Česká tvorba pro malé i velké

Ceska-tvorba-pro-male-i-velke
Dnes pro vás máme značnou porci tuzemské literatury. Mladší čtenáře jistě potěší krásné ilustrace Josefa Lady či pokračování známého českého fantasy. Dospělí se pak mohou těšit na realistický ženský román a soubor divadelních her legendární ikony.

Egoistický malíř Boris prožívá nelehké chvíle. Opustila ho žena, syn s ním nemluví a navíc musí odejít z domova. V bytě svého kamaráda Viktora sice dojde prozření, ale bude mu to něco platné? A jakou roli v jeho pokusu o nápravu sehraje šestnáctiletá Erika?

Dobře mi tak

Sebestředný a bezohledný malíř Boris se rozvádí se svou ženou a stěhuje se ze společného bytu ke kamarádu Viktorovi. Tento životní zlom ho nutí zamyslet se nad sebou samým a bilancovat. Boris si postupně uvědomuje všechny svoje selhání a poněkud neohrabaně se pokouší napravit chyby. Hledá cestu zpět ke svému dospělému synovi, minulost se mu ale vrací jako bumerang. V té chvíli mu navíc zkříží cestu šestnáctiletá Erika.

Autorka: Radka Třeštíková

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 120×192 mm
ISBN: 978-80267-0950-3
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Dobře mi tak vydalo nakladatelství Motto.

Ukázka z knihy

Když mi přijde Vanesa oznámit, že se chce rozvést, ani mě ta informace příliš nepřekvapí. Sedím na bílé kožené pohovce Natuzzi a na pětapadesátipalcové LCD televizi značky Sony sleduju zprávy.

Pravidelně. Každý den. Sedm dní v týdnu. Pak si dám pár kliků v pracovně – tajně, aby se mi Vanesa nevysmála. Rychlou sprchu. Lehkou večeři. A dobrou noc. S očima upřenýma do stropu čekám na sny. Obklíčen stereotypem se bojím o něco míň, že by v mém životě ještě mohlo být něco jinak. Že bych se nedejbože ještě měl o něco pokusit. Něco změnit. Přetočím se na bok a usnu.

Vanesa má ruce pevně zaklesnuté ve svých dosud docela štíhlých bocích. Stojí na tmavě hnědém koberci od Rothwellu v černých pantoflích od ježíška a upřeně mě sleduje. Čeká na moji reakci. Ve tváři přitom nemá žádnou známku napětí. Nic. Jen rezignaci a nejasně definovatelnou nudu. Já se nejspíš tvářím úplně stejně. (str. 9)

Pokračujte ve čtení ukázky.

O autorce

Radka Třeštíková se narodila v roce 1981 na jižní Moravě, ale od svých devatenácti let žije v Praze. Vystudovala práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy a sedm let působila ve funkci firemního právníka. Žije s manželem, fotografem Tomášem Třeštíkem a mají spolu dvě děti – Elu a Jonatána. Ve volném čase se věnuje psaní a čtenáři se s jejími texty mohli seznámit již dříve na blogu časopisu Respekt, na stránkách psychologie.cz nebo v časopisu ELLE, kam čas od času přispívá. Svou prvotinu Dobře mi tak uvedla v roce 2014, o rok později zaujala románem To prší moře a v následujícím roce se knihou Bábovky postarala o literární událost roku.

Zdroj informací: kniha Dobře mi tak

————————————————

Václav Havel nebyl jenom výtečným politikem, ale také znamenitým dramatikem. V následující knize najdete všechny jeho zásadní divadelní hry, které jsou známé nejen u nás, ale i ve světě. Svou odvážnou kritikou tehdejšího režimu zůstávají aktuální i v současné době.

Hry

Pokračujíc v linii vydávání dramatických textů představuje nyní Česká knižnice hry Václava Havla (1936–2011), které tvoří pomyslné vrcholy jeho dramatického díla: Zahradní slavnost (1963), Vyrozumění (1965), Ztížená možnost soustředění (1968), Žebrácká opera (1972), Audience, Vernisáž (1975), Largo desolato (1984) a Pokoušení (1985). V těchto hrách Havel konstituuje, rozvíjí a brilantně obměňuje svůj groteskně-satirický dramatický rukopis, vyrůstající z kritiky totalitní ideologie 50. a 60. let a postupně do sebe vstřebávající také myšlení disidentské, formující se v dekádách následujících. Svazek edičně připravila Lenka Jungmannová, která v závěrečném komentáři sleduje nejen genezi jednotlivých her, jejich ohlasy a kritickou recepci, ale i jejich publikační a inscenační život.

