7. 4. 1985) se narodil ve valašských Slušovicích. Od roku 2011 bydlí v Olomouci. V roce 2015 byl Městskou knihovnou v Praze zařazen do seznamu devíti pozoruhodně píšících českých spisovatelů. V roce 2012 debutoval se sbírkou šestnácti povídek s názvem Jak jsme slavili Velikonoce a další humoresky, jíž vzdává hold komikům Miroslavu Šimkovi a Jiřímu Grossmannovi. O rok později vydal sbírku dvaceti autobiografických, dekadentně laděných povídek pod názvem Příběhy sráče. V roce 2014 na tuto sbírku navázal knihou O(byčejný) ŽIVOT. Závěrečným dílem této „Sráčské trilogie“ se stal dnes představený román s názvem …s duší beadníka. Mimo zmíněné je Jaroslav Irovský také autorem básnických sbírek Střípky melancholie a Krásy na mé vadě.

Zdroj informací: web autora

Přečtěte si jedno z autorových zamyšlení také v naší rubrice Čtení ke kávě. A pokud vás jeho tvorba zaujala, neváhejte a navštivte také e-shop, kde si můžete zakoupit všechny doposud vydané tituly.


jonathan-livingston-logoNakladatelství Jonathan Livingston navazuje na činnost nakladatelství Tanga, které vzniklo v roce 1996. Poskytuje kompletní nakladatelský servis všem, kteří mají zájem o vydání své vlastní knihy či účelové publikace.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize… s duší beadníka

Irovský, Jaroslav

Jonathan Livingston, 2018

Napsat komentář