Hity Velkého knižního čtvrtka – jaro 2018 I.

Velky knizni ctvrtek
A je tu opět jedna z pravidelných velkých knižních akcí. Jaká? Pokud jste hádali Velký knižní čtvrtek, měli jste pravdu. Dne 15. března se na pultech knihkupectví objevilo rovnou 15 hitů jarní knižní sezóny. Níže si představíme prvních sedm vybraných knih napříč žánry.

logo knizni ctvrtekVelký knižní čtvrtek je úspěšným projektem, který každoročně uvádí nové svěží tipy pro nadcházející čtenářskou sezónu. Jedná se o společnou akci tuzemských nakladatelství a knižní distribuce Kosmas. Organizátoři se inspirovali ve Velké Británii, kde se akce podobného typu s velmi dlouhou tradicí pod názvem „super Thursday“ těší značné oblibě.

Podívejte se na reportáž z tiskové konference.

——————–

 Nakladatelství Vyšehrad od založení v roce 1934 sídlilo na Karlově náměstí v Praze 2. Dnes má své sídlo na Žižkově, poblíž nepřehlédnutelného televizního vysílače a kostela sv. Prokopa. Se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabízet kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.

logoVysehrad

Hlavní hrdina, hrabě Rostov, musí kvůli nepřízni osudu opustit svůj luxusní apartmán v hotelu Metropol a přestěhovat se do podkrovního kamrlíku pro personál. Nicméně neztrácí optimismus a všemu se postaví čelem. Román zachycuje období od vzniku Sovětského svazu po nástup Chruščova.

„Vytáhněte paty z Metropolu a budete na místě zastřelen,“ zní doživotní rozsudek bolševického tribunálu nad hrabětem Alexandrem Iljičem Rostovem za autorství „nebezpečné“ básně. Tak začíná strhující příběh klenoucí se od vzniku Sovětského svazu přes Velkou vlasteneckou válku až po nástup Chruščova k moci.
„Nenapravitelný aristokrat“ Rostov, uhlazený vzdělanec s důvtipem na rozdávání, jenž v životě neodpracoval jediný den, je nucen opustit své apartmá moskevského hotelu Metropol a žít v podkrovním kamrlíku pro personál, zatímco venku se odehrávají nejbouřlivější události ruské historie. Avšak hrabě je rozeným optimistou; v souladu s filozofií svého kmotra velkovévody – pokud se člověk nevypořádá s okolnostmi, okolnosti se vypořádají s ním – nezahořkne a postaví se osudu čelem. Jeho prostřednictvím sledujeme nejen specifický život v luxusním hotelu, ležícím nedaleko Kremlu, ale také vliv historických zvratů na jeho obyvatele. Výsledkem je úžasné dobrodružství dalece přesahující zdi Metropolu.
Postava hraběte Rostova, který s moudrostí, humorem a elegancí vzdoruje každodenní absurditě, uchvátila čtenáře po celém světě. Román byl přeložen do více než dvaceti jazyků a jeho prodeje již překročily milion výtisků.

Ukázka z knihy

Když hrabě patnáct minut po půlnoci zamířil do Šaljapinky, z této někdejší oázy klidu, z této kaple určené k modlitbě a rozjímání, se linul hluk, který by byl ještě před deseti lety nemyslitelný. Byl prosycen výbuchy smíchu, směskou jazyků, hlaholem trubky a cinkáním skleniček – jinými slovy zvuky nespoutané zábavy. (str. 221)
 Neváhejte si přečíst zbytek ukázky.

Gentleman v Moskvě

Autor: Amor Towles
Přeložila: Martina Šímová

Počet stran: 472
Vazba: vázaná
Formát: 140×206 mm
ISBN: 978-80-7429-973-5
Doporučená cena: 388 Kč

Knihu Gentleman v Moskvě vydalo nakladatelství Vyšehrad.

