Osobnosti československé historie

vojaci
Letos v říjnu budeme slavit 100 let od založení Československé republiky. Už teď si ale můžeme začít toto výročí připomínat například ohlédnutím se zpět za významnými osobnostmi naší historie.

Při vyslovení jména Jana Masaryka se snad všem okamžitě vybaví spekulace ohledně jeho smrti – byla to vražda, nebo sebevražda? O objasnění všech událostí točících se kolem této tragédie se ve své knize pokouší Vladimír Liška.

Jan Masaryk: Tajemství života a smrti

Autor: Vladimír Liška

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 155×212 mm
ISBN: 978-80-750-5954-3
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Jan Masaryk: Tajemství života a smrti vydalo nakladatelství XYZ.

Jan Masaryk, československý diplomat, politik a syn prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, byl 10. března 1948 nalezen mrtev pod oknem svého bytu v Černínském paláci. Podle některých šlo o politickou vraždu, podle jiných Jan Masaryk skočil sám. Jeho nečekaný skon tehdy otřásl širokou veřejností. Byl nejen oblíbeným politikem, ale mnoha lidmi byl stále vnímán i jako poslední vlivný reprezentant zanikající československé demokracie po komunistickém státním převratu, k němuž došlo o pouhých čtrnáct dní dříve. Co vedlo ke smrti Jana Masaryka? Jaké události předcházely oné tragické noci? Jaké poznatky přináší metoda forenzní biomechaniky a lze její výsledky považovat za konečné?

Ale v roce 1945 se vracel do jiné republiky, než byla ta, kterou znal před válkou. Ta se dostala do sféry mocenského vlivu Sovětského svazu, jehož armáda z větší části Československo osvobodila. Navíc už v roce 1943 byla Edvardem Benešem podepsána v Moskvě smlouva o přátelství a poválečné spolupráci, která se pak stala jedním z nosných pilířů nové československé zahraničně-politické orientace.

Celou ukázku si můžete také stáhnout.

O autorovi

Vladimír Liška je přední český záhadolog, spisovatel a spoluzakladatel Československé archeoastronautické asociace. Vystudoval pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy obor historie a český jazyk. Zabývá se ufologií a parapsychologií speciálně pak historickými záhadami a problematikou UFO. Na toto téma napsal mnoho odborných článků a publikací.

Zdroj: Kosmas.cz

O nakladatelství

Nakladatelství XYZ vydává především původní českou literaturu, autorizované biografie, historické publikace i poutavé encyklopedie. Máme ambici být nakladatelstvím se širokým záběrem, chceme oslovit čtenáře různých zájmů a generací. Doposud jsme vydali téměř 400 knižních titulů.

————————————————

Vznik Československa je datován přesně na den, ale tomuto slavnému okamžiku předcházely dlouhé roky budování vlivu českých stran ve vídeňské vládě. Jak vše probíhalo a kdo byl onen významný Český ministr ve Vídni, to se můžete dočíst v knize Martina Klečackého.

Český ministr ve Vídni

Autor: Martin Klečacký

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 164×238 mm
ISBN: 978-80-200-2793-1
Doporučená cena: 450 Kč

Knihu Český ministr ve Vídni vydalo nakladatelství Academia.

Roku 1900 zasedl ve vídeňské vládě ministr bez portfeje, jehož posláním bylo hájit české zájmy v rámci mnohonárodnostní monarchie. Vedle poslanců v říšské radě se tak český zástupce objevil i na ministerském postu a následujících deset let cíleně podporoval český průmysl, umění nebo školství. Čeští ministři ve spolupráci s poslanci v té době nejsilnější mladočeské strany cíleně prosazovali české úředníky na vedoucí místa ve státním aparátu a vytvářeli si tím síť oddaných spolupracovníků. Monografie sleduje snahu mladočeské strany o prosazení svého vlivu ve státní správě prostřednictvím českého ministra, věnuje se utváření tohoto úřadu a podrobně se zabývá jeho činností nejen na úrovni celé říše a korunní země, ale i na lokálním příkladu jednoho města.

Roku 1876 Karl u brněnského místodržitelství vstoupil do státní služby. Již za dva roky se stal okresním komisařem a za další dva roky jej čekalo povolání do ministerstva orby a povýšení na ministerského místo tajemníka. V roce 1886 odešel z ministerstva do Čech a vrátil se k exekutivní službě, když jako místodržitelský tajemník nastoupil v Karlových Varech ve funkci správce okresního hejtmanství.

