Současná česká tvorba

Psaní - ilustrační
Znáte novodobé české autory a jejich knihy? Nebo si pod pojmem česká tvorba představíte jen spisovatele minulého století? Pokud se o tvorbě současných autorů chcete něco dozvědět a chcete objevit nové knihy, jste na správné adrese. V dnešních tipech vám představíme čtyři různých žánrů, ze kterých si zaručeně vyberete.

Odborná pojednání o světových fenoménech můžete najít nejen v literatuře zahraniční, ale i v té naší. Představujeme vám první českou knihu o duchovním rozměru Turínského plátna, známé křesťanské relikvii.

Plátno z Turína

Autor: Zdeněk Jančařík

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-1325-3
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Plátno z Turína vydalo nakladatelství Portál.

Turínské plátno patří mezi nejpodivuhodnější křesťanské relikvie. Ačkoli je jeho pravost stále nejasná, jeho spirituální působnost je nezpochybnitelná. V češtině přesto neexistuje žádná kniha, která by tento duchovní rozměr Turínského plátna rozvíjela a moderně reflektovala. Zdeněk Jančařík, autor úspěšné knihy Přeskočit horu, se chápe tématu jak v jeho faktické, historické rovině, tak té spirituální. Nad plátnem rozvíjí současnou, a přesto nadčasovou meditaci o zásadních aspektech křesťanské víry. Dává tak klíč jak k duchovnímu vnímání plátna v jeho historické perspektivě, tak k rozvoji osobní spirituality každého člověka.

Poslední a konečnou zastávkou před tímto tažením, která se později ukázala jako fatální pro celé křesťanstvo, se stala Konstantinopol. Křižácké vojsko se Benátčanům zavázalo, že římskému králi filipu Švábskému, který byl zetěm sesazeného císaře Izáka Angela, pomůže dosadit na konstantinopolský císařský trůn zavrženého Alexia a jeho otce Izáka. Ti dva byli v roce 1195 v Konstantinopoli sesazeni Izákovým bratrem Alexiem III.
Především pak při tomto „účelovém odklonu“ kynul všem nesmírný zisk z kořisti, která je v Konstantinopoli čekala – vždyť Konstantinopol byla tehdy nejbohatším městem světa a podle dobových záznamů  byly v jejích palácích nashromážděny dvě třetiny všech jeho pokladů.

Na více z ukázky se můžete podívat na stránkách nakladatele (v dolní části stránky) či na našem webu.

————————————————

Hledáte-li kratší a intenzivnější zážitky při četbě, Profesionálka a jiné povídky je kniha přesně pro vás. Působivé povídky z českého prostředí se vyznačují hlavními postavami, kterými jsou zpravidla antihrdinové.

Profesionálka a jiné povídky

Autor: Vladimír Pohorecký

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-881-0432-2
Doporučená cena: 176 Kč

Knihu Profesionálka a jiné povídky vydalo nakladatelství Agentura KRIGL.

Profesionálka je souborem patnácti kratších povídek se silnými až překvapivými pointami, které ve čtenářích zanechají působivou dohru. Hlavními aktéry jsou zpravidla antihrdinové, zachycení v různých životních etapách. Postavy originálních příběhů o mezilidských vztazích bývají často vystaveny mezním situacím, které obnažují jejich zranitelnost a nevyrovnanost. Přesto, byť i s pomocí ironie, nerezignují.

Hlas reproduktoru oznamující příjezd do stanice Muzeum. Kdosi něco volá nebo do Františka strká, ale ten vstává a padá ještě jednou  se to opakuje. Taková ostuda, musí odtud rychle pryč, ale chůze se mu zrovna nedaří.
Vnímá, jak leží na zemi na nástupišti a cítí, že šumění v uších pomalu začíná ustupovat. Klepe se zimou, je zborcen studeným potem. Okolní svět je náhle zase hlasitý, lepkavý a páchnoucí, tak jako předtím. Musely to být vteřiny, co nebyl jeho součástí.

Zaujala vás ukázka? Prolistujte si ji celou!

————————————————

Žena, která se stala očitou svědkyní vraždy a poté ztratila paměť, začíná nový život. Ale to neznamená, že je v bezpečí, právě naopak…

Purpurové doteky

Autorka: Markéta Harasimová

Počet stran: 268
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978–80–906776–1–6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Purpurové doteky vydalo nakladatelství MaHa.

Děsivá souhra náhod spojí minulost se současností a dokonale zamíchá lidskými osudy… Detektivní příběh plný erotického jiskření, napínavých zvratů a překvapení.