O autorovi

Amor TowlesAmerický spisovatel Amor Towles (* 1964 v Bostonu) se proslavil svým pozdním debutem Pravidla zdvořilosti (Rules of Civility, 2011, č. ve Vyšehradu 2017). Jeho přitažlivé fitzgeraldovské retro z New Yorku konce 30. let se stalo literární a komerční senzací. Román obsadil přední místa žebříčků bestsellerů The New York Times a The Los Angeles Times. Byl přeložen do více než patnácti jazyků, francouzský překlad získal prestižní Prix Fitzgerald za rok 2012. Towlesova následující kniha Gentleman v Moskvě (A Gentleman in Moscow, 2016, č. ve Vyšehradu 2018) vévodila po deset měsíců žebříčku bestsellerů The New York Times. Deníky The Chicago Tribune a The Washington Post ji označily za jednu z nejlepších knih roku 2016, v Británii a v Irsku ji The Times, The Sunday Times, Daily Express a The Irish Times vyhodnotily jako nejlepší knihu roku 2017. Dosud byla přeložena do více než dvaceti jazyků a prodalo se jí přes milion výtisků.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Vyšehrad

————————————————

Nakladatelství Garamond vydává knihy na českém trhu již 20 let a zaměřuje se na překladovou literaturu z francouzštiny, angličtiny a hebrejštiny, dvojjazyčné tituly v pěti jazycích a české autory literatury faktu. Mezi nejúspěšnější řady patří série případů soudce Ti z Číny 7. století.

logo_garamondGene Deitch z donucení přijel v roce 1959 do Prahy a nakonec zde zůstal až do současnosti. Podílel se na vzniku československého animovaného filmu a ve své čtivé autobiografii podává vtipný nadhled na realitu komunistického Československa.

Čtivě napsaná autobiografie Gena Deitche o neuvěřitelných osudových zvratech významného amerického filmaře, který spoluutvářel československé dějiny animovaného filmu. Gene Deitch, držitel Oskara za animovaný film z roku 1961, byl v roce 1959 vyslán proti své vůli do Prahy navázat kontakt s československými animátory. Vymínil si, že v komunistické zemi nezůstane více než 10 dní, ale osudové setkání s producentkou studia Bratři v triku Zdenkou Najmanovou protáhlo jeho pobyt v Praze až do dnešních dnů.
Díky Deitchovým vazbám se v Československu vyráběly animované filmy, které se brzy proslavily po celém světě. Málokdo ví, že seriál Tom a Jerry nebo některé díly Pepka námořníka se vyráběly v Praze. Vtipný nadhled Gena Deitche na realitu komunistického Československa se vyhýbá zavedeným klišé, aniž by přitom realitu jakkoliv přikrášlovaly. Zajímavé je bezpochyby i líčení historek s významnými osobnostmi pražské Kampy a světa animovaného filmu Jiřím Trnkou, Jiřím Brdečkou nebo Janem Werichem. Významnou součástí knihy jsou i poprvé uveřejněné Trnkovy návrhy postav k animovanému filmu Hobit, který měl Deitch točit v Praze v době, kdy Tolkienovo dílo bylo ještě zcela neznámé.

Ukázka z knihy

Do komunistického Československa jsem byl dopraven zmatený a s nervy v kýblu 10. října 1959, v temných dobách stalinistického režimu. Co jsem tam proboha dělal? Přesně tu otázku jsem si kladl, když se imitace amerického letounu DC-31* sovětské výroby začala připravovat na přistání nad ponurým pražským letištěm.
Těch otázek ale bylo víc. Co je ten chlápek Snyder vůbec zač? Proč si mě najal? Má v úmyslu mě do něčeho namočit (Nezapomeňme, že to byla doba prvních bondovek.) Ale nejvíc mě zaměstnávala otázka, kdo je ta mladá kočka, co se mi má líbit? (str. 9)
Pokud vás kniha zaujala, můžete se zapojit do naší soutěže.

