Erika Fosterová řeší nejtěžší případ své kariéry

temne-hlubiny-perex
Lze s odstupem šestadvaceti let vyřešit případ pohřešovaného dítěte? Unese rodina vše, co vyjde díky vyšetřování na světlo? Jak temné jsou nejzazší hlubiny lidské duše?

To zjistí detektiv šéfinspektor Erika Fosterová v novém pokračování thrillerů z pera britského autora žijícího na Slovensku Roberta Bryndzy v románu příznačně nazvaném Temné hlubiny.

Po případu s „nočním lovcem“ nebyla Erika povýšena, jak očekávala, a tak zažádala o přeložení. Z oddělení vražd byla převelena na protidrogové oddělení. V zatopeném lomu právě hledá ponořený kontejner s drogami, jehož nález má přispět k uzavření jednoho velkého případu. Potápěči však ze dna vyloví i něco jiného – v igelitu zabalenou kostru dítěte. Podle všeho jde o dvacet šest let pohřešovanou sedmiletou holčičku Jessiku Collinsovou. Vyšetřování jejího zmizení před lety skočilo ve slepé uličce – nebyly žádné stopy a podezřelý pedofil, který si holčičku dokonce natáčel na hřišti na video, měl na dobu jejího zmizení pevné alibi. Hrůzný nález však znamená nové otevření případu. Je však vůbec možné tak starou záhadu rozluštit?

Erika pevně věří, že ano, a rozhodne se požádat o přidělení vyšetřování. A rovnou si vybere své oblíbené spolupracovníky, které před časem opustila: Moosovou a Petersona. Radost ze spolupráce jim kalí fakt, že ani nalezená kostra žádné vysvětlení nepřinesla. Nezbývá než pustit se do mravenčí práce a hledat stopu v materiálech, které již před léty nashromáždila vyšetřovatelka Amanda Bakerová. A také poznat Jessičinu rodinu…

Velká rodinná tragédie – tak by se dal nový román Robetra Bryndzy shrnout. A nebo také lež plodí lež a dlouho opakovaná lež se stává pravdou. Tajemství, jehož odhalení přináší smrt, proto mělo být navždy ukryto v temných hlubinách duše. V podstatě jde opět o banální příběh, ovšem podaný mistrnou rukou člověka, který skutečně umí psát napínavé příběhy a dokáže své čtenáře děsit i dojímat současně.

Zase musím vyzdvihnout psychologickou stránku příběhu, v němž se můžeme dozvědět mnohé ze svých vlastních zákoutí duše. Jak bychom v podobné situaci obstáli my? Unesla by naše rodina tragédii? Je opravdu lepší lhát, než si přiznat pravdu, ač tolik bolí? Kam až může zajít náboženský fanatismus? Otázky se při četbě vynořují jedna za druhou a po překvapivém vyvrcholení dotírají s neočekávanou silou… A odjíždějící Erika nechává na chodníku stát nejen Moosovou a Petersona, ale také čtenáře, který nedočkavě vyhlíží, kam bude směřovat životní dráha jeho oblíbené hrdinky. Ti čeští čtenáři si ji zamilovali nejen proto, že je Slovenka, nejen proto, že je současně zranitelná i silná, ale hlavně pro její odhodlání a buldočí vůli, s níž se pouští do těch nejsložitějších případů, aniž by současně dokázala s jistotou vyřešit svůj vlastní budoucí život. Stigma zavražděného manžela ji provází jako temný stín, který však již začíná pomalu blednout…

Thriller Temné hlubiny Robetra Bryndzy vydalo v českém překladu Kateřiny Elisové nakladatelství Cosmopolis, stejně jako předchozí části Dívka v ledu a Noční lov.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTemné hlubiny

Bryndza, Robert

Cosmopolis, 2017

Napsat komentář