Biskup na snowboardu

biskup-na-snowboardu-uvod
Biskup, z řeckého slova episkopus znamenajícího moderátor, ochránce, zodpovědný, označuje církevního hodnostáře; snowboard je označení pro sportovní „prostředek“ oblíbený zejména mladými lidmi a jízda na něm představuje pro někoho adrenalinový zážitek, pro jiného riskování života. Co si však představit pod spojením biskup na snowboardu? Marketingový trik?


Mezi tři nejprodávanější tituly nakladatelství Vyšehrad náleží v poslední době kniha rozhovorů Martina Veselovského s biskupem Tomášem Holubem Biskup na snowboardu. Její křest se uskutečnil v prostorách kavárny nakladatelství Academia na Václavském náměstí v Praze v pondělí 12. února 2018. Kromě obou autorů se podvečera zúčastnili v roli kmotra prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc. a odpovědná redaktorka publikace Adéla Tošovská, setkání moderovala redaktorka Denisa Novotná.

zleva Tomáš Holub, Martin Veselovský, Adéla Tošovská, Denisa Novotná

zleva Tomáš Holub, Martin Veselovský, Adéla Tošovská, Denisa Novotná

Dříve než kniha opustí nakladatelství, musí její text projít „zkouškou ohněm“, musí být zredigován. Adéla Tošovská se ocitla v nelehké situaci; na redakční práci jí byl vyhrazen tak řečeno šibeniční čas čtrnácti dní (rozhovory se měly objevit na předvánočním trhu), přičemž text obdržela v listopadu. A navíc rukopis byl slovy autorů v syrovém stavu.

„Pánové byli nervózní, nebyli si jisti, zda to na knihu bude,“

popisuje situaci redaktorka. Po přečtení první kapitoly ji však pochybnosti opustily.

„Přímost otázek Martina Veselovského a upřímnost odpovědí pana biskupa mne nadchly.“

„Nervozita“ u pana Veselovského mohla být vyvolána tím, že forma knižních rozhovorů měla v jeho kariéře premiéru. Proč si pro ně coby respondenta vybral biskupa Tomáše Holuba?

„Byla to nabídka, zajímavý nápad dělat něco, co jsem dosud nedělal. Z výsledku jsem nebyl moc nadšen. Ale je super dobrá zpráva dostat pochvalu,“ reaguje Martin Veselovský na slova Adély Tošovské.

„Proč ten název?“ další otázku moderátorka směřuje k biskupu Tomáši Holubovi.

„Nebyl to můj nápad. Říkal jsem, že jsem od toho, abych odpovídal, a ne vybíral název knihy,“

vysvětluje Tomáš Holub. Líbilo se mu však, že titul vyjadřuje jakousi alternativnost církve v českém prostředí, kde je vnímána coby zkostnatělá. On sám má pocit na jedné straně jakési spoutanosti, na straně druhé velkého rizika. A toho je snowboard příhodným symbolem.

Do rozhovoru vtahuje Denisa Novotná také prof. Jana Pirka: „Proč jste kmotrem knihy?“

„S Tomášem Holubem se známe řádku let,“ říká prof. Pirk. „Setkávali jsme se nejen ve větrných podmínkách, ale i ve sklípku Vyšehradské kapituly. Pozvání stát se kmotrem knížky jsem přijal velmi rád… Kniha ve mne vyvolala řadu otázek, budu si je muset s panem biskupem probrat zase někdy nad skleničkou vína.“

prof. MUDr. Jan Pirk, Tomáš Holub a Martin Veselovský

prof. MUDr. Jan Pirk, Tomáš Holub a Martin Veselovský

Poté dostávají prostor ke kladení dotazů lidé z publika. Jejich zvědavost, pokud jde o biskupa Tomáše Holuba,  je inspirována řadou témat, počínaje vztahem k městu Plzeň přes jeho účast coby vojenského kaplana Armády České republiky v mezinárodních mírových misích IFOR/SFOR v bývalé Jugoslávii až po osobnost papeže Františka.

Otázkám se nevyhnul ani Martin Veselovský; jedna z nich se týká rozhovorů samotných, zda existovaly hranice ve volbě témat či zda vše, o čem hovořili, se do knihy dostalo.

„Z logiky věci nemůže zůstat všechno, pokud se hovoří v soukromí. A k hranicím témat jsme se nedostali,“

stručně odpovídá autor. Nicméně podělí se ještě o jeden pocit ze společného setkávání:

„Mám rád, když respondent odpovídá na kladené otázky. Tomáš Holub byl úžasný: nemusel jsem třikrát klást otázky, aby došel k meritu věci.“

Na závěr dostává slovo prof. Jan Pirk. Dříve, než kniha Biskup na snowboardu bude symbolicky zapita šampaňským, pronese následující přání:

„Vzpomínám na slova jednoho moravského kněze. Ten přirovnával kázání k ženské minisukni: Kázání má stejně jako ona být krátké a má mít krásný obsah. A taková tato knížka je. Přeji jí, aby se dostala do rukou ministra školství – ne v demisi – a ten aby ji zařadil mezi doporučenou literaturu pro žáky vyššího stupně škol.“

prof. MUDr. Jan Pirk a Tomáš Holub

prof. MUDr. Jan Pirk a Tomáš Holub

A odpověď na otázku položenou v perexu této reportáže? Částečně ji už zodpověděl sám biskup Tomáš Holub. Ucelený výklad naleznete v knize, o níž Martin Veselovský prohlásil, že „je útlá, ale je v ní všechno“. Navíc i několik fotografií zachycuje doslova a do písmene biskupa na snowboardu.

 

 

 

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBiskup na snowboardu

Veselovský, Martin

Vyšehrad, 2017

Napsat komentář