Nadějná malířka Karin se stane náhodnou svědkyní brutální vraždy, otřesný zážitek si však nevybavuje. Ztrácí po něm paměť a nevzpomíná si na nic z předešlého života. Znovu tak objevuje svou identitu a navazuje na zpřetrhané nitky minulosti. Setkává se s bývalým snoubencem, nenapravitelným gamblerem Hynkem, a také sexy majitelem galerie Maxem, k němuž cítí silnou erotickou přitažlivost. Karin touží po sblížení, což se zdá být oboustranné, ale je tady malý háček: Max je zadaný… Mladá žena navíc odhalí utajovaný psychický teror, jemuž je vystavena její kamarádka Marta. Té se nedaří odpoutat od despotického manžela – její muž v ruce třímá zlověstné eso, které může zničit celý Martin život. Karin bojuje s amnézií a nenaplněnou láskou, zatímco za jejími zády řádí masový vrah a nespouští ji z očí. Obětí stále přibývá a za záhadných okolností nečekaně umírá také Hynek. Jeho vražda ale mezi ostatní jaksi nezapadá a policie neví, zda má co do činění s jedním či více zabijáky. Vyšetřování zamrzá na mrtvém bodě, vraždící maniak se však stále víc přibližuje k ženě, která viděla víc, než měla…

Nohy ji přestávaly poslouchat, a tak přešla k nejbližšímu křeslu a vyčerpaně do něj klesla. Hlavu schovala v dlaních, přes které nechala spadnout vlasy v naději, že se tak před ním lépe schová. A upřímně poděkovala bohu, když o dvě minuty později zaslechla klapnutí dveří od bytu, po němž v zámku kovově cvakl klíč.
Dlouze vzdychla. Z toho, co se právě odehrálo, pociťovala v duši smutek. Hynkův pokus o polibek představoval příslovečný poslední hřebík do rakve jejich vztahu. Karin v hlavě duněla ozvěna kladiva, které ho do ní zatlouklo.

Zaujala vás ukázka? Neváhejte a podívejte se na její delší verzi.

————————————————

Kniha Haliny Pawlowské, podle které byl nedávno natočen film, se dostává do knihkupectví s novou obálkou. Neváhejte a ponořte se do příběhu ženy, která chce být milována a udělá pro to vše.

Zase zoufalé ženy dělají zoufalé věci

Autorka: Halina Pawlowská

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 125×194 mm
ISBN: 978-80-267-1078-3
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Zase zoufalé ženy dělají zoufalé věci vydalo nakladatelství Motto.

Já Václava milovala! Vůbec jsem si neuměla představit, že bych chodila s někým jiným, a kdybych byla jen trochu víc religiózně vychovaná, tak bych každý večer zvedla hlavu k nebi a děkovala bych Bohu, že mi seslal tak dokonalého muže. Dokonalý byl proto, že vůbec existoval! Že byl zdravý, měřil víc než metr osmdesát, měl vlasy, měl zuby, nešišlal a chtěl mě! To bylo nejdůležitější – chtěl mě! Kdyby slintal, bylo by mi to nakonec asi fuk… i když…

Syn primářky Míša se nade mne naklonil. Lehce s odporem. Pozoroval mne, jak řvu, a pak mne štípl. Nezačala jsem řvát ještě víc. Naopak. Zmlkla jsem a prohlédla jsem si ho. Dobře jsem si ho prohlédla. Lebku jsem totiž sice, na rozdíl od Višhana a Ašóka, měla v pořádku, ale mozek jsem měla naprogramovaný úchylně.
Můj problém spočíval v tom, že mě už od narození zajímali muži. Ne že bych byla nymfomanka, jen jsem zkrátka, už od svého prvního nadechnutí, chtěla, aby mě někdo miloval!

Pokud se vám ukázka líbila, stáhněte si její plnou verzi.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZase zoufalé ženy dělají zoufalé věci

Pawlowská, Halina

Motto, 2018

zobrazit info o knizePurpurové doteky

Harasimová, Markéta

MaHa, 2017

zobrazit info o knizePlátno z Turína
Meditace o historii a spiritualitě

Jančařík, Zdeněk

Portál, 2018

zobrazit info o knizeProfesionálka a jiné povídky

Pohorecký, Vladimír

Agentura KRIGL, 2018

Současná česká tvorba - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Petra napsal:

    Z představených knih jsem četla jenom Profesionálku a líbila se mi moc. Na Purpurové doteky se chystám…

Napsat komentář