Oživlá historie

Historie biografie
Hledáte zajímavé čtení na víkend a nejen na něj? Zkuste otevřít dnešní tipy a objevte kouzlo knih, jejichž příběhy vás zavedou do let minulých. Kdo byla Gala Dalí? Pomohla tulipánová horečka v Holandsku jedné nevěrné ženě? Jak by dopadla obchodní výměna tisíc bělošek za tisíc koní? A dokázala by žena v šestnáctém století vyřešit vraždy?…

Gala Dalí, nic vám toto jméno neříká? Pokud ne, nevadí. Přečtěte si životní příběh ženy, která opustila vše, aby stála po boku velkého umělce Salvadora Dalího.

Kým by byl geniální Salvador Dalí bez své životní lásky a múzy?
Gala už není jen múza. Není pouze žena. Gala je konečně román.
Příběh nekonvenční ženy, která se v mládí vydala z rodného Ruska do Paříže, protože věřila ve svůj výjimečný osud i schopnost rozpoznat a rozvinout geniální talent muže vedle sebe. Vedl ji k tomu tarot, jehož výkladem se celý život řídila. I proto je román strukturovaný do 22 kapitol s názvy podle tarotových karet Velké arkány.
Ctižádostivá Elena Dimitrijevna Diakonovová, známá jako Gala Dalí, objevila po svatbě s budoucím avantgardním básníkem Paulem Éluardem kouzlo erotiky a sexu i to, že díky nim může druhého ovládat. Její ložnicí poté prošla dlouhá řada mužů, mimo jiné také německý expresionistický malíř Max Ernst. Lišili se od sebe jako noc a den, byli různého věku i původu, malíři, spisovatelé, šlechtici, plebejci, bohatí i chudí. Manželství pro ni bylo ze společenských i ekonomických důvodů nezbytné, na věrnosti nesešlo.
Ve chvíli, kdy potkala Salvadora Dalího, jednoho z budoucích velikánů moderního umění, okamžitě poznala, že její životní role je po jeho boku. Opustila muže a dceru a stala se nepostradatelnou inspirací a zásadním fenoménem při formování výjimečného umělce.

Gala Dalí

Autorka: Carmen Domingo
Přeložila: Jana Suchánková

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 130×206 mm
ISBN: 978-80-7359-531-9
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Gala Dalí vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Toho rána jsem byla ve svém pokoji, vzhůru, oblečená a na nohou. Tyto tři věci se mi poslední dobou zase tak často nestávají. Byla jsem ještě trochu rozcuchaná a nestihla se úplně nalíčit. Měla jsem na sobě plisovanou sukni a námořnickou blůzu, v níž mě Salvador tak rád portrétoval a která postupem času na ramenou trochu zežloutla. Do vlasů jsem si uvázala černou stužku, kterou mi darovala Coco. Zase ten čas… (str. 7)

Chcete vědět více? Podívejte se na celou ukázku z tohoto životopisného románu.

————————————————

Hlavní hrdinka knihy žila spokojeným životem, dokud se neobjevil jeden přitažlivý malíř… Jak může dopadnout nevěra, vydírání, jedno nemanželské dítě a Tulipánová horečka?

Sophia Sandvoortová žije poklidným životem se svým postarším, ale bohatým manželem. Ten jednoho dne navrhne, aby se dali portrétovat, a tak do jejich domu přichází malíř Jan van Loos. Přestože Sophia cítí ke svému manželovi náklonnost, zamiluje se do Jana a přes výčitky svědomí se s ním začne scházet. Aby ji nikdo nepoznal, když večer vychází z domu, používá oblečení služky Marie. Marie čeká nemanželské dítě, ale protože přišla na nevěru své paní, začne Sophii vydírat. Sophia tedy vymyslí plán, který má pomoci služce, ale i jí a Janovi. Ví, jak její manžel touží po potomkovi, a tak předstírá, že je těhotná. Jan dostává doporučení na spolehlivého doktora, který na jejich riskantní hru přistupuje. Protože k realizaci svých záměrů potřebují peníze, začíná Jan spekulovat s tulipánovými cibulkami, neboť celé Holandsko je v té době zasaženo tulipánovou horečkou. Blíží se doba Mariina porodu a právě tehdy má dojít k vyřešení situace ke spokojenosti všech. Jenže všechno se vždy naplánovat nedá.

