Legendární fotopublikace s pohnutými osudy

Perut 312
Ladislav Sitenský působil dva roky u 312. čs. stíhací perutě. Právě o ní měla být jeho první kniha, která ale nevyšla z politických důvodů. Nakonec se díky šťastné náhodě dočkala vydání po téměř sedmdesáti letech…

Významný český fotograf Ladislav Sitenský (1919–2009) za druhé světové války proslul svými snímky dokumentujícími československý odboj na západní frontě. Největší slávu mu přinesly fotografie z prostředí letectva, u něhož dva roky působil jako příslušník pozemního personálu 312. čs. stíhací perutě. Právě o této jednotce pojednávala Sitenského první kniha Peruť 312 z roku 1948, která měla vyjít v nakladatelství Naše vojsko, ale jejíž osudy fatálně ovlivnil únorový komunistický převrat: celý náklad šel do stoupy, tiskařům se podařilo zachránit a svázat jen několik výtisků, z nichž se staly vysoce ceněné sběratelské exempláře. Po padesáti letech se autorovi šťastnou náhodou vrátila také maketa knihy, kterou kdosi nalezl v popelnici v Českých Budějovicích… Fakticky prvního vydání se tak publikace Peruť 312 dočkala teprve nyní, po bezmála sedmi desetiletích, díky péči dědiců Ladislava Sitenského. Jak bylo pro tohoto tvůrce typické, velký důraz se při tom kladl na co nejvyšší kvalitu reprodukce fotografií. Odbornou revizi původních autorských textů provedl a autorem stati o 312. stíhací peruti je významný vojenský historik Jiří Rajlich.

Ukázka z knihy

Pokud jde o piloty, vesměs se jednalo o elitu čs. letectva, která ve Francii úspěšně bojovala u frontových jednotek a dosáhla mnoha vzdušných vítězství. Jména jako Alois Vašátko, František Peřina, Tomáš Vybíral, Josef Stehlík, Jan Klán, František Chábera, Ladislav Světlík a řada dalších měla již v té době vynikající zvuk. Mnoho z nich se ve Francii proslavilo u letek, které měly ve znaku různé podoby čápa. Není tedy náhodou, že tento symbol nacházíme i v oficiálním znaku 312. čs. stíhací peruti. (str. 8)

Peruť 312

Autor: Ladislav Sitenský

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 229×306 mm
ISBN: 978-80-204-4627-5
Doporučená cena: 549 Kč

 

Knihu Peruť 312 vydalo nakladatelství Mladá fronta.

O autorovi

Ladislav Sitenský se v době vypuknutí války nacházel v Paříži jako stipendista francouzské university. Měl již za sebou bohatou fotografickou činnost a první výstavu svých prací. Pěchota mu nevoněla, toužil po letectvu, a jeho sen se ve Velké Británii splnil. Do vlasti se vrátil po šesti letech jako letec a dokonce důstojník. Ze svých leteckých snímků uspořádal v roce 1941 výstavu v Kanadě, která patrně rozhodla, že se stal oficiálním fotografem Inspektorátu československého letectva ve Velké Británii.


Mladá fronta má dobré renomé ve všech oblastech knižní produkce, především v próze a poezii. Kvalitní knižní tituly najdete nejen v tradičních knižních edicích – KolumbusKvěty poezieModerní světová prózaJednorožecIkarosLidé a Země a Multiřada, ale i v dalších zajímavých mimoedičních projektech.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePeruť 312

Sitenský, Ladislav

Mladá fronta, 2017

Napsat komentář