Šťastné město Praha

Benoit Duteurtre_Stastne mesto
Vznik románu Šťastné město francouzského prozaika jménem Benoît Duteurtre souvisí s hlavním městem České republiky – v očích autora se proměňuje na firmu s obyvateli v rolích zaměstnanců.

Vznik tohoto románu je částečně spojený s Prahou, kde jsem v prvních letech jedenadvacátého století objevil, jak se celé město (nebo alespoň jeho historické centrum) může proměnit v turistický komplex. Stejný jev lze pozorovat v Paříži, Benátkách nebo Krakově. Ale mé fantazii posloužily jako pozadí především starobylá náměstí českého hlavního města, jeho slavný most, jeho přechod od komunismu ke kapitalismu. Nesnažil jsem se o realistické líčení, mým cílem bylo napsat román vycházející z této jednoduché myšlenky: jak se může město proměnit ve firmu a své obyvatele snížit na pouhé zaměstnance… Vypravěč, uvězněný v této městské fikci, promlouvá hlasem stárnoucího muže. V tomto rozčarovaném světě, kde kulisy života čpí smrtí a ze všech dobrodružství se stávají pouhá klišé, zůstává jediným obzorem humor a poezie! B. D.

 

Šťastné město

Autor: Benoît Duteurtre
Přeložila: Eva Blinková Pelánová

Počet stran: 204
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 125×210 mm
ISBN: 978-80-7108-369-6
Doporučená cena: 275 Kč

Knihu Šťastné město vydalo nakladatelství Atlantis.

 

Ukázka z knihy

V koutě mé knihovny vedle sebe stojí několik zažloutlých svazků se staromódními názvy. Namátkou jeden vytahuji, chvíli v něm listuji a s úsměvem narážím na pasáže horečně podtrhané tužkou. Čtu tituly a vybaví se mi zápas Dona Quijota: Společnost spektáklu, Velký skok vzad, Úpadek kapitalismu… Zatímco jsme se bouřili proti změnám ve světě, svět se změnil bez ohledu na nás. Ať tak či onak, nezbývá než konstatovat, že se svět pokaždé vydal cestou, již jsme považovali za tu nejhorší, jako by náš povyk neměl s dějinami pranic společného a ony pokračovaly dál.
Nemohu se ubránit pocitu směšnosti při zmínce tří věcí, za něž jsem kdysi úporně bojoval:
— Obrana jazykové rozmanitosti proti hegemonii anglo-američtiny (v mém podání zněl ten termín pohrdavě)… Už vidím ohromený pohled osoby, které bych se dnes pokoušel vysvětlit, že zvládnutím této anglo-američtiny, umožňující bez obtíží komunikovat z jednoho konce zeměkoule na druhý, o mnoho přišla. Bez nejmenšího zaváhání jsem tento vývoj označoval za kulturní neokolonialismus… skutečným důvodem mého běsnění byla má příliš špatná angličtina, každým okamžikem mi tedy hrozilo, že se ocitnu mezi „ovládanými“, ačkoli trocha studijní píle by mi umožnila přidat se k táboru „vládnoucích“!

 

Benoît Duteurtre

Benoit DuteurtreFrancouzský prozaik Benoît Duteurtre se narodil v roce 1960 poblíž Le Havru. Psát začal v patnácti letech. Jako milovník hudby se v roce 1977 zapsal na studium muzikologie, a to nejprve v Rouenu a poté v Paříži. Povzbuzován Samuelem Beckettem publikuje v roce 1982 svůj první text v revui nakladatelství Minuit a pak se věnuje různým profesím mezi hudbou a žurnalistikou. Je autorem románů: Sommeil perdu (Ztracený spánek, Grasset 1985), L’amoureux malgré lui (Zamilovaný proti své vůli, Gallimard 1989), Tout doit disparaître (Totální výprodej, Gallimard 1992, Atlantis 2000), Gaieté parisienne (Pařížská veselost, Gallimard 1996), Les malentendus (Nedorozumění, Gallimard 1999), Le voyage en France (Cesta do Francie, Gallimard 2001, Atlantis 2004) a řady jiných; dále sbírky novel Drôle de temps (Divná doba, Gallimard 1997, Atlantis 2003) a esejí o hudbě. Svým zájmem o současné situace a prostředí, jasným psaním a osobitým humorem zaujímá ojedinělé místo ve francouzské literatuře. Román Les malentendus (Nedorozumění) byl odměněn cenou Charlese Oulmonta. Divná doba získala v roce 1997 Cenu za novelu od Francouzské akademie, za román Cesta do Francie obdržel autor v roce 2001 prestižní literární cenu Médicis.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Atlantis.


atlantis-logoNakladatelství ATLANTIS je brněnské nakladatelství, které vydává původní českou tvorbu a překlady světových autorů. Vydávání svého díla svěřili Atlantisu Milan Kundera, Ludvík Kundera, Petr Kabeš, Zdeněk Rotrekl, Ludvík Vaculík, ze zahraničních autorů Günter Grass.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠťastné město

Duteurtre, Benoît

Atlantis, 2018

Napsat komentář