Z lásky k Praze

Autor: Gene Deitch
Přeložila: Radka Smejkalová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7407-410-3
Doporučená cena: 328 Kč

 

Knihu Z lásky k Praze vydalo nakladatelství Garamond.

O autorovi

Gene Deitch (* 1924), americký režisér a scenárista animovaných filmů, držitel Oscara za animaci, se narodil v Chicagu, vyrůstal v Hollywoodu a v roce 1959 zakotvil v Praze. V československé koprodukci natočil protiválečný film Munro, který v roce 1961 získal Oscara za animaci. Ve spolupráci s českými animátory natočil pro společnost MGM dvanáct dílů seriálu Tom a Jerry a pro King Features některé příběhy Pepka námořníka. V 60. letech se dokonce spolu s Adolfem Bornem a Jiřím Trnkou podílel na přípravě animované verze Tolkienova Hobita. Během své kariéry převedl na plátno slavné obrázkové knihy mnoha význačných autorů a ilustrátorů dětských knížek, natočil více než 70 animovaných filmů a 7 televizních animovaných seriálů. V roce 2004 obdržel za celoživotní dílo cenu Annie Winsor McCay Award. Z prvního manželství má v USA tři syny – Kima, Simona a Setha. Podruhé se oženil v roce 1964 s animátorkou Zdenkou Najmanovou, žijí spolu v Praze.

Zdroj informací: tisková zpráva nakladatelství Garamond

————————————————

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

host

Na Václava Rákose čeká dlouhá zima. Nejdříve vyšetřuje smrt pacientky v rumburské nemocnici, aby následně někdo zavraždil pracovníka národního parku v nedaleké vesnici. Stopy směřují k válečnému zločinci, který je ale deset let mrtvý. Podaří se mu rozmotat klubko zdánlivě nepropojených událostí?

Ústecký vyšetřovatel Václav Rákos se vypraví do nemocnice v Rumburku kvůli podezření, že pacientka, která zemřela na otravu metylalkoholem, se ve skutečnosti stala obětí vraždy. Rákos je přesvědčený, že existuje souvislost mezi její smrtí a případem zdravotní sestry obviněné z otravy šesti pacientů draslíkem.
Krátce nato dojde v nedaleké vesnici k vraždě zaměstnance národního parku. Důkazy směřují k Miloši Bjelejovi, válečnému zločinci, který kdysi pobýval v Pardubicích jako vojenský poradce. Jenže Bjelej je oficiálně už deset let po smrti.
Zima je toho roku mimořádně dlouhá a tuhá a Václav Rákos zjišťuje, že vraždy v Rumburku a jeho okolí mají mnohem temnější pozadí, než tušil. Jak souvisí vyšetřování s případy úmrtí v rumburské nemocnici? A kdo je ve skutečnosti Miloš Bjelej?

Ukázka z knihy

Na schodech se ozvaly kroky. Václav Rákos zhasl zapalovač a stoupl si do tmavého kouta. Pod bundou nahmatal pouzdro se služební zbraní. Na chodbě se mihl stín. Rákos rozepnul pouzdro palcem a sevřel v dlani pažbu pistole. V kuchyni zaskřípal vodovodní kohoutek. Stín se zastavil před dětským pokojem. Rákose dloubla do zad elektrická zásuvka. (str. 9)
Prolistujte si další ukázku.

Sestra smrt

Autor: Daniel Petr

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 0smrt0 mm
ISBN: 978-80-7577-455-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Sestra smrt vydalo nakladatelství Host.

O autorovi

Daniel PetrDaniel Petr (* 1975) se do povědomí čtenářů zapsal především svou třetí prozaickou knihou, románem Straka na šibenici (Host 2015), který byl nominován na cenu Magnesia Litera a Cenu Josefa Škvoreckého. V roce 2005 vydal v CKK sv. Vojtěcha v Ústí nad Labem prózu Příběh z České mládeže, v roce 2012 v Akcentu Třebíč román Díra. Publikoval v řadě literárních časopisů a je spoluautorem divadelního textu Unser Zimmer / Náš pokoj realizovaného v Drážďanech a v Činoherním studiu v Ústí nad Labem.

