Hravé nabývání vědomostí a rozšiřování obzorů

Tipy pro školáky i školačky
Pokud patříte mezi zvídavé děti (i dospělé), nenechte si ujít knižní tituly, které dnes představíme. Poznáte život v lesní říši, svépomocí se seznámíte se světem kolem nás, s Moliérem proniknete do zákulisí divadla a pomocí vtipných „oprásků“ podniknete výlet do historie.

V lese to žije. Nevěříte? Lesník a ochránce přírody vás vyvede z omylu. Najdete odpovědi na všechny své otázky týkající se lesního života a spatříte ho v novém světle. Vydejte se za poznáním lesní říše…

Mají stromy svůj vlastní jazyk? Musí děti stromů chodit do školy? Proč se lesní zvířata bojí lidí? Peter Wohlleben odpovídá na otázky, které jsou neobvyklé, originální a často velmi zábavné. Jeho snadno pochopitelné a téměř vždy překvapivé odpovědi umožňují dětem vidět život v lese zcela odlišnými očima. Talentovaný vypravěč čerpá z mnoha desetiletí vlastních zkušeností lesníka a ochranáře přírody a zároveň se opírá o nejnovější vědecké poznatky. Peter Wohlleben, autor bestsellerů, přeložených do mnoha jazyků, se zasazuje o uchování našich původních lesů a žádá více pozornosti, respektu i ochrany pro ně i přírodu vůbec.

Ukázka z knihy

Slysis jak mluvi stromyKůra chrání strom tak jako tebe tvá kůže. A stejně jako když ty při poranění krvácíš, ztrácí strom vodu, když mu někdo nařízne kůru. Proto by se do kůry stromů nemělo řezat.
U každého druhu stromu vypadá kůra trochu jinak. Buky mají hladkou kůru, zatímco duby jsou úplně drsné a zvrásněné. Také ale záleží na věku. A zase je to podobné jako u nás lidí. Ty máš hladkou pleť a zatím žádné vrásky. Starší lidé, jako dědeček a babička, mají vrásek mnoho. Ty kolem očí vytvořil smích, protože když se smějeme, vytahujeme tváře nahoru. Přitom se kůže trochu mačká. Jestli se stromy smějí, nevím. Ale když stárnou, tak se jim dělají vrásky. Hladké kmeny buku popraskají a rýhy se v nich vyhloubí teprve, až když je jim víc než 200 let. Dubům se to stává mnohem dřív. Ty mají hluboké vrásky už ve dvaceti. (str. 14)

Slyšíš, jak mluví stromy?

Co všechno můžeš objevit v lese
Autor: Peter Wohlleben
Přeložila: Magdalena Havlová
Ilustrovala: Stefanie Reich

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 215×285 mm
ISBN: 978-80-906819-4-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Slyšíš, jak mluví stromy? vydalo nakladatelství Kazda.

O autorovi

Peter Wohlleben, ročník 1964, studoval lesnictví a pracoval 23 let na lesní správě spolkové země Porýní-Falc. Ze zaměstnání odešel, aby se mohl věnovat ekologicky orientovanému lesnímu hospodářství. V roce 2016 založil Lesní akademii. Je častým hostem v televizi a svoje vědění předává dál ve svých knihách, na seminářích a při neobvyklých lesních toulkách, jichž se rádi zúčastňují i ti nejmladší.

————————————————

Jak vůbec vznikl svět? Nyní máte šanci se nejenom seznámit s legendou o jeho stvoření, ale svépomocí ho i blíže poznat. Biblické citáty budou provázet vaše první fyzikální pokusy, díky kterým si vytvoříte svůj vlastní svět.

Seznam se s nejproslulejší legendou o stvoření světa a vyzkoušej si, co všechno dokážeš zjistit o světě pomocí jednoduchých pokusů. Naučíš se třeba zvážit vzduch nebo si vyrobíš ovocnou tiskárnu! Nejznámější citáty a ponaučení z biblických příběhů ti budou inspirací pro první vzrušující fyzikální pokusy, nápady pro šikovné ruce a hry.
Vytvoř si svůj vlastní svět!

Ukázka z knihy

Stvoreni sveta

Stvoření světa

Biblické příběhy – zajímavé pokusy – kreativní tvoření – zábavné hry a úkoly
Autor: Miklós Malvina

Počet stran: 32
Vazba: vázaná
Formát: 220×281 mm
ISBN: 978-80-271-0266-2
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Stvoření světa vydalo nakladatelství Grada. A nezapomeňte na ukázku.

————————————————

Zatímco v prvním svazku se věnovala autorka 12 hrám Williama Shakespeara, tentokrát svou pozornost zaměřila na Moliéra. Bohatě ilustrovaná kniha přiblíží nejenom samotného autora a jeho dobu, ale zasadí jeho hry do širších souvislostí.

