Nových znalostí není nikdy dost!

Hint Background Subject School Learning Backdrop
Víte, co znamená princip neurčitosti? A jak dopadl výsadek Silver A? Nebo kdo zavedl vánoční stromeček? Mnoho zajímavých informací od kvantové fyziky po neznámý život známých osobností nabízí dnešní knižní tipy.

Kvantová fyzika není jenom o množství, to víme všichni. Co ale znamenají jednotlivé termíny a používáme je dobře? Kniha o prolínání běžného života a vysoké vědy představuje čtivo, jehož si můžeme směle dopřát kvantum.

Kvantový moment

Kvantová fyzika je mimořádně náročný obor, a přesto pojmy a termíny z tohoto pole pronikly i do běžného jazyka – odkazy na princip neurčitosti či paradox Schrödingerovy kočky se objevují v beletrii i jinde, nemluvě o šarlatánech, pro které se slovo „kvantový“ stalo zaklínadlem, díky kterému je možné podstrkávat důvěřivcům všemožné léčebné prostředky a přístroje. Crease a Goldhaber, fyzik a filosof, se ve své knize snaží toto pronikání kvantové fyziky zmapovat spíš na úrovni idejí, přístupů ke světu – „neurčitost“ a „nejistota“ charakterizují postoj, který odmítá svět s pevně vytyčenými rysy ovládaný logickou kauzalitou. Při psaní neztrácejí ovšem ze zřetele vývoj samotné kvantové fyziky, a jejich podvojný výklad tak přináší originální náhled na celou problematiku. Krom fundovaného (byť nutně zjednodušeného) popisu kvantové oblasti se čtenáři dostane množství odkazů na každodenní situace či umělecká díla.

Jak nás Planck, Bohr, Einstein a Heisenberg naučili milovat neurčitost
Autoři: Robert P. Crease, Alfred Scharff Goldhaber
Přeložil: Pavel Kreuziger

Počet stran: 332
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-257-2251-0
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Kvantový moment vydalo nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argo v edici Aliter.

Ukázka z knihy

Objev principu neurčitosti roku 1927 zničil poslední zbytky nadějí na návrat k deterministickému newtonovskému světu. Z tohoto principu, základního stavebního kamene kvantové mechaniky, vyplývalo, že není možné znát zároveň polohu i hybnost částice. To znamenalo, že Newton Williama Blakea nemohl o nádherném moři Přírody, k němuž byl obrácen zády, zjistit vše, co považoval za zjistitelné. Znamenalo to, že Laplaceova vševědoucí, ideální inteligence by si ani neškrtla. Tento princip navíc pomohl změnit významy mnoha slov, mimo jiné neurčitosti, náhodnosti, možnosti, příčiny a pravděpodobnosti. Pár vědců, z nichž nejznámějším byl Einstein, to odmítalo a tvrdohlavě doufalo v obnovení newtonovského světa. Někteří vědci se probíhající události pokoušeli vysvětlit jazykem přístupným pro laiky – takové popularizace veřejnost fascinovaly. Tak se toto úsilí rozšířilo daleko za hranice fyziky, kde započalo, do neustále se rozšiřujících sfér kultury. Filozofové, umělci, romanopisci a básníci si brzy osvojili kvantové termíny a koncepty, jež se začaly objevovat dokonce i v běžném jazyce. Formy kultury žijící z newtonovského momentu byly ohroženy a otevřely se cesty pro vývoj forem nových. (str. 30, 31)

Přečtěte si první kapitolu o Newtonovském momentu.

O autorech

Robert P. Crease je filozof a historik vědy. Je profesorem na univerzitě Stony Brook v New Yorku, členem řady fyzikálních společností, autorem a spoluautorem desítky knih o různých oblastech fyziky (například The Great Equations: Brakthroughs in Science from Pythagoras to Heisenberg – Velké rovnice: průlomové vědecké objevy od Pythagora po Heisenberga – či The Prism and the Pendulum: The Ten Most Beautiful Experiments in Physics – Hranol a kyvadlo: deset nejkrásnějších fyzikálních experimentů), publikuje v odborném (mj. Science, New Scientist) i populárním tisku.