Autor: Václav Havel

Počet stran: 560
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-943-5
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Hry, která je součástí edice České knižnice, vydalo nakladatelství Host.

O autorovi

Václav Havel se narodil 5. října 1936 v Praze. Již v roce 1955 se objevily jeho první články v časopise Květen. Později psal do různých časopisů, jako byly Divadelní novinyHost do domuLiterární novinyTvář a jiné. Jeho první divadelní hra nesla název Rodinný večer (1959). Později byla uvedena jeho první celovečerní hra, slavná Zahradní slavnost (1963). Ta brzy našla cestu i na zahraniční divadelní prkna. Stejně tak jeho další hry – například Vyrozumění (1965), jehož premiéru dokonce v roce 1968 osobně shlédnul v New Yorku. V letech normalizace jeho dílo ovšem zakázali. Stal se jedním z prominentních disidentů a kritiků tehdejšího normalizačního režimu. Vystupoval na obranu politických vězňů a stal se spoluzakladatelem Charty 77. To upevnilo jeho mezinárodní prestiž, ale také jej dostalo za mříže na celých pět let. Po vypuknutí sametové revoluce v listopadu 1989 se Václav Havel stal jedním ze spoluzakladatelů Občanského fóra a 29. prosince 1989 byl zvolen prezidentem Československa.

Kompletní životopis bývalého pana prezidenta si můžete přečíst v našem medailonku.

————————————————

Malíře Josefa Ladu nemusíme zdlouhavě představovat. Jeho obrázky se nesmazatelně zařadily do českého lidového folkloru. Stačí vzpomenout třeba na tolik opěvovanou ladovskou zimu. Většinu jeho známých ilustrací, doplněných texty Jaroslava Seiferta a Františka Hrubína, si dnes můžete prohlédnout v již osmém vydání legendární dětské knížky.

Josef Lada Dětem

Hřejivá dárková knížka, kterou věnoval milovaný malíř všem dětem. Lidová říkadla, bajky, autorovy vzpomínky na dětství strávené v malebné středočeské vesničce Hrusice, které doplňují verše J. Seiferta a F. Hrubína. A především spousta kouzelných Ladových obrázků s neopakovatelnou atmosférou. Veselá knížka plná zvířátek a svérázných postaviček potěší malé i velké.

Autoři: František Hrubín, Jaroslav Seifert, Josef Lada

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 205×262 mm
ISBN: 978-80-00-04910-6
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Josef Lada: Dětem vydalo nakladatelství Albatros.

Ukázka z knihy

Chodíval jsem po posteli a prstem jsem sváděl jeden malinký potůček do druhého, až splynuly dole u země v jeden proud. Podlaha se nám od vlhka nikdy nekazila, protože jsme měli ve světnici jen udusanou mazlavou hlínu, jaká bývá ve stodolách na mlatech, a místo suků z ní někdy vyčnívaly drobné kaménky. Proto jsem snadno mohl ve zvlhlé hlíně starou lžící udělat malé stružky, kterými jsem vodu ze stěn sváděl do malého rybníčku. Tím rybníčkem ve světnici jsem se potom rád chlubíval před ostatními kloučky, a když jsem si k nám někdy pozval některého synka ze selského statku, aby tomu uvěřil, tu jsem na nich často vidíval, jak mi to závidí a jak se potom mrzutě loudají ke svým výstavným a suchým domovům.

Když mě potůčky omrzely, hrával jsem si s kopyty a botkami. Jak jsem už řekl, byl můj otec obuvník a v naší světnici se stále válelo plno dřevěných kopyt a obuvi, přinesené do správky. To byly moje první hračky. Pár botek, zapřažený za šněrovadla do zouváku, úplně mi nahradil dřevěné i živé koníky a s tím podivným spřežením jsem sjezdil celou světnici. (…) (str. 12)

Stáhněte a prolistujte si celou ukázku.

O autorech

František Hrubín byl český spisovatel, básník, dramatik, scenárista a překladatel. Své dětství prožil v Lešanech v Posázaví. Od roku 1934 byl zaměstnán v Městské knihovně v Praze a později na ministerstvu informací. V roce 1946 se stal spisovatelem z povolání. Výrazně se podílel na založení dětského časopisu Mateřídouška.

Jaroslav Seifert byl český básník, spisovatel, novinář a překladatel. Podílel se na vzniku a činnosti skupiny Devětsil. Poté se podílel se na redakci avantgardních časopisů Disk a Pásmo, krátce i brněnského orgánu Literární skupiny Host. Během války pracoval jako redaktor v Národní práci. Je jediným českým nositelem Nobelovy ceny za literaturu (10. prosince 1984). Navzdory komplikovaným vztahům s komunistickou mocí obdržel titul národního umělce. Patřil k prvním signatářům Charty 77.