Druhý svazek ediční řady Největší dramatici nabízí ucelený obraz francouzské společnosti 17. století.
Molière, vlastním jménem Jean-Baptiste Poquelin, patří k nejslavnějším dramatikům éry francouzského i světového klasicismu. Francouzskému divadlu je věnován druhý svazek ediční řady Největší dramatici – bohatě ilustrovaná kniha, která nám přiblíží Francii Molièrovy doby i jeho životní osudy. V hlavní části představuje známá autorka a ilustrátorka Renáta Fučíková formou komiksu pět nejznámějších Molièrových komedií (Škola pro ženy, Tartuffe, Misantrop, Lakomec, Zdravý nemocný) a přidává navíc dvě dramata od slavných Moliérových současníků, jimiž byli Jean Racine (Faidra) a Pierre Corneille (Cid). Každá z her je orámována naučnými texty, díky nimž se čtenáři dozvědí mnoho podrobností například o vládě „krále Slunce“ Ludvíka XIV., o vztazích hugenotů a katolíků, o osudech Francie v průběhu třicetileté války, o merkantilismu či o absolutismu. S pomocí výpravných ilustrací pak Renáta Fučíková vypráví o zrodu barokního slohu, rozkvětu umění na dvoře Ludvíka XIV., o stavbě paláce ve Versailles, o tanečním, operním a divadelním umění, o návratu k přírodě, o galantních hrátkách šlechty, o chodu královského dvora, o rozkvětu vědy a řemesel, o životě nejchudších vrstev, o válečnictví, o honitbě, o politických intrikách, o koloniální expanzi a o mnoha dalších aspektech života ve Francii 17. století. Kniha vychází s podporou Ministerstva kultury ČR.

Ukázka z knihy

Moliere

Podívejte se na zbytek ukázky.

Moliére

7 převyprávěných her v historických souvislostech
Autorka: Renáta Fučíková

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 160×300 mm
ISBN: 978-80-7429-898-1
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Moliére vydalo nakladatelství Vyšehrad.

O autorce

Renáta Fučíková je výtvarnice a spisovatelka vystudovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, ateliér ilustrace a užité grafiky. Od roku 1988 se věnuje ilustrování knih pro děti a spolupracuje s řadou nakladatelství v České republice i ve světě. V poslední době prózu píše i sama, především o významných historických postavách a událostech. Pravidelně také vystavuje – samostatně i s klubem ilustrátorů dětské knihy, na jehož vedení se podílela několik let. Je držitelkou mnoha národních i mezinárodních ocenění. Mezi její nejvýznamnější autorské knihy, které doprovodila výpravnými ilustracemi, patří Historie Evropy – Obrazové putování, série životopisných knih Karel IV., T. G. Masaryk, J. A. Komenský, Antonín Dvořák, Ludmila, Václav a Boleslav, Hus a Chelčický, Jakub a hvězdy či Praha v srdci. Ilustrovala také knihy Václava Cílka, Aleny Ježkové, Josefa Krčka a mnoha dalších. Mezi její knihy patří např. Obrazy z Nového zákona, Shakespeare, Karel a rytířiKarel IV. – ilustrovaný život a doba či Praha v srdci

————————————————

Po úspěchu série „oprásků“, které se věnovaly českým dějinám, vznikla i série reflektující světové dějiny. Ve druhém díle se potkáte s Ěžíškem, Ajfounem i Fídelem. A opět se můžete těšit na humorné zobrazení historie světa.

Rok se s rokem sešel a po velkém úspěchu prvních světových oprásků je tu druhý díl! Najdete v něm Ěžíška, Ajfouna i Fídela. Můžete se těšit na mizlitele, bořítele a hlavně na ŽEVLIČKU! ĎI, ĎI, ĎI, ĎI…
Opráski sčeskí historje a Opráski zhistorje svjeta vznikají v Histrickým ústafu, kde tým historiků nepřetržitě bádá a pře se nad historickými událostmi českých, slovenských a i světových dějin. Výstupy jejich pilné práce můžete najít na sociálních sítích, ale i ve formě knih, kalendářů a historických map. Nově také můžete zakoupit karetní hru.

Ukázka z knihy

Opraski zhistorje svjeta II

Doporučujeme

Nahlédněte do předchozích dílů.

zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize

Opráski zhistorje svjeta II

Mizlitelé, bořítele & ževlička
Počet stran: 64
Vazba: brožovaná
Formát: 145×170 mm
ISBN: 978-80-271-0725-4
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Opráski zhistorje svjeta II vydalo nakladatelství Grada.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSlyšíš, jak mluví stromy?
Co všechno můžeš objevit v lese

Wohlleben, Peter

Kazda, 2017

zobrazit info o knizeStvoření světa
Biblické příběhy - zajímavé pokusy - kreativní tvoření - zábavné hry a úkoly

Malvina, Miklós

Grada, 2017

zobrazit info o knizeMoliére
7 převyprávěných her v historických souvislostech

Fučíková, Renáta

Vyšehrad, 2017

zobrazit info o knizeOpráski zhistorje svjeta II
Mizlitelé, bořítele & ževlička

Grada, 2017

Napsat komentář