Jak proniknout do tajů umění

jak-cist-tipy
Když posloucháme napínavý příběh, již činnost samotná nám přináší radost. Daleko větší radost ale máme, když na konci příběh pochopíme a porozumíme jeho celému poselství. Obdobně je to i s filmem a moderním uměním – a dnes představované knihy vás naučí hledat a najít i jejich smysl.

Britský kritik Michael Wilson napsal obsáhlou příručku k pochopení moderního umění. Najdeme v ní více než 200 uměleckých děl vzniklých v posledních dvaceti letech a autor nám přiblíží jejich skrytý význam. Kniha Jak číst současné umění je určena jak laikům, kteří by rádi poznali moderní umění, ale ještě k němu nenašli svou cestu, tak i odborníkům, kteří hledají ucelenou sbírku nejvýznamnějších děl moderního umění doplněnou jejich výkladem.

Jak číst současné umění

Umění 21. století zblízka
Autor: Michael Wilson
Přeložila: Lucie Simerová

Počet stran: 400
Vazba: brožovaná
Formát: 175×245 mm
ISBN: 978-80-7473-620-9
Doporučená cena: 499 Kč

 

Knihu Jak číst současné umění vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Tvorba dnešních umělců je provokativní, složitá a nezřídka vyvolává rozpačité reakce. Jak číst současné umění může čtenářům posloužit jako vodítko, pokud chtějí porozumět a vychutnat si ohromné množství rozmanitých děl vystavených v muzeích a galeriích po celém světě. Soubor v abecedním řazení podle příjmení autorů představuje více než dvě stovky děl – fotografií, instalací, soch, maleb, videí a performancí – vytvořených žijícími umělci v průběhu posledních dvou desetiletí. Wilson se zde zabývá tvorbou široké škály současných nejvýznamnějších umělců, mezi jinými Francise Alÿse, dvojice Allora & Calzadilla, Luca Tuymanse a Mariny Abramovićové. Jedná se nejen o umělce, kteří „v současné době patří k nejoslavovanějším, ale také o ty, jimž se dostává uznání jiných umělců a mají významný vliv, aniž se sami stali celebritami.“

 Ukázka z knihy

gordon-ukazka

 

Pokud vás tato kniha zaujala, nahlédněte i do rozsáhlejší ukázky.

O autorovi

Michael Wilson (* 1970) je nezávislý kritik, kurátor, editor a autor řady článků a esejí věnovaných současnému a modernímu umění a vizuální kultuře. Pravidelně přispívá do časopisů, jako je Artforum, Art in America, Time Out New York, Contemporary, Modern Painters, Art Monthly a mnoha dalších. Narodil se v Londýně, kde také absolvoval magisterské studium na Royal College of Art. Organizuje
výstavy ve Velké Británii i USA, včetně proslulé How to Read a Book v Locust Projects v Miami (2010).

Zdroj: knihazlin.cz

O nakladateli

logo_KnihaZlinNakladatelství Kniha Zlín vzniklo roku 2004. Od té doby se v rámci svých edic FLEET, TRACK, NEEWIT, WALT a TEMA snaží nabízet čtenářům to nejkvalitnější, co se v současné době objevuje na (nejen) evropském knižním trhu. Kniha Zlín vydává také původní díla českých autorů, poezii a literaturu faktu. Pozornost věnuje též literátům spojeným se zlínským regionem.

————————————————

Rádi se díváte na filmy, ale občas máte pocit, že byste si ze sledování filmů mohli odnést více než jen silné, leč pomíjivé emoce či popcornový zážitek? Či dokonce film studujete nebo se mu profesně věnujete a chtěli byste se naučit filmy sledovat kvalitněji? Naučit se v nich číst? Pak je kniha Jak číst film určena přímo vám. Americký profesor Thomas C. Foster se dívá na film z unikátní perspektivy profesora literatury a slibuje přeměnit každého vášnivého konzumera filmů na diváka s velkým D.

Jak číst film

Cinefilův průvodce po světe pohyblivých obrázků

Autor: Thomas C. Foster
Přeložila: Lucie Chlumská

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 137×210 mm
ISBN: 978-80-7577-183-4
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Jak číst film vydalo nakladatelství Host.

Nepostradatelná analýza nejslavnějšího média – filmu. Když se v kině ztlumí světla a na plátně se objeví řvoucí lev, těšíme se na všechno to dojetí, děs, šok, úžas, strach i smích. Ať už jsme veselí, nebo vyděšení, naše mysl neustále zpracovává různá data – vizuální, jazyková, sluchová a prostorová – a sestavuje z nich význam. Foster filmovým fanouškům, studentům, budoucím scenáristům a režisérům ukazuje, jak se můžou z pouhých diváků proměnit v kultivované čtenáře tohoto významného média. Investigativním způsobem, který si čtenáři zamilovali už v knize Jak číst literaturu jako profesor, zkoumá filmovou gramatiku různých klasických i současných filmů natočených ve Spojených státech i jinde ve světě. Díky Fosterově knize získá čtenář kvalifikaci a také sebedůvěru k tomu, aby si mohl ze svých oblíbených filmů odnést co nejvíce.

Ukázka z knihy

Snímek obrazovky 2018-01-10 v 10.40.17

 

Celou poměrně dlouhou ukázku z této knihy naleznete přímo na stránkách nakladatelství. Více se o knize také můžete dočíst v našem speciálním článku.

O autorovi

Thomas C. Foster působí jako profesor anglistiky na Michiganské univerzitě, kde vyučuje klasickou a moderní literaturu, tvůrčí psaní a stylistiku. V češtině již vyšly jeho knihy Jak číst romány jako profesor (2008; česky Host 2014) a Jak číst literaturu jako profesor (2013; česky Host 2016), která se dostala do žebříčku bestsellerů deníku The New York Times.

Více o předchozích románech se můžete dočíst v našich jim dedikovaných článcích: Jak číst romány jako profesor Jak číst literaturu jako profesor. Nahlédněte také do naší recenze knihy Jak číst literaturu jako profesor.

Zdroj: hostbrno.cz

O nakladateli

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Bylo to právě nakladatelství Host, které přineslo českým čtenářům kriminální romány Stiega Larssona, Larse Keplera, Jussiho Adlera-Olsena či Henninga Mankella, jež se okamžitě staly bestsellery.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Čím vás nejvíce zaujalo moderní umění? Napište nám do komentářů!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak číst současné umění
Umění 21. století zblízka

Wilson, Michael

Kniha Zlín, 2017

zobrazit info o knizeJak číst film
Cinefilův průvodce po světe pohyblivých obrázků

Foster, Thomas C.

Host, 2017

Napsat komentář