Různé žánry pro celou rodinu

rodina
Ke každému počasí a pro všechny! Tak lze charakterizovat dnešní knižní nabídku. Téměř každý tu najde něco pro sebe nebo pro své blízké – maminku, tatínka, i toho divného chlapa od vedle. Přesvědčte se sami.

Být odlišným je občas velmi těžké, ale vyplatí se bojovat! Životní pouť Arpyho, štěňátka narozeného s postižením, představuje jasný důkaz. Jeho cestu za hrdinstvím ocení hlavně menší čtenáři.

Psí hrdina

Přečtěte si příběh o tom, jak se z neduživého štěňátka stane psí hrdina! Lovecká fenka Asta přivede na svět pět štěňat. Jedno z nich, Arpy, se narodí s vykloubenou nožkou. Co se psem, který nechodí? Arpy se nevzdává a všechny hodně překvapí. Štěňátko Arpy je totiž opravdový hrdina a v přitažlivě ilustrované knížce o tom přesvědčí všechny začínající čtenáře.

Autorka: Zuzana Pospíšilová
Ilustroval: Michal Sušina

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 170×220 mm
ISBN: 978-80-271-0735-3
Doporučená cena: 189 Kč

Knihu Psí hrdina vydalo nakladatelství Bambook.

Zuzana Pospíšilová je dětská psycholožka, která pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Dříve pracovala v dětském rehabilitačním stacionáři, převážně s dětmi s organickým poškozením CNS a pohybovým postižením. V době studií se zabývala tématem rozvoje tvořivosti u dětí mladšího školního věku, nyní píše knihy pro děti.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Dospělé čtenářky si mohou vychutnat trampoty Niny, která touží po svém vlastním knihkupectví. Pro naplnění svého snu ale musí hodně obětovat. Například pohodlí ulity zaryté introvertky.

Pojízdný krámek snů

Nina ze všeho nejvíc na světě miluje knihy a umí pro každého najít tu nejvhodnější. Jenže knihovna, kde pracuje, je zrušena a introvertní děvče se najednou ocitá tváří v tvář realitě. Jak to udělat, aby mohla dělat práci svých snů a našla při tom i sama sebe? Nina ze zaniklé knihovny zachrání spousty krásných knížek a rozhodne se, že si koupí starou dodávku a začne v ní provozovat knihkupectví. Jediná k mání je ale ve Skotsku, a tak se hrdinka vydá na dlouhou a nesnadnou cestu ke splnění svého snu – a jakmile na ni vykročí, začnou se dít věci…

Autorka: Jenny Colganová
Přeložila: Magda Pěničková

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 135×200 mm
ISBN: 978-80-257-2379-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Pojízdný krámek snů vydalo nakladatelství Argo.

Nina Redmondová byla devětadvacetiletá mladá žena a právě si říkala, že nebude brečet na veřejnosti. Pokud jste si někdy takto zkoušeli domluvit, víte moc dobře, že to nefunguje. A ještě k tomu byla v práci. V práci se nebrečí.
Přemýšlela, jestli se to děje i někomu jinému. Napadlo ji, že možná brečí všichni, i Cathy Neesonová, paní s tuhými peroxidovými vlasy, úzkými ústy, schovaná za hromadou papírů. Právě teď stála v rohu místnosti a sledovala dění se založenýma rukama a pochmurným výrazem ve tváři. Před chvílí Nině a jejím spolupracovníkům přednesla řeč plnou odborných výrazů – o tom, jak se všude vyhazuje, Birmingham si nemůže dovolit tolik knihoven, a taky o tom, že na úspornost je potřeba si zvyknout.
Nina dospěla k názoru, že ne. Někteří lidé v sobě nemají ani slzičku. (str. 15)

————————————————

Ani čtenáři v dnešních tipech nepřijdou zkrátka. Pohádka o Raškovi vlastně až taková pohádka není, i když to tak v roce 1968 mohlo vypadat. Vítězství známého skokana totiž zaskočilo celý svět.