Tulipánová horečka

Autorka: Deborah Moggachová
Přeložila: Olga Hanzalová

Počet stran: 248
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-204-4666-4
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Tulipánová horečka vydalo nakladatelství Mladá fronta.

————————————————

Vyměnit s indiány Tisíc bělošek za tisíc koní – to zní jako troufalý plán. Přečtěte si fiktivní deník jedné bělošky, která byla součástí tohoto podivného plánu.

Píše se rok 1875. Americká vláda a kmen čejenských indiánů vytvořily plán na výměnu tisíce bělošských žen za tisíc koní. Děti vzniklé z těchto svazků měly být prvním krokem v budoucí integraci indiánů do americké bílé společnosti. Protože nebylo možné do programu zapojit počestné Američanky, vláda se zaměřila na „ztracené“ ženy – chovanky ústavů pro choromyslné, kriminálnice, prostitutky a další, jejichž vyslání k divochům se jí zdálo přijatelné.
Do rukou se nám dostává deník Mary Doddové, která v něm s ironií a humorem popisuje své zážitky spojené s pestrou skupinou žen zapojených do programu a jejich osudy poté, co jsou provdány za indiány.

Tisíc bělošek

Autor: Jim Fergus
Přeložila:  Nika Exnerová

Počet stran: 238
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7407-369-4
Doporučená cena: 340 Kč

Knihu Tisíc bělošek vydalo nakladatelství Garamond.

Ukázka z knihy

A právě jednoho takového večera, zrovna když byl Harry pryč, se objevili tátovi poskoci. Vprostřed noci vtrhli dveřmi do domu, doprovázeni chůvou, jež popadla moje děťátka a okamžitě se s nimi vytratila. Muži mě mezitím spoutali. Bránila jsem se ze všech sil – křičela jsem, kopala, kousala a škrábala, ale samozřejmě marně. Své děti jsem už od té tmavé noci nespatřila. (str. 25)

————————————————

Skleněná past je příběhem zasazeným do 16. století. V této době to ženy neměly vůbec jednoduché. A co teprve lékárnice pověřená vyřešením vražd tří alchymistů?

Vitráž se smrtící mocí, okultní vědy, tajemná zmizení, záhada tajemného pergamenu.
V roce 1503 jsou nalezeni tři mrtví alchymisté s podivnými písmeny vyrytými na čele. Anna Bretaňská je přesvědčená, že ve stínu královské koruny někdo zosnoval spiknutí, a vyšetřováním pověří mladou lékárnici Héloïse Sanglarovou spolu s panovačným a drsným baronem de Comballec. Aby zhatili plány zplozené chorou myslí, musí rozluštit záhady a tajné kódy tajemného pergamenu.
Vitráž se smrtící mocí, okultní vědy, tajemná zmizení… na Héloïse míří hrozby, ale ona je rozhodnutá nad královými protivníky zvítězit. Ale pro ženy je to těžká doba, a aby přežila, bude potřebovat pomoc všech svých spojenců, a možná dokonce i své lásky z mládí, rytíře Bayarda. Ledaže by rostoucí sympatie, jež pociťuje ke Comballecovi, její plány změnily…
Éric Fouassier nás v tomto poutavém příběhu, jenž osciluje mezi historickým románem a ezoterickým thrillerem, vtáhne do skutečného závodu s časem v srdci renesanční Francie.

Skleněná past

Autor: Éric Fouassier
Přeložila: Jitka Řihánková

Počet stran: 336
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-240-9
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Skleněná past vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Zrovna se odvrátil, když mu albín skočil na záda a chytil mu ruce. Zatímco se překvapený alchymista pokoušel uvolnit z jeho sevření, útočník mu zarazil dýku do ledvin. Stařec přidušeně vykřikl a pomalu se zhroutil na kolena.
Jeho zlomený hlas jakoby vycházel ze záhrobí.
„Já… Já nechápu… “ (str. 14)

Zaujala vás kniha? Přečtěte si ještě celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnešních knih vás nejvíce zaujala? Co vy a historie? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGala Dalí

Domingo, Carmen

Metafora, 2017

zobrazit info o knizeTulipánová horečka

Moggachová, Deborah

Mladá fronta, 2017

zobrazit info o knizeTisíc bělošek

Fergus, Jim

Garamond, 2017

zobrazit info o knizeSkleněná past

Fouassier, Éric

Jota, 2017

Napsat komentář