Velké století pošesté!

Jan Guillou_Prave americke dziny
Děj šestého dílu Velkého století se točí kolem postavy dospívajícího Erica, jenž objevuje kouzlo americké hudby, módy a filmu. Dokonce začne nosit pravé americké džíny.

Šestý díl série Velké století se odehrává v padesátých letech, v období, kdy dospívá Eric, potomek třetí generace Lauritzenů. V té době se začínají budovat základy švédského sociálního státu a tamější suroviny se proměňují v horké zboží na evropském trhu. Švédsko stále trpí důsledky válečného pustošení a ve vzduchu visí rostoucí hrozba jaderné války, což se projevuje všudypřítomnými obavami a strachem. Ericovou jedinou bezprostřední starostí je však změna, která navždy otřese jeho poklidným životem v Saltsjöbadenu. Mezi mládeží se rodí nová kultura silně ovlivněná americkou hudbou, módou i filmem. Erica tento svět okouzluje a přitahuje. Stane se úspěšným pašerákem zakázané coca-coly a navíc je mezi svými vrstevníky první, kdo začne nosit pravé americké džíny.

 

Pravé americké džíny

Velké století 6
Autor: Jan Guillou
Přeložila: Helena Matochová

Počet stran: 349
Vazba: vázaná
Formát: 148×212 mm
ISBN: 978-80-7577-171-1
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Pravé americké džíny vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Když jsem se dozvěděl, že umřel Stalin, přiběhl jsem za matkou s velikým brekem.
Po škole jsme šli do lesa za Igelbodou, protože Johan mi na sluncem zalitém svahu, kde roztál skoro všechen sníh, chtěl ukázat mraveniště. Mravenci se tu už probudili ze zimního spánku. Co jsme s nimi vlastně dělali, si nepamatuju. Pravděpodobně něco, co si ani pamatovat nechci.
Samozřejmě jsme se tam dost zdrželi, a tak nás napadlo, že z Igelbody pojedeme domů načerno vlakem, Johan to měl jen dvě zastávky a já tři.
Na nádraží v Igelbodě jsme si té strašné zprávy všimli v titulcích Aftonbladetu, pouhá dvě slova, zato vysázená obřími písmeny:
STALIN
ZEMŘEL (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy

Mladická chuť do života, bystré pozorovací schopnosti a divoká fiktivní dobrodružství na pozadí tapiserie v barvách vyšší třídy a potlačované bolesti.

Dagens Nyheter

Guillouův přímočarý styl vyprávění je tentokrát méně vysvětlující, Ericovy zážitky opravdovější, tón a dialogy osobnější. […] Guillou znovu a znovu překvapuje téměř něžným dotekem a idylickými nuancemi, jimiž překrývá děj.

Norrbottens-Kuriren

 

Série Velké století

Popularitu obsáhlé románové série nastartoval již její první díl, pětisetstránkové čtení Stavitelé mostů. Zatímco tato kniha se věnuje technickým pokrokům nového století, druhý díl s názvem Norský dandy je zasazen do světa výtvarného umění a řeší rovněž otázku homosexuality. Třetí kniha s podtitulem Mezi červenou a černou uvrhne čtenáře do bouřlivých dvacátých a třicátých let. Ve čtvrtém příběhu s názvem Klapky na očích zuří za švédskými hranicemi druhá světová válka. Děj páté knihy s podtitulem Modrá hvězda se točí kolem tajné agentky Johanne.

 

Jan Guillou

Jan Guillou se narodil roku 1944 a je pravděpodobně nejoblíbenějším švédským spisovatelem. Jeho knihy byly přeloženy do více než dvaceti jazyků a jen ve Švédsku se jich prodalo přes deset milionů. Je tvůrcem dvou nejúspěšnějších švédských beletristických počinů všech dob: série thrillerů o agentu Carlu Hamiltonovi a „křižácké trilogie“ zahrnující romány Cesta do Jeruzaléma (1998; česky v prvním vydání jako Cesta do Svaté země, Mladá fronta 2001; ve druhém vydání Argo 2010), Templář (1999; česky Argo 2010) a Království na konci cesty(2000; česky Argo 2011). Ze série Velké století v češtině vyšly romány Stavitelé mostů (2011), Norský dandy (2012; oba Host 2014), Mezi červenou a černou (Host 2015) Klapky na očích (Host 2015), Modrá hvězda (2016) a nyní i Pravé americké džíny (2017).

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePravé americké džíny
Velké století 6

Guillou, Jan

Host, 2017

Napsat komentář