Pohádka o Raškovi (audiokniha)

Čeští sportovci si na olympiádu vezou dárek od Českého rozhlasu a Českého olympijského výboru. A to audioknihu Pohádka o Raškovi od Oty Pavla. Načetl ji „amatérský skokan na lyžích“, herec Oldřich Kaiser. Právě Jiří Raška přivezl ze Zimních olympijských her v Grenoblu v roce 1968 do Československa zlatou medaili. A právě sportovcův boj spisovatel brilantně popsal ve své knize.

Autor: Ota Pavel
Čte: Oldřich Kaiser

Vazba: CD
ISBN: 8590236096820
Doporučená cena: 249 Kč

Přečtěte si více o audioknize Pohádce o Raškovi, kterou vydalo nakladatelství Radioservis a poslechněte si ukázky.

Ota Pavel byl český prozaik, novinář a sportovní reportér. Autor sportovních a autobiografických próz s tématy z vlastního dětství. Narodil se v Praze jako třetí, nejmladší syn židovského obchodníka Lea Poppera. Až do svých šesti let bydlel v Praze, poté se ale před válkou ukryli v Buštěhradu k rodičům otce a do stejného domu se po válce opět vrátili. Absolvoval obchodní a jazykovou školu, ale maturitu složil až v roce 1960 na Střední škole pro pracující. Krátce pracoval také jako horník. Trénoval hokejové mužstvo mládeže ve Spartě Praha.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Ne každý si volí knihy o sportu nebo stydlivých knihovnicích. Milovníkům mrazivé hrůzy servírujeme velmi chutnou laskominu – dvacet příběhů z pera nekorunovaného krále hororu.

Noční směna

Hrůza číhá i tam, kde to nečekáte.
Dvacet příběhů, v nichž nic není, jak se zdá, a temné stíny noci pronikají i do bezpečného světla dne.
Příznivci krále hororu dobře vědí, že Stephen King nevyniká jen znamenitými romány, ale píše i skvělé povídky. Ve dvaceti zneklidňujících příbězích této sbírky to dokazuje s virtuozitou přímo mistrovskou. Zavede nás na důvěrně známá, obyčejná místa, která na první pohled nevzbuzují žádné podezření. Střední škola, prádelna, kukuřičné pole, to nejsou místa, kde by měl člověk obavy, jenže ve světě Stephena Kinga může démonickým silám sloužit každé prostředí. Když je doba příhodná, mají temné síly moc a oběti jsou zaskočeny nepřipravené…

Autor: Stephen King
Přeložili: Ivan Němeček a Pavel Medek

Počet stran: 472
Vazba: brožovaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7306-980-3
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Noční směna vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Pojďme si povídat. Jen vy a já. Pojďme si povídat o strachu.
Dům je prázdný – a já píšu. Venku padá studený únorový déšť. Je noc. Někdy, když vítr zafouká tak jako teď, se nám vypne elektřina. Ale teď zrovna svítím, takže si můžeme poctivě promluvit o strachu. Pojďme si povídat docela rozumně o tom, jaké to je, když se blížíme k hranici šílenství… nebo třeba až za ni.
Jmenuji se Stephen King. Jsem dospělý člověk a mám ženu a tři děti. Miluji je a věřím, že city jsou vzájemné. Živím se psaním a tu práci mám velmi rád. Mé romány – třeba Carrie, Prokletí Salemu nebo Osvícení – byly dost úspěšné, abych mohl začít psát na plný úvazek, což je příjemné, když si to můžete dovolit. (…) (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Po takové náloži se hodí trochu vystřízlivět. Doktor Karel Nešpor vám rád pomůže a jako závdavek přidá kvalitní humor. Doporučujeme užívat pravidelně, aby se zabránilo nechtěným vedlejším účinkům.

Střízlivě, většinou vesele

Kdysi se mě jedna novinářka zeptala, proč mluvím o bývalých pacientech jako o střízlivých přátelích. Důvod je prostý, protože mi jako přátelé připadají. Přátelství nebo spřízněnost cítím i vůči lidem, s nimiž jsem se setkal jen letmo nebo o kterých jsem slyšel. Mými přáteli se, vážení čtenáři, můžete prostřednictvím této knihy stát i vy.
Kniha, kterou držíte v rukou, není učebnice, ale kamarád. Můžete ji otevřít na kterémkoli místě, kousek si přečíst, a pak se věnovat něčemu jinému. Můžete při její četbě třeba pít čaj, poslouchat hudbu nebo se vesele kodrcat v hromadné dopravě. Vlastně s pitím čaje raději opatrně, kdybyste se začali smát, mohli byste se pobryndat.
A ne že bych zde popisoval jen veselé věci, ty ale převažují.