Josef Lada byl český malíř, ilustrátor, scénograf a spisovatel. Vyučil se malířem pokojů a divadelních dekorací a později vstoupil do učení na knihaře a zlatiče. Byl rovněž autorem výprav, scén a kostýmů k divadelním hrám i operám uváděným Národním divadlem a hlavním výtvarníkem úspěšného českého filmu režiséra Josefa Macha Hrátky s čertem. V oblasti výtvarného umění vytvořil asi 400 volných obrazů a okolo 15 tisíc ilustrací. Za své dílo obdržel titul národní umělec a byl po něm pojmenován asteroid.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Druhý díl české trilogie přináší ještě více napětí než první Naslouchač! Petra Stehlíková zručně tká svůj příběh do stále barevnějších vzorů, plných dobrodružství a nadějí. Ilan se stále těší přízni pětadvacítky, ale zklamání na sebe nenechá dlouho čekat. Svět v nížinách totiž umí být ještě zrádnější než ten o kousek dál…

Faja

Návrat do temného světa, kde se na pravdu a naději už téměř zapomnělo.

Ilan prošla skárou a vstoupila do nížin, do světa zcela odlišného od toho sklenařského. Přátelství s kapitánem a ostatními členy pětadvacítky je pro ni stále nové a Ilan si začíná uvědomovat, že takový vztah nevzniká jen tak. Zvlášť když se jedná o pětadvacet bojovníků, jejichž nohy kráčí po zemi dlouhá léta a kteří během svého života ovlivnili mnoho významných událostí. Aby mohla o lidech, kteří zotročili její národ, smýšlet jako o přátelích, musí se hlavně naučit odpouštět.

Klid ve sklenařských městech je narušen, když se po mnoha generacích znovu objeví starodávný nápis. Jen krátká věta, která byla kdysi součástí svobodného sklenařského světa. Ale kdo ji píše po zdech palatulů a sklenařských ghett, když ti, kdo znali její význam, jsou dávno mrtví? Jaký příběh vyprávějí ta tři slova, na první pohled tak jasná, a přesto nepochopitelná?

Ilan bude muset čelit mnoha nebezpečím, aby odhalila význam starobylého odkazu a objevila v něm nové poselství.

Autorka: Petra Stehlíková

Počet stran: 440
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7577-176-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Faja vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Má matka Heda nikdy neviděla nížiny. Nedokázala mi popsat stroje, které lidé z nížin využívali. Ani domy, ve kterých bydleli. Nevěděla, jak jejich města vypadají a jak moc jsou odlišná od těch sklenářských. Celý svůj dosavadní život jsem si představovala kamenné stavby obklopené sochami, nekonečné zelené lesy nebo rozlehlá úrodná pole. Snila jsem o tom, jak lidé velkými městy kráčí v bohatě zdobených rochiích, obklopeni věcmi, díky nimž nemusí pracovat. Jakmile jsem zavřela v noci oči, slyšela jsem smích dětí, které nikdy nepoznaly hlad ani hrůzy sklenitových dolů. Svět za barevnou stěnou jsem si vysnila podle sklenářských měst. Ani zdaleka jsem nebyla připravena na to, co zde uvidím. Nedokázala jsem říct, jestli je tento svět zrůdný, děsivý nebo jen jiný, jak se mi snažili vysvětlit kapitán s Vargasem. Jedno jsem ale věděla jistě. Jejich svět se mi nelíbil. (str. 11)

Přečtěte si celý úryvek a nahlédněte také do našeho článku, kde o knize zjistíte více.

O autorce

Petra Stehlíková (* 1976) vystudovala střední zdravotnickou školu – obor zdravotní laborant. Vystřídala několik zaměstnání, naposled pracovala jako hotelová recepční. Své knihy nejprve vydávala vlastním nákladem (trilogie Zrozena z popela). Naslouchač vycházel od roku 2014 na internetu. V roce 2016 vyšel v nakladatelství Host a setkal se s velmi pozitivním přijetím. Faja je druhým dílem série.

Zdroj informací a fotografie: Host


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDobře mi tak

Třeštíková, Radka

Motto, 2017

zobrazit info o knizeHry

Havel, Václav

Host, 2017

zobrazit info o knizeJosef Lada: Dětem

Hrubín, František – Lada, Josef – Seifert, Jaroslav

Albatros, 2017

zobrazit info o knizeFaja

Stehlíková, Petra

Host, 2017

Napsat komentář