Románová historie

tipy13
Ať už jste příznivci historie či jen rádi čtete romány, dnešní tipy jsou tu pro vás. O historických událostech nebo o tom, jak se dříve žilo, si možná zapamatujete více z románů než z naučných knih.

Prostředí starého Egypta je dokonalou kulisou pro dobrý román. A přesně takový je román Egypťan Sinuhet Mika Waltariho, který je autorovým nejznámějším dílem a byl vydán ve více než dvaceti jazycích.

Egypťan Sinuhet

Patnáct knih ze života lékaře
Autor: Mika Waltari
Přeložila: Marta Hellmuthová

Počet stran: 832
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-86922-09-6,978-80-86922
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Egypťan Sinuhet vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Tato kniha mě natolik utkvěla v paměti, že jsem si téměř jistá, že tuto knihu nejednou znovu přečtu. S citáty, které tomuto dílu dávají ten správný šmrnc a úkol k zamyšlení, je tato kniha velmi poutavá už nejen svým dějem. Mě osobně, z velké části, změnila pohled na svět, nejen díky již zmíněným citátům, ale hlavně kvůli stále se měnícímu ději. Střídání radosti a strádání, bohatství a chudoby, lásky a nenávisti. Co víc dodat. DOKONALOST SAMA. Bohatý není ten, kdo má zlato a stříbro, ale ten, kdo se spokojí s málem!

Přivykl jsem již kymácení a  neonemocněl jsem, ačkoliv strach z neznámého mi sevřel srdce, když druhého dne opustili poslední mořští ptáci loď, a kroužíce vysoko nad námi, mávali svými bílými křídly a odletěli zpět k pobřeží. Od té chvíle nás provázelo spřežení boha moře a plískavice s lesklými hřbety se přemetaly ve vodě a Minea vykřikovala, vítajíc je ve své řeči, neboť jí přinášely pozdravy od jejího boha.
Moře nebylo tak zcela prázdné, ježto jsme brzy zpozorovali válečný koráb krétský, jehož boky byly vroubeny měděnými štíty a jenž nás pozdravil vlajkou, když zjistil, že naše loď není lodí mořských lupičů.

Zaujala vás ukázka? Přečtěte si více.

O autorovi

Mika Waltari, finský spisovatel, novinář a dramatik, se narodil v roce 1908  v Helsinkách v rodině luteránského faráře a mnoho nechybělo a vydal se v otcových stopách. Na matčino přání začal studovat teologii na Helsinské univerzitě, ale brzy přešel na studium filozofie, estetiky a literatury. Promoval v roce 1929. Mika Waltari je nejznámějším finským autorem a zanechal obsáhlé dílo, jež zahrnuje na 30 románů, 15 novel, sbírky pohádek, sbírky poezie a 26 dramat. Podílel se na scénářích pro film a rozhlas, psal rovněž literaturu faktu, překládal a napsal i stovky článků. Jeho díla byla přeložena do více než čtyřiceti jazyků a především historické romány mu zajistily nebývalý věhlas. Za 2. světové války působil jako novinář a pracoval i pro finskou rozvědku. V této době napsal dva historické romány – příběh o švédské královně v 16. století (Bosá královna) a román z počátků ruské nadvlády nad Finskem za cara Alexandra I. (Tanec na hrobech) Po válce se též věnoval především historickým románům, jeho nejslavnější román Egypťan Sinuhet vyšel v roce 1945, o deset let později následoval známý román Tajemný Etrusk.

Zdroj: nakladatelství Vyšehrad

O nakladateli

logoVysehrad_240x120Nakladatelství Vyšehrad od založení v roce 1934 sídlilo na Karlově náměstí v Praze 2. Dnes má své sídlo na Žižkově, poblíž nepřehlédnutelného televizního vysílače a kostela sv. Prokopa. Se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabídnout kvalitní literaturu.

 

————————————————

Přečtěte si o zrození nového uměleckého stylu, který vznikl díky zakázanému vztahu dvou umělců. Vypráví o něm román Ella & Kandinský.

Ella & Kandinský

Autorka: Mary Bassonová
Přeložila: Bohumila Kučerová

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 133×208 mm
ISBN: 978-80-735-9548-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Ella & Kandinský vydalo nakladatelství Metafora.

Během malování na bavorském horském úbočí se mladá Gabriele (Ella) Münterová zamiluje do svého ženatého učitele Vasilije Kandinského. Zatímco jejich zapovězená láska čelí nesouhlasu evropské společnosti z počátku 20. století, mezi umělci se zrodí pevné spojenectví, které nabídne světu vůbec první chuť abstraktního expresionismu.
Spolu s Alexejem Jawlenskym, Franzem Marcem a dalšími členy uskupení Der Blaue Reiter (Modrý jezdec) stvořili Münterová a Kandinskij převratný a nový umělecký styl. Potěšení z této opojné doby jim však dlouho nevydrží, protože přichází čas nacistického útlaku, který nejen tento nový malířský styl zařadí do zavrhované kategorie známé pod názvem „Zvrhlé umění“. Toto období bude zkouškou Ellina odhodlání a její oddanosti umění a lásce.

Život Gabriele Münterové je příběhem odvahy tváří v tvář osobní a historické krizi. Ella & Kandinský je její příběh.

Když světlo začalo blednout a pozdní odpoledne vysálo z oblohy všechny mraky, srolovala papír, uložila uhly do plechové krabičky a otřela si začerněné ruce o trávu. Přetáhla si přes hlavu pracovní halenu, obrátila ji naruby a úhledně poskládala. Opatrně rozmontovala stojan, aby nepoškodila jeho žirafí nohy, a uložila ho do plátěné tašky. Přehodila si batoh na záda a pomalu šlapala na kole k hostinci. Cestou se stále rozhlížela kolem sebe. Pořád žádné zahvízdání.

O autorovi

Mary Bassonová  se narodila roku 1943 v Kentucky. Dlouhá léta učila angličtinu na vyšší střední škole a v současnosti pracuje jako odborná lektorka v  muzeu umění v Milwaukee ve Wisconsinu, které vlastní největší depozitář obrazů Gabriely Münterové v Severní Americe. Svou prvotinu nejprve vydala v malém počtu vlastním nákladem a prodávala ji převážně prostřednictvím muzeí a galerií. Spisovatelka je vdaná a má tři syny, s manželem žijí střídavě v Milwaukee a v newyorském Brooklynu.

Zdroj: nakladatelství Metafora

O nakladateli

metaforaNakladatelství Metafora bylo založeno v roce 2001. Zaměřuje se zejména na literaturu překladovou a vydává knihy jak mnoha zahraničních autorů tak také těch českých. Vybrat si můžete beletrii vážnou i veselou, thrillery i detektivky z minulosti, současnosti i budoucnosti, knihy z oblasti esoteriky či východní filozofie. V repertoáru se nachází i knihy z oblasti tvoření či dalších mnoha zajímavých témat.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Čtete rádi historické romány? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEgypťan Sinuhet

Waltari, Mika

Vyšehrad, 2018

zobrazit info o knizeElla & Kandinský

Bassonová, Mary

Metafora, 2018

Napsat komentář