Zasoutěžte si o román o zradě a bezmoci

Nejlepsi pro vsechny
Viktorova maminka Hana dostává nabídku na natáčení seriálu, která se jí jeví jako ideální příležitost, jak vyřešit problémy nejen se svým životem, ale také s desetiletým synem. Bude ale stěhování k babičce opravdu to nejlepší pro všechny zúčastněné?

Nelehké sžívání s venkovem

Jak můžeme vědět, co je pro ostatní nejlepší, když sami neumíme být šťastní?

Desetiletý průšvihář Viktor žije v Praze s matkou, divadelní herečkou, která si s jeho výchovou ani s vlastním životem příliš neví rady. Když potom Hana dostává nabídku na natáčení seriálu, bere ji jako příležitost, jak své problémy vyřešit. Přestěhuje Viktora k babičce na venkov a namlouvá si, že pro něj bude nejlepší, když změní prostředí, a pro její matku zase to, že nebude sama.

Viktor se ale cítí zrazený a zoufalý tím více, že rázná babička má jasnou představu o tom, jak by měl život všech kolem ní vypadat. Román sleduje jeho dramatické sžívání s venkovem i osud babičky, která si vedle něj začíná uvědomovat neodvratně přicházející stáří.

Petra Soukupová ve své vrcholné formě znovu ukazuje, jak bravurně dokáže zachytit vyhrocené rodinné vztahy a prožívání dětského hrdiny v okamžiku, kdy si uvědomuje svou bezmoc ve světě dospělých. A také bezmoc dospělých vůči svým vlastním představám o štěstí.

Jedna z důležitých událostí, kterou Viktor na venkově prožije, pak tvoří příběh souběžně vydávané dětské knihy Petry Soukupové Kdo zabil Snížka?

 

Nejlepší pro všechny

Autorka: Petra Soukupová

Vydalo: nakladatelství Host
Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Vydáno: 11/2017
ISBN: 978-80-7577-400-2

Přečtěte si více o knize Nejlepší pro všechny, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A nezapomeňte ani na krátkou ukázku a náš článek.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Viktore, já jsem mluvila s babičkou a už jsme to asi vymyslely.
Jako co?
Jak se řekne babička, tak tam bude nějakej problém, protože s babičkou je vždycky nějakej problém.
Nastoupíš do školy tam.
Kam jako?
Tam, v Rybný.
V jaký Rybný?
No v jaký asi, v naší Rybný, u babičky.
Chvilku nevím, co říct, to je přece nějaká blbost, to nejde, jak bych jako mohl chodit do školy tam, vždyť je to hrozně daleko od Prahy, jak bych tam asi jezdil? Mamka mě vidí, jak se tvářím.
Budeš bydlet u babi, řekne. (str. 12)

 

O autorce

soukupova-petraPetra Soukupová (nar. 1982) patří k nejúspěšnějším českým spisovatelkám. Vydala pět knih pro dospělé (K moři, Zmizet, Marta v roce vetřelce, Pod sněhem a Nejlepší pro všechny) a dvě knihy pro děti (Bertík a čmuchadlo, Kdo zabil Snížka?). Za svůj debut K moři získala Cenu Jiřího Ortena, za triptych povídek Zmizet cenu Magnesia Litera – Kniha roku. Jako scenáristka se podílela na sitcomu Comeback (2008–2010) a seriálu Kosmo (2016). Je autorkou předlohy a scénáře filmu Na krátko, který bude mít premiéru na jaře 2018.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Nejlepší pro všechny

Desetiletý Viktor je průšvihář a jeho maminka Hana, která ho vychovává sama a je navíc pracovně vytížená, si s ním občas neví rady. Proto, když dostane nabídku na natáčení seriálu, přijde s řešením, které podle ní bude nejlepší pro všechny. Ona sama bude mít čas si udělat pořádek ve vlastním životě, Viktor změní prostředí a třeba se na venkově v Rybné zklidní a babička nebude tak sama. Ale realita má do idylických představ daleko a každý z hrdinů čas od času propadne bezmoci. Přečtěte si v nejnovějším románu úspěšné české spisovatelky Petry Soukupové, zda se hlavním hrdinům podaří urovnat vyhrocené rodinné vztahy a naplnit své představy o štěstí.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Nejlepší pro všechny vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Nejlepší pro všechny
probíhá od 4. do 17. ledna 2018.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 romány Nejlepší pro všechny

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejlepší pro všechny

Soukupová, Petra

Host, 2017

Napsat komentář