Učebnice slavného magiozoologa v novém vydání

Fantasticka_zvirata_ilustrovane_vydani_zmensenina1
Víte, ze srsti kterého zvířete lze utkat neviditelný plášť? Do jakých lektvarů se používají pírka ptáčka zmíráčka? Které nadpřirozené zvíře se skrývá v hlubinách skotského jezera Loch Ness? Nebo jaký tvor se dříve používal při famfrpálu místo dnešních zlatonek?

Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v kouzelnické klasice Fantastická zvířata a kde je najít od proslulého magiozoologa Mloka Scamandera, respektive od britské spisovatelky J. K. Rowlingové, jež se po celém světě proslavila sérií o čarodějnickém učni Harrym Potterovi. Vloni na podzim nakladatelství Albatros publikovalo tento titul nově v rozšířeném vydání doplněném o ilustrace britské výtvarnice a ilustrátorky Olivie Lomenech Gillové. Společně s Bajkami Barda Beedleho a Famfrpálem v průběhu věků tvoří tento bestiář trojici bradavických učebnic, jejichž výtěžek autorka věnovala charitativním organizacím Lumos a Comic Relief.

Oproti prvnímu vydání, se kterým se čeští čtenáři mohli poprvé setkat již v roce 2002 (a posléze také  v roce 2013, kdy kniha vyšla v reedici), nejnovější verze obsahuje také novou předmluvu Mloka Scamandera, v níž badatel mj. odkazuje na filmovou adaptaci Fantastická zvířata a kde je najít z roku 2016 (recenzi scénáře k tomuto filmu najdete zde). Tento snímek byl učebnicí kouzelných tvorů volně inspirován a v současnosti se připravuje jeho pokračování s předpokládaným názvem Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny, jehož premiéra je naplánovaná na letošní listopad.

V úvodní části titulu taktéž naleznete vyprávění o Mloku Scamanderovi a úskalích, která stála za vznikem publikace, dále pak krátký úvod do magiozoologie či problematiku definice pojmu zvíře. (Mnozí znalci prostředí světa, jejž J. K. Rowlingová stvořila, jistě ví, že se v něm nevyskytují jen snadno zařaditelní tvorové jako draci, kůrolezové nebo gryfové, ale rovněž kentauři nebo vodní lidé. O těchto bytostech je známo, že mají svým chováním a myšlením mnohem blíže k lidem než ke zvířatům.) Autorka zde uvádí i stručnou historii mudlovských znalostí fantastických zvířat nebo klasifikaci nadpřirozených tvorů ustanovenou ministerstvem kouzel z hlediska jejich nebezpečnosti vůči kouzelníkům. V závěru knihy nechybí heslovitý seznam zvířat s odkazem na příslušnou stranu a medailonky autorky a ilustrátorky publikace.

Názvy zvířat jsou u všech tvorů dvojjazyčné – kromě českého překladu se tak seznámíte i s původním anglickým názvoslovím. Zvířata jsou seřazena abecedně dle svých originálních jmen; první tvor, s nímž budete mít tu čest, je tedy Akromantule a posledním Yetti. Domnívám se, že důvodem tohoto netradičního pojetí by mohla být vizuální stránka knihy, jež definuje umístění hesel a hraje v tomto titulu natolik klíčovou roli, že pravděpodobně nebylo možné zvířata seřadit dle českého názvosloví.

V jednotlivých popiscích se kupříkladu dočtete, ve kterých částech světa můžete na dané zvíře narazit, jaké je jeho chování vůči lidem či zda vládne nějakým výjimečným nadáním. Rovněž budete upozorněni na druhy, které jsou pro člověka životu nebezpečné, ať už kvůli jejich nadpřirozeným schopnostem, jako v případě baziliška a jeho smrtícího pohledu, nebo proto, že lidi považují za potravu, což je případ hastrmance, smrtipláště nebo stínoděsa. Mnohdy zde naleznete i informace ohledně využití některých částí zvířat při přípravě roztodivných lektvarů nebo návody, jak se se zvířaty spřátelit. Nejnovější vydání je oproti předchozím doplněno o šest nových tvorů známých z výše uvedeného filmu. Těšit se tak můžete například na bouřliváka, hrabáka nebo polovida.

Velmi výraznou část této knihy zaujímá samozřejmě její vizuální stránka. Díky barevným, propracovaným ilustracím talentované Olivie Lomenech Gillové lze publikaci zařadit mezi sběratelské kousky. Z původně útlé, dvaasedmdesáti stránkové knížky se tak stalo velkoformátové umělecké dílo, jež potěší každého fanouška potterovské ságy. Nelze opomenout ani povedený přebal knihy, jemuž dominuje kombinace modré a zlaté barvy, stejně jako u tištěné verze původního scénáře k filmu Fantastická zvířata a kde je najít.

Ilustrované vydání Fantastických zvířat patří mezi klenoty, jimiž si rádi budete čas od času listovat a třeba si i povzdechnete, jak zajímavé by mohlo být setkání s některým z těchto úchvatných bájných stvoření.


Z děl J. K. Rowlingové také doporučujeme titul Harry Potter: Mudlovské omalovánky nebo některé z nově publikovaných, ilustrovaných vydání potterovské série.  Přečíst si můžete rovněž recenzi ilustrovaného vydání  knihy Harry Potter a vězeň z Azkabanu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFantastická zvířata a kde je najít

Rowlingová, J. K.

Albatros, 2017

zobrazit info o knizeBradavická knihovna – BOX

Rowlingová, J. K.

Albatros, 2017

zobrazit info o knizeFantastická zvířata a kde je najít
Původní scénář

Rowlingová, J. K.

Albatros, 2017

zobrazit info o knizeFamfrpál v průběhu věků

Rowlingová, J. K.

Albatros, 2013

zobrazit info o knizeFantastická zvířata

Rowlingová, J. K.

Albatros, 2013

zobrazit info o knizeHarry Potter (box 1–7)

Rowlingová, J. K.

Albatros, 2013

Napsat komentář