Zdroj fotografie a informací: nakladatelství Host

————————————————

Nakladatelství PROSTOR vzniklo v prosinci roku 1989 jako přímý pokračovatel samizdatové edice Prostor a stejnojmenné revue, která vycházela od roku 1982 v nepravidelných periodách. Nakladatelství se hlásí k hodnotám evropského liberalismu. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů.

prostor_logo

Příběh ztracené holčičky představuje vyvrcholení tetralogie Geniální přítelkyně. Hlavní hrdinky se musí vypořádat s tím, že se jim hroutí svět. A zatímco Lila se s tím smiřuje, tak Elena hodlá bojovat… Jak to s nimi dopadne?

Závěrečný díl tetralogie Geniální přítelkyně je románem o zralosti, o stáří, o kořenech a vykořeněnosti, o (ne)zmoudření a (ne)smíření. Vypráví o ztracených individuálních i kolektivních iluzích, privátní osudy jsou opět přirozeně propleteny s nedávnou historií mladé Italské republiky, která přišla na svět po referendu v roce 1946, jen o dva roky později než románové hrdinky, a která přestala existovat v roce 1994, po zhroucení dosavadního stranického systému. I Eleně a Lile se – každé jinak a jindy – zhroutí svět a hrozí jim, že zmizí v propadlišti dějin spolu s ním. Ale zatímco Lila po neviditelnosti vždy toužila, Elena, která pilně dřela na svém zviditelnění, to nehodlá dopustit. Téma vztahu života a fikce, velikosti a omezenosti literatury, konečnosti života a nesmrtelnosti knih, které v prvních třech dílech zůstávalo pod povrchem textu, se ve velkém finále stane klíčovým.

Ukázka z knihy

Vrátila jsem se do Florencie, promluvila jsem si s Pietrem o naší rozluce. Divoce jsme se pohádali, zatímco Adele se snažila chránit holčičky a možná i sebe a zavřela se s nimi ve svém pokoji. V jedné chvíli jsme si uvědomili, ne že už to přeháníme, ale že přítomnost našich dcer nám nedovoluje přehánět tak, jak nutně potřebujeme. Tak jsme vyšli z bytu a štěkali jsme se dál na ulici. Když Pietro odešel kdovíkam – byla jsem vzteky bez sebe, nechtěla jsem ho už víckrát vidět ani slyšet –, vrátila jsem se domů. (str. 44)

Co se dělo v 11. kapitole, prozrazuje zbytek ukázky.

Doporučujeme

Sledujte životní osudy hrdinek od začátku.

zobrazit info o knize     zobrazit info o knize     zobrazit info o knize

Příběh ztracené holčičky

Geniální přítelkyně 4
Autorka: Elena Ferrante
Přeložila: Alice Flemrová

Počet stran: 423
Vazba: brožovaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7260-376-3
Doporučená cena: 397 Kč

 

Knihu Geniální přítelkyně 4 – Příběh ztracené holčičky vydalo nakladatelství Prostor.

O autorce

O skutečnou totožnost Eleny Ferrante se lite­rární obec zajímá už od počátku devadesátých let, kdy vyšla románová prvotina L’amore molesto (1992, Tíživá láska) osob(y) publikující(ch) pod tímto jménem. Mezinárodní úspěch tetralogie Geniální přítelkyně, tvořené romány L’amica geniale (2011, Geniální přítelkyně), Storia del nuovo cognome (2012, Příběh nového jména), Storia di chi fugge e di chi resta (2013, Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou), Storia della bambina perduta (2014, Příběh ztracené holčičky), dal podnět k intenzivnějšímu pátrání po její identitě.
Ať už je Elena Ferrante kdokoli, v současnosti je kritikou řazena mezi největší žijící italské autory a týdeník Time ji v roce 2016 zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. S jejím vypravěčským mistrovstvím, které není založeno na narativních experimentech, ale na strhující síle výpovědi o těch nejzákladnějších lidských citových poutech, se už mohli čeští čtenáři setkat v románě Dny opuštění (2011).
Její romány Tíživá láska a Dny opuštění se dočkaly filmového zpracování (1995, r. Mario Martone a 2005, r. Roberto Faenza), nyní se na motivy tetralogie Geniální přítelkyně chystá v produkci společnosti HBO a italské RAI osmidílný televizní seriál.

