Jak se Bukowski propil k dokonalosti

bukowski o psaní
Charles Bukowski byl prozaik, básník, a americký „buřič“ současnosti. Co formovalo jeho osobnost? Naskýtá se vám možnost nahlédnout nezkrotnému autorovi přímo pod ruku. Autentickou sbírku Bukowského dopisů, memoáry zvané O psaní, vydává nakladatelství Argo.

Výbor z Bukowského korespondence ukazuje oblíbeného autora z jiné stránky: dopisy přátelům, redaktorům i kolegům, chronologicky řazené, se dotýkají především tématu psaní. Zachycují jednak pomalu se rozvíjející Bukowského tvůrčí kariéru „zevnitř“, očima autora, který líčí, jak začínal poezií v malých časopisech, jak na dlouhá léta psaní úplně přerušil, protože propil psací stroj; jak na jeho možnosti psát působila jeho zaměstnání i lidé kolem něj. Současně čtenář objevuje jakýsi autorský manifest, který Bukowski neformuluje jako prohlášení pro veřejnost rozepsané do okázale formulovaných tvůrčích zásad: spíše mezi řádky čteme autorova zaujetí „pro svůj způsob“, přezíravost vůči mainstreamovému „správnému psaní“ i rigidním zásadám literárních škol. Navzdory takovému zdánlivě ledabylému postoji je zřejmé, jak důležité psaní pro Bukowského bylo a s jakou vážností se mu věnoval.

O psaní

Autor: Charles Bukowski
Přeložil: Vít Penkala

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 120×200 mm
ISBN: 978-80-257-2356-2
Doporučená cena: 238 Kč

 

 

Knihu O psaní vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy O psaní

[Whitu Burnettovi]
27. dubna 1947

Děkuju za vzkaz.
Myslím, že román bych nezvládl – nemám tu potřebu, i když o tom přemýšlím a jednou to třeba zkusím. Blahoslavený faktótum se to bude jmenovat a bude o dělníkovi ze společenský spodiny, o fabrikách a městech a odvaze a ošklivosti a pijáctví. Ale myslím, že kdybych to napsal teď, nestálo by to za moc. Musím to pořádně promyslet. Krom toho mám teď tolik osobních starostí, že nejsem v stavu podívat se do zrcadla, natož se pustit do knížky. Ale váš zájem mě překvapil a potěšil. Perokresby bez příběhů teď zrovna žádné nemám. V Matrixu otiskli tu jedinou, kterou jsem tak udělal. Svět poslední dobou bere chudáka Charlese pěkně u huby a ze spisovatele toho moc nezbylo, White.

Takže bylo sakra fajn, že jste se ozval.

[Caresse Crosbyové]
7. srpna 1953

Zahlíd jsem v nějaké recenzi (ale nečet jsem ji) vaše jméno, v „Dail Press“. Kdysi dávno jste mě otiskla v Portfoliu, v jednom z těch prvních (1946 nebo tak?). Víte co, jednou takhle přijedu do města po dlouhým tahu a během slabšího období jsem musel bydlet u rodičů. Problém je, že rodiče si přečetli povídku („20 tanků z Kasseldownu“) a milý Portfolio spálili. Takže už ten výtisk nemám. Jedinej chybějící kousek z toho mála mých publikovaných věcí. Kdybyste měla výtisk navíc???? (a nevím, proč byste ho sakra mít měla), fakt by mi píchlo, kdybyste mi ho mohla poslat. Poslední dobou už moc nepíšu, bude mi 33, dělá se mi pupek a vkrádá se demence. Prodal jsem psací stroj, abych moh dál bejt opilec, je to 6 nebo 7 let, a nesehnal jsem dost nealkoholických $, abych si moh koupit novej. Teď si svoje občasnosti píšu rukou tiskace a vylepšuju je kresbičkama (jako kdejakej druhej pošuk). Někdy ty povídky normálně vyhodím a kresbičky si vyvěsím na záchodě (někdy na roletu).

Doufám, že těch „20 tanků“ máte. Potěšily by.

Charles Bukowski

 

charles bukowskiAmerický básník a spisovatel. Bukowski strávil bezmála padesát let svého života v Los Angeles. Nemluvil dobře anglicky a pro svůj německý původ byl často terčem posměchu ostatních dětí, trávil čas většinou o samotě. Celý život měl problémy s pocity méněcennosti a posměchem ze strany vrstevníků, což na vysoké škole vyústilo ve zveřejňování svých fašistických a extrémistických názorů. Necítil se v Americe dobře, považoval se za Němce, proto cítil potřebu udržovat sounáležitost se svými kořeny. Bukowského politika v podstatě vůbec nezajímala, ale rád dělal věci, které pohoršovaly a šokovaly ostatní. V Bukowského prozaických dílech často vystupuje postava jménem Henry Chinaski, hlavní spisovatelovo alter ego. Nakladatelství Black Sparrow Press dále publikuje dosud nevydané básně a prózu.

 

Zdrojem informací o autorovi je www.kosmas.cz


 Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO psaní

Bukowski, Charles

Argo, 2017

Napsat komentář