Život a dílo Franze Kafky

Jan Kosek_Soud nikdy nespi
Vysokoškolský učitel Jan Kosek se ve své knize zaměřuje na méně známé souvislosti ze života a díla Franze Kafky. Co všechno ovlivňovalo Kafkovo myšlení a tvorbu?

Dílo Franze Kafky nás dodnes fascinuje, mimo jiné tím, jak úspěšně se vzpírá jednoznačným interpretacím. V této knize Jan Kosek poukazuje na některé méně známé souvislosti spisovatelova života a díla, které vznikalo v rámci velice složitého společenského, politického a intelektuálního kontextu tehdejší Mitteleuropy. Češi a Němci se shodli na máločem, politováníhodnou výjimkou byl odpor k Židům. Český antisemitismus měl na Kafkovo myšlení značný vliv, neméně důležité však bylo přátelství s českými autory, např. s Ladislavem Klímou nebo s Michalem Marešem; pozoruhodné jsou také paralely mezi Josefem K. a Josefem Švejkem. Kafkovy texty, jimž rozhodně nechybí smysl pro groteskní humor, svědčí jak o pocitech příslušníka menšiny, tak o střetu složité povahy s (židovskými) tradicemi a s byrokratickým systémem modernity.

 

Soud nikdy nespí

Stísněná tvořivost Mitteleuropy Franze Kafky
Autor: Jan Kosek

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7363-890-0
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Soud nikdy nespí vydalo nakladatelství Dokořán v edici BOD.

 

Ukázka z knihy

Kdyby si někdo dal tu práci a shromáždil všechny Kafkovy beletristické spisy, dopisy a úvahy ve všech jazycích a vydáních, potřeboval by obrovskou knihovnu. Ještě více prostoru by však zabrala pojednání těch, kteří se Kafkou zabývali a stále zabývají. Literárním vědcům, psychologům, filozofům, sociologům, teologům, historikům, právníkům i nadšeným amatérům jistě vděčíme za mnohé. Čtenář, je-li obeznámen s širším kontextem vzniku literárního díla nebo s jeho neotřelým či poučeným výkladem, si nejednou všimne toho, co by mu jinak uniklo. Na druhou stranu ale příliš mnoho informací, např. ze spisovatelova života, může být na škodu. Mezi čtenářem a textem se vytváří neviditelná clona a bezprostřední požitek z četby se vytrácí. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jan Kosek

Jan Kosek působí jako vysokoškolský učitel sociální psychologie a sociologie práva. Kromě tvorby odborných a esejistických textů píše také divadelní hry (Kancelář snů, Policejní prezident ad.), básně, pohádky a písňové texty. Vydal knihy Sociální psychologie pro právníky, Věda je to určitě, ale o čem? a Člověk je (ne)tvor společenský a básnickou sbírku Skeptikova dovolená. Nakladatelství Dokořán vydalo knihy Jak (ne)být sám (se) sebou. Problém autenticity a Právo (n)a předsudek. Jak Kosek se zabývá především problematikou kulturních stereotypů a předsudků a jejich dopadem na psychiku hodnotově neukotveného současného člověka.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.

 

Řada BOD

Řada přináší odbornou literaturu se zaměřením zejména na akademické publikum a poučené zájemce. Vyšly zde např. knihy Druhá revoluce, Baskové v ofsajduIzolovaný ostrovPerestrojka, pobaltské republiky a Československo 1988–1991, Regionální řád a mocnosti Blízkého východuHomo adaptabilis aj.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSoud nikdy nespí
Stísněná tvořivost Mitteleuropy Franze Kafky

Kosek, Jan

Dokořán, 2018

Napsat komentář