Zahrajte si o skutečný příběh dospívání v Severní Koreji

s-kazdou-padajici-hvezdou-perex
Život v Severní Koreji není jednoduchý, zejména když jako Sungdžu Lee už v dětství přijdete o vše a dospívání prožijete na ulici se členy dětského gangu. Jeho poutavé vzpomínky, které vám poodhalí i tamní kulturu, si můžete přečíst v novince nakladatelství Jota.

Přej si něco, padá hvězda

S každou padající hvězdou jsem věděl, že jsem svobodě blíž. Přežil jsem dětství a dospívání v Severní Koreji.

Autobiografie severokorejského chlapce jménem Sungdžu, který se ve dvanácti letech musel naučit žít na ulici a postarat se o sebe. Aby vůbec přežil, vytvořil s několika dalšími dětmi gang, naučil se krást, prát se, žebrat i jezdit nákladními vlaky.

Sungdžu barvitě líčí svůj drsný příběh a popisuje, jaké to je, když si nedospělý kluk musí najednou vystačit se skupinkou „bratrů“ z ulice, hladovět a prožívat strach z věznění nebo i popravy. Naděje je často jediné, čeho se dá držet. Tyto poutavé vzpomínky rozkrývají čtenáři odlišnou kulturu, kde mnohé z toho, co považujeme za samozřejmé, vůbec neexistuje.

 

S každou padající hvězdou

Autoři: Sungdžu Lee, Susan McClellandová

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Ina Leckie
Počet stran: 272
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 2/2018
ISBN: 978-80-756-5274-4

Přečtěte si více o knize S každou padající hvězdou, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Jota. A nezapomeňte si také prolistovat krátkou ukázku.

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

 

Ukázka z knihy

Lednička byla u nás doma vždycky plná masa a čerstvé zeleniny, měli jsme barevnou televizi a malé klavírní křídlo, na které matka hrávala lidové písně jako Arirang nebo So-nian-čang-su.
Náš byt měl tři pokoje, ale i když jsem měl svůj vlastní pokoj, stejně jsem skoro obden vlezl do ložnice k rodičům a stulil se mezi nimi. Měl jsem rád maminčin parfém vonící po růžích a levanduli, který lehounce vanul z jejího oblečení i z polštáře, i otcův charakteristicky vonící dech, který mě hladil na tváři. Když jsem ležel mezi nimi, byl jsem v bezpečí před obludami, které, jak nás učili ve škole, se ustavičně snaží napadnout naši vlast a zotročit nás: před Američany, Japonci i jihokorejskou armádou, kterou samozřejmě ovládají také Spojené státy.
V boudě u našeho domu bydlel můj pes Bo-Čcho neboli Strážce. Bo-Čcho byl pungsan, plemeno z provincie Rjanggang. Pungsani jsou vzácní psi a smějí je mít jen ty nejhodnější děti, tak mi to aspoň jednou říkala matka. (str. 16–17)

 

O autorech

Sungdžu Lee získal bakalářský diplom v oboru politických věd a žurnalismu na univerzitě Sogang v jihokorejském Soulu; magisterské studium mezinárodních vztahů absolvoval na univerzitě ve Warwicku v Anglii. O svých zkušenostech přednášel v Centru strategických a mezinárodních studií Stanfordské univerzity, i v anglickém, kanadském a jihokorejském parlamentu. Za svoje aktivity získal několik ocenění, byl hostem mnoha televizních a rozhlasových pořadů a články o něm se objevují v tisku po celém světě. V rámci jihokorejské „Občanské aliance za lidská práva v Severní Koreji“ (NKHR) se Sungdžu Lee podílí na záchraně severokorejských uprchlíků z Číny.

Susan McClellandová je renomovaná kanadská žurnalistka, mimo jiné držitelka ceny Amnesty International Media Award v letech 2005 a 2008. Její kniha The Bite of the Mango, kterou napsala spolu s Mariatu Kamarou, hlavní postavou příběhu, se stala světovým dílem; vyšla ve více než třiceti zemích. Velkého ohlasu se dočkala i její další kniha, Hvězdy mezi Sluncem a Měsícem, rovněž sepsané společně s protagonistkou příběhu Lucií Jang (o útěku ze Severní Koreje).
(Zdroj informací: nakladatelství Jota)

 

Vyhrajte knihu S každou padající hvězdou

V jedenácti letech přišel Sungdžu Lee o svou rodinu, domov i své sny. Ve dvanácti se musel naučit, jak přežít na ulici a vyhnout se při tom popravě nebo vězení. Naděje byla často to jediné, co ho drželo při životě, když hladověl, nebo mrzl, a vždy, když zahlédl padat hvězdu, pronášel své přání znovu se setkat s rodiči. Zda se mu to povedlo, to si můžete přečíst v jeho autobiografii.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Jota vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu S každou padající hvězdou vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu S každou padající hvězdou
probíhá od 9. do 22. března 2018.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 autobiografie S každou padající hvězdou

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeS každou padající hvězdou

Lee, Sungdžu – McClellandová, Susan

Jota, 2018

Zahrajte si o skutečný příběh dospívání v Severní Koreji - DISKUZE

Počet reakcí: 5
  1. petula75 napsal:

    Dobrý den, již v únoru jsem v aukci vysoutěžila knihu pracujeme se dřevem a do dnešního dne nedorazila

  2. verčus napsal:

    Dobrý den, kniha S každou padající hvězdou dneska dorazila, moc děkuji

  3. Milka98 napsal:

    Dobrý den, před měsícem jsem vyhrála knihu S každou padající hvězdou. Mohla bych se zeptat, jestli už jste tyto výhry rozesílali? Zatím nic nepřišlo. Děkuji za odpověď i za organizování super knižních soutěží. Milka

Napsat komentář