Zdroj informací: nakladatelství Prostor

————————————————

Další titul, který vyšel v rámci Velkého knižního čtvrtku, se zaměřuje na tajuplná zákoutí krajiny a lidské duše. A to prostřednictvím rozhovorů s osmi lidmi, kteří žijí dlouhodobě a dobrovolně mimo civilizaci.

Někteří si postavili v lese chýši, jiní žijí v maringotkách, případně na horských samotách. Jeden přespává přímo pod stromy. K některým se dá dojet autem, k dalším se musí pěšky. Šumavští poustevníci, samotáři, jejichž názory a životy se nepodobají vůbec ničemu, co znáte. O setkáních s nimi je tato kniha.
Osm rozhovorů s lidmi žijícími dlouhodobě mimo civilizaci přináší pohled do tajuplného světa, o jehož existenci nic nevíme. Setkáváme se zde s divokými zvířaty, krutými zimami, dokonce i s přízraky. Někteří samotáři jsou vysloveně racionální (zejména obě zpovídané ženy), jiní vyprávějí svůj život trochu jako mýtus. I ten má svou výpovědní hodnotu, jen jinou než výčet ověřených faktů. Způsob, jakým novodobí poustevníci v krajině přebývají, se ostatně dost možná mýtem brzy stane. Pokud se jím už nestal.

Smyslem knihy Raději zešílet v divočině není katalogizace podivínů ani alternativní průvodce po největším českém pohoří. Je jím ponor do tajuplných zákoutí krajiny a lidské duše. Do dlouhodobé samoty a odloučenosti, do paralelního světa, který přesto tomu našemu klade velmi znepokojující otázky.
Rozhovory s šumavskými samotáři vedl spisovatel a publicista Aleš Palán (Magnesia Litera, Cena Českého literárního fondu), snímky přispěl fotograf Jan Šibík (Czech Press Photo, Golden Prisma Award).

Ukázka z knihy

Ve chlévě ustájená kráva. Louka se seče kosou. Otevřenými okenicemi proudí do staré chalupy teplý vzduch. Když kamarád přinese čerstvě ulovenou rybu, vyvrhnou ji rovnou na zápraží. Revanšují se mu mlékem a domácím tvarohem. Takhle nějak se na Šumavě žilo v první polovině minulého století, v době, kdy člověk ještě mohl na jednom místě strávit celý život. Předkové dvojčat Klišíkových přišli na Stögrovu Huť po válce z Rumunska.František a Ondřej se tu narodili a dodnes tu žijí. Starousedlíci. (str. 119)

Přečtěte si ukázkový rozhovor díky další ukázce.

Raději zešílet v divočině

Setkání s šumavskými samotáři
Autor: Aleš Palán
Fotografie: Jan Šibík

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-7260-378-7
Doporučená cena: 397 Kč

 

Knihu Raději zešílet v divočině vydalo nakladatelství Prostor.

O autorovi

Aleš Palán je český novinář, publicista a spisovatel. V Brně nedokončil studium pedagogické fakulty, několik let se pak toulal po Československu. Je jedním ze signatářů Charty 77. V druhé polovině osmdesátých let (i na začátku let devadesátých) pracoval jako noční hlídač, figurant a kopáč. Od roku 1993 se věnuje žurnalistice (Jihlavské listy, Duklák, Lidové noviny, Česká televize, TV Nova, Katolický týdeník, Hospodářské noviny, Host, …) Vedl kurz tvůrčího psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Ve svých knihách se zabývá zejména literaturou, výtvarným uměním, vírou a sportem. Mezi jeho díla patří např. Nedělňátko aneb s Cimrmanem v zádech, Ratajský les či Lager.

