Dívčí četba

stepiSicte
Nezapomínáme ani na dívky-čtenářky. Zatímco minulou středu jsme představili knihy, které se zaměřovaly na chlapecká dobrodružství, tentokrát si přijdou na své čtenářky. Mohou sledovat příběhy hlavních hrdinek, které prožívají stejné životní radosti a strasti jako ony.

Třetí díl série Sestry Naděje svede sestry konečně dohromady, i když jen na kratičký okamžik. Musí se postarat o malou Marii, jejíž život se ocitl v ohrožení. Děj se tentokrát odehrává v carském Rusku, kde se propojí minulost a současnost.

Ve třetím díle se sestry konečně potkají, ale jen na krátký čas, neboť je potřeba postarat se o malou Marii, jejíž život je ohrožen. Příběh tentokrát zavede čtenáře až do Ruska na carský dvůr. Z Ruska pochází i Dimitrij, s nímž se potkává Emilie se svou přítelkyní. Ten přidává další kamínek do mozaiky vztahů, které propojují minulost se současností.

Ukázka z knihy

Mladá žena se zlehka dotkla ramene kočího.
„Zastavte mi tady, prosím.“
Právě si všimla u okraje cesty malého sousoší Ukřižování, jež často spolu s Charlottou a jejich matkou zdobívala květinami.
„Je to ještě daleko, slečno,“ odpověděl muž udiveně.
„Já vím,“ vydechla Élisabeth, „ale raději se projdu trochu pěšky.“
Kočí přitáhl oteže a zastavil u okraje cesty.
„Jste si tím jistá?“ naléhal.
Élisabeth přikývla. (str. 7)

Doporučujeme

Sledujte příběh sester od začátku a přečtěte si naše recenze na oba díly:

zobrazit info o knize     zobrazit info o knize

Na dvoře Alexandrově

Autorka: Sophie Mullenheim
Přeložil: Romana Agullo

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 138×205 mm
ISBN: 978-80-7450-276-7
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Na dvoře Alexandrově vydalo nakladatelství Paulínky. A můžete si prolistovat ukázku.

————————————————

Polča nemá moc důvodů, proč být šťastná, přesto se o to pokouší. Nejvíce jí v tom pomáhají víkendy, které tráví u prarodičů na statku. Ponořte se do pěti příběhů o dívce, které patří k nizozemské klasice.

Polča má kluka, jmenuje se Mimún, ale jeho víra a kultura jim téměř znemožňují být spolu. Polčin otec se toulá ulicemi a místo něj je tu najednou matčin nový přítel. A dokonce se chtějí vzít! Je těžké zůstat šťastná, když se tolik věcí nedaří, ale Polča to nevzdává. Pomáhají jí v tom víkendy na statku u babičky a dědy, kam si Polča jezdí odpočinout. Pět příběhů o jedné neobyčejné dívce, které patří do kánonu moderní nizozemské literatury pro děti a mládež, přeložila Magda de Bruin Hüblová.

Ukázka z knihy

A jsme zase o týden dál. Hraju si s Kájou na ulici.
„Holka,“ povídá. „S klukama si prostě nemáš začínat, to je to celý.“
Kája má Děsně Složitýho Tátu (DST). Ale to nesmím nikde vykládat, tak s tím ještě počkám.
„Já si s nima nezačínám,“ bránila jsem se.
Jsme s Kájou u nás ve třídě jediný dvě holandský žačky. Ona má DST a já ST. Všechny holandský děti asi mají Složitýho Tátu, se mi zdá. Máma říká, že dřív bývali i Normální Tátové. Takový táta přišel domů, koukal se na televizi a pil pivo. Takoví tátové už asi nejsou. (str. 16)

Podívejte se na zbytek ukázky.

Polča

Autor: Guus Kuijer
Přeložil: Magda de Bruin Hüblová
Ilustroval: Jiří Franta

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 152×210 mm
ISBN: 978-80-00-04299-2
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Polča vydalo nakladatelství Albatros.

O autorovi

Guus Kuijer (Amsterdam, 1942) se řadí mezi nejvýznamnější nizozemské spisovatele pro děti a mládež. Je to jediný nizozemský laureát mezinárodní Ceny Astrid Lindgrenové (2012), označované za Nobelovu cenu pro dětskou literaturu. Kromě Polči se českého překladu dočkala i kniha Všehokniha.

————————————————

Další hlavní hrdinka Táňa to nemá lehké a nečeká ji zrovna růžová budoucnost. Proto když ji osloví fotograf Ben, věří, že se na ni konečně usmálo štěstí. Ale bohužel se opět spletla a čeká na ni další neštěstí…

Táňa kráčí vstříc bezútěšné budoucnosti – dostudovat s odřenýma ušima, najít si nejpodřadnější práci ve městě a doufat, že ji nechytí policajti. Nemá to v životě lehké. Doma ji čeká jen matka alkoholička, která jí nedokáže dát ani pár drobných na jídlo, natož na něco jiného, bez čeho se sedmnáctiletá holka prostě neobejde. Z reality uniká jen s kámošem při drobných krádežích. Když ji osloví fotograf Ben, Táňa nabude pocit, že po letech trápení a soužení jí bude v životě konečně něco dopřáno. Jenže vztah založený na neupřímnosti a falši nemůže vydržet. A neštěstí nikdy nechodí samo.
Miroslava Varáčková vytvořila ve svém nejnovějším a částečně grafickém románu opět nezapomenutelnou hrdinku, která se v kruté realitě nebojí postavit předurčenému osudu, vzít život do vlastních rukou a pokusit se vybudovat světlejší budoucnost.