Neváhejte se podívat na kompletní ukázku.

O autorovi

Martin Klečacký se narodil roku 1985, je historik a pracovník Masarykova ústavu a Archivu AV ČR. Zabývá se postavením úřednictva a vztahem mezi státní správou a politickou reprezentací v době Rakouska-Uherska, je spoluautorem Slovníku představitelů soudní správy v Čechách v letech 1849–1918 (2015).

Zdroj: nakladatelství Lidové noviny.

O nakladatelství

academiaAcademia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

————————————————

Od 17 let se účastnil armádních bojů a o 3 roky později se stal jedním z nejmladších československých pilotů. Přečtěte si fascinující životní příběh člověka, který sloužil vlasti tělem i duší.

Emil Boček

Strach jsem si nepřipouštěl
Autor: Jiří Plachý

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 150×200 mm
ISBN: 978-80-756-5275-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Emil Boček vydalo nakladatelství Jota.

Životní příběh Emila Bočka je vpravdě fascinující. Narodil se roku 1923 v Brně, odkud odešel tajně na konci roku 1939, balkánskou cestou se dostal do Bejrútu. Jako vojín pěšího pluku se účastnil ústupových bojů ve Francii v létě 1940. V září 1940 byl již v Británii a přihlásil se k letectvu. Nejdříve sloužil jako mechanik u stíhacích strojů, v říjnu 1942 byl přijat do pilotního výcviku a mohl se tak stát jedním z nejmladších československých stíhacích pilotů, kteří měli za sebou operační lety během druhé světové války. Emil Boček říká, že z dosud žijících pilotů RAF on je ten úplně nejmladší. Byl přijat do RAF, nejdříve sloužil jako mechanik, poté jako pilot-stíhač u československé 310. stíhací perutě, za sebou má 26 operačních letů.

Výjimečný projekt založený na rozhovorech a vzpomínkách Emila Bočka, vedený historikem Jiřím Plachým, který se specializuje na problematiku československých vojáků působících v RAF.

Armádní generál Emil Boček je nositelem Řádu Bílého lva za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost.

Já jsem po skončení obecné školy v roce 1934 začal chodit na měšťanku. Obě školy byly v Tuřanech, takže jsem nemusel nikam docházet nebo dojíždět. Tam nám ve třetí třídě začala němčina, kterou jsem nenáviděl a všelijak jsem proti ní brojil. Taky jsem z ní propadl. Chodil jsem do čtvrté třídy, ale na němčinu do třetí. Kromě toho jsem měl i dvojku z mravů. Říkal jsem si, že to musím ve čtvrté zlepšit, ale dostal jsem ji zas. Jako kluci jsme dělali všelijaká lumpárny, šicguma byla pořád v kapse. Střílel jsem třeba myši, jednou jsem jich trefil dvanáct, uvázal je na provázek a hodil na elektrické dráty.

Prolistujte si celý ukázkový text.

O autorovi

PhDr. Jiří Plachý, PhD. vystudoval FF UK v Praze, obor historie se specializací na dějiny východní a jihovýchodní Evropy. Mezi lety 2000 a 2007 pracoval jako historik v Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu v Praze, od roku 2007 je vědeckým pracovníkem historicko-dokumentačního odboru Vojenského historického ústavu v Praze. V letech 2009–2012 byl současně vedoucím Oddělení vědy na FF UK, kde nadále působí jako vědecký pracovník.

Zdroj: nakladatelství Jota

O nakladateli

jotaNakladatelství Jota vydalo již více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Publikuje tvorbu českých autorů i překlady z cizích jazyků. Patří mezi jedno z největších nakladatelství v České republice. Publikace se soustředí v několika edičních řadách.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených osbností vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Úvodní obrázek pochází ze sbírky uživatele aluizbsilva na flickr.com.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJan Masaryk: Tajemství života a smrti

Liška, Vladimír

XYZ, 2018

zobrazit info o knizeČeský ministr ve Vídni

Klečacký, Martin

Academia, 2018

zobrazit info o knizeEmil Boček
Strach jsem si nepřipouštěl

Plachý, Jiří

Jota, 2018

Napsat komentář