Vyhrajte dobrodružnou výpravu do historie

turecke-zrcadlo-perex
Vraťte se v čase až do 16. století a navštivte zemi položenou mezi dvě říše, které vládne sultán Sulejman Nádherný. Na první pohled můžete mít pocit, že město vzkvétá, ale hlavní hrdina vám ukáže, jaký zde vládne rozvrat a zmatek.

Exotický a cizí svět osmanských bejů a uherských šlechticů

Román Turecké zrcadlo je dobrodružnou výpravou do 16. století na území dnešního Maďarska, do země položené mezi dvě říše, jejímž pánem je právě teď sultán Sulejman Nádherný, pán všech pánů tohoto světa a Majitel lidských hrdel.
Procházíme světem osmanských bejů a uherských šlechticů, ulicemi raně novověkého Pětikostelí korzují kupci, měšťané, vesničtí starostové, čas od času sem zabloudí anděl, džin nebo podivný létající stroj. Kráčejí tu velbloudi, větve stromů se ohýbají pod tíhou meruněk a trsů datlí, lesem slídí lapkové, ve městě stavějí první mešitu a turecké lázně.

Kouzlo knihy, kterou maďarský spisovatel Viktor Horváth uhranul svět, tkví ve způsobu, jakým čtenáře provádí někdejším světem Uhrů, totiž z perspektivy příslušníka osmanské vojenské aristokracie. Jeho očima náhle spatřujeme zemi plnou nebezpečí, kde vládne rozvrat a zmatek. V porovnání s kultivovanou civilizací Osmanské říše něco nepochopitelného. Vše, co nám je povědomé a známé, se mávnutím kouzelného proutku stává exotickým a cizím.

„Abych mohl napsat tuto knihu, musel se ze mě stát osmanský Turek. Četl jsem korán, svaté texty. To je velmi důležité. Tehdejší svět byl svatý, každičká součást života souvisela s Bohem,“ říká spisovatel o knize, která vyšla přeložena do mnoha jazyků, za niž posbíral náruč prestižních ocenění a která se stala světovým bestsellerem.

 

Turecké zrcadlo

Autor: Viktor Horváth

Vydalo: nakladatelství Větrné mlýny
Překlad: Simona Kolmanová
Počet stran: 583
Vazba: pevná bez přebalu
Vydáno: 11/2017
ISBN: 978-80-7443-196-8

Přečtěte si více o knize Turecké zrcadlo, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Budeme se dobře bavit! Ať si v této nevlídné državě vítr skučí a bouře kvílí, jak chce, já budu vyprávět o jaru, radostném začátku, potom o létě, dozrávajícím chutném ovoci času, o štěstí a kráse, mládí, stvoření a dobrodružství.
Budu ti vyprávět o době dospívání světa, o příběhu svých předků, jak jsem to slyšel od své chůvy Halímy; o velkých válkách a svém narození, o svém dětství, jak jsem o tom slyšel od našeho sluhy Sejfiho, a o obdivuhodných věcech, na které si už můj rozum pamatuje; jsou to strašné věci, a přece je dech Ráje činí milými, neboť jsem byl mladý a mladý byl i začátek. Dávná minulost je sladká i tehdy, když vím, že jsem byl krutý a zběsilý, protože jsem už dal průchod veškeré své špatnosti. Pokoj s námi! Amin. (str. 12)

 

Vyhrajte knihu Turecké zrcadlo

Na území dnešního Maďarska se kdysi mezi dvěma velkými říšemi rozkládala země, které vládl sultán Sulejman Nádherný, pán všech pánů tohoto světa a Majitel lidských hrdel. Vydejte se zpět v čase do města Pětikostelí (odkud mimochodem pochází i Viktor Horváth), kde probíhá na ulicích čilý ruch, z tržiště se ozývají obchodníci, mezi nimi korzují kupci a nedaleko se staví první mešita a turecké lázně. Obyvatelé jsou nadšení a málem by si ani nevšimli, jak se jejich město proměňuje v exotickou a cizí krajinu, po které se procházejí velbloudi. Ovšem vy se můžete na zdejší poměry podívat očima příslušníka osmanské vojenské aristokracie a uvidíte vše jinak.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Turecké zrcadlo vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Turecké zrcadlo
probíhá od 24. do 30. prosince 2017.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 historické romány Turecké zrcadlo

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTurecké zrcadlo

Horváth, Viktor

Větrné mlýny, 2017

Vyhrajte dobrodružnou výpravu do historie - DISKUZE

Počet reakcí: 8
  1. Shakespeare napsal:

    Je příjemné pro oko soutěžícího vyhrát v některé ze soutěží,ale rozhodně důležitější mít potěšení ze soutěže, i když v ní člověk neuspěje. Někdo má štěstí vícekrát, druhý jen zřídka, třetí třeba vůbec. A tak je to i v běžném životě. Je to prostě fakt a není v tom nic proti
    soutěžícím ze strany organizátorů. Buďme tomu rádi, že je
    možnost si zasoutěžit. Je to tak i ve sportu a kdo ho, ať již v jakékoliv formě provozuje, bude s tím jistě souhlasit.
    Shakespeare.

  2. Alena Badinová Alena Badinová napsal:

    Co budou soutěže soutěžemi, vždycky budou spokojení i nespokojení účastníci. Není ale možné, aby v nich vyhrávali všichni – od toho jsou to soutěže, v nichž jednou uspěje ten, podruhé onen… Věřte nám, že nikdo nemá výhru předplacenou a že se vždy snažíme, aby poctiví soutěžící uspěli. Štěstěna je ovšem vrtkavá.
    Přejeme hodně štěstí všem v letošním roce nejen v našich soutěžích.

  3. Anicka59 Anicka59 napsal:

    Každopádně i já jsem mínění, že by to chtělo celou soutěž nějak změnit, ale jak mně nic nenapadá. 505 jsem měla totiž také

  4. mikewin mikewin napsal:

    přestávám výsledkům věřit, opakovaně jsem to tu poslední minutu načítal – je to celé hodně, ale hodně podivné

    • knikomolnice napsal:

      Já pořadatelům věřím,ale nevěřím soutěžícím že mají jen jeden účet,sama jsem tu vyhrála dvě krásné knihy cca za dva roky soutěžení,ale vždy se zasměji když vidím jak z více než 50% vyhrávají stejné přezdívky že jim to není trapné.Znovu děkuji za knihy které se mi náhodou podařilo vyhrát..krásný den všem.

  5. mikewin mikewin napsal:

    Nechápu, měl jsem cca 5-10 sekund před koncem přesný tip 505 a pak skočilo, že byla soutěž ukončena. Jaktože je najednou o 6 víc správný tip ???

    • SONIKA napsal:

      To máte tolik účtů že to tak přesně víte? Nechápu,jak někdo je kvůli výhře vzhůru do půlnoci a počítá sekundy a tipy.Já soutěžím pro radost a když vyhraji,dávám knihy seniorům.

      • mikewin mikewin napsal:

        účet mám samosebou jen jeden a o tuhle knížku jsem hodně stál a protože jsem byl i tak vzhůru, tak jsem koukal opravdu až do půlnoci – vyjímka – většinou takhle večer něco plácnu a druhej den zase koukám na výsledky

Napsat komentář