Ukázka z knihy

V koupelně narazila na cizího chlapa. Měl na sobě šedé trenky,smrděl a utíral si pot z tváře do jejího ručníku. Usmál se, když těsně před ním v rozpacích zacouvala, vycenil zažloutlé zuby,které neviděly kartáček hodně dlouho, a šibalsky mrkl. Táňa se zhnuseně zamračila a došla k závěru, že si raději odpustí ranní hygienu, než aby se s ním dělila o malou místnost, a zmizela pryč. Byl to ukázkový příklad zanedbaného člověka, který ztratil soudnost a myslel si o sobě bůhvíco. Nesnášela tyhle typy, dělalo se jí z nich zle. Obzvlášť když se nacházely v její blízkosti. (str. 7)

Grafitové děvče

Autorka: Miroslava Varáčková
Přeložil: Jan Hanzlík
Ilustrovala: Ivana Jancíková

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-7529-484-5
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Grafitové děvče vydalo nakladatelství #BOOKLAB. A nezapomeňte si prolistovat ukázku.

O autorce

Miroslava Varáčková má doma tři chlapy a psa. Když je ráno vypraví do práce a do školy, odpluje ke klávesnici počítače a do světa fantazie. Každá její nová kniha je totiž cestou, na kterou se se svými hrdinkami vypraví. Jejich cíl není nikdy jasný, ten objevují společně a jejich zážitky formují nejen Mirku, ale i její hrdinky. Kromě knihy Grafitové děvče napsala ještě Hlavně to nikomu neříkej či Adaptace.

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Hlavní hrdinka Eden kvůli okolí ukončila vztah se svým nevlastním bratrem Tylerem a neviděla ho skoro rok. O to více ji překvapila Tylerova pozvánka do New Yorku na léto. Podařilo se oběma jít dál? Nebo se díky setkání v New Yorku opět rozhoří jejich city?

Eden už svého nevlastního bratra Tylera neviděla skoro rok. Ačkoliv svůj tajný vztah kvůli okolí ukončili, nemůže na něj zapomenout. Když pak nečekaně dostane od Tylera pozvání, aby s ním strávila léto v New Yorku, je nadšená. Jenže za tu dobu se leccos změnilo. Ona je momentálně šťastná po boku svého přítele Deana a doufá, že i Tyler se posunul dál. Jak dopadne jejich setkání ve sluncem rozpáleném New Yorku – městě, které nikdy nespí? Odolají pokušení, nebo dají svým citům volný průběh? Bude jejich láska dost silná na to, aby ustála zkoušku, která nebude jednoduchá? DIMILY je zkratka tvořená z prvních písmen názvu prvního dílu trilogie Did I Mention I Love You? Autorka Estelle Maskame má obrovskou fanouškovskou základnu a její série se ve světě stala fenoménem. Ve Velké Británii se DIMILY trilogie zařadila do žebříčku pěti nejlepších young adult knih všech dob.

Ukázka z knihy

Vystoupíme na Čtyřicáté druhé a já mám okamžitě oči navrch hlavy. Dělají všechno, co mohou: září, mžourají, rozšiřují se a zírají. Je tu tolik věcí, které člověk může vidět. Tyler mi položí ruku na rameno a vede mě za roh na Broadway. Ze všeho nejdřív si všimnu, jak tu všechno svítí a pulsuje životem. Přestože je ještě světlo, vypadá to tu neuvěřitelně. Nejdřív nevím, co na to říct. (str. 40)

Jak pokračuje pátá kapitola, odhaluje zbytek ukázky.

Víš, že tě potřebuju?

Autorka: Estelle Maskame
Přeložila: Pavla Kubešová

Počet stran: 320
Vazba: brožovaná
Formát: 135×203 mm
ISBN: 978-80-253-3560-4
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Víš, že tě potřebuju? vydalo nakladatelství Fragment.

O autorce

Estelle Maskameová pochází ze Skotska a s psaním začala už ve třinácti letech. V šestnácti dokončila svou první trilogii s názvem DIMILY (Did I Mention I Love You). Tu pak o rok později koupilo nakladatelství Black & White. Kolem Estelle se velmi rychle vytvořila obrovská fanouškovská základna, nejen proto, že svou tvorbu publikovala na sociální platformě Wattpad, ale také proto, že je Estelle velmi aktivní na sociálních sítích. Její trilogie se i díky tomu stala obrovských hitem po celém světě ještě před vydáním v knižní podobě.

Zdroj informací: Albatros Media


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa dvoře Alexandrově

Mullenheim, Sophie de

Paulínky, 2017

zobrazit info o knizePolča

Kuijer, Guus

Albatros, 2018

zobrazit info o knizeGrafitové děvče

Varáčková, Miroslava

#BOOKLAB, 2017

zobrazit info o knizeVíš, že tě potřebuju?

Maskame, Estelle

Fragment, 2018

Napsat komentář