Alfred Scharff Goldhaber, absolvent Princetonské univerzity, pochází z rodiny slavných fyziků Gertrude Scharffové a Maurice Goldhabera, se kterými i odborně spolupracoval, je profesorem teoretické fyziky na Stony Brook; zabývá se širokým spektrem tématem od částicové fyziky přes kondenzáty a magnetické monopóly až po kosmologii a astrofyziku.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

Komunistický režim přinesl mnoho krutostí, ale zůstalo po něm také nemálo zajímavých míst. Kniha Magdaleny Karelové mapuje mnohá z nich. Čtenáři díky tomu mohou navštívit málo známé památníky potřísněné krví nevinných obětí rudé hvězdy.

Tajemná místa komunismu

Vydejte se na místa známá, méně známá i zcela neznámá, která jsou spojená s komunistickým režimem u nás. V knize naleznete mnoho zajímavých lokalit, unikátních staveb, retro muzeí, uměleckých děl a zpřístupněných krytů civilní obrany, ale i komunistické lágry, památníky monstrprocesů a kolektivizace a muzea železné opony. Nechybí ani historické střípky a medailonky zajímavých osobností.

Fascinující místa české historie
Autorka: Magdalena Karelová

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 167×225 mm
ISBN: 978-80-264-1855-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Tajemná místa komunismu vydalo nakladatelství CPress.

Ukázka z knihy

Ukázka-z-knihy-Tajemná-místa-komunismu

Celou ukázku si můžete stáhnout ve formátu pdf přímo ze stránek nakladatele.

————————————————

Jména Alfréda Bartoše, Josefa Valčíka a Jiřího Potůčka se díky operaci Silver A nesmazatelně zapsala do našich dějin. O přesunu vysílačky Libuše a o konečných osudech všech tří mladých mužů vypráví stejnojmenná publikace Silver A.

Silver A

Kniha provede zájemce po místech spojených s výsadkem SILVER A, a to jak s činností samotných parašutistů, tak i jejich pomocníků z řad civilního obyvatelstva. Místa jsou řazena chronologicky a nabízejí pohled na mnohé lokality tehdejšího protektorátu, kde Alfréd Bartoš, Josef Valčík a Jiří Potůček působili. Detailně je sledováno přesouvání vysílačky Libuše i závěrečný útěk posledního přeživšího člena skupiny Jiřího Potůčka. Součástí průvodce je úvodní stať věnovaná významnému pomocníkovi výsadku Silver A, mjr. Františku „Franjo“ Aubrechtovi

Průvodce
Autor: Pavel Šmejkal

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2808-2
Doporučená cena: 285 Kč

Knihu Silver A vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Ukazka-z-knihy-Silver-A

 

Prohlédněte si také zbytek ukázky.

O autorovi

Pavel Šmejkal (*1966) je novinář a publicista. Vystudoval český jazyk a pedagogiku na Pedagogické fakultě UK. Později působil jako redaktor či editor v odborném týdeníku Strategie a v Lidových novinách. V současné době je šéfredaktorem měsíčníku 21. STOLETÍ. Jako autor i spoluautor se podílel na několika dalších publikacích, věnujících se aktivitě a osudům našich parašutistů. Patří mezi ně například Anthropoid, Protektorátem po stopách parašutistů či Ležáky a odboj ve východních Čechách.

————————————————

Oficiální tváře světových velikánů se obvykle liší od jejich soukromých. Jací byli, když se nikdo nedíval? A čím vším se zapsali do historie? Málo známá fakta o známých lidech některé rozhodně překvapí. Víte například, že královna Viktorie jako první zavedla bílé svatební šaty?