Zdroj informací: Velký knižní čtvrtek

————————————————

Pokud máte rádi cyklistiku a líbily se vám Příběhy staré dámy, rozhodně byste si neměli nechat ujít novou knihu, která se věnuje cyklistickému závodu Giro d’Italia, který v roce 2017 oslavil sto let své existence. Titul doprovází bohatý fotografický materiál a statistický přehled.

Kniha volně navazuje na Příběhy Staré dámy, které vyšly v nakladatelství PROSTOR v roce 2013 a poté ještě ve třech dalších vydáních a zabývaly se historií cyklistického závodu Tour de France. Tentokrát se zaměřujeme na druhý z tria slavných třítýdenních závodů – Giro d’Italia. Také ten každoročně přitahuje pozornost milionů fanoušků na celém světě a v roce 2017 završil i on první stovku svých ročníků. V posledních letech, s přibývajícími úspěchy českých cyklistů, se o Giru stále častěji hovoří také v Česku. V roce 2018 navíc bude závod mimořádně atraktivní i proto, že poprvé v historii odstartuje mimo evropské území – ve Starém městě v Jeruzalémě. Stejně jako Příběhy Staré dámy, jsou i Příběhy Corsa rosa vybaveny unikátními dobovými fotografiemi a bohatým statistickým přehledem.

Ukázka z knihy

Slunné srpnové ráno roku 1908. Místo děje: Milán, kolébka italské cyklistiky.
Francouzi už mají pět let svoji Tour, když Micio Gatti, majitel firmy Atala, vtrhne do pracovny Tulla Morgagniho, šéfredaktora Gazzetty dello Sport.
„Tullo, potřebuju s tebou nutně mluvit!“
„Posaď se, Micio. Proč ten spěch?“
„Mám novinu. Corriere della Serra chce okopírovat Tour de France a založit společně s Bianchi podobný závod i v Itálii.“ (str. 25)

Díky nakladateli si můžete přečíst zbytek ukázky.

Příběhy Corsa rosa

Autor: Tomáš Macek

Počet stran: 640
Vazba: vázaná
Formát: 175×240 mm
ISBN: 978-80-7260-377-0
Doporučená cena: 597 Kč

 

Knihu Příběhy Corsa rosa vydalo nakladatelství Prostor.

O autorovi

Tomáš Macek (* 1968) vystudoval žurnalistiku na Karlově univerzitě v Praze. Po devíti letech v redakci deníku Sport je od roku 2003 redaktorem MF DNES. Jako reportér se zúčastnil 12 olympijských her, šesti letních a šesti zimních. Působil na cyklistických závodech Tour de France, Giro d’Italia i Vuelta Espana či na tenisových grandslamech. Píše také o atletice, vodním slalomu, biatlonu, lyžování a dalších zimních sportech. Napsal knihu Příběhy staré dámy (naše recenze).

Zdroj informací: Velký knižní čtvrtek

————————————————

Knihovna Václava Havla shromažďuje, zkoumá, zveřejňuje, šíří a hájí myšlenkový, literární a politický odkaz velké postavy moderních českých dějin – spisovatele, dramatika, myslitele, bojovníka za lidská práva a československého a českého prezidenta. Zabývá se také osobnostmi, událostmi a jevy, které s odkazem Václava Havla souvisí, a snaží se je přibližovat a zasazovat do dobového i současného kontextu.

Knihovna Vaclava Havla

Až po smrti Jiřího Křižana spatřila světlo světa jeho kniha, kterou napsal v sedmadvaceti letech, a která nevyšla kvůli komunistickému režimu. Zpracoval silný příběh s autobiografickými prvky o tom, jaké to je vyrůstat na okraji společnosti kvůli označení „třídní nepřítel“.