Postřehy, vzpomínky i něco praktického
Autor: Karel Nešpor

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1336-9
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Střízlivě, většinou vesele vydalo nakladatelství Portál.

Párátka a rtěnky

Zašel jsem do drogerie koupit párátka. Prodavačka mi k nim přibalila firemní časopis. Když jsem přišel domů, zběžně jsem se podíval, co tam je. Zjistil jsem, že mi nabízejí spoustu rtěnek. Díky nim se stanu neodolatelný. Když jsem tohle vypravoval na jednom semináři pro zdravotníky, zeptala se mě jedna paní žertem, kterou rtěnku jsem si koupil.
Rtěnky mě nezajímají a časopis jsem chtěl vyhodit, ale pak jsem narazil na cosi praktičtějšího. Týkalo se to mytí oken. Psali tam, že okno je třeba nechat chvíli mokré, aby měl čistící přípravek čas zapůsobit. Zní to logicky a dá se to vztáhnout na ledacos dalšího. Namátkou jmenuji cvičení, duchovní život, pěstování dobrých vztahů nebo překonávání návyků a závislostí. To ale většinou trvá mnohem déle než umytí oken. (str. 73)

Prolistujte si několik ukázkových stránek a nahlédněte i do našeho ukázkového článku.

————————————————

Zatímco se vaše drahá polovička usmívá nad lékařskými vtípky, vy si můžete dopřát pořádnou dávku krimi. Oddělení vražd se topí v nevyřešených případech a navíc přibývají další mrtví. Můžete hádat, kdo to odnese a kdo přežije.

Mucholapka

V dalším z detektivních příběhů Dominika Dána Mucholapka, který volně navazuje na předchozí román Moucha, se detektivové z oddělení vražd vrací k případu, který jim už rok nedává spát – záhadné smrti mladé dívky Cley Petresku. Vyšetřování, které se dostalo do slepé uličky, Richardu Krauzovi a jeho parťákům neulehčují ani ostatní kriminální případy, kterých se v letním období vyrojilo hned několik. Muž – Bestie, který vraždí ženy brutálním způsobem přímo v jejich bytech, je zaměstnává na sto procent. V jeho stínu se však obratně pohybuje další muž, který stejně tak nemá s ženami žádné slitování…

Autor: Dominik Dán
Přeložil: Josef Šmatlák

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 130×215 mm
ISBN: 978-80-7529-483-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Mucholapka vydalo nakladatelství Slovart.

Rok 1991 byl zvláštní nejen svou porevoluční atmosférou, která postupně a nenápadně přecházela z melancholie do podoby vystřízlivělého realismu, ale i něčím vskutku zvláštním.
Kriminalisté v celé České a Slovenské federativní republice na vlastní kůži zažívali drsnou zkenost, naordinovanou jim tím nejstupidnějším způsobem, s jam se v kriminalistickém životě lze potkat.
Vypustili svině z ohrady.
Říká se tomu všeobecná amnestie.
Dá se tomu však říkat i zmaření práce celé generace detektivů zavírajících svině, jež spáchaly ty nejbrutálnější a nejhorší činy na žich lidech. Pustili na svobodu nejen tyco v ožralosti srazili chodce a nechtíce ho usmrtili pod koly svých aut, nebo maníky, co se porvali v hospodě a břinkli kámoše po hlavě půllitrem tak nešťastně, že potom ochrnul, ale i zrůdy, co s rozmyslem a cílevědomě znásilňovaly malé holčičky cestou ze školy a zabíjely jiné lidi, protože… (str. 11)

Pokračujte ve čtení ukázky a přečtěte si také naši recenzi na tento i předchozí díl.