Světové osobnosti, jak je (možná) neznáte 2

Druhý díl knihy přináší přehled světových osobností novověku, jejichž jména možná znáte ze školy, ale spoustu věcí o nich určitě ještě nevíte. Víte, že první americký prezident George Washington nebydlel ani jediný den v Bílém domě? Že T. A. Edison byl dvakrát ženatý a v Praze navštívil jedno slavné kino? Anglická královna Alžběta I. omezila „mlýnská kola“, vymyslela speciální lžíci a milovala hlávkový salát? Charles Darwin trpěl mořskou nemocí, stěžejní dílo psal přes dvacet let, a se sestřenkou Emou měl 10 dětí? Britská královna Viktorie svého budoucího manžela požádala sama o ruku, zavedla v zemi bílé svatební šaty i vánoční stromeček, a milovala jízdu vlakem? Karel May byl skvělým, čtenáři milovaným „lhářem“, a na svoji skutečnou cestu po světě se vydal až téměř v šedesáti letech, a to s bedekrem a cestovní kanceláří? Car Petr I. nenáviděl Kreml, nezaložil slavný Zimní palác a navštívil Čechy?

Autorka: Stanislava Jarolímková

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 150×212 mm
ISBN: 978-80-267-1062-2
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Světové osobnosti, jak je (možná) neznáte 2 vydalo nakladatelství Motto.

Ukázka z knihy

Martha byla malého vzrůstu (sahala Washingtonovi po prsa), měla velké oči, snažila se mnoho nemluvit (později přiznala, že se bála, aby neřekla něco nevhodného) a sama sebe označila za staromódní virginskou hospodyňku, „která jde pravidelně jako hodiny, je pilná jako včelka a cvrliká jako ptáček“. Washingtonovi se líbila, a když navíc zjistil, že je slušně finančně zajištěná, došel k závěru, že právě ji hledal. Proto se cestou z Williamsburgu (uklidněn lékařskou prohlídkou) u ní zastavil, dne 25. března 1758 vyslechl její neoficiální „ano“ – a byť nešlo o lásku jako trám, byl s její odpovědí navýsost spokojen. Nevěsta si objednala nové šaty, on obstaral prstýnky a vzkázal správci Mount Vernonu, aby dal dům upravit „k útulné- mu obývání“. Ráno jejich svatebního dne, jímž se stal 6. leden 1759, vstoupil do Martina domu v modrém soukenném obleku s červenou hedvábnou podšívkou, s bílou saténovou vyšívanou vestou a v kalhotách pod kolena se zlatými přezkami; přezky zdobily i jeho boty. Do Mount Vernonu se paní Martha se dvěma dětmi nastěhovala v dubnu 1759 a stala se z ní nejen pilná hospodyňka, ale i příjemná hostitelka, jejíž hosté obzvláště oceňovali šunku, kterou sama udila. (str. 13)

Prolistujte si celou ukázku a přečtěte si recenze na autorčiny knihy Co možná nevíte o životě našich předkůCo v učebnicích nebývá aneb Čeští panovníci, jak je (možná) neznáte 2.

O autorce

Pražská rodačka Stanislava Jarolímková pracovala po absolvování Fakulty žurnalistiky UK jako novinářka až do roku 1978. K profesi se vrátila roku 1991, kdy začala jako novinářka na volné noze spolupracovat s předními pražskými deníky a časopisy, s televizí a rozhlasem. Do psaní knih se pustila v roce 1999. Věnuje se zvláště odborné literatuře s historickou tematikou, je autorkou titulů jako Co ještě nevíte o životě našich předků nebo Zajímavosti ze světových dějin a dalších.

Zdroj informací: nakladatelství Albatros Media


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvětové osobnosti, jak je (možná) neznáte 2

Jarolímková, Stanislava

Motto, 2018

zobrazit info o knizeSilver A
Průvodce

Šmejkal, Pavel

Academia, 2018

zobrazit info o knizeTajemná místa komunismu
Fascinující místa české historie

Karelová, Magdalena

CPress, 2018

zobrazit info o knizeKvantový moment

Crease, Robert P. – Goldhaber, Alfred Scharff

Dokořán, 2018

Napsat komentář