Sonda do Abúsíru

Abúsír
Archeologická expedice Filozofické fakulty Univerzity Karlovy působí od 60. let 20. století v Egyptě a za tu dobu již odkryla řadu významných nálezů. Těmto objevům se věnuje dnes představovaná kniha.

Archeologická expedice Českého (dříve Československého) egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze působí v Egyptě od počátku 60. let minulého století. Pracovala a pracuje na více místech, hlavní výzkumná činnost se však soustřeďuje na Abúsír – pohřebiště s hrobkami králů 5. dynastie (ca 2435–2306 př. Kr.), ležící v samém srdci pyramidových polí starověké Memfidy. Poprvé sem přišla, aby zkoumala jedinou hrobku – Ptahšepsesovu mastabu. Od té doby se česká archeologická koncese podstatně rozšířila a dnes zaujímá plochu okolo dvou čtverečních kilometrů. Byly zde odkryty dříve neznámé pyramidy, chrámy, papyrové archivy, hrobky, šachtové komplexy a dokonce celé velké hřbitovy z různých období egyptských dějin a tyto objevy výrazně změnily pohled na dějiny starého Egypta zejména ve 3. a 1. tisíciletí př. Kr. Protože od vydání první české knihy o Abúsíru, která v Academii vyšla pod názvem Zapomenutí faraoni, ztracené pyramidy. Abúsír, uplynuly více než dvě desítky let, během nichž došlo k mnoha novým pozoruhodným objevům, snaží se předkládaná publikace přiblížit českým čtenářům současné výsledky výzkumu této významné lokality.

Ukázka z knihy

Původ jména Abúsír sahá až do Pozdní a Ptolemaiovské doby, kdy se v severní Sakkáře a jižním Abúsíru dařilo kultům posvátných zvířat. Soustřeďovaly se v okolí Serapea, podzemních galerií s pohřby posvátných býků Apidů. Zkrácená a zkomolená verze egyptského označení pro Serapeum Per-Usir-Hapi, v pořečtěné formě Busiris, se později změnila v arabské místní jméno Abúsír. To se dnes vztahuje k oblasti severně od Serapea včetně 2 km vzdáleného pyramidového pole z 5. dynastie a východně od Serapea včetně současné stejnojmenné vesnice na úpatí útesu
severní Sakkáry. (str. 53)

Abúsír 1

Nezapomeňte na zbytek ukázky.

Abúsír

V srdci pyramidových polí
Autor: Miroslav Verner

Počet stran: 283
Vazba: vázaná
Formát: 210×267 mm
ISBN: 978-80-200-2700-9
Doporučená cena: 590 Kč

Knihu Abúsír vydalo nakladatelství Academia.

O autorovi

Miroslav Verner  je český archeolog a egyptolog, v letech 1975–2000 byl ředitelem Československého, resp. Českého egyptologického ústavu FF UK v Praze a Káhiře.


Nakladatelství vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAbúsír
V srdci pyramidových polí

Verner, Miroslav

Academia, 2017

Napsat komentář