Stín Jiřího Křižana (1941–2010) je příběhem osiřelého venkovského chlapce vychovávaného bezmála starosvětsky spravedlivým dědečkem, prostříhávaným „blbeckými“ historkami z náhradní vojenské služby. Vyprávěním, které dává téměř fyzicky pocítit, jaké to je vyrůstat na okraji společnosti jako politickou zvůlí ocejchovaný „třídní nepřítel“, a tudíž neplnohodnotný „bývalý člověk“.
Křižan toto vyprávění se silně autobiografickými prvky napsal, když mu bylo sedmadvacet let, avšak jeho vydání v mateřském jazyce se nedožil: začátkem sedmdesátých let rozmetaly sloupcové korektury normalizační čistky a v kvasu konce tisíciletí vyzněly všechny snahy o jeho vytištění do prázdna.
Nyní Stín konečně spatřil světlo světa. Nestalo se tak z pouhé povinnosti splatit dluh narůstající bezmála půl století, ani ve snaze zpeněžit neznámé dílo známého autora, ale proto, že se jedná o text, který je stále živý – neokázalý, mimořádně působivý a aktuální.

Ukázka z knihy

Dědovi bylo třicet let, když se ženil.
Ženich a nevěsta měli bílou bryčku a v ní zapřaženy dva divoké šimly. V hřívách byly zapleteny pestré fábory, které se třepotaly ve větru, když jejich bryčka vyrazila v čele ostatních k městu, kde byl evangelický kostel. Schváceným šimlům odletovala od tlam křehká pěna, protože před chvílí už byli ve městě s panem farářem a hnali se pak zpátky. (str. 5)
Přečtěte si zbytek ukázky.

Stín

Autor: Jiří Křižan

Počet stran: 124
Vazba: brožovaná
Formát: 130×180 mm
ISBN: 978-80-87490-79-2
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Stín vydalo nakladatelství Knihovna Václava Havla.

O autorovi

Jiří Křižan byl jeden z nejosobitějších českých filmových scenáristů druhé poloviny 20. století. Celý jeho život poznamenalo poválečné budování komunismu: v roce 1951 byl jeho otec ve vykonstruovaném politickém procesu odsouzen za velezradu a vraždu pohraničníka k trestu smrti. Později byl Jiří Křižan z politických důvodů vyloučen z gymnázia. Absolvoval vojenskou službu u jednotek, které v druhé polovině 50. let nahradily Pomocné technické prapory a poté vystřídal několik dělnických profesí. V roce 1964 byl přijat na pražskou FAMU. V lednu 1989 stál u zrodu petičního výboru za propuštění uvězněného Václava Havla. Později spolu s ním, Alexandrem Vondrou a Stanislavem Devátým inicioval vznik petice Několik vět a v listopadu 1989 byl jedním ze zakládajících členů Občanského fóra. Stal se poradcem prezidenta Václava Havla a roku 1995 se vrátil k psaní filmových scénářů a začal přednášet na FAMU. O dva roky později se ujal hospodaření na rodinném statku, vráceném v restituci.

Zdroj informací: Velký knižní čtvrtek


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRaději zešílet v divočině
Setkání s šumavskými samotáři

Palán, Aleš – Šibík, Jan

Prostor, 2018

zobrazit info o knizePříběh ztracené holčičky
Geniální přítelkyně 4

Ferrante, Elena

Prostor, 2018

zobrazit info o knizeSestra smrt

Petr, Daniel

Host, 2018

zobrazit info o knizeGentleman v Moskvě

Towles, Amor

Vyšehrad, 2018

zobrazit info o knizeZ lásky k Praze

Deitch, Gene

Garamond, 2018

zobrazit info o knizeStín

Křižan, Jiří

Knihovna Václava Havla, o.p.s. , 2018

zobrazit info o knizePříběhy Corsa rosa
Sto ročníků Giro d'Italia

Macek, Tomáš

Prostor, 2018

Napsat komentář