Bukowski o kočkách dvounohých i čtyřnohých

o_kockach
Charles Bukowski považoval kočky za své nejhlubší učitele. Právě jim je věnována sbírka jeho básní a krátkých próz, která vyšla krátce před Vánoci.

Titul O kočkách vydalo nakladatelství Argo v prosinci roku 2017. Jeho autorem je americký básník a spisovatel německého původu Charles Bukowski. Charles Bukowski je známý svým bouřlivým životním stylem naplněným konzumací alkoholu, sázením na koňské dostihy a milenkami. Kromě toho prošel kus Spojených států a vystřídal mnoho zaměstnání. Tvorbou i způsobem života se Bukowski, nazývaný „Poeta laureatus chudinské čtvrti“, řadí do Beat Generation, ačkoli s jejími zástupci ve skutečnosti neměl nic společného především kvůli tomu, že jeho přístup k životu a životní cíle byly jinde než v případě beatniků. Do povědomí veřejnosti se dostal až v osmdesátých letech minulého století. Z Bukowského děl jmenujme například tituly Příběhy obyčejného šílenství, Všechny řitě světa i ta má, Zápisky starého prasáka, Šunkový nářez a Těžký časy, ovšem dodejme, že jeho dílo je natolik rozsáhlé, že dosud nebyla sestavena jeho uspokojivá bibliografie.

V básních a drobných prózách, zařazených do sbírky O kočkách, hrají hlavní roli kočky coby divocí a panovační domácí mazlíčci. Kočky jsou podle Bukowského přítulné i zákeřné, láskyplné i nevyzpytatelné. Soubor sestavil roku 2015 pro newyorské nakladatelství ECCO odborník na Bukowského dílo Abel Debritto. Do češtiny jej velmi zdařile přeložil Bob Hýsek, který má s překladem Bukowského textů bohaté zkušenosti.

Do koček jako by Bukowski projektoval sám sebe a svoji životní filosofii. Obdivuje na nich to, že žijí drsným životem a orientují se primárně na tělesné prožitky, což připomíná autora samotného. Stejně jako autorův život jsou i jeho básně a povídky o kočkách protkány melancholií a smutkem, ale i nadhledem a životní ironií. Nechybí ostentativní vulgarismy, které jsou jedním z důvodů, proč je jeho dílo veřejností tolik diskutováno.

Mnoho čtenářů Bukowského tvrdí, že jej můžete buď milovat, nebo nenávidět – nic mezi tím. Osobně s tímto výrokem nesouhlasím. Stejně jako v případě jiných spisovatelů, i v jeho díle nacházím silnější i slabší momenty. Dva názorově vyhraněné tábory Bukowského odpůrců a fanoušků tak vnímám spíše jako důsledek aury, kterou kolem sebe (ve spolupráci právě s čtenáři svého díla) Bukowski vytvořil.

Bukowského dílo obsahuje zajímavé myšlenky a životní moudra, okořeněné „nefiltrovanými“ vulgarismy. Ačkoli jsem již mnohé z Bukowského přečetla, stále si nejsem jistá, zdali šlo z jeho strany o snahu šokovat vulgárními výrazy a motivy, či jestli tyto prostředky používal spíše „mimochodem“, v rámci svého vlastního stylu. Některé jeho básně a povídky na mě působí přirozeně a v jistém smyslu lidově, jiné až uměle. Oblíbila jsem si spíše ty texty, které jsou ironicky laděny, obsahují kritiku společnosti a zobrazují Ameriku z její temnější stránky.

Knihu O kočkách doporučuji čtenářům, kteří rádi v literatuře hledají moudra skrytá pod povrchem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO kočkách

Bukowski, Charles

Argo, 2017

Napsat komentář