————————————————

Ti, co nepřežijí, mají dobrou šanci stát se duchem. Jako někteří hrdinové povídkové knížky od autora slavného románu Tři muži ve člunu. Bát se však nemusíte. Tito nemrtví svou existenci berou s humorem.

Náruživý tenista

Povídky autora oblíbeného románu Tři muži ve člunu.
Zažíváte někdy záhadné nebo nevysvětlitelné věci? Nebo ještě lépe: přijde k vám občas na návštěvu duch? Nečekaně a kdy jemu se zlíbí? Je pokojný a povídavý, nebo provádí zlomyslné kousky? Pokud ano, pak jsou povídky
Jeroma Klapky Jeroma Nedostižný tenista pro vás to pravé. Duchařská vyprávění, která se tak dobře hodí do starých domů s vrzajícím schodištěm, plných stinných zákoutí, kde se duchům znamenitě daří. Historky vyprávěné při sklence punče nebo jen tak, povídky překypující fantazií a důvtipem, okořeněné záhadnými zážitky a humorem těší a baví čtenáře už spoustu let a budou je bavit, dokud si zachovají mladého „ducha“. Ale najdete zde i další povídky, jejichž hrdinové mají své slabůstky, a když chtějí vykonat dobro, dopadá to všelijak, ať to myslí sebelépe. Jsou docela jako my. A co teprve povídka závěrečná: Ta laskavě a s nevtíravým humorem připomíná, jak si s námi pohrává čas, a nezbývá než na jeho hru přistoupit.

Autor: Jerome Klapka Jerome
Přeložil: Milan Žáček

Počet stran: 112
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7429-972-8
Doporučená cena: 188 Kč

Knihu Náruživý tenista vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Ubohý Johnson, šílený žalem, hledal svou lásku po celém světě. Nikdy ji však nenašel a po letech marného snažení se vrátil, aby skoncoval se svým osamělým životem právě v tomto domě, kde za šťastných dávných dnů prožil se svou milovanou Emily tolik blažených hodin.
Bydlel v něm úplně sám, toulal se prázdnými místnostmi a volal svou Emily, ať se k němu vrátí; a když ten starý ubožák umřel, jeho duch v této činnosti pokračoval.
V té době, říkal tatík, převzal dům on a agent snížil celkový roční nájem v souvislosti s duchem o deset liber. Potom jsem se s duchem v domě setkával bez ustání v každou noční hodinu a v podstatě se to přiházelo všem. Zpočátku jsme chodívali kolem něho a ustupovali jsme, abychom ho nechali projít; ale když jsme si na něho zvykli a zdálo se, že není důvod k tolika obřadnostem, procházeli jsme jím naskrz. Nemohli jste říci, že by vám nějak často stával v cestě. Byl to navíc laskavý, neškodný starý duch a všem nám ho bylo velmi líto a měli jsme s ním soucit. Ženy v domácnosti si ho dokonce na krátkou dobu i zamilovaly. Tak je dojímala jeho oddanost. (str. 20)

Jak to s duchem nebohého Johnsona nakonec dopadlo? Zjistěte to!

————————————————

Jestliže vás detektivky ani duchařské povídky neberou, můžete zkusit zabrousit do světa fantazie. Max, jeden z hlavních hrdinů následujícího titulu, se duchem stát ani nemůže. Týden co týden po své smrti totiž znovu ožívá…

Reverz

Sergej přišel o práci, a tak mu nabídka nového zaměstnání přijde vhod. Netuší však, že podmínkou k jejímu získání je pašerácký výcvik. Sergej totiž umí otevírat portál na Centrum, svět, který je středem mnoha světů, a jeho schopnost se nové organizaci, pro niž pracuje, náramně hodí. Max poklidně žije na placatém světě zvaném Homeostat. Každý týden zemře a o hodinu později se opět probere. Není to však už on, jen jeho trochu pozměněná kopie. Kým je Max ve skutečnosti, a proč jeho průvodci po únosu na Centrum tvrdí, že je někdo úplně jiný? A hlavně – co mají Max a Sergej společného s Virou, světem, z něhož se rozšířila nákaza, která Centrum nevratně poškodila?

