Za tajemstvím filmů

Jak cist film
Nová kniha Thomase C. Fostera je nepostradatelnou analýzou nejslavnějšího média – filmu –, kterou ocení nejen studenti, budoucí scenáristé a režiséři, ale i každý filmový fanoušek, jenž by si chtěl ze svých oblíbených filmů odnést co nejvíce.

Když se v kině ztlumí světla a na plátně se objeví řvoucí lev, těšíme se na všechno to dojetí, děs, šok, úžas, strach i smích. Ať už jsme veselí, nebo vyděšení, naše mysl neustále zpracovává různá data – vizuální, jazyková, sluchová a prostorová – a sestavuje z nich význam. Foster filmovým fanouškům, studentům, budoucím scenáristům a režisérům ukazuje, jak se můžou z pouhých diváků proměnit v kultivované čtenáře tohoto významného média. Investigativním způsobem, který si čtenáři zamilovali už v knize Jak číst literaturu jako profesor, zkoumá filmovou gramatiku různých klasických i současných filmů natočených ve Spojených státech i jinde ve světě. Díky Fosterově knize získá čtenář kvalifikaci a také sebedůvěru k tomu, aby si mohl ze svých oblíbených filmů odnést co nejvíce.

 

Jak číst film

Cinefilův průvodce po světe pohyblivých obrázků
Autor: Thomas C. Foster
Přeložila: Lucie Chlumská

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 137×210 mm
ISBN: 978-80-7577-183-4
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Jak číst film vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Vítejte ve světě neoficiální filmové kritiky. Necháme naše mladé jíž do pizzerie samotné a mezitím si rozebereme důsledky jejich konverzace. Samozřejmě mají pravdu oba: Dave, který trvá na svém právu dívat se na filmy tak, jak chce on, což je, řekněme, pasivně, a brát je jako pouhou jednoduchou zábavu, i Lexi, která tvrdí, že jde možná o něco víc, než si její doprovod připouští nebo je schopen rozeznat.
Sluší se na tomto místě uvést, že zmíněným Maxem se myslí film Šílený Max: Zběsilá cesta (2015), nikoli jeho šestatřicet let starý originál nebo další snímek ze série, Bojovník silnic, a už vůbec ne Dóm hromu. Částečně za to může fakt, že rozpočet nejnovější verze by mohl rozpočet originálu slupnout jako jednohubku. Jednoduše řečeno, George Miller měl k dispozici takové zdroje, o nichž se mu v roce 1979 ani nesnilo. A všechny je použil.
Takže otázka zní: Co jsou to „ty všechny další věci“? Což vede k další otázce: A záleží na tom? A k další: Mělo by nás to zajímat, a pokud ano, proč? (str. 12–13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy

Nejlepší kniha sezony na téma Hollywood.

The New York Times Book Review

Potřebujeme víc knih, jako je Jak číst film Thomase Fostera. Takové knihy pomáhají budovat mosty mezi teoretickými studiemi a obecnými znalostmi. Tato navíc nabízí důležitý opravný pohled pro akademickou půdu.

PopMatters

 

Thomas C. Foster

Thomas C. Foster_foto z archivu autoraThomas C. Foster působí jako profesor anglistiky na Michiganské univerzitě, kde vyučuje klasickou a moderní literaturu, tvůrčí psaní a stylistiku. V češtině již vyšly jeho knihy Jak číst romány jako profesor (2008; česky Host 2014) a Jak číst literaturu jako profesor (2013; česky Host 2016), která se dostala do žebříčku bestsellerů deníku The New York Times.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak číst film
Cinefilův průvodce po světe pohyblivých obrázků

Foster, Thomas C.

Host, 2017

Napsat komentář