Hity Velkého knižního čtvrtka – jaro 2018 II.

Velky knizni ctvrtek
Dne 15. března se na pultech knihkupectví objevilo rovnou 15 hitů jarní knižní sezóny v rámci pravidelné akce Velký knižní čtvrtek. Níže si představíme zbylých osm vybraných knih napříč žánry.

logo knizni ctvrtekVelký knižní čtvrtek je úspěšným projektem, který každoročně uvádí nové svěží tipy pro nadcházející čtenářskou sezónu. Jedná se o společnou akci tuzemských nakladatelství a knižní distribuce Kosmas. Organizátoři se inspirovali ve Velké Británii, kde se akce podobného typu s velmi dlouhou tradicí pod názvem „super Thursday“ těší značné oblibě.

Podívejte se na reportáž z tiskové konference a na první várku knih v předchozím článku.

 ————————————————

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

host

Nová finsko-norská fantasy série pohltí každého čtenáře. V prvním díle se dva bratři, Ari a Joni, dostanou ke vzácné hře nazvané Kepler62. O jakou hru se jedná? A proč hra vypadá spíše jako pozvánka? Na to se budou hlavní hrdinové snažit během svého vesmírného dobrodružství přijít.

První část napínavé šestidílné finsko-norské série vesmírného dobrodružství z budoucnosti.
Všichni o ní mluví. Každý by ji chtěl. Tajemnou hru, kterou se ještě nikomu nepodařilo dohrát do konce. Kepler62. Jenže se k ní skoro nedá dostat a pro Ariho je stejně moc drahá.
Když Ari zjistí, že jeho mladší bráška Joni právě dostal tuto hru od neznámé ženy na ulici, zdá se mu to podezřelé. Zvědavost však zvítězí nad opatrností. Podaří se klukům hru dohrát? Nikdo neví, co čeká ty, kdo překonají poslední level. Mezi hráči kolují nejrůznější zvěsti. Vypadá to, že Kepler62 není jen hra, ale spíš pozvánka. Jenže kam? A kdo ji posílá?
Mezi dětmi ve Finsku i Norsku je série Kepler62 v současnosti velkým hitem. Moderní jazyk, akční děj, atraktivní témata a neuvěřitelně působivé ilustrace představují kombinaci, které se jen těžko odolává.
Tahle hra ti změní život!

Ukázka z knihy

Kluk popadl jablko. Postarší hlídač v monitorovací místnosti si zhluboka vzdychl. Zlodějíček, kterému mohlo být odhadem něco kolem třinácti, drze zíral přímo do bezpečnostní kamery. Chlápek vstal, povytáhl si v pase kalhoty modré uniformy a odšoural se za klukem oble­čeným v plandavých kalhotách a nepřirozeně velké bundě. Na svůj věk byl kluk urostlý, slámově žluté vlasy měl rozcuchané, jako by se mu jimi prohnalo tornádo třetího stupně. (str. 9)

Pokud vás ukázka zaujala, prolistujte si její zbytek.

Kepler62: Pozvánka

První díl šestidílné série Kepler62
Autor: Timo Parvela, Bjørn Sortland
Přeložili: Jitka Jindřišková, Michal Švec
Ilustroval: Pasi Pitkänen

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 135×203 mm
ISBN: 978-80-7577-123-0
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Kepler62: Pozvánka vydalo nakladatelství Host.

O autorech

Timo Parvela (nar. 1964) je nejznámější finský autor píšící pro děti. Jeho knihy se překládají do desítek cizích jazyků a oceňují je literární kritici i široká veřejnost. Na motivy oblíbených knížek vznikla řada divadelních a filmových adaptací.

Bjørn Sortland (nar. 1968) je oceňovaný norský autor obrázkových knížek i young adult literatury. Jeho knihy byly přeloženy do více než dvaceti jazyků. První díl série Kepler62: Pozvánka získal v roce 2015 nominaci na Cenu Arvida Lydeckena. Práva k vydání byla prodána do deseti zemí.

Pasi Pitkänen (nar. 1984) vystudoval grafický design a zaměřuje se na filmografii, animaci a astronomii. Věnuje se ilustrování dětských knížek a pracuje jako grafik pro společnost Rovio Entertainment. Pro ni mimo jiné ilustroval kuchařku Angry Birds: Bad Piggies’ Egg Recipes.