Pohraničí. Kniha druhá
Autor: Alexandr Gromov
Přeložila: Iva Dvořáková

Počet stran: 400
Vazba: brožovaná
Formát: 119×185 mm
ISBN: 978-80-257-2367-8
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Reverz vydalo nakladatelství Triton ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Ve středu Max umřel. Umíral zásadně ve středu.
Asi za hodinu zase obživl a pokusil se vybavit si sebe sama – co se ztratilo a co nového se vynořilo. Jako vždy mu chvíli trvalo, než se ve všem zorientoval. To přijde později, až definitivně vyhodnotí, oč přišel a co získal.
Nejlepší bylo umřít a zase ožít ve spánku – jako by se vůbec nic nestalo, prostě vstanete a chodíte.
Teprve po několika hodinách začnete chápat, že tohle už nejste vy. Přesněji řečeno nejste ten, kdo jste byl před smrtí – jste trochu jiný. Horší nebo lepší? Inu, jak se to vezme. Prostě poněkud jiný, jako kopie pořízená podle kopie. Kdekdo je toho názoru, že zabývat se něčím takovým nemá žádnou cenu: vy s tím přece nehnete, tak se klidně nechte unášet proudem. (str. 11)

Prolistujte si celou ukázku.

————————————————

Pokud zrovna nemáte chuť na fantasy, ale chcete něco na odlehčenou, sáhněte po klasice nad klasiky. Krásně ilustrovaná báseň okouzlí nejen děti a poslouží jako příjemná tečka za úspěšně pročteným dnem.

Město spí

Jde o původní básničku, kterou před lety napsal Zdeněk Svěrák pro svého syna Jana na školní představení, které se pak opravdu uskutečnilo, a pan Svěrák se ho ve škole zúčastnil.
Básnička pojednává o různých profesích, které vykonávají lidé, zatímco my spíme. Děti se tak dozvědí, že mezitím, co sní své sny a město spí – vycházejí ven kočky a dávají si schůzky. Naše zdraví hlídá doktor Pánek, který je připravený pomoci i v noci. Aby bylo bezpečno, vzácné věci hlídají hlídači, abychom ráno měli dobré housky – pečou je přes noc pekaři… atd. Zároveň se děti seznámí s různými „nočními“ profesemi.
Text dosud nikdy nevyšel knižní podobě. Pouze v roce 2016 byl v rámci Hodiny zpěvu tento text zhudebněn Jaroslavem Uhlířem.

Autor: Zdeněk Svěrák

Počet stran: 40
Vazba: vázaná
Formát: 245×167 mm
ISBN: 978-80-271-0630-1
Doporučená cena: 179 Kč

Knihu Město spí vydalo nakladatelství Bambook.

ukazka-z-knihy-Mesto-spi

Prohlédněte si také další náhledy.

Zdeněk Svěrák baví již několik generací dětí i dospělých. Spolu s Jaroslavem Uhlířem se podílel na vzniku knih Písničky z pohádek a filmů či Zpěvníku ke knize Tři bratři, s Ladislavem Smoljakem spolupracoval na vzniku Filmových komedií I. a II. a sám je autorem mnoha dalších děl. Jako příklad můžeme uvést Nové povídky, Po strništi bos nebo třeba Tiché šlapací království.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePsí hrdina

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2018

zobrazit info o knizePojízdný krámek snů

Colganová, Jenny

Argo, 2018

zobrazit info o knizePohádka o Raškovi (audiokniha)

Pavel, Ota

Radioservis, 2017

zobrazit info o knizeNoční směna

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2018

zobrazit info o knizeStřízlivě, většinou vesele
Postřehy, vzpomínky i něco praktického

Nešpor, Karel

Portál, 2018

zobrazit info o knizeMucholapka

Dán, Dominik

Slovart, 2018

zobrazit info o knizeNáruživý tenista

Jerome, Jerome Klapka

Vyšehrad, 2018

zobrazit info o knizeReverz
Pohraničí. Kniha druhá

Gromov, Alexandr – Lukjaněnko, Sergej

Argo, 2018

zobrazit info o knizeMěsto spí

Svěrák, Zdeněk

Grada, 2018

Napsat komentář