Zasoutěžte si o Kunderův román ve formě variací

Kniha smichu a zapomneni
Možná vám neuniklo, že v loňském roce vyšel román Milana Kundery, který napsal již před mnoha lety ve Francii. Nebál se v něm otevřeně kritizovat komunistický režim, kvůli čemuž dokonce přišel o československé občanství.

Román o Tamině a pro Taminu

Celá tato kniha je román ve formě variací. Jednotlivé oddíly následují po sobě jako jednotlivé úseky cesty, která vede dovnitř tématu, dovnitř myšlenky, dovnitř jedné jediné situace, jejíž pochopení se mi ztrácí v nedohlednu.

Je to román o Tamině, a ve chvíli, kdy Tamina odchází ze scény, je to román pro Taminu. Ona je hlavní postavou i hlavním posluchačem a všechny ostatní příběhy jsou variací jejího příběhu a sbíhají se v jejím životě jako v zrcadle.

Je to román o smíchu a o zapomnění, o zapomnění a o Praze, o Praze a o andělech. Ostatně není to vůbec náhoda, že mladík, jenž sedí u volantu, má andělské jméno Rafael.

 

Kniha smíchu a zapomnění

Autor: Milan Kundera

Vydalo: nakladatelství Atlantis
Počet stran: 260
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 2017
ISBN: 978-80-7108-367-2

Přečtěte si více o knize Kniha smíchu a zapomnění, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. A nezapomeňte ani na naši recenzi.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

O autorovi

Milan Kundera (* 1. dubna 1929 Brno, Československo) je český spisovatel žijící od roku 1975 trvale ve Francii. Po roce 1970 u nás Kundera nesměl publikovat, po vydání románu Kniha smíchu a zapomnění (1979) byl zbaven československého občanství. V roce 1981 získal občanství francouzské, od roku 1993 píše výhradně francouzsky. Rodnou vlast navštěvuje Kundera v současnosti velmi sporadicky a zcela bez publicity, nechce se účastnit žádných akademických ani společenských setkání. V roce 2011 vydalo prestižní francouzské nakladatelství Gallimard Kunderovo souborné dílo, což je v případě žijícího autora nevídaný fakt. První svazek obsahuje překlady Kunderových česky psaných textů (Směšné lásky, Žert, Nesnesitelná lehkost bytí atd.), ve druhém díle jsou spisovatelova francouzsky psaná díla L’Immortalité, La Lenteur, L’identité, L’ignorance, dále překlad divadelní hry Jakub a jeho pán a Kunderovy eseje.
(Zdroj informací: společnost Knihcentrum)

 

Vyhrajte knihu Kniha smíchu a zapomnění

Román Milana Kundery je neobvykle rozdělený do sedmi zdánlivě samostatných částí, z nichž každá částečně osvětluje tu předchozí, až se propojí v jeden celek. Jejich hlavní hrdinové mají mnoho společného a nejvíce je potom spojuje to, že únik před těžkostmi a útrapami života nacházejí ve smíchu a zapomnění. Zajímavostí je, že kniha u nás byla v loňském roce vydána vůbec poprvé. Původně česky napsaný román vyšel totiž v roce 1979 nejdříve ve francouzském překladu, později (1981) sice v originálním znění, ale v kanadském nakladatelství Sixty-Eight Publishers v Torontu.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Kniha smíchu a zapomnění vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Kniha smíchu a zapomnění
probíhá od 4. do 10. března 2018.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 romány Kniha smíchu a zapomnění

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKniha smíchu a zapomnění

Kundera, Milan

Atlantis, 2017

Napsat komentář