Zdroj informací: Velkykniznictvrtek.cz

————————————————

Mladá fronta má dobré renomé ve všech oblastech knižní produkce, především v próze a poezii. Kvalitní knižní tituly najdete nejen v tradičních knižních edicích – KolumbusKvěty poezieModerní světová prózaJednorožecIkarosLidé a Země a Multiřada, ale i v dalších zajímavých mimoedičních projektech.

Martin Vopěnka tentokrát zabruslil do oblasti náboženství a nejen pro nevěřící děti připravil knihu, která seznámí čtenáře s tím minimem, které je potřebné k porozumění křesťanských kořenů Evropy.

Jak máme hájit evropskou civilizaci, když neznáme její kořeny? Jak máme hájit svou identitu, když ani nevíme, z čeho vyrostlo evropské myšlení? Tato srozumitelná naučná kniha nám v tom může pomoci. Nečekejte jen zjednodušenou literární podobu biblických příběhů, jak ji známe třeba od Ivana Olbrachta. Vopěnka přistupuje k odkazu Bible, tedy Starého i Nového zákona, moderně. A také didaktičtěji. Neváhá použít odkazy k současnosti, poukázat na biblické protimluvy nebo připomenout současné vědecké poznání.
Biblické příběhy v jeho podání promlouvají k současným dětem. Jsou tím minimem, které by měl každý Evropan znát, aby porozuměl sám sobě, svým evropským kořenům. Tato kniha nemá věkové omezení. Tak jako má Bible mnoho vrstev, i zde si mohou svou látku najít děti na prvním i druhém stupni, stejně jako na středních školách. A jakési biblické minimum z ní mohou čerpat i dospělí.

Ukázka z knihy

Bible začíná stvořením světa. Čím jiným začít? Na počátku Bůh tvořil svět. Nejdříve ze všeho stvořil nebe a zemi, ta však byla pustá a prázdná a vítr vířil nad vodami. To dává smysl. Dnes je vědecky dokázané, že naše Země byla na počátku, před asi čtyřmi miliardami let, velmi horká. Voda na ní neexistovala v kapalné podobě, jen jako pára. Sopky chrlily žhavou lávu a v zemské atmosféře zuřily neustálé bouře. (str. 12)
Podívejte se na pokračování ukázky.

Biblické příběhy pro nevěřící děti

Autor: Martin Vopěnka

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 135×165 mm
ISBN: 978-80-204-4678-7
Doporučená cena: 279 Kč

 

Knihu Biblické příběhy pro nevěřící děti vydalo nakladatelství Mladá fronta.

O autorovi

Martin Vopěnka (*1963) je čím dál uznávanějším českým spisovatelem, jehož knihy začínají vycházet i v zahraničí. Za svůj román Moje cesta do ztracena (MF 2005) získal výroční cenu Mladé fronty za literaturu 2005. V posledních letech vzbudila velkou pozornost jeho trilogie pro mládež Spící město, Spící spravedlnost, Spící tajemství (Fragment 2011, 2012, 2013) nominovaná na Zlatou stuhu, nebo nevelká knížka pro dospělé Nebarevné vzpomínky (Práh 2013), jež je křehkou a pronikavou výpovědí o dětství v šedesátých letech. Získal Zlatou stuhu, nejprestižnější ocenění pro knihy pro děti a mládež za svůj dystopický román Nová planeta. Vrcholem Vopěnkovy tvorby pro dospělé byl doposud román Pátý rozměr (Kniha Zlín, 2009), který loni vyšel v Británii.
Angažuje se také společensky – je členem Asociace spisovatelů, Českého Pen klubu a předsedou Svazu českých knihkupců a nakladatelů. Žije v Praze se ženou Annou a čtyřmi „stárnoucími“ dětmi.

Zdroj: TZ

————————————————

Hlavní hrdinka Wavy je pro své rodiče neviditelná. Je totiž zajímají hlavně drogy. I z těchto důvodů naváže přátelský vztah s o patnáct let starším vazounem Kellenem. Jak dívka dospívá, zjišťuje, že nadešel čas, aby začala bojovat za ty lidi, co má ráda…

Osmiletá Wavy je neviditelná. Její matku plně zaměstnává braní drog a otce jejich výroba a prodej. Motorkář Kellen, který se vybourá nedaleko jejich domu, je tak od chvíle, kdy jí umřela babička, prvním člověkem, který si Wavy všímá. Možná je to opatnáct let starší vazoun s bohatým trestním rejstříkem, ale aspoň ji vidí. Muž, jehož si Wavyin otec najímá na špinavou práci, rozhodně není ten typ člověka, který má sklony zachraňovat jiné, dívčina nesmělá nabídka přátelství ovšem vyplní prázdnotuv jeho životě.Během dospívaní je Wavyin vztah s Kellenem jediným světlým místem v brutálním světě feťáků a zhýralosti, v němž je nucena se pohybovat. Když ale její rodinu rozdělí tragédie, vstoupí jí do života teta, která se jí pokouší ochraňovat – a to, co Wavy připadalo krásné, se náhle pod drobnohledem vnějšího světa jeví jako ošklivé. Kellen možná není žádné neviňátko, představuje ovšem pevný bod ve Wavyině chaotickém životě. Teď už se dívka nemůže držet stranou, naopak musí začít bojovat – za Kellena, svého brášku i za sebe. Na malém městě však bohužel žádná tajemství nezůstanou skryta navěky… Román Mezi krásou a ošklivostí, tématicky blízký knize Bílý oleandr, nutí čtenáře zamyslet se nad tím, co vlastně znamená rodina.

Ukázka z knihy

Sue Enaldová byla korpulentní dáma v modrém kalhotovém kos­týmku, já v ní ovšem viděla Santa Clause přinášejícího úžasný dárek. Než si přes bohatě naondulovaný účes à la Dolly Partonová stačila uvá­zat nepromokavý čepec do deště, vyskočila ze zadního sedadla Wavy. V ruce houpala igelitkou. Byla drobounká a ve chvíli, kdy došla ke dveřím, už taky na kost promočená. (str. 10)
Pokračujte v četbě ukázky.

Mezi krásou a ošklivostí

Autorka: Bryn Greenwoodová
Přeložila: Jana Hejná

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 160×240 mm
ISBN: 978-80-204-4502-5
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Mezi krásou a ošklivostí vydalo nakladatelství Mladá fronta.

O autorce

Bryn Greenwoodová je dcera napraveného drogového dealera. Vystudovala Kansaskou státní univerzitu a v akademickém světě nadále pracuje jako administrátorka. Její eseje a krátké literární útvary otiskly The New York Times a literární časopisy Chiron Review, Kansas Quarterly, Karamu a The Battered Suitcase. V Americe jí zatím vyšly dvě knihy.

Zdroj informací: Velkykniznictvrtek.cz

————————————————

Hlavní hrdina – etnograf zkoumá příslušníky sibiřských domorodých skupin a při tom se zaplétá do temného tajemství… V místním kraji totiž mizí beze stopy mladé dívky. Seznámí se sestrou jedné z pohřešovaných dívek a zjišťuje, že všechny cesty pátrání končí hluboko v lese…

Přízračná sibiřská tajga, nekonečné bažiny, zapomenuté trestanecké osady. Prostředí, ve kterém se osamělý český etnograf cítí méně sám. Hledá poslední příslušníky místních domorodých skupin, kteří zde živoří na hranici jejich zanikajícího světa. Celý kraj ale zahaluje závoj strachu. Mizí v něm mladé dívky. A není nikdo, kdo by je hledal.
Etnograf se seznamí se sestrou jedné z pohřešovaných a nechá se postupně pohltit pátraním po osudu ztraceného děvčete. Většina cest, po kterých se vydává, však končí hluboko v lese…

Ukázka z knihy

Byl jsem ve „své“ chatě. Odpoledne pomalu přecházelo do večera. Seděl jsem na stoličce u stolu a pročítal své zápisky z předchozích dnů. Protože je stůl přímo pod oknem, ještě jsem nemusel zapálit lampu nebo svíčku. Vyhlédl jsem přes špinavé sklo a uvědomil si, že bych ho asi měl konečně umýt. Voda v řece se poklidně převalo­vala, tmavá, jak se v ní zrcadlila šedá obloha s těžkými oblaky. Vypadalo to na sníh. (str. 34)
Pokud vás příběh zaujal, zkuste štěstí v naší soutěži, která trvá do 10. dubna. Na tři šťastlivce čeká odměna v podobě tohoto napínavého thrilleru.

Hřbitov nevěst

Autor: Tomáš Boukal

Počet stran: 224
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-204-4717-3
Doporučená cena: 259 Kč

 

 

Knihu Hřbitov nevěst vydalo nakladatelství Mladá fronta. A nezapomeňte na ukázku.

O autorovi

Tomáš Boukal (*1977) vystudoval etnologii na FF UK. Pracuje na Katedře sociální a kulturní antropologie FF Univerzity Pardubice. Dlouhodobě se zabývá původním obyvatelstvem Severu, především vztahem lovců, rybářů a sběračů tajgy s jejich životním prostředím. Podnikl řadu cest mezi původní obyvatelstvo Sibiře a severní Kanady. Několik let žil na Altaji (jižní Sibiř). Je autorem několika odborných monografií a článků. Mezi jeho zájmy patří etnická a autorská hudba a malířství se severskou inspirací.

Zdroj informací: Velkykniznictvrtek.cz

————————————————

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

argo

Čarodějnice Xan má u obyvatel Protektorátu špatnou pověst. Opak je ale pravdou. O každé novorozeně, které jí obětují, se postará. Až jednou dá dívce místo hvězdné záře napít svitu měsíce a dívka získá magické schopnosti. A brzy je bude potřebovat, aby ochránila vše, co má ráda…

Každý rok obětují lidé v Protektorátu jedno novorozeně čarodějnici žijící v hlubokých lesích. Odnepaměti slýchali, že jen tak ochrání město před jejími zlými čáry. Jenže čarodějnice Xan není krutá. Naopak, o opuštěné dítě se postará, nakrmí je výživnou hvězdnou září a najde mu novou, milující rodinu na druhé straně lesa. Ale jednou dá novorozené holčičce omylem napít svitu měsíce. V její krvi začne kolovat magie. Xan se rozhodne děvčátko vychovat sama, pojmenuje je Luna a jeho kouzelné schopnosti zapečetí do doby, než bude Luně třináct a zmoudří. Jenže jak se blíží dívčiny třinácté narozeniny, kouzla začínají vyplouvat na povrch. Nad lesem se shlukují obrovská hejna hrozivých ptáků, pod zemským povrchem se probouzí sopka a kolem obchází žena s tygřím srdcem. A z Protektorátu míří k lesu muž odhodlaný Xanu zabít. Brzy bude muset Luna bránit ty, kdo dosud chránili ji. A postavit se skutečnému zlu.

Ukázka z knihy

To ráno si dával velkoradní Gherland načas. Den obětování se koneckonců konal jen jednou do roka a on během prostého průvodu do prokletého domu i během chmurné cesty rád vypadal co nejlépe. Ostatní členy rady vedl k tomu, aby se chovali stejně. Bylo důležité se před lidmi předvést v co nejlepším světle. (str. 9)

Ohlasy na knihu

Dívka, která upíjela měsíc je napínavý a mnohovrstevnatý příběh podobný klasickým dílům, jako je Petr Pan či Čaroděj ze země Oz.

- The New York Times Book Review

Přestože Barnhillová užívá řadu tradičních pohádkových motivů, její příběh je navýsost originální (…). Zaručeně vás nadchne a okouzlí.

- Kirkus Reviews

Zajímavost o knize

Získala Cenu Johna Newberyho a řada významných časopisů a předních světových knihoven ji vyhlásilo nejlepší knihou roku 2016. Překladová práva byla prodána do 32 zemí!

Dívka, která upíjela měsíc

Autorka: Kelly Barnhillová
Přeložila: Barbora Punge Puchalská

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-2399-9
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Dívka, která upíjela měsíc vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Kelly Barnhillová je autorkou pěti knih pro děti a mládež, napsaných v žánru fantasy. Ačkoli se i první čtyři setkaly s vřelým přijetím kritiků a získaly několik ocenění, teprve pátá – Dívka, která upíjela měsíc – přinesla Barnhillové doslova famózní úspěch. Byla oceněna význačnou Cenou Johna Newberyho za rok 2017, čímž ale výčet cen a chvály nekončí. Spisovatelka žije v Minnesotě s manželem a třemi dětmi.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Skladatel, houslista a hudební publicista Lukáš Kuta vyzpovídal mezzosopranistku Dagmar Peckovou a vznikla tak kniha pojednávající o sólovém zpěvu, o pozici klasické hudby v dnešním světě, o štěstí i „držkopádech“ a dalších zajímavých věcech…

Mezzosopranistka Dagmar Pecková je právem nepřehlédnutelnou osobností světové hudební scény. Do všeho jde s maximálním nasazením – ve svém profesním i v civilním životě. Co se leckdy jeví jako nesmlouvavá nekompromisnost, je zároveň její obrovskou předností – z pódií v jejím nezaměnitelném podání doslova čiší smršť emocí a pocit, že se právě teď dotýkáme podstaty umění. O tom, co to obnáší, „být částečkou geniální hudby“, o sólovém zpěvu jako toreadorství, o pozici klasické hudby v době vycizelovaných hudebních nahrávek, o velkém životním štěstí i o držkopádech je niterný a vzácně kompaktní knižní rozhovor Dagmar Peckové s houslistou, skladatelem a hudebním publicistou Lukášem Kutou. Stranou nezůstala ani ryze praktická stránka povolání operní zpěvačky – otázky nás zavedou do zákulisí vzniku opery, jak na hlasovou hygienu, jak skloubit rodinný život s profesním, jak vzít krizi jako životní výzvu a jak „uprostřed mnoha dobře míněných rad neztratit sebe“.
Co se nevejde do odpovědí, najdeme ve fotografiích doprovozených osobním komentářem Dagmar Peckové a také v osobním doslovu jedné ze zásadních osobností života Peckové – lékaře Williama Diddena. Kniha nabízí také dosud nejucelenější medailonek umělkyně z pera Jana Králíka.

Ukázka z knihy

Paní Pecková, každý má svoji osobní historii, která ho utváří možná daleko více než geny. Pojďme se pobavit o tom, co vás formovalo.
Od narození jsem byla obklopena hudbou. Matka totiž byla absolutně zapálená do zpěvu. A její otec se samoucky naučil brilantně hrát na tahací harmoniku, takzvané držky, a s chutí vyhrával po hospodách. Ovládal obrovský repertoár písní mnoha žánrů a harmonicky nápaditě je doprovázel. To umí i v profesionální sféře poměrně málo muzikantů. (str. 15)

Pecková: Dítě štěstěny

Rozhovor s Dagmar Peckovou
Autor: Lukáš Kuta

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-257-2393-7
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Pecková: Dítě štěstěny vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Lukáš Kuta se narodil v roce 1972 v Praze. Vystudoval pražskou Konzervatoř a HAMU v Praze, obor housle a pedagogika. Učil na konzervatoři Jaroslava Ježka. V současné době vyučuje na Arcibiskupském gymnáziu v Praze a na ZUŠ v Černošicích. Působí jako hudební publicista, fotograf, rozhlasový komentátor, učitel, houslista.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

S další knihou se vydáte do nedaleké minulosti, konkrétně do 40. a 50. let 20. století v Československu. Přečtete si deset příběhů o lidech, jejichž život ovlivnila komunistická akce Kámen.

Kniha Falešné hranice. Příběhy akce „Kámen“ 1948–1951 odkrývá doposud téměř neznámou nezákonnou činnost Státní bezpečností na přelomu 40. a 50. let 20. století. Autorka na deseti osobitých příkladech vypráví příběh účastníků i zákulisí zákeřných zločinů, které spočívaly v organizování pastí pro předem vytipované oběti, vyprovokované k útěku z Československa. Státní bezpečnost vymyslela akci „Kámen“, aby mohla vyslýchat vyhlédnuté osoby na falešných německých celnicích v domnělých úřadovnách americké vojenské kontrarozvědky. S usvědčujícími materiály pak byly osoby, které se domnívaly, že skutečně překročily československou státní hranici, za nedovolený „přechod hranic“ zatčeny. Nešlo o náhody, nýbrž o systémové opatření bezpečnostního aparátu, který skrytě porušoval vlastní zákony. Kvůli upevnění totalitní moci a podchycení nejrůznějších forem nesouhlasu s nově nastolenými poměry neváhali příslušníci Státní bezpečnosti používat kriminálních metod. Záměrem autorky je přiblížit rafinovanost, která se v chápání státně bezpečnostní práce stávala samozřejmostí. Navzdory faktu, že se jednalo o nejutajovanější represivní akce komunistického režimu, odhaluje nové oběti i pachatele, nastiňuje vývoj akce „Kámen“ v čase i prostoru, dokládá škálu důvodů pro její využití. Bohatá obrazová příloha je dokladem široké pramenné základny úřední i soukromé povahy. Dosud nepublikované archivní materiály konfrontuje s pozdějšími výpověďmi svědků, čímž bylo možné představit uvažování a postupy tajné policie z období bouřlivého a nepřehledného vývoje po únoru 1948 ve zcela novém světle.

Ukázka z knihy

Tato metoda byla využívána sovětskými zvláštními službami už před druhou světovou válkou, tudíž je nakonec irelevantní, že vysocí důstojníci StB zPrahy, stejně jako dodnes mnozí historikové adalší badatelé,se léta přeli, kdo byl vlastně otcem této ďábelské myšlenky. Pravda, bylo zapotřebí ji přizpůsobit tuzemským podmínkám, ale k tomu mohlo docházet i na radu bývalých partyzánů a komisařů školených kdysi v Sovětském svazu. (str. 17)

Falešné hranice

Akce „Kámen“. Oběti a strůjci nejutajovanějších zločinů StB 1948–1951
Autorka: Václava Jandečková

Počet stran: 560
Vazba: vázaná
Formát: 165×234 mm
ISBN: 978-80-257-2408-8
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Falešné hranice vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Václava Jandečková (*1974) je členkou Českého centra Mezinárodního PEN klubu, vystudovala mezinárodní vztahy. V centru jejího badatelského zájmu stojí neprozkoumaná témata dějin dějiny poúnorového Československa, jimž věnovala již několik monografií: KÁMEN. Svědectví hlavního aktéra akce „Falešné hranice“ u Všerub na Domažlicku (2013); Tři muži proti totalitě. Odbojář Ota Tulačka, pilot RAF Josef Hýbler a americký diplomat Walter Birge v boji s StB (2014). Za svoji poslední knihu Kauza Jan Masaryk. Doznání k vraždě a tajný přešetřovací proces StB z let 1950-1951 (2015) obdržela Mezinárodní zvláštní cenu Egona Erwina Kische.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Obyvatelé městečka Cork mají plno práce s tím, aby přežili. Každý z nich žije vlastním životem a snaží se každý den prostě přežít. Ať už se jedná o středoškoláka Ryana, mafiána Jimmyho Phelana či prostitutku Georgie. Jejich příběhy vás rozbrečí, ale často smíchy…

Irsko zasáhla hospodářská krize, a tak se v Corku všichni mají co ohánět, aby přežili. Středoškolákovi Ryanovi před pár lety umřela máma a otec to nenese moc dobře – chlastá a vyskytuje se doma spíš nepředvídatelně. Jediným světlým paprskem v Ryanově životě je Karine, vtipná a děsně sexy. A piano. Jenže to fotr věnuje místnímu mafiánovi Jimmymu Phelanovi. Ten to taky nemá jednoduchý – musí se starat o mámu, kterou prvních dvacet let ani neznal. Teď ji teda zná – nejdřív zabije chlapa šutrem s panenkou Marií a pak se rozhodne napravit společnost na vlastní pěst. Mladičká prostitutka Georgie, sousedka Tara, která strká nos (i jiné části těla) kam nemá, i další postavy z Corku, města, co všechny dřív či později semele, vás zaručeně rozbrečí. Často smíchy. Holt člověk dělá, co může, a nezbývá než doufat, že jednou dojde odpuštění.

Nádherná kacířství

Autorka: Lisa McInerneyová
Přeložila: Tereza Vlášková

Počet stran: 364
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-257-2322-7
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Nádherná kacířství vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Lisa McInerneyová (* 1981) vstoupila do povědomí čtenářů nejprve svým oblíbeným blogem Prdel Irska (The Arse End of Ireland), ale jejím cílem bylo prorazit ve „vysoké“ literatuře (za kterou se, na rozdíl od blogu, taky platí). To se jí suverénně povedlo hned prvním románem Nádherná kacířství (The Glorious Heresies, 2015), za který získala ceny Baileys Women’s Prize a Desmond Elliott Prize a na další byla nominovaná.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKepler62: Pozvánka
První díl šestidílné série Kepler62.

Parvela, Timo – Pitkänen, Pasi – Sortland, Björn

Host, 2018

zobrazit info o knizeBiblické příběhy pro nevěřící děti

Vopěnka, Martin

Mladá fronta, 2018

zobrazit info o knizeMezi krásou a ošklivostí

Greenwoodová, Bryn

Mladá fronta, 2018

zobrazit info o knizeDívka, která upíjela měsíc

Barnhillová, Kelly

Argo, 2018

zobrazit info o knizeHřbitov nevěst

Boukal, Tomáš

Mladá fronta, 2018

zobrazit info o knizePecková: Dítě štěstěny
Rozhovor s Dagmar Peckovou

Kuta, Lukáš

Argo, 2018

zobrazit info o knizeFalešné hranice
Akce „Kámen“. Oběti a strůjci nejutajovanějších zločinů StB 1948–1951

Jandečková, Václava

Argo, 2018

zobrazit info o knizeNádherná kacířství

McInerneyová, Lisa

Argo, 